Milyen lesz a web tíz év múlva?

Vegyük azt, hogy nem teljesen butaság feltenni ezt a kérdést, még akkor sem, ha tudjuk jól, hogy az interneten/weben nem évtizedekben, hanem maximum hónapokban, negyedévekben mérjük a jövőt. Szóval erről a témáról fogok előadni - stílusosan 10 percben - a holnapi Internet Hungary-n.

Érdekelne, hogy ti mit gondoltok a 2020-as internetről, webről, meddig terjed a fantáziátok és a megérzésetek. "Mindenkiben rejtőzik egy futurista" jeligére várjuk a kommenteket...

[frissítés] Közben lement a prezi. Íme.

Címkék: jövő web internet hungary 2020
2010.10.25. 15:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eye candy. Sok-sok eye candy.
Az egyik legfontosabb tulajdonsága szerintem az lesz, hogy eltűnik a web. Vagyis minden a neten lesz, de nem feltétlenül kell tudnod, hogy ott van, és, hogy mindez technikailag hogyan valósul me.
TV, zenelejátszás, információ, akár a szobatermosztátod, számláid állapota bármi, autód fogyasztási átlagai, fogorvoshoz időpont kérés stb.

Ami nem fog számítani, azok a dolgok, amiről jelenleg késhegyre menő viták zajlanak: milyen eszköz, milyen oprendszer, milyen böngésző, milyen felbontás, milyen processzor, hiszen mindegyik ilyen eszköz bőven "elég jó" lesz.
tobbes kevesbe josoltam mar egy februari postban, a web jovojerol. fejlesztoi iranybol kozelitve (tavolrol, bottal).

a lenyeg, h a web egyre inkabb definialhatatlanabba valik. szvsz.

"A fejlődés leglátványosabb eleme a platformok közeledése, olvadása. Olyan platformok, mint a TV, internet, videojátékok, mobiltelefon pár éve még ég - föld távolságra voltak egymáshoz. Mára szinte minden kommunikációs és szórakoztató platform bekötésre került az webre, de minimum az internetre. Nem kell sok idő és a háztartási eszközök is beléphetnek a netre és azon keresztül a webre. A mosással végzett mosógép pop üzenetek dobhat majd a "tv"-re, és minden olyan kijelzőre, amire engedélyeztük, "telefon", mobil számítógép. A world of warcraft-ban futár figyelmeztethet a kifogyó red bull készletre és természetesen meg is rendelhetjűk a következő két napra a tálcás kiszerelést (húszat fizet harmincat kap). Az autóink szélvédői belátható időn belül transparent oled kijelzőkké válhathatnak, technikai adatokat szolgáltatva arról, hogy melyik karosszéria elemmé alakított napelem nem termel elegendő energiát. Kis szerencsével ki se kell majd szállni a kocsiból, hogy letakarítsuk a bogártetemeket az alul teljesítő celláról. Rosszabb esetben a család webes to-do listáját automatikusan frissíti autónk egy "apunak le kell mosnia a kocsit" bejegyzéssel.

A web tehát túllép(ett) az asztali monitoron, ennek már jól látható jelei vannak. A mobil internet bármennyire is elcsépelt, egyre jelentősebbé válik. A web fogalmat talán lassan át kell fogalmaznunk magunkban. A web, mint felület már nem a böngésző kompatibilitásról szól. A jövőben talán specializálódnunk kell megjelenítési felületekre, monitorok, mobilok, touchscreen, transparent, szem-és hangvezérelt eszközökre. Tudnunk felület függetlenűl tervezni, a felületek még hosszú ideig nem lesznek szabványosítva, a felhasználói felületek még jó ideig izgalmas játszóterek lesznek.

Bárhogyan is alakul (közel) jövő, a web jelentős szerepet játszik a világ fejlődésében. Ha a jövőre szeretnénk koncentrálni, gondolkodásmódunkat nem gátolhatjuk határokkal, se technológiai se földrajzi értelemben vett korlátokkal. Az eszközökön túl a platformokra kell koncentrálni a hosszútávú szakmai fejlődés tervezése során."

netninja.hu/2010/02/28/a-webet-fejleszto-fejlesztok-jovoje/

a postban szereplo minden helyesirasi hiba copyrightos.
Szerintem 10 év nem akkora durranás. Ha megnézem, hogy mi változott drámaian az előző dekádban, nem is olyan szédítő.
Leveleztem, böngésztem, cseteltem...
Mint ma is. Talán a böngésző szippantott be pár dolgot. Ez folytatódhat.
Esetleg azzal, hogy az oprendszer és az eszköz (pc/laptop/mobil/akármi) egyre kevésbé lesz lényeges, "eltűnik a szemünk elől". Mint ahogyan a tárolás helye is csusszan fel a felhőbe. Pontosabban eltolódnak az arányok.

A címbeli kérdésre pedig ez a (cinikus) válaszom: Szemetesebb, sokkal szemetesebb.
:)
Ha abból indulok ki, hogy a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest mi változott: az internet több emberhez ér el, aminek köszönhetően a neten található információ menyiség hatalmas méretűvé nőtt. A megjelenítésre szolgáló technikák szintén sokat finomodtak (html, javascript) és újak születtek (flash).
Én elsőrban ezen technikák további fejlődését várom. Talán 2020-ban már a holografikus megjelenítés alapvető lesz és nem lesznek problémk az internet sebességével sem.
esetleg lesz "alanyi jogon járó" acc. tehát kb központi (vagy kormányzati, vagy 2-3 nagy szolgáltató által kezelt) cloud szolgáltatás, ami aggregátor-ként kezeli az összes acc-od. persze e miatt megszűnik a teljes anonimitás, de a trv-ek már most is e felé mennek.
@cett:
aggregátorként: pl openid-val, vagy hasonló
Szerintem is rövid a 10 év ahhoz, hogy eleresszük a fantáziánkat. 20 év múlva már felfordulhat a világ. Szerintem addigra divatba jöhet az implantátum-alapú kijelző, és a virtuális valóság. A trendi emberek akkor nem fognak látható eszközt használni, mégis folyamatosan virtuális szemüvegen keresztül nézhetik a valóságot. A mai, "oldal" alapú web át fog alakulni célorientált eszközzé. Elsétálok egy kirakat előtt, és a kirakatban nem azt látom, amit mindenki, hanem azt, amit nekem szánnak. Keresek egy patikát, és a levegőben megjelenik egy nyíl előttem, ami mutatja, merre. Ha könyvet akarok olvasni, csak kijelölök egy nagyjából sima felületet, és azon fog megjelenni a szöveg.

A netes mosógép és társaiban nem nagyon hiszek, mert a hardverigényes fakszni mindig úri huncutság lesz. A többségnek szerintem nem fog soha derogálni, hogy kinyissa a hűtőajtót.
Fantáziáljunk végletekben:

Az ENSZ veszi át az államoktól független, hatékony és bürokrácia mentes internet felügyeletet, mindenkinek lesz egy alanyi jogon járó accountja, ami azonosítja IRL, ehhez persze számtalan anonim identitást fog tudni fűzni, ha névtelen akar kommentezni. Ezzel az accountal fog majd tudni fizetni, ide kapja a fizetését, itt ellenőrzik az adózását és ezzel tud belépni az összes közösségi hálóba, ami nem a Facebook lesz (az majd a másik utópiában fog szerepelni), hanem szintén az ENSZ által ellenőrzött és karbantartott adatbázis, amivel mindenki a saját belátása szerint rendelkezik és eldöntheti, hogy milyen felületen szeretné megjeleníteni az adatait, ki és mit láthat.

A másik véglet pedig az, hogy a Facebook lesz az internet, azon belül fog minden content generálódni, az egyéni honlapok helyett a Facebookos felület lesz annyira testreszabható, hogy felesleges lesz önálló honlapot készíteni, regisztrálni, fenntartani, minden adat a facebookban lesz, a google pedig egy-két év alatt megroggyan, mert a facebookon kívüli keresés irrelevánssá válik.

2020-ra elkezdenek kísérletezni a futurama-féle eyePhone-al, illetve a gondolati vezérléssel, amit egy fülbevalóba ültetett mini EEG érzékel és bluetooth-on küld le az ember ujján lévő gyűrűben lévő identifikációs központba, ami pedig az adott embert azonosítja, így akármilyen eszközzel azonnal tud szinkronizálni, mert az adatai úgyis a felhőben vannak, a gyűrű pedig az aktuálisan párosított eszközön teszi megjeleníthetővé azokat.

Azaz ha kölcsönkérem a haverom telefonját akkor amíg az én kezemben van tökéletesen az én beállításaim szerint néz ki és működik, ha pedig visszaadom neki, azonnal visszaáll az ő módjára.
Szerintem, egyre zajosabb lesz, mint ahogy most is, a zajból próbáljuk kiszűrni a lényeget, nem tudjuk, hogy kit hogyan kövessünk milyen eszközzel.
Aztán majd letisztul, és visszahelyeződik a hangsúly a valódi dolgokra amiről most csak a benyomásokat gyűjtjük. Kiszállunk a székből. Élő videótartalom, mindenkinek saját stream csatornával. Mint most, lesznek akik élnek és bemutatják és lesznek akik ezek láttán azt hiszik, hogy élnek.
az internet amikor megszületett akkor a "nagyok" nem vették észre és úgy maradt, szabadon, ahogy többé kevésbé most is van.

szerintem az anonymitás fog eltűnni így vagy úgy, 10-20 éven belül.

a legértékesebb jószág, az információ gondtalanul másolható digitálisan, ezt az információk tulajdonosai nem fogják hagyni, hogy így maradjon.

én azt jósolom tehát hogy 10 vagy 20 év múlva az internetet használó kényelmes többség gyönyörűen azonosítható lesz, pont mint ma egy személyi igazolvánnyal az utcán (amelynek hiányában egy igazoltatásnál megbüntetnek, bevisznek stb).

természetesen akkor is lesz aki fake id-vel használja majd a netet, mint ma a bűnözők vagy jason bourne, de ezeknek az aránya is hasonló lesz.

az hogy hol lesz a számítógép meg mi lesz az meg hogy közlekedik az adat, hogyan jelenik meg, mi hova vetíti, sugározza, meg milyen gyorsan, arról kár beszélni, mert aki ebbe bocsátkozik az úgyis a jelenlegi eszközök/scifi jövőképeket nagyítja fel.
Leírom a félelmeimet (jórésze nem alaptalan, mindegyikre van élő kezdeményezés)

- Sokkal szabályozottabb lesz, hogy mihez férsz hozzá. Különösen, hogy mihez ingyen.

- Az anonim netezés sokat fog haladni a kriminalizálódás felé, gy.k. szabálysértés vagy bűncselekémény lesz.

- Nem a műszaki tartalomért (sávszélesség) hanem az iogénybe vehető szolgáltatásokért fogunk fizetni.

- A szoftver/szolgáltatás/tartalom közötti határ elmosódik. Youtube vagy Facebook mennyire szoftver, mennyire szolgáltatás és mennyire tartalom? Ustream?
Lehet hozni hétköznapi, de radikális változást hozó dolgokat. Pl. a háziorvos több időt fog a beteggel tölteni mint adminisztrációval. A betegellátás hierarchiájában lesz 0. szint, az interneten. Általános lesz a távmunka és okafogyottá válik a 4-es metró befejezése. Megszűnik a készpénzforgalom és így az adóelkerülés és a korrupció is. Stb.
Sztem a legjobban az a válasz közelíti meg a leendő valóságot, hogy „nem tudom”. Ha belegondolunk, már tíz éve is milyen jókat röhögtünk a számtech guruk tíz évvel azelőtti jóslatain :o)
Ha már fantáziálás:
Új hálózat(ok) létrejötte, vagyis konkurencia az internetnek! Egészséges, hatalomtól/hatalmaktól független cenzúra, cserébe gyorsabb, pontosabb, átfogó információ a keresett dologról, szolgáltatásról, bármiről. Egy olyan hálózat, ahol nincsenek állatos pornós, gyilkolászós, excsajos képek, videók. Egy olyan hálózat, ami elé bátran odaengeded úgy a gyermeked felügyelet nélkül. Egy olyan hálózat, ahol a mondatok nagy betűvel kezdődnek, a "hogy" szót nem helyettesítik egy "h" betűvel és három felkiáltó jelnél több nem szerepel egymás mögött. Egy olyan hálózat, ahol a találati oldalon nem szerepel egy fájlmegosztó oldal sem. Ha úgy tetszik, egy társadalmilag elfogadottan egészséges hálózat.

Egyébként meg technológiai szingularitás rulez!
en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity
hu.wikipedia.org/wiki/Technol%C3%B3giai_szingularit%C3%A1s
Oxigénia lesz - moly.hu/konyvek/feher-klara-oxygenia
a XIII. jótevő rendszere mindent fog tudni rólad. Adatfésülés alapján zárolják a bankszámlád, nem kapsz majd GPS jelet, megszerzett adataid alapján vadászni fognak rád a véred és a szerveid miatt.
A "B" réteg ugyanúgy fog gyilkolászni bárkit fegyverrel-bozótvágókéssel. Üdv
@renz: Szerintem meg érdemes találgatni akkor is, ha tudjuk, hogy úgyse találjuk el :)

A lehetséges jövőt nem a technológiai szingularitás fogja felborítani szerintem. A változások tempóját nem a technológia, hanem a társadalom határozza meg. A facebook-jelenséghez nem kellett semmi technológia, ami ne lett volna meg 10 éve. A társadalom hiányzott hozzá. A társadalom reakciója a technológiára nem lesz sose gyorsabb, és erre kell várni, hiába akar előreloholni a technika. És ha már témánál vagyunk, talán pont a facebook-jelenség adja a legnagyobb bizonytalanságot. Vajon kipukkad az egész jövőre, és a befektetők rádöbbennek, hogy az egész csak felfújt lufi, és 100 ezer fb kattintás ér egy igazit, és kipukkad, és vége, vagy akár egyeduralkodó lesz, és bekebelez mindent. Ez nem technológiai kérdés, hanem az emberek reakciójának kérdése. Ez az, amit most a legkevésbé tudunk megsaccolni.
Folytatódik a cégek életében a cloud trend: sokkal több mindenre fogunk webes alkalmazásokat használni. Szinte minden céges ügyviteli rendszer ilyen lesz CRM, ERP, számlázás, levelezés, dokumentum kezelés, stb, stb
Hát a távmunka elterjedése az erre alkalmas területeken sok problémát enyhítene, a közlekedési dugó/légszennyezésen át a lakásproblémáig. Remélem 10 év múlva legeldugottabb faluban is rendelkezésre fog állni az infrastruktúra ehhez. Mert akkor relatíve kis befektetéssel nagy fejlődést lehet elérni..
öntudatra ébred a skynet:))
A jövő internete egy fekete vasgolyó lesz.
lehet hogy én vagyok túl optimista, de mindenki, aki azt mondja, hogy zártabb, kontrollált, szűrt és unanonim lesz itt minden: jelenleg a legapróbb ebbe az irányba tett lépés is hathordányi civiljogi szervezet ellenállásába ütközik. Az internet legnagyobb vívmányai a szabadság és az anonimitás, a többség nem fogja hagyni, hogy ezt bárki elvegye. Ott, ahol ez most nincs meg (India, Kína, stb) ott ezzel párhuzamosan a sajtó sem szabad, de így is vannak használható alternatívák.
Néhányan említették a webszemetet. Sz.tem is több lesz, de ezekkel együtt megjelennek "hír aggregátorok", amiket már független emberi szerkesztők csinálnak, némi ellenjuttatásért cserébe. A fapados "hír aggregátorok" pedig kifinomultabb algoritmussal fognak működni ingyen.(Mondjuk, ezek néhány éven belül megjelennek.)

Nem hiszem, hogy a bevásárlást, orvosi rendelést vagy más mindennapi tevékenységet gyökeresen megváltoztatja a web. A technika ördöge végett. Nem csak tíz éven belül.
szerintem meg két web lesz a web meg a facebook. a szoccialis haloba direkt nem engedik be goglet ezert az csak a maradek regisegben meg az uzleti szektorba fog tudni labdaba rugni. megjelennek az elso facebook operacios rendszerrel szerelt FACEbook-ok. a google es facebook kuzdelem varjhato kb 10-20 evig