A Gmail kiválogatja helyetted a fontos emaileket az inboxodban

A héten kezdi el befrissíteni a Gmail-fiókokat a Google a "Priority Inbox"-szal. (update: A Google közben elkezdte frissíteni a magyar nyelvű Gmail-fiókokat is. Magyarul a "Fontos levelek" nevet kapta a funkció.)

A Priority Inbox nem más, mint egy olyan ajánlórendszer, mely a feladót, a levél tartalmát és a levelezés gyakoriságát veszi figyelembe.

A Google tehát nem tesz mást, mint a híresen jól működő spamszűrőjében felgyűlt tudást, algoritmusokat használja fel arra, hogy ezúttal a hasznos emailek elősválogatásában segítsen.

Biztosan lesznek, akik nem fogják szeretni ezt a funkciót. (Gondolom, kikapcsolható lesz.) Mindenesetre az én várakozásom az, hogy a Priority Inbox egy hasznos, életminőség-javító újítás lesz, főként azoknak, akik naponta sok tucat, esetleg több száz emailt kapnak.

Mert egy dolog kézzel felcímkézni, filterezni a beérkező emaileket. És egy másik, ha okos algoritmusok as-it-happens elvégzik ennek az előszortírozásnak az oroszlánrészét, helyettünk.

Ne feledjük, a felhasználók többsége valószínűleg a bacn-öket sem szűri az inboxában. Nekik biztosan nagy fellélegzés lesz, hogy a facebookos és egyéb értesítőemailek, hírlevelek nem fogják többé eluralni a levelesládájukat.

A Mashable-nek amúgy már volt alkalma tesztelni az új cuccot. Íme a véleményük

Our inboxes get filled with hundreds of e-mails daily, but only a few of them require our immediate attention. Even with dozens of Gmail filters, important messages often get lost in the pile, leading to lost opportunities or missed meetings.  Priority Inbox, while not perfect, is a dramatic step toward solving that problem.

Akinek már befrisült a Priority Inbox, nyomjon lájkot vagy not lájkot az első benyomásai alapján:

Címkék: google gmail ajánlórendszer
2010.08.31. 08:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A jövő héten kezdi el befrissíteni a Gmail-fiókokat" - nekem már van.
nekem is.
Egyelőre nem tudom, hogy szeretem-e.
nálam még nem jelent meg... a fiókban elég nagy a káosz, hátha ezzel kisebb lesz:)
Én biztos nem fogom szeretni. SZámomra 3féle levél létezik (a spamet leszámítva)
- elolvasott levél
- megválaszolt levél
- még el nem olvasott levél

Az első két kategóriába eső levelek 99%a felesleges és az emberek 99%a lustaságból őrizgeti vagy azért, mert menő, ha sok levele van. Én mindig azonnal törlök minden olyan levelet, amit úgyse fogok soha többé olvasni. mondjuk ez a megtartott levelek 99%ával is így van...
Annak, hogy pár elolvasott/megválaszolt levél folyamatosan a szemem előtt legyen mint automatikusan, kérés nélkül kiemelt levél nem sok értelmét látom.
Csak a zűrzavar fokozására jó. Semmiképpen sem elosztott ablakba tenném, nem keverném össze a tök más célt szolgáló csillagozással... Ha hagyományos listázó táblában volna, elég lenne a feladó fontossága szerint sorba rendezni az elemeket. Az logikus, hogy ha a feladó meghatározhat prioritást a leveleknek, a címzett is meghatározhasson a feladók személyének. De ne így. Hiányzik a koncepció, mostanában össze-vissza kapkodnak a Googlenél.
Én úgy szoktam, hogy üres az inbox amennyire lehet, mert a már nem aktuális leveleket automatikusan archiválom, de azt nem bánnám, ha lehetne fejlécen kattintva sorbarendezni leveleket, így meg lehetne mondani, hogy a prioritásos levelek felülre kerüljenek, az sokat segítene.
Ha a feladó állíthatna prioritást, az nem biztos, hogy jó megoldás lenne amúgy.
Nekem ez a több táblás megoldás nem nagyon tetszik amúgy.
Különben az régi feature hiány a gmailből, hogy nem tudok olyan nézetet csinálni, ami csak azokat a leveleket mutatja az inboxban, amiken <i> nincs </i> label.
Sokat segítene.
kipróbáltam, szerintem is jó dolog.

de nekem rendesen be voltak állítva filterek és a labelek. így az inbox az mindig "tiszta", csak az aktuális dolgok vannak benne, a többi az all mailben böngészhető.

hogy miért nem jó MÉG *nekem* a priority inbox:
* az androidos natív gmail kliens nem támogatja (2.1)
* a mobilnetes felületen is csak egy új beépített labelként szerepel (important).

szóval mobilon egy tisztán tartott inbox még mindig kezelhetőbb marad. hiába jó desktopon, de útközben nem tudom kihasználni.
És már készül az az alkalmazás, amely a levelek alapján megállapítja, hogy a felhasználó mennyire értékes ember.
Mi lesz a következő feature?

Az, hogy meg is válaszolja a fontos emaileket helyettem?
dislike... Nekem nem igazán jön be.
Had döntsem el én hogy nekem melyik levél fontos és melyik nem. A címkézés nálam rendesen be van állítva és ennyi elég is. Így is amennyire kell tiszta az inbox. :)
Nekem bevalt - nekem mar megjott a Google Persona nevu automatikus valasz generalo Labs feature is, ami a korabbi threadek statisztikai elemzese alpjan megfelelo valaszt is kuld. Igy vegkepp megoldodott az inbox problema.
Szűrés és automatikus címkézés, ennél nem tűnik jobbnak.
A Gmail Labs "superstars" funkciójával több szintű prioritást rakok a levelekre (nagyon sürgős, megválaszolandó, egyéb elintézendő), és semmilyen statisztikai algoritmus nem tudja eldönteni helyettem, hogy melyikkel mi a teendő. Minden feldolgozott levelet archiválni vagy törölni kell, így az Inbox áttekinthető. A csillagozott levelek már most is egy gombnyomással listázhatók. Nálam nem jelent meg az új funkció (talán a superstars miatt?), de mindenképp kikapcsolom, ha megjelenik. Azoknak jó lehet, akik mindenféle hírleveleket, státuszüzeneteket kapnak ezerrel, és fontos levelek szem elől téveszthetők ezek között. De akkor nem imprtant címkét kéne osztogatnia a statisztikai funkciónak, hanem éppen a kevésbé fontos leveleket kéne címkéznie, bár ezt a haladó felhasználók már maguk is megtették. Az újítás az lenne, ha bizonyos címkéjü levelek ennek alapján hátrébb sorolhatók lennének az inboxban.
Amit nem értek, hogy miért nem a Labsba kerülnek ezek az újítások, majd onnan csak akkor alapértelmezettbe, ha rengetegen bekapcsolják, és tartósan használják??
@morpet1: Én is a superstarra esküszöm, quicklinks-szel kombinálva. Nem jelent még meg a feature, de szerintem le lesz tiltva. Mobilon csak a jó label rendszer segít...
ha a gyakorisagot veszi figyelembe, akkor az nem fontossag, hanem egyfajta surgosseg. de ha valaki az egyik nap egy vicc miatt valt 5 levelet gyors egymasutanban, az nem akarja, hogy masnap is a haverja levele legyen az arcaba tolva.

persze biztos nagyon ertelmes az algoritmus, hogy ezt is eszrevegye...
Latom megint sokaknak van velemenye anelkul hogy kiprobalta volna a dolgot igazandibol. A dolog lenyege hogy tanithato, a "mark as important/not important" gombokon keresztul, es bizony eleg jol mukodik nemi trening utan. Csak a kezdeti "tudasa" statisztikai alapu.