A Facebook tudja, mikor szakítanak a legtöbben

Egy újságíró-dizájner, bizonyos David McCandless 10 ezer olyan facebookos státuszüzenetet elemzett, melyekben szerepel a "brakeup", "broken up" kifejezések. (TED-előadás itt.) Az adatsorból egyértelműen kiderül, hogy az angolszász országokban a Valentin-nap utáni időszak, valamint a tavaszi szünetet megelőző hetek a legnépszerűbb szakítós periódusok.

A tavaszi nagytakarítással tehát nem csak a hideg évszakban felgyülemlett koszt és szemetet dobjuk ki, hanem néha az embert is, akivel együtt élünk. További érdekesség, hogy a Facebookon kommunikált szakítások nagy része hétfőre esik. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy maguk a szakítások hét végén történnek, és a következő hetet már új lappal kezdjük, miként éves szinten a tavaszi nagytakarítás esetében.

A legkisebb valószínűsége annak van, hogy egy pár a karácsonyi szünetben szakít. Legalábbis a facebookos felhasználók ebben az időszakban nem szeretik kiírni a falra, hogy véget ért, véget vetettek a kapcsolatuknak. Viszont a karácsonyi hetet megelőzően ugyanannyian szakítanak átlagban, mint a tavaszi nagytakarításkor. Lehet, hogy az adventi időszak érzelmi túlfűtöttsége az oka, hogy ebben az időszakban drámaian megugrik a szakítások száma, de az is elképzelhető, hogy a karácsonyt megelőző vásárlás közben realizálódik bennünk, hogy a párunknak idén inkább már nem kéne ajándékot vásárolni...

A fenti elemzésnél persze sokkal jobb információ lehetne a facebookos, virtuálisan is megadott párkapcsolati státusz elemzése. Ilyen adatsor egyelőre nem áll rendelkezésre. Jó kérdés, hogy a Facebook maga miért nem publikál időről időre ilyen adatsorokat. Valószínűleg már most jobban ismerik az embereket - statisztikai alapon is -, mint az erre szakosodott kutatócégek.

És persze nem csak a szakításokról látják a tendenciákat, hanem a munkahelyváltásokról, a lájkolási gyakoriságokról, vagy akár arról, hogy mikor szoktunk nyaralni, szabin lenni, moziba járni, bulizni stb stb...

Címkék: stat facebook szakítás pszichológia párkapcsolatok facebookon szakítani
2010.11.03. 09:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nah végre egy érdekes Facebookos hír!
Basszus mi is hétfőn szakítottunk...