Kell-e nekünk a diszlájk, notlájk, nemtetszik?

Az elmúlt években talán az egyik legtöbbet kért fícsör a Facebooktól a dislike / nem tetszik gomb volt. Nyilván megvan az oka annak, hogy miért nem vezette be, és miért nem is tervezi bevezetni a Facebook ezt a funkciót.

A virtuális közösségek akkor működnek jól, ha a pozitív értékek dominálnak bennük. Ha azt osztjuk meg egymással, amit szeretünk, érdekesnek tartunk, amiért rajongunk, akkor könnyebben kerülünk közös nevezőre ismerősökkel, vagy azok ismerőseivel. Esetleg vadidegenekkel. Másrészről meg ugye a hirdetőknek sem tetszene annyira, ha nemszeretni is lehetne facebookos oldalaikat, tartalmaikat.

Van itt ugyanakkor egy még fontosabb probléma, ami mellett nem mehetünk el. Ez a probléma pedig szemantikai. Vegyünk egy példát. Egy híres ember halálhíréről szóló cikket oszt meg valaki a Facebookon. Többen lájkot nyomnak. Na nem azért, mert örülnek a híres ember halálának, hanem azért, hogy lájkjukkal kifejezzék szimpátiájukat, együttérzésüket, rajongásukat.

Na most, ha lenne "nemtetszik" gomb is, ezek az egyszerű véleménynyilvánítások és azok értelmezései összekeverednének. Példánknál maradva: lenne, aki a fenti megfontolásokból nyomna like-ot. Ugyanakkor bizonyára lennének olyanok is, akik dislike-ot nyomnának, hogy így fejezzék ki azon érzelmület, hogy nem örülnek a halálhírnek.

Senki nem tudná kibogózni, hogy valójában a like-ok és dislike-ok milyen értelemben értendők. Szemantikai káosz uralkodna el. Pontosabban: nem tudjuk, hogy így lenne-e. De ez a sejtés.

Ezért most teszünk egy kísérletet. Egy jó ismerős, Moldován Csaba készítette el azt a facebookos appot, melynek segítségével nem csak lájkolni, de diszlájkolni is lehet. A like/notlike gombpáros iframe-ben beszúrható blogba, tetszőleges weboldalba.

Sőt, Csaba azt mondja, hogy azok, akik beszúrják a kódot az oldalukba, hamarosan statisztikákat is kapnak arról, hogy a közösség mennyit nyom erre vagy arra. Toplisták, statok, ilyenek...

A kód a not-like.com címről érhető el. A facebookos alkalmazás pedig itt lakik. A Webisztánon máris lehet próbálgatni a funkciót. A like mellé bekerült a not like is.

Pár hétig így lesz. Aztán összegezzük a tapasztalatokat.

Címkék: kommuniti facebook not like lájk diszlájk
2010.08.03. 11:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a mondhatsz véleményt, de csak pozitivat szerintem nem menő.
Szerintem a LIKE éppen olyan szemantikai probléma pl. a halálhír esetén: nem egyértelmű. (mindig van olyan, aki tud örülni a másik halálának)
A szemantikai káosz most is megvan. Például írnak egy baromi jó cikket arról, hogyan lopnak a politikusaink. Ott lebegek a lájk felett másodpercekig, végül nem nyomom meg, mert zavar, hogy félreérthető. Ez az egész lájkos szarság még nincs kiforrva.
@UnA: ezért nincs felirat a gombpárunkon és ezért készülnek a további gombok (nem csak párosával)

készül a wave-féle yes-no-maybe, amit beültetve a weboldaladba azonnali szavazófelületet tudsz csinálni.

és ami talán még szebb és jobb, hogy végre megkapják a gombok berakói azokat a statisztikákat, ami eddig csak és kizárólag a facebook sajátja volt, azaz látni fogod nem csak azt, hogy hányan szavaztak 1-1 írásodra így vagy úgy, de azt is megtudhatod, hogy melyik volt a legaktívabb írás nálad, másoknál, kik a legaktívabb klikkelők és így tovább.

ötleteket és igényeket természetesen folymatosan várunk most is majd is, hiszen a cél az, hogy a lehető legegyszerűbb de legjobb véleménygomb legyen a 'Not-Like' app.
Nekem csak az a bajom, hogy a fenti cikket nem tudom likeolni anélkül, hogy ne adnék hozzáférést a Not-Like alkalmazásnak ahhoz, hogy elérje a születési- és egyéb információimat, hogy emailt küldhessen nekem, és hogy posztolhasson a falamra.

Jó a cikk, de _ennyire_ azért nem tetszik. :)
@Androidus: lehet, hogy egyszerűen csak semlegesebb szöveg kellene a gombra

Ha az lenne a gombon, hogy "Érdekes", akkor bármilyen hírre meg lehetne nyomni, mert érdekes a pozitív és a negatív hír is lehet.
@eszpee:

Az alábbi adatokat gyűjti be az alkalmazás (ezek nagyrészét az fb-nek engeded, hogy a like gomb kapcsán megtegye, a 'not-like' app nem facebook fejlesztés, így ezeket sajnos-hálistennek külön kell engedélyeztetni)

név (last és first) és facebookID - ezzel azonosítunk be

nyelv - ez azért fontos, hogy a lokalizáció működhessen majd

falraírás engedélye - ezzel tudjuk megmutatni ismerőseidnek, hogy mi tetszik, mi nem (ez a funkció külön letiltható a falraposzt kitörlésekor) - ez az eredeti facebook like-nak is a lényege - tetszik a cikk, like-olom és értesítem róla az ismerőseim...

e-mail: ez a facebook-tól független azonosításhoz és kommunikációhoz szükséges, eredendően a saját szolgáltatásainkban e-maillel azonosítjuk a felhasználókat.

nem küldünk e-mailt, csak ha elfelejtetted a jelszavad és külön megkérsz rá minket, hogy e-mailt küldjünk.
Ki lehetne dolgozni egy leválogatható, pár opciós megoldást. Pl. LOL, Klassz, Te szegény, Basszus, stb. Persze inglisül.
hasonló dolog a csillagozás/értékelés, ott sem hiába 5 a jól bevált, nemzedékek nőnek fel úgy hogy az iskolában 5 érdemjegy alapján osztályoznak.
@Pozo: 5 érdemjegy?

kettes alá
2
2/3
hármas alá
3
3/4ad
négyes alá
4/5
5,
csillagos ötös,
kétcsillagos ötös,
kilóg a keretből ötös
vastag ötös, és vastag számok,
hát ez már lassan több mint 20 :D
like = recommend
dislike = do not recommend

szerintem.

de én úgyse számítok, mert nem használom semelyik gombot.
Szerintem meg pont nem ugyanazon a számegyenesen kell finomítani, hanem dimenziót kéne bővíteni. A Tetszik / Nemtetszik kevés. Kéne Fontos, Egyetértek, Ajánlom, vagy valami hasonló. Persze ezeket elég nehéz kieszelni, mert nem egy rugóra jár az emberek agya, és kérdés, hányan éreznek rá, melyik mire való.
Agyalok, finomítok. Szóval szerintem végülis négy skála mentén lenne jó lájkolni.

- Érdekes: megfelelő a macskakölykök, ugrabugráló hülyegyerekek, poénos beszólások stb. számára. Ez vinné tovább a mostani lájk vírus-funkcióját.

- Fontos: olyan hírhez való, amit terjesztésre valónak ítél a júzer. Miniszter bejelenti a megszorításokat, jön a vihar, valaki meg akarja menteni a bálnákat stb.

- Egyetértek: csoportképzésre alkalmas. A témának értelemszerűen vélemény jellegűnek kell lennie. Talán pontosabban tudná mutatni az emberek véleményét, mint a vírusszerűen viselkedő lájk.

- Együttérzek: halálhír, árvíz, sportvereség, bármi olyan, ahol fontos a csoportképzés, de nem vélemény jellegű a téma.

Ezek mellett nem férne meg a lájk, mert annak funkcióit szedik széjjel (és bővítik is).

Minden közzétételnél a közzétevőnek ki kellene választani, hogy a négyből mely(ek) üzemeljen(ek).

És igazából ha van ilyen finomság, akkor a díszlájk se kéne, mert a nem lájkolás igazából diszlájk, és az igazi probléma inkább ott van, amikor a lájk nem passzol.
@mediakurva: persze, megértek én mindent, de a facebook engedélykérő oldalon nem pont ez van:

screencast.com/t/NmRhYjljZGUt

Feltűnő különbség például a születésnapom bekérése, amit nem írtál, de az is a saját problémátok szerintem, hogy az emailcímemmel azonosítanátok a szolgáltatásotokban, nem kéne engem igazán érdekeljen, hát azonosítsatok mással. A Facebookban pedig jobban megbízom, mint egy ismeretlen külső fejlesztőben.

Ne érts félre, hajrá meg minden, de a legtöbb usert minimum zavarja egy ilyen engedélykérés, szerintem segítene a szolgáltatásotokon, ha egyrészt minimalizálnátok a tényleg szükséges jogosultságokra az igénylistát, másrészt ha elsőre nem ez jönne fel, hanem egy kis oldal, ami elmagyarázza, hogy miért van szükség ezekre engedélyekre.

De persze nem akarom kitalálni helyettetek, mit csináljatok.
@eszpee: Köszönöm szépen az észrevételeket és meg is fogadjuk őket!

futok is egy kört, hogy a születésnapot miért kértük el.

Visszatérek az információval vagy azzal a hírrel, hogy kikerült a szülinap.
@Androidus: nem kis falat.
most azért én a nemtetszik vonalat vinném, mert ha csak a facebook-ot nézed több, mint 3.000.000 user lájkolt nemtetszik gombért - szóval ott van lehetőség.

Az emberek meg egyszerűen szeretnek gondolkodni. Az én kicsi kis saját fejlesztésű oldalamon az 5-ös értékelő skálát soha senki nem használta...

A tetszik-nemtetszik gombpárost meg nyomogatják

Itt nekem eldőlt az 5-ös osztályzás vs tetszik-nemtetszik verseny lokálisan.

Aztán meg majd készül a Yes-No-Maybe és utána lehet ilyen finomságokkal foglalkozni...

De mindenekelőtt a statisztikákat szeretnénk odaadni az emberiségnek .-)
@eszpee: a születésnap teljesen véletlenül maradt benne - és köszönöm, hogy szóltál, már ki is került - amikor a beléptetést és a kapcsolódást teszteltük, akkor különböző tulajdonságokat néztünk, hogy hogyan reagál egy-egy új tulajdonság vagy request kérésekor a facebook. Bennemaradt - kikerült. Megnyugtatásul közlöm Senkinek sem rögzítettük a születésnapját!

Te jösz! Lájkolod vagy nem?
A YouTube-on van dislike és mégsem dőlt össze a világ.

Egyébként lehetne postolónak olyan opciót adni, hogy milyen gombokat akarjon kirakni, defaultként maradhatna a like, de pl. az "együttérzek" szerintem is jó ötlet, vagy az "egyetértek", "érdekes", "vicces", stb.

Az a lényeg, hogy egy, maximum két opció legyen kirakva.
@mediakurva: A hozzáállást és a rekacióidőt maximálisan lájkolom. :) Már csak az emailt kéne kiszedni!
@eszpee: es az indexen mikor lesz lajkolas, doktor ur?
ha sok a választási lehetőség lehet kevesebben klikkelnek, mert sokan annyira joképességuek, hogy nem tud dönteni
@eszpee: na gyereknek főztem halrudakat, ezért a késlekedés :-)

mivel nincs az interneten egy olyan egységes azonosító amit az internetezők legnagyobb hányada használ(leszámítva az e-mail címet) ami egyértelműen képes identifikálni az egyént, ezért az e-mail cím (mai tudásunk szerint) az egyetlen olyan azonosító, ami ahhoz kell, hogy megbízhatóan össze tudjuk fűzni a különböző identitásokat és/vagy szükség esetén értesíteni tudjuk felhasználóinkat.

itt most tényleg várok arra ötletet, hogy mivel lehet az e-mail címet, mint tökéletesen egyedi és az internetezők 99%-a által használt azonosítót kiváltani.

@cadmagician: ez így van. a mi alapkoncepciónkban az ideális választási lehetőségek száma a kettő
@mediakurva: lehet, hogy félreérthető voltam. Az én javaslatom szerint az esetek 90%-ában EGY gomb lenne ott, és talán a 10%-ban kettő. Legalábbis bármi témára gondolok, mindegyik egyértelműen kér egy bizonyos fajta lájkolást a négyből.

Persze, hogy az 5-ös skálát nem nyomogatják, mert az mindjárt 5 lehetőség. Túl bonyolult. A négy is bonyolult, és a kettő is. Ezért ragaszkodnék ahhoz, hogy leginkább EGY lájkolós gomb legyen ott. Csak az négy különbözőből legyen kiválasztva, a posztoló által.

Sőt, igazából le lehet mondani arról a 10%-ról, aki értelmesen ki tudna választani a posztjához két fajta lájkolást, és nyereségképpen kiesnének azok a debilek, akik minden istenverte bejegyzésükhöz odatennék mind a négyet. Tehát a közzétételkor egyet, és csakis egyet lehessen választani a négyből. Vagy többől, ha valaki továbbfejleszti ezt az első blikkre eszembe jutott felosztást.

Persze a lájkolás fajtáit okosan kellene kiválasztani, és odabetonozni, mert érzésem szerint egy ilyen rendszerben egészen másképp közlekednének a kategóriák, és pl. a hirdetők külön áraznák a fajták szerinti statisztikát. Aminek értelemszerűen csak úgy lenne értelme, ha az egy stabil, mérvadó dolog, és nem hegesztgetik havonta.

A 3 millió légy nem tévedhet sajnos ebben az esetben pont találó, mert a mostani rendszerben csak az látszik, hogy a dislike egy _szimpatikus_ dolog. Ész nélkül terjed bizonyos körökben, és a hangsúly az ész nélküliségen van. Nem következik belőle automatikusan, hogy tömegesen ráharapnak.

A maybe pedig szerintem klasszikusan egy olyan opció, amire a kutya se fog kattintani. Olyan gomb kell, ami a kialakult töltést levezeti. Ez bizonyos okokból célszerűen elsősorban pozitív, de lehet negatív is. A semleges a motivációhiány, na az olyan pedig brózol el, és nem kattint. De persze hajrá, próbáljátok ki, aztán úgyis kiderül.
@Asszem: az érdekes és a vicces súrol és átfed. Márpedig pont az ész nélkül nyomogató kategóriának nem jó ilyen zavaró lehetőségeket felkínálni. A statisztikát is megbonyolítja, ha azt kell elemezgetni, melyik posztoló mit választott ugyanahhoz a témához.

A fontos/érdekes/egyetértek/együttérzek négyeshez szerintem úgy érdemes hozzátenni, ha előmászik valami jellegében eltérő.
A digg-nél legalább nem volt ilyen szemantikai probléma. Fura, hogy ennyire eltűnt az az oldal.
Egyébként ami a like/not-like gombáros pozitív oldalát illeti, már ahhoz is elérhető egy pár statisztika a Facebook Insightsal (napi lájkolások, legkedveltebb oldal, a lájkolók aggregált demográfiai adatai).

Szintén hasznos lehet, hogy – Facebookon kívül – a like gomb szövege lehet „ajánl” ami működhet negatív dolgokról beszámoló cikkeknél is, és most már a lájkolást is lehet kommentelni (meg fordítva) ahol meg lehet említeni, hogy „de kár…”, stb.
@Androidus: meggondolandó és megfontolandó amit leírsz.

elküldtem a grafikusomnak, hogy gondoljon ki 4 gombot a 4 leírásodra, megosztom majd veled, hogy véleményezd.

de ez rengeteg utángondolást igényel. amihez én értek (és hát az nem olyan sok dolog - sajnoshálistennek), az talán az, hogy működjön az ötlet. és jelen pillanatban a sokféle gombos ötletnél még nem látom, hogy tud egységes lenni és működni.

az biztos, hogy 1 sört mindenképpen megérne valamikor
Az nem oldható meg, hogy a like gomb az igazi Facebookos like gomb legyen és csak az extra gombokhoz kelljen bejelentkezni a not-like alkalmazásba?
@Dami123: őőő izé.

Az ötlet, amit írsz az amiből kiindultunk, de sajnos nem valósítható meg. Nem vagyok programozó, de amit felvázoltak nekem, az az, hogy jelenleg is az a legnagyobb kihívás, hogy a feltételezhető csalásokat kiküszöböljük a rendszerből, hogy tiszta, jól működő gomb legyen, és mégis rugalmasabb legyen, mint a jelenlegi lájk gomb.

Amiben megpróbálunk többet adni:
- jelenleg nem lehet a Facebook Like Gombot flashbe ültetni
- jelenleg nincs nemtetszik gomb (ez ugye el is készült)
- jelenleg semmilyen rendes statisztika nem érhető el a Facebook Like Gombhoz (ez pedig ma-holnap már lesz nálunk)

és hát készülnek a további kiegészítések is.
A not like-kal nem értek egyet, de az, hogy a megtükrözött kis piros kezecskén a fényt is áthelyeztétek jó helyre a csuklóján, könnyet csalt a szemembe.
@chek: egy nagyon finom jó sört azonnal fel tudok ajánlani egy jól sikerült Logó remake-ért :-)
@Dami123: az Ajánl variáción én is gondolkodtam, de végül azért hagytam ki, mert tulajdonképpen mindegyik ajánlás. Ajánlom, mert érdekes, mert fontos, mert együttérzek, mert egyetértek. Senki se magának kattintgat, hanem azért, hogy mások tudjanak róla, tehát ajánl.
@mediakurva: megtisztelsz. Délutánonként, péntek kivételével ráérek sörözni :)
@Androidus: ez deszép és tökéletes mondat:

"Senki se magának kattintgat, hanem azért, hogy mások tudjanak róla."

Elteszem!!!

A sört meg a logóújrarajzolásért ajánlottam fel :-) de persze az ötletekért is jár, akkor már.
Az új youtube felületen is ez megoldás van, és én is elszoktam gondolkozni. Szerintem lehetne inkább érdekes, nem érdekes gomb, az egyértelműbb lenne.
Kedves Mindenki, egy apró újítás az alkalmazásban:
apps.facebook.com/Not-Like

kikerült pár egyszerű statisztika a klikkekről és az oldalakról.
4 fajta módon vizsgáljuk.

1. legértékesebb (Like-NotLike)
2. legtöbb like (van eltérés az 1-től)
3. legtöbb not-like
4. legkisebb érték (NotLike-Like)

Ha valaki szeretne további szempontokat az nyugodtan írjon, megcsináljuk.
a többi gombbal csak a baj van
ami nem like az sima facebook megosztás kéne legyen, pl halálhír, a probléma meg van oldva? Még itt a webisztánon is ott van a facebook megosztás gomb.
@human_insect: nézd meg a htc telefonról írt bejegyzést itt a Webisztánon.
Az egy rossz telefon - és ezt a piros lefele mutató hüvejkujjak is megerősítik. a nem-tetszik nem csak halál esetén 'jó'. többlet jelentése van.

és a facebook semmilyen statisztikát nem ad neked vissza, nem úgy mint a not-like.com: not-like.com/like-top/
@mediakurva: lehet, hogy nem kéne röptében számoltatni azt a statisztikát, megtenné helyette egy ciklikusan számolt állapot is. Vagy tegyetek alá vasat :)
@Androidus: vas az van alatta :-)
egy supermicro server ilyen csillivilli xeon villogókkal, és teljesen jogos a felvetés, már dolgozunk rajta, hogy pontos is legyen, meg gyors is.
@éjszárny zöldi:
Nagyon szépen köszönöm :-)
A te írásaid, verseid után, mikor láthatjuk a gombokat? :-)