400 ingyen film a YouTube-on

Nekem már az is bejött, hogy az Indavideón megjelentek ingyenesen megnézhető filmek. Újabban pedig a YouTube gereblyézett össze 400 olyan mozit, amit ingyen és bérmentve lehet végigülni a laptop kijelzője előtt, szerte a világon.

A youtube.com/movies címen kategóriák szerint válogathatunk az ingyenfilmek között. Nagyon minőségi válogatást nem kell várni. Bár gondolom a jövőben azért bővülni fog a kínálat.

És hogy mennyire jó promó egy ilyen megjelenés egy régi, közepes filmnek? Vegyük például az 1984-es Jackie Chan-féle Gördülő kung-fut, amibe eddig több, mint egymillióan néztek bele a YouTube-on.

Persze a kép úgy teljes, hogy ha a kiemelt videók között nem reklámozott alkotások statját is megnézzük. A Fritz Lang-féle Metropolis például eddig mindössze 10 ezer nézést gyűjtött be.

Az IndavideóFilm statjai nem érhetők el. Ugyanakkor a filmek mellett szerepel egy szám, mely gondolom az adott videóoldal oldalletöltés-számát jelöli. Ha így van, akkor a Balaton retro 257 ezer oldalletöltése - azzal együtt, hogy Index címlapon is futott - nem is tűnik olyan rossznak.

(Ha kapunk az indexesektől ennél megbízhatóbb nézettségi statisztikákat, megosztjuk veletek.)

Kicsit ide kapcsolódik, hogy a napokban páran összeültünk beszélgetni szakmai dolgokról. És házigazdánk, Moldován Csaba vetette fel, hogy az állami pénzen digitalizált filmeket ugyan miért nem teszik elérhetővé például a YouTube-on? Ha egyszer a magyar fiatalok és idősebbek legkedveltebb videószájtja a YouTube, akkor tessék oda is kipakolni a magyar kulturális örökség részét képező alkotásokat. Mert ugye, az államnak mégiscsak az lenne a feladata, hogy a lehető leghatékonyabban népszerűsítse a magyar filmet az adófizető állampolgárok felé.

Persze az IndavideóFilm is nagyon jó kezdeményezés volt. Bár - legalábbis ezt csiripelik a madarak - nem biztos, hogy lesz folytatása a projektnek.

Visszatérve egy kicsit a YouTube-ra is, a Movies már működik fizetős verzióban is az USÁ-ban. Azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha lokalizáltan is működne ez a modell. Például ha a magyar filmek jogtulajdonosai tudnák megmondani, hogy mennyit kérnek el a magyar YouTube-felhasználóktól az adott film megtekintéséért.

Rengeteg magyar filmalkotást meg lehetne ismertetni a magyar YouTube-generációval is. Nem mellesleg, az egész jogi hercehurca is oldódna egy kicsit, ha legálisan és egyszerűen lehetne filmeket streamelni azon a szájton, amit amúgy is minden magyar éjjel-nappal nyomogat (a.k.a. YouTube).

Akik pedig szinkronos magyar filmekre vágynak, keressenek a YouTube-on arra, hogy "teljes film".

Címkék: ingyen film youtube indavideó
2010.08.27. 14:52. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kérdés persze az, hogy az a réteg, aki mindent ingyen akar és torrentezik ezerrel + sajnál 1-2 dollárt pl. iPhone alkalmazásra is, hajlandó lesz-e fizetni. Én hajlandó lennék, de lehet kevesen vagyunk.
"Azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha lokalizáltan is működne ez a modell."

Csak ne geolokalizáltan (mint az inda).
Ez a film milyen minőségű már:
www.youtube.com/watch?v=QVAjHcYr2Uk
oO?
A képernyő fele fekete. Még jó, hogy nem kérnek érte pénzt. Akkor már inkább torrent.
Azért is lenne jó választás a youtube, mert szemben az indavideoval, a világ legtöbb országából igen nagy sebességgel élvezhető, míg az indavideó az óperenciás tengeren túlról már kötélidegeket kíván, és a modemes időket idézve, hosszú perceken át bufferelget, aztán 3 másodpercet lejátszik. Mindemellett nem lehet a letöltetlen rész közepére beugrani, meg sok minden mást.
Sosem értettem, mért kell erőtlen lokalizált próbálkozásokkal vergődni, amikor már vannak kifinomult, bárki számára INGYEN elérhető technológiák az adott témára. Mert hogy a "miénk"?
Inkább integrálni lenne érdemes a nagyokkal, nekik megvan a technológiájuk, nekünk a kontent, a közönség pedig az egész világon élvezhesse akár a magyar produkciókat is. Mindjárt lehetne feliratokat is szerkeszteni mindenféle nyelvre.
Az indavideó csupán egy kedves, de esetlen gesztus egy izolált, lokális törpeközönségnek.
Magyar film szempontból az igazán üdvös az lenne, ha valahogy az angol subolást is meg lehetne oldani. Egy normális helyen mondjuk működhetne úgy, hogy kiírnának pályázatot fansubolásra, aztán aki megnyeri, annak a neve örökké élni fog, meg mondjuk kap egy BKV ajándékcsomagot és egy grátisz ellenőrt. Vagy némi KP-t. És akkor esetleg néhány magyar kutlfilmet meg tudnának tekinteni külföldiek is.

Mondjuk ami magyar kulturális termékben bennevan az állam pénze, azt pár év után ingyen a polgárok ölébe kéne dobni. Hehe, most eszembejutott az OSZK meg az SLP és Örkényék.
@candy: nálunk ez úgy megy, hogy akik hobbiból megcsinálják a feliratot, azokat jól feljelentik, plusz a forgalmazó lenyúlja a fordítását...
A Filmmúzeumnak se ártana egy Youtube csatorna:)
Tótawé dobta fel anno a - számomra - legkeményebbet: az egész közszolgálati televízió teljes archívumát feldobni a netre, kereshető, linkelhető formában. Hiszen az adófizetők pénzéből készült, kicsit vicces jogdíjakat kérni érte.
Na, az milyen kemény lenne ha mondjuk a jelenkori történelemnél a töri tanár beszúrt filmhirdaó részletekkel összeerakott preziben mutatná be, hogy mi és hogyan volt...
+ az összes magyar film..

asszem ez felérne egy kulturális atombombával.

ehhez persze kell a jó és ergonómikus környezet, a kereshetőség, popularitás, és a megoszthatóság.
Azért most, hogy eltörölték a hossz korlátot, simán feltöltögethetnék a navas szarokat is (api is van, meg lehet szkriptelni), így bárki nézhetné és még az se lenne, hogy de hát a rendszer nem bírná el.