Kis magyar blogbotrány: lázadó kismamák menni konkurencia

Eredetileg nem tűnt olyan érdekesnek ez a téma, ám lett pár olyan aspektusa is idő közben, ami miatt mégis úgy gondolom, hogy érdemes foglalkozni ezen a blogon is pár szóban az üggyel. Mi az ügy?

A CEMP úgy döntött, hogy a tulajdonában lévő egyik online újságból átemel egy blogot a szintén a tulajdonában lévő másik online kiadványába. Név szerint a kismamáknak szóló Porontyblogot költöztették át a Velvetről a Dívány.hu-ra. Nyilván a döntés mögött valami olyasmi megfontolás állhatott, hogy egy, a kismamáknak szóló blog jobban illeszkedik egy hagyományos női magazin hasábjai közé, mint a bulvár minden mélységét naponta megjáró Velvetre.

Ez persze önmagában nem lenne ügy. Nem is lenne érdekes. Ami kissé pikánssá tette a történetet az az, hogy a Poronty szerkesztőjének valamiért nem tetszett ez a migrálás, és szépen lassan meg is jelentek az Index eljárását kritizáló cikkek az interneten. Álneves anyázások, rágalmazó kommentek, és a többi, ilyenkor szokásos webes kisbicska is kinyílt.

Először a freeblogra költözött át a régi Poronty gárdája, majd pedig a konkurens Origo Zrt. által fejlesztett Postr-en találta meg a helyét a régi szerkesztőgárda és olvasótáboruk egy része, Bezzeganya néven. Szóval az Index hivatalos kismamablogjából az Origo hivatalos kismamablogjává változott a Poronty.

Olyan felületet kerestem a folytatásra, ahol a háttértámogatás, az olvasóközönség növelésének lehetősége mellett szabad utat kapunk az ötletek megvalósításához anélkül, hogy bekerülnénk egy teljesen más újság felügyelete alá. Eredetileg is blog formában működtünk, kézenfekvő volt, hogy blogos felületre költözzünk. Mivel az origo nemrég indította el vadonatúj blogszolgáltatását, a postr-t, ahol minden adott a méltó folytatásra, mellettük döntöttünk. (A régi Poronty szerkesztője)

Nos, de mi itt a tanulság? Miért érdekes ez? Az Index szárnyai alatt felnőtt és megerősödött, stabil olvasóközönséget szerzett magának egy blog, melynek szerzői, amikor az anyacéggel nem értettek egyet, fogták magukat, és átmentek a konkurens szolgáltatáshoz.

Az egyik bennfentes szerint a porontyos szerkesztők műbalhéztak, és okoztak szándékosan kárt az Indexnek. A másik bennfentes szerint meg az Index hagyta figyelmen kívül a szerzők érdekeit és elképzeléseit, amikor hipp-hopp áttette a Porontyot a szerzők számára unszimpatikus Dívány.hu alá.


Komment a Bezzeganyán...

Ezzel szerintem amúgy nincsen semmi probléma. Sőt, kifejezetten jó hír, hogy immár a Blog.hu-nak is van konkurense, mely legalább olyan médiatámogatottságot fog tudni élvezni (az Origo.hu révén), mint amilyet a Blog.hu élvez az Index.hu jóvoltából. Ugyanakkor a blogokat nevelgető médiacégeknek jó tanulság is ez az ügy: a házon belül felnevelt kiadványaid örökké a tiéid maradnak, kivéve ha ezek a kiadványok valamiféle blogok.

Mert ebben a pillanatban már egy harcosabb, öntudatosabb, a piaci érdekeket és logikát nem mindig szerető közösséggel találod szembe magad. És még az is meglehet, hogy a felnevelt terméked egyszercsak hátat fordít neked, és a konkurensednél erősödik tovább.

Ezek után nem csodálkoznék azon, ha az Indexben a szerkesztőségtől független indexes blogok megítélése egy cseppet kevésbé lenne pozitív, mint korábban.

Címkék: blogok üzlet blog.hu botrány velvet poronty dívány postr bezzeganya
2010.10.15. 15:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem csodálom, hogy nem akartak a divany.hu alá tartozni. Pár cikket olvastam el ott, és mindig csak felidegesítettem magam rajtuk. Nagyon nem értek egyet az ottani iránnyal.
NEM a P szerkesztőjének nem tetszett a migrálás. Az OLVASÓKNAK nem tetszett, azoknak az embereknek, akik kattintásszámaiból jön össze a zindex gyermekeinek a napi betevő.
És, amit már sokan sok helyen elmondtunk: nem azzal volt a bajunk, hogy mit kell a böngészőbe beírni, hanem azzal, hogy egy teljesen más irányvonalat akart követni, azt, amiről köztudott volt, hogy a törzsközönség ki nem állhatja, és pont azért olvasta mindenki az eredeti P-t, mert az MÁS volt.
Mindennek tetejébe a szerkesztőség nem szólt semmit (szíve joga), sz@rt bele magas ívből a kritikákba, de még a kérdésekbe is, kibannolt boldog-boldogtalant (szíve joga). Az olvasóknak pedig szívük joga volt csinálni egy másik oldalt, és a kanapénak hátat fordítani. A kanapénak szíve joga továbbá ezen megsértődni, egyebet úgyse nagyon tehet :)

Amúgy, nem csak kismamákról szól ám ez a történet, csak csendben jelezném...
Szerintem botranyrol beszelni eros tulzas. Az meg teljesen termeszetes, h minden mogott osszeeskuvest sejtetek, akkor is, ha nincs :-)
A fogyasztóknak, azaz a törzsközönségnek, komentelőknek nem ment le a torkán a horoszkópos-kiskegyed izé.
Önálló, felnőtt nő vagyok (pont fenti a kimutatás szerinti :D) és önállóan döntöm el, mit olvasok. Bizony, - talán a felsőfokú nem-bölcsész - végzettségembőől kifolyólag, nem ezoterikus tartalmat. A családi állapotom miatt nem szingliknek célzott tartalmat.
Miért olvasnám akkor a díványt?

Tanulság is van, aki az átlagosnál lojálisabb látogató, könnyen lehet hogy a TARTALOMHOZ kötődik, nem a szolgáltatóhoz.
Érdekes hogy ez egy online sajtóterméknél újdonságnak számít a marketingesek számára.
Amennyiben olvastad volna a bloghoz tartozó kommenteket, amelyben a változást bejelentetté, talán jobban látnád, mi volt itt a probléma. Egy oldalt mutatsz, olyan kommentet idézel, amely 1000-ből 1 véleményt mutat. Az olvasók szerették valamilyennek azt a blogot. Azért jártunk oda nagyon sokan, naponta. Szerettük a szerkesztőt, az írókat. Mert nem volt cukrostakony. Aztán eccerre csak eltűnik a szerkesztő, az írók, a régi témák, és valami rózsaszín horoszkópos pocaklakós hulladékot kapunk. A kérdésekre, reklamálásokra válasz nem jött. Vot olyan pillanat, amikor meg lehetett volna fogni a régi olvasókat, ha a kérdésekre kiáll az új szerkesztő, vagy akárki, és azt mondja, hogy kérem, ez és ez van. De nem jött senki és a menthető pillanat elszállt. És az emberek úgy érezték, hogy itten a csesznek rájuk. Ezért megpattantak, mert nekik a régi szerkesztő, régi írók és a régi stílus kellett. Mert azért jártunk oda, mert a Poronty nem volt 12 egy tucat, mint amivé most tették. Az új tulaj és szerkesztő azt sugallták, hogy a véleményünk nem érdekli őket. Így elvittük a kattintásszámunkat máshová. Kb ez történt.
Egyébként nem érzem igaznak azt hogy "a felnevelt terméked egyszercsak hátat fordít neked"
Inkább úgy mondanám hogy ha egy terméket megszüntetsz a termékcsoportból, az azt kedvelők, igénylők nem biztos hogy egy másik terméket vesznek meg tőled, hanem lehet hogy máshol vesznek igénybe egy eredetihez hasonló szolgáltatást.
Vagy, mint itt történt, előállítják maguk.
Ketten már jól jártak, a volt szerkesztő, és aki kirobbantotta a bandát az első "jaj, lila az oldal" felhördülés után...
A többiek meg hős forradalmárnak képzelik magukat...
Szabados Krisztián két blogot is indított ebben a témában. Ő vetette fel az origót. Az origó szemfüles volt, így kerülhettek oda. Ilyen egyszerű. Gondolom én.
@Puszpanya:
Nem képzeljük magunkat hős forradalmárnak. De magyar tanárnak sem, igaz?
Szerintem, örülnötök kellene hogy eltűntünk onnan, túl kritikus a stílusunk. Muszáj volt állandóan moderálni, meg komplett hozzászólás-folyamot törölni poszt alól. Sok munka.
A szerkeszőség nem ért egyet a tulajdonos új irányvonalával és lelép, vele mennek az olvasók...báááz, csak nekem ismerős ez a sztori?

Itt zényleg senkinek nincs internetto.idg.hu pólója?
Még egy aprócska kiegészítés: az eredeti Poronty-szerkesztő első körben szintén átemelődött a másik oldalra, de a csapatban már nem szerkesztőként, csak szerzőként tartottak igényt a munkájára. Aztán pár nap múlva magától - az olvasók vagy a szerkesztőségen belül uralkodó viszonyok hatására - bedobta a törülközőt, és inkább kilépett a bizonytalanba, mintsem a továbbiakban a nevét adja a valahai Porontyhoz. És csak ezután jelent meg az Átmeneti Állapoton...
@Puszpanya: A terhességem alatt sokat segített a poronty. Többet tudtam meg az ottani cikkekből, mint a védőnőmtől. Na, most az új porontyon olyan cikk jelenik meg, hogy a "gyerek horoszkópja". Az aztán tényleg nagy színvonal. Akinek az kell, maradt. Aki meg nem a gyerek horoszkópjára kíváncsi, hanem arra, hogy élő igazi anyák mit hogyan csinálnak, és milyen ötletekkel, tanácsokkal tudnak segíteni neked, az meg ment. Ennyi. Mindenre megvan a célközönség.
@Puszpanya:
"Ketten már jól jártak"
Ezt részleteznéd?

Anyamadár létrehozott egy helyet, ahol kivárhatjuk, hogy mi a tök lesz a díványos Poronttyal és addig nem veszítjük egymást szem elől.
Ezt teljesen ingyen a szabad idejében csinálta. Mint ahogy a posztírók is lelkesedésből írtak.

@Ketszeri:
Fordítva. A Poronty-olvasóknak (megrendelő) nem jött be az új ezoizé-lilarózsaszín-léböjtös-cenzúrázós satöbbi Poronty (szolgáltatás). Nem a színezés és a dizájn volt a lényeg egyébként.

Így a megrendelők fogták magukat és csináltak maguknak egy olyan helyet, amilyet szeretnek.
@Ketszeri: Jaja, nekem is ez jutott eszembe, úgy látszik öreg vagyok. Hős partizánként ott voltam '99-ben a MÚOSZ-székházban az index első sajtótájékoztatóján, piros villogós biciklis lámpákat osztogattak a Nyírőék...

Egyébként az egyik poronty-anyuka nekem azt mesélte, hogy a szerkesztő Tündét lefokozták, illetve hogy a moderálás kapcsán többek teljes inda-pass-át letiltották. Értsd: se levelezés, se saját blog ezentúl.
Ez azért picit több hiba, minthogy "csak átmegyünk a díványra".
Nem ez egyébként az első eset, hogy egy népszerű blog elmegy a CEMP-től máshova. Ilyen volt pl. a NST is, ami most a Nemzeti Sport alatt működik. Szép dolog a lojalitás, de azért lenne nekem is néhány ötletem, hogy hogyan lehetne javítani a bloghun, hogy a bloggereknek eszébe sem jusson a váltás.
Írtam már egyszer, de eltűnt az éterben.
Megpróbálom újra:
Az olvasóknak volt bajuk a váltással. Szerintem borzasztan rosszul "tálalták" az egészet. Velem speciel az történt, hogy vasaltam, amíg aludtak a gyerekeim, számítógép bekapcsolva, Poronty fut. Vasalgattam békésen, nyomtam egy frissítést, és csak leste, hogy MIVAAAN???
Kommunikálni kellett volna az olvasókkal, odafigyelni a kritikákra (aki anyázott, az is ugyanazt mondta, amit más higgadtabban), nem pedig törölni 278 kommentet az új szerkesztő bemutatkozó posztja alól.
Nos, botrány az, amiből azt csinálnak. A fenti story erősen távol áll egy költségvetési kérdéstől, ugyanakkor tanulságokat viszont hordoz magában, kétségtelen. Reméljük, levonja a fontosabbat az illetékes!
Egyébként minden a vélt és valós előnyökről szól, mint ez a megmozdulás is. Ha úgy tetszik: pénz beszél, kutya...

Más kérdés azonban HH következő állítása:" a Blog.hu-nak is van konkurense, mely legalább olyan médiatámogatottságot fog tudni élvezni (az Origo.hu révén), mint amilyet a Blog.hu élvez az Index.hu jóvoltából. "
Ez azért erősen csúsztatott mondás per most. S ezt mindannyian tudjuk. Inkább egy erősen bulváros fordulatként tudom értékelni. S egyébként e műfajban gratulálok hozzá.
Miért:
- blog.hu-nak van konkurense, másként versenytársa. De jelenleg az Origo recsegő-ropogő hiperbeta megoldása még távol áll attól, hogy akként említsük. ( Persze figyelünk rá nagyon, és inspiráló hogy létezik)
- média támogatás by Origo - nos, majd meglátjuk, mert per most az nevezett főoldal HTML-kódjában sem szerepel a szolgáltatásra utaló link. (Persze drukkolunk, hogy legyen, és minél nagyobb teret kapjon a UGC kis hazánkban. /jegyzem: a jelenlegi környezet sajnos nem segíti ennek alakulását, de tesszük a dolgunk./)
Már a díványon is elmondtam, aszittem, 20 év piacgazdaság után trivialitás.

A piacon a fogyasztó az úr. Ha a kedvenc kocsmájába érve azt tapasztalja, hogy ott cukrászda nyílt, és nem kapja meg a felesét, hanem dobostortát tukmálnak rá, akkor keres egy másik kocsmát.

A cukrászdában amúgy volt kidobóember is, aki nyomban kivágta azt, aki szerint émelyítő a somlói és savanyú a tejszínhab.

Jó a cukrászda is (más kérdés, hogy tortát sütni is csak felkészült cukrász tud, jó minőségű alapanyagokból, akit, gondolom, ezután fognak felvenni/beszerezni), de mi a kocsmát akartuk. Hát elmentünk egy utcával odébb.

De felőlünk virágozzél száz szál (marcipán)virág
@szerkesztő: Ugyanez jutott eszembe, az Indexnek igazán tudnia kéne, hogy a szerkesztő-olvasó kapcsolatba felülről belenyúlni milyen kockázattal jár, hiszen maga is pont egy ilyen konfliktusból jött létre.
Az persze igaz, hogy miután a Velvet női magazinból átpozícionálták bulvárba, a Poronty tartalmilag már nem igazán oda való volt. Talán ha a Díványra való átemelés nem egyidejűleg a tartalom és a szerkesztő változtatásával történik, akkor a közösség (szerkesztő, szerző, kommentelő, olvasó) is belement volna az áthelyezésbe (Dívánnyal kapcsolatos vélt és valós ellenérzéseik ellenére).
Ahol emberek vannak, pláne közösségek, ott persze nehéz előrelátni a következő lépés hatását...
"szerzői, amikor az anyacéggel nem értettek egyet, fogták magukat, és átmentek"

Arra már senki nem elékszik, hogy MAGA AZ INDEX is pont így jött létre? Amikor új tulajdonos kaparintotta meg az Internettót, az Internetto teljes szerkesztősége úgy ahogy volt, felállt, és megalapította a konkurens Indexet, minek folyományaképpen az Internetto elhalt.
A Díványos Poronty olvashatatlan, nem közöl semmi új információt, ami hasznos lenne a gyereknevelésben. Teljesen más stílusú lett. Próbálkoztam vele, nézegettem, de még a kommentek miatt sem érdemes olvasni, mert alig vannak.Nem érdekel, "ki járt jól", örülök, hogy lesz ismét egy érdekes oldal, ill. folytatódik a régi vonal, ahol lehet tanulni és szórakozni.
@Puszpanya: szerintem nem nagyon kellett senkit "robbantani", annyira érdektelen cikkeket közölt a dívány, hogy akik az eddigi stílt megszokták, azok mentek maguktól is. (egyedül 2 olvir közölt értelmes cikket.)
@izabella:
A robbantás szóval a folyamat erejére (gyorsaságára)utaltam.