Szükség van-e task killerre?

A vita szerintem azóta létezik, hogy kiadták az első Android verziót. A telefon teljesítményének és erőforráshasználatának optmializálása persze triviális dolognak hangzik. Nem is véletlen, hogy az Android Marketben a legnépszerűbb alkalmazások között vannak a különféle task killerek, melyek azzal kecsegtetik a felhasználókat, hogy segítségükkel gyorsabb, hatékonyabb és egyszersmind takarékosabb használni a mobil appokat.

Legutóbb a Lifehacker írt egy összefoglaló írást a témáról. Az ő véleményük szerint a task killer alkalmazások (főleg a nem rootolt telefonokon) vajmi kevés előnyt nyújtanak. Sőt, bizonyos esetben még problémákat is okozhatnak a telefonunknak.

A megoldás a Lifehacker szerint, hogy ha azt észleljük, hogy a telefonunk újabban hamarabb merül, több erőforrást használ rövidebb idő alatt, akkor meg kell keresni azt az appot, ami ezt okozza. Merthogy sok esetben egy-két rosszul megírt alkalmazás a felelős azért, hogy gyorsabban merül a telefonunk, erősebb a memória vagy a cpu kihasználtsága.

Mindenekelőtt a Watchdog nevű appot érdemes telepíteni, mely nyomon követi, hogy melyik telepített alkalmazás hogyan viselkedik a telefonunkon. A másik tipp, hogy rootoljuk a telefonunkat, mely így egy sor olyan alkalmazást tudunk használni, melyek valóban hatékonyan képesek optimalizálni az eszköz teljesítményét. A Lifehacker harmadik tippje pedig, hogy egyszerűen töltsük többször a telefont. Szerintük inkább pszichés ellenállás van ezzel kapcsolatban ("bezzeg a régi Nokiám egy hétig is bírta egy töltéssel!"), valójában azonban sokkal kisebb probléma az okostelefon naponta töltése egy civilizált körülmények (értsd: ahol hozzáférhető az áram) között élő ember számára.

Címkék: mobil android task killer optmializálás
2010.09.30. 10:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Na ez a másik olyan dolog ami még távol tart az Androidtól. A fenének kellenek ilyen jedi trükkök egy mobil készülékhez. Task killer, Watchdog, rootolás. Pár lépésre vagyunk a "próbálta már újraindítani?" vagy a "telepítsd újra az egészet" jellegű tanácsoktól. A teljesítmény optimalizálás NEM a user feladata kellene hogy legyen. Egy mobil készüléknél semmiképpen sem.
Valójában persze igazából egyikre sincs szükség. A megoldás annyi, hogy az ember ne telepítsen, vagy legalábbis ne hagyjon feltelepítve minden alkalmazást, pláne, ha az éppen ezerrel pörgeti a CPU-t.

@dat: az ne tartson vissza, mert nem feltétlenül szükséges. A megoldást lásd fent. Igazából a watchdog is csak arra kellhet, ha gyanús, hogy vmelyik alkalmazás lezabálja a CPU-t, de azért ez nem jellemző. Én legalábbis megvagyok nélküle, igaz, hogy csak kipróbált, jó értékelést kapott, kommentekben nem lehúzott appokat telepítek.
Az akkumulátor élettartam nem függ a töltések számától?
pszichés jelenség +1

én egy ponton (talán 3-4 hónapja) leszedtem a Task Killert a telefonomról, és tegnap használtam először újra, de az is egy nem publikus, fejlesztés alatt álló app elszaladása miatt kellett.

az Android úgy van megírva (de erről persze egy fejlesztő többet/jobbat tud), hogy ha nem használsz egy appot, attól ő elveszi az erőforrást, kipakolja az aktuális állapotot memóriába - semmi különös vagy új nincs ebben, ilyen egy működő multitasking, csak gondoltam leírom az iPhone-osoknak ;)

ha mindig kigyilkolgatod az alkalmazásaidat, azzal azt éred el, hogy adott esetben több erőforrást fog zabálni, amikor újra 0-ról kell indulnia.

szerintem mindenki próbálja ki 1-2 hétig task killer nélkül, és rájön, hogy ez az Android már nem az az Android, és simán el lehet karcolni úgy, hogy rábízod az oprendzerre azokat a feladatokat, amire írták.

amire inkább célszerű odafigyelni, az az, hogy pl. a twitter app ne 3 másodpercenként húzza le az update-eket. (én cirka óránként tudok ránézni a szocweb alkalmazásamira, ezért bőven elég, ha óránként ráfrissít, aztán ha nagyon seggemben a zabszem mert nem bírom ki új tweetek nélkül, akkor ráfrissítek kézzel.) szóval van egy csomó app, ami default beállítások mellett 5-10 percenként felébreszti a telefont és tol egy kis adatforgalmat, na *az* leszívja az akksit.
Magam sem éreztem kellő szükségességét egy task killer alkalmazásnak. Inkább egy task váltónak örülnék, olyannak, ami pl. a lehúzható notification baron helyezkedik el. Asszem valamelyik újabb HTC-n volt látható. Valamelyest gyorsabbá teheti a navigációt. Esetleg tudtok hasonló vagy jobb megoldásról?
A Mobilaréna Pulse fórumba írt az a (magyar) srác, aki az AutoKiller nevű méltán híres programot írta (és díjat is nyert vele a Nav N Go pályázatán.)

Ide másolom amit írt, mert mégis csak úgy autentikus.

"Sziasztok, véletlenül tévedtem ebbe a fórumba, én írtam az AutoKiller nevű progit, ennek megfelelően elég releváns információkkal rendelkezem android memória managelés terén.
ha érdekel titeket ez a téma szívesen válaszolok a kérdéseitekre, elöljáróban pár dolog ami felmerült bennem így az utolsó 40-50 post elolvasása után:

-GC-t mint fogalmat keveritek a minfreevel ha jól értettem. a GC az a java belső "szemét gyűjtője" ami egy adott alkalmazás üres objektumait takarítja ki időnként, mindezt lokálisan a virt gép életén belül, a minfree pedig linux kernel szintű takarító mechanizmus ami kritikusan alacsony memóriaszint alatt a nem használt, cache-elt alkalmazásokkal kezdve szépen addig gyilkol processeket (elmentve állapotukat!!) amíg a kívánt mem szintet el nem éri (vagy a kinyírható process el nem fogy).

-sima manual task killernek egy esetben van értelme: ha van olyan rosszul megírt alkalmazás telepítve a telefonunkra amit jól működőre lecserélni nem tudunk/akarunk, és használat után ki akarjuk lőni hogy ne merítse az aksinkat.

-az AutoKiller egy minfree manager ami a linux minfree értékének beállítását hivatott elősegíteni egy gui és pár preset segítségével

angolul tudóknak javasolnám a progi honlapját (andrs.w3pla.net/autokiller), különösen a techical details és a f.a.q. részeket.

ennek megfelelően az FLB 1.1 "New: Moderate memory management settings added to kernel init.rc. No need for AutoKiller" kijelentése nem sok értelemmel bír, mivel a custom romok nagy részében van valami gyárilag tweakelt minfree érték, de az autokiller ennek finomításáról szól, mivel tapasztalatom szerint mindenkinek más jön be (több mint 100e install alapján). mellesleg az AutoKiller a default presetjébe elmenti a rendszer szinten definiált értéket, így ez bármikor visszaállítható."
A rootolással nem értek egyet, a gyártó nem azért védi le a gépet, hogy aztán bárki nekiálljon és akár félműveltként is b@sztassa a telefont. Aztán majd megy panaszra a szervizbe, hogy a xy fórumon is azt ajánlották hogy rootolj nyugodtan. Nem jó irány ezt a műveletet reklámozni, aki képes rá, érti is és igényli is a root-ot, az angolul is megtalálja a segítséget. Ráadásul elavult cikkre linkelsz a rootolós hivatkozásban.

- Task killer nem feltétlenül kell, de hazsnos. Én pl. korábban Windows Mobile-on szocializálódtam, ahol megszoktam, hogy sok megnyitott alkalmazás kinyírja a gépem, jobb ezért békességben kigyilkolgatni azt, ami nem kell. Amit használok, az az Advanced task killer. AZ elmúlt évben olyan szépre fejlődött, hogy teljesen jól legyilkolja a felesleges dolgokat. Pl. beállítható, hogy csak suspend-nél öljön és mennyire legyen kíméletlen :)

Én azt mondanám hogy vmilyen task killer és amúgy a különböző widgetek és szinkronizációs lehetőségek beállítása együttesen segíthet abban, hogy az akkuidő kicsit jobb legyen.

Re: dat: A rootolást leszámítva a task menedzsment és az, hogy ismerjük a telefon képességeit és úgy állítjuk be, ahogy szimpatikus, az nem jedi trükk. Lényegben alapvető források, a kézikönyv és az Android Market (Free rész is elég) használatát igényli.
Szerintem nem sok értelme van a task killer appoknak. Eleinte én is használtam, de aztán én is olvastam egy hasonló írást, mint a linkelt Lifehacker-es. Igaz, az sokkal inkább a technikai részekkel foglalkozott, illetve rendszerfolyamatok felől közelítette a kérdést, és egy kicsit kevésbé volt egyszerű, de abból is lejött a lényeg.

Ha minden rendben megy a telefonon, akkor a rendszer szépen lezárogatja az éppen nem használt folyamatokat. Ha ebbe akár manuálisan, akár task killerrel beavatkozunk, akkor nem inkább ártunk a telefonnak, és az adott alkalmazásnak, mint használunk.

Ha tényleg van olyan alkalmazás, ami jobban meríti a telfont, akkor azt el kell tüntetni, vagy lecserélni másra. Itt jön jól a Watchdog, vagy valami hasonló diagnosztikai alkalmazás.

Azzal pedig egyetértek, hogy ha valaki ilyen telefont használ, az normál használat mellett egyelőre ne is álmodozzon a soknapos készenlétről. Én 1-2 naponta töltöm a telefont, és ha kell, bármikor tudok akksit cserélni anélkül, hogy szervizbe kelljen vinnem hozzá a telefonomat ;)
A Google fejlesztői nem azért nem tettek task killert alapból a rendszerbe, mert lusták voltak, hanem mert nincs rá szükség, mint ahogy végre egyre többen kezdik belátni. Szarul megírt alkalmazások ellen az egyetlen védekezés, ha nem telepítjük őket a telefonunkra, ezzel elősegítve a fejlesztők természetes kiválasztódását:P Jól megírt alkalmazás pedig akkor sem foglal feleslegesen erőforrást, ha egyébként ott van a "futó" taszkok listáján.
Alapból benne van, van 'Battery use' és 'Force stop'. De tényleg nem a felhasználó vagy egy külső program feladata lenne az erőforrásfelügyelet. Most bárki írhat a háttérben percekig futó 100% CPU fogyasztású programot, ezt alapból nem kellene engedni, semmi biztosíték rá, hogy neves program nem kerülhet ilyen állapotba.
@engusz: home gomb hosszan nyomásával a legutóbb használt alkalmazások közül választhatsz. ez a legelső készülék, a g1 óta létező funkció androidban.
@helikopter: köszönöm a tippet, ismerem a Home gomb ezen funkcióját.

Watchdog-gal megnéztem, hogy mely alkalmazások tevékenykednek a háttérben (mennyi CPU-t használnak), meglepődtem. 12-15% között terhelt a JuicePlotter és az Appbrain Market is.
Több gondolat (előre bocsátva, nem vok programozó vénával negáldva, csak olvasok a net-en):
Én NEM tudok rootolni mert 2.2-t most nem lehet. HTC Desire-t.
Amikor off-line navi-t felraktam azonnal "Low od memory" lett.

Utána olvastam és meg tudtam adni az SD kártyát mint install mappát. (Letölteni egy android SDK-t, (developer.android.com/sdk/) windows command promt-ból ki kell adni az "adb shell pm setInstallLocation 2" parancsot.). Minden áthúzni az SD-re, nagyjából, majd ua. a paranccsal Location 0-t.

Azó mindig ban 80MB avaible space-em van.

Annyi app-ot felrakram pedig, hogy rohadás...

Akku: full töltéssel szombat du-2-kor el otthonról, direkt csak adatkártya telóban, hogy beszéddel ne is terheljem. 2x30 perc navi, 20perc kamera és fotó használat, és este 8-kor a fóti üzletközpontban már nem tudtam a vonalkód szkennerrel megnézni, hogy máshol mennyi az általunk kinézett forraló. Kikapcsolt.
Én voltam a f*sz mert nem vittem töltőt.

A gyári haszn. útmutató azt írja, hogy 8-12 havonta akksit kell cserélni.

De ez nem tör le.
2008-ban a HTC Touch 10-12 órát bírt. Nincs benne GPS-sem.
2007-ben HTC Trinityt vettem, ez kibírt telefonként 24-órát is, néha.
2006- HTC Universal max. 1 nap.
2005- HTB Blue Angel max. 1 nap.
2004- Nokia 9500 2 nap minimum.
2002-Nokia 9210i sok nap.
2001- Nokia 9210 sok nap.

A társam Iphone-okat cserélgetett (generikusan), ott is ua-volt helyzet.
" Szarul megírt alkalmazások ellen az egyetlen védekezés, ha nem telepítjük őket a telefonunkra, ezzel elősegítve a fejlesztők természetes kiválasztódását"

Azért ez egy veszélyes játék. Magyarul a 2-3 ezer első letöltő szívjon vele, közben utálja meg az egész Androidot, ne javasolja az ismerősöknek se, szidja a telefonját, de semmi gond, mert ez a "természetes kiválasztódás" rendje.
Nem biztos hogy jó marketing ez így. Kellene némi kontroll a Google oldaláról, vagy villámgyorsan a windows-os freeware tengerben találják magukat. (plastikon valaki javasolta a "google által ellenőrizve" matrica bevezetését, ha már apple féle diktatúrát nem akarnak)
@engusz: akkor meg mégis milyen task váltót szeretnél ezen kívül?

@olvasó080906: már hogyne lehetne, itt van ni: unrevoked.com/#desire
@helikopter: olyat, ami a notification bar-on szerepel, ahogy az új HTC telefonokon. Melyik rész homályos?
Az iPhone 3G-re kötelező a task killer, mert olyan kib....tt lassú, mint egy csiga, az új, 4.0-s rendszerrel. (Talán a 4.1-el már kicsit jobb lesz.)

SMS küldés = applikáció indítása + 30 másodperc várakozás

Telefonálás = telefon applikáció, contact kiválasztása + 10 másodperc várakozás + rábök + újabb 10 másodperc

Főleg, ha előtte böngészett az ember (safari).
OFF: Magyarország ismét kimaradt az Android Market ország támogatás lista bővítéséből.

Már vásárolhatnak a lengyelek és a csehek is, csak a csóró magyarok nem:/ Fuck.
@dat: ez egy teljesen más problémakör, mint a task killer. Lehet, hogy szükség lenne erre, de task killerre semmiképp:)
@deejayy: de, akartam is írni, hogy az egy dolog, hogy az embernek ilyen cuccoknál naponta kell töltenie, a másik viszont az, hogy az akksi eleve hamarabb is végzi a kukában (és a környezetvédők sem biztos, hogy örülnek a megnövekedett gyártásnak).