Jönnek a Google netbookok

Amíg összeszedem a gondolataimat a hét végén kipróbált új MacBook Air gépekről, addig is merengjünk el egy pillanatra a mai híren, miszerint a Google végre piacra dobja saját Chrome operációs rendszerével ellátott "smartbookjait".

A híresztelés szerint már ebben a hónapban megcsodálhatjuk az Inventec gyártmányú gépeket, majd karácsonyra megérkeznek a HP és az Acer chrome-osított netbookjai is.


Chrome OS - tiny as a cloud

Ha az Inventec eddigi gyártmányait vesszük, akkor szerintem kábé a 8,9-11,6 inches netbookok jöhetnek számításba, beépített 3G+GPS, digitévé képességgel...

Persze a lényeg nem ez. Pontosabban: nem csak ez. Hanem a Chrome OS. Képzeljünk el egy olyan netbookot, melyen egy nagyon vékony operációs rendszer fut. Nem olyan, mint a Windows 7, hanem tényleg vékony. Ha a felhasználó adatai többségét a cloudban tárolja, és ezt a netbookot tényleg csak böngészgetésre, levelezésre, skype-olásra, csetelésre és hasonlókra használja, akkor hardver oldalon nem is kell megfeszülnie a gyártónak.

Persze a gyönyörű szép az lenne, ha az Android-Chrome, iOS-OSX határvonalak egyre vékonyodnának. Lassan tényleg ott tartunk, hogy egy okostelefon, egy netbook és egy táblagép között minimális (kijelzőbeli) különbségek lesznek csak. Ilyen szempontból is érdekes figyelni az Android és a Chrome OS egymás mellett fejlődését.

Címkék: google apple osx android macbook air netbook ios smartbook chrome os
2010.11.02. 21:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én nem szeretném, ha a dolgaim nem a gépemen lennének. Egyrészt nincs mindig és mindenhol net. Például külföldön. Vagy a hegyekben. Vagy egy árnyékolt helyen.
Másrészt az általad elképzelt világban úgy átlagosan lesz jó. De akinek egy kicsit is más kell, az vagy nagyon megszívja, vagy nagyon megszívja. Nézd csak meg az Apple szép, új világát: ha azt csinálod, amit Steve Jobs mond, akkor nincs gond. De ha mást akarsz, akkor ahhoz már erőlködni kell. Nem jó ez így.
Az általad leírt szép új világban a teljes digitális személyedet másokra bízod. Ennyire megbízol a cégekben? És ha a Google bedől, mi lesz sok év levelezésével?
Extrém példa, igen. De én ebből indulok ki, sajnos. Engem nem vonz a te párhuzamos világod.
Hát én ebben nem vagyok olyan biztos. Egy szétflashelt, vagy rossz esetben párhuzamosan javát, flashet és javascriptet (javascript+flash tuti szaggat) intenzíven futtató gép zabálja minimum a procit, de a ram-ot is valószínűleg, ehhez képest a "vékony" os talán háttértár méretében jelenthet kb 1-4 GB megtakarítást, ill ideális esetben a háttértár hagyható el.

Ha innen nézem, akkor a táblagépekre pakolt Android sokkal érdekesebb, mint a netbookokra tett Chrome OS.
amikor anno bejelentették, még nem mertem volna veretes kijelentéseket tenni, de most már látszik, hogy a chrome OS előreszalad: még mindig nem tudom nélkülözni az offline adataimat, és az is látszik, hogy ez még jópár évig így is marad.
(pl. csak részben azért, mert a Google Docs for Google Apps Chrome alatt többször nem működik, mint igen.)
szóval offline adat van, ha zenéket-videókatn em számolom, akkor is több, mint 3 giga, és ezeknek egy jelentős része olyan, amiért megbasznának fasszal ha feltolnám a felhőbe.
szóval egyelőre ez skip.
(Android lehetne rajta, tök gyakran hiányzik a netbookomból a swipe lehetősége, de hát azon van lokális tárhely is :))
Szerintem indokolatlanok a félelmek. A Google Gears mindent offline is tárol. A Gmail postafiók ugyanígy bármilyen offline levelezővel szinkronizálható. A tárolt adatokban pedig nem hiszem, hogy a Google mások számára kutakodna. Az viszont tényleg érthetetlen, hogy miért van külön Android és Chrome OS vonal, valószínűleg történelmi okok miatt.
Előbb utóbb minden a felhőbe kerül. Ha figyeljük a "történelmet" a Microsoft előrefutott azzal, hogy mindig nagyobb gépigényt generált a csilli-villi rendszereivel. Végül már DVD-ről kellett Windowsot telepíteni, ami anno floppy lemezről ment. (OK a fejlődésbe most ne menjünk bele, mert fontos a grafika nyújtotta élmény...)

Erre most jön a Google és megmutatja, hogy a felhőben tárolt adat az igazi. Oké, elsőre aki Outlookhoz és offline tároláshoz szokott hátrahőköl, de gondoljunk bele mi van ha ellopják a gépet. Archiválni rendszeresen valljuk be senki sem szokott. A felhő naná, hogy bizalmat kelt, de egy Google esetében Szabó Béla nyílászáró kisiparos adatai nem hiszem, hogy annyira érdekesek lennének.

Apple - érdekes irány, de ha jól tudom, Steve is elindult a felhőben tároljuk a cuccaidat filozófia felé, csak még egy kicsit kivár. Addig is felépül az új szerverüzeme ami ezt az infrastruktúrát kiszolgálja majd.

Én személy szerint az Apple és a felhőbe mindent híve vagyok. Ha egyszer meglépem azt, hogy MacBookot veszek akkor is a biztonság kedvéért Dropbox lesz a gépen. Az a tuti ha valami rendszeresen szinkronizálódik a gép és a felhő között, arról nem is beszélve ha több gépen dolgozik az ember. De lassan tényleg nem a hardware lesz a lényeg...
Szerintem a létjogosultsága az Androidnak és a Chromenak egymás mellett az, hogy az Android az érintőképernyős eszközöket, a Chrome pedig a fizikai billentyűzettel rendelkező netbookokat célozza meg.
És igazából szerintem más hozzáállást, struktúrát igényel ez a két külön kategória. Pl beszarnék ha a számítógépemet mostantól perifériák nélkül, az ujjaimmal kéne irányítanom. Egyszerűen más a felépítés.
@djdanif: Billentyűzetes telefon? Az valós probléma, hogy a telefon/táblagép/desktop méret és az egér/érintőképernyő/billentyűzet bevitel más megközelítést igényel, de a mögöttes 99% azonos.
@Váraljay Gabriel: ahogy nem jött be Bill gates azon jóslata, hogy minden számítástechnikai eszköz a tv-be kerül, úgy imho ez se fog bejönni. Az emberi paranoia mellett a praktikus okok sem a felhő mindenek fölött valóságát támogatják.
Persze kell a felhő egy csomó dologra, de nem mindenre. Az pedig, hogy kinél hol a határ, változó. Én speciel rendszeresen archiválom a dolgaimat, tehát a felhő mindössze az azonnaliságban adna többet (ami persze fontos lehet). És van is olyan, amikor ezt is használom, de ettől még az offline adatok is maradnak.

@Nakhchivan: "A tárolt adatokban pedig nem hiszem, hogy a Google mások számára kutakodna." Ez már most sem igaz, nézd csak meg a gmail-ben a hirdetéseket. A Google figyeli és tudja, miről levelezel. Ezt jelenleg célzásra használja, vagyis közvetve, de átadja az adataidat a hirdetőknek. Igen, a pontos szövegeket nem. De ez nem technológia, hanem pénz és szabályozás kérdése. De ha csak felhő lesz, majd a kormányzatok és a nyomozók legalább tényleg mindent megtudhatnak rólad.
@Konrad: Ízlések és pofonok mindig is lesznek :-)
@Konrad: Engem nem zavar, hogy egy robot a sokmillió felhasználóhoz hasonlóan algoritmikusan próbál az xzy azonosítóhoz hirdetéseket illeszteni amit ráadásul nem is látok. Nyilván a bűnözők és felforgatók óvatosabbak, de az a titkosszolgálati módszerekkel megszerezhető offline adatokra, telefonbeszélgetésekre is vonatkozik. Szerintem elméleti a paranoia oka.
Én sok Google szolgáltatást használok, de a személyes adataim feltöltésétől ódzkodom. Inkább saját szerverrel oldanám meg persze itt meg jó kérdés a "mi van ha ellopják" dolog!
moly.hu/konyvek/feher-klara-oxygenia - a könyv sajnos neten nem elérhető. Egy szép példa az internet mindentudásáról :) És hogy ne is tud meg mi van benne, arról egy kőkörszaki törvény életbe hagyásával gondoskodnak. Pedig sok olyan dolgot ír, ami azóta megvalósult. És igenis miden tudást, információt koncentráló erő előbb-utóbb totális hatalomra tör. Majd lassan felnő az a nemzedék, amely GPS és net nélkül reszkető egér lesz és akkor eljön az ő világországuk. Üdv
Én arra lennék kíváncsi, hogy az alapoknál/forráskódban mennyi az átfedés az Android és a Chrome OS között.
@- Rendi -: Nezd meg magad, mindketto open source.