Galaxy Tab 10.1: változtat-e a táblagép piacon?

Nos, mostmár tényleg hivatalos: a Motorola Xoom mellett immár a Samsung is a nagy kijelzős, jó felbontású táblagépekben hisz. A Galaxy Tab 10.1 leírása elsőre elég impozáns: a 10.1"-es kijelzőhöz 1280x800 (WXGA) felbontást kapunk, full hd képességgel, Android 3.0 oprendszerrel. Súlyra annyi, mint az iPad (nehéz).

Az iPadhez képest továbbra is hatalmas hátránya az androidos táblagépeknek, hogy egyszerűen nincsenek rajta olyan hasznos és ergonómikus alkalmazások (pláne nem annyi), mint amik az Apple táblagépére elérhetők. Persze nyilván a közeljövőben ebben is lesz változás. És azt se feledjük, hogy az Android 3.0 egy sokkal izgalmasabb dolog, mint az iOS 4.2 vagy 4.3.

A Motorola Xoom és a Galaxy Tab 10.1 által kijelölt út az 1280x800-as felbontáson működő Android 3.0. Legalábbis a következő fél-egy évben valószínűleg ez lesz a sztenderd az Android tablet szegmensben.

Vátharóan az új iPad is ide fog betagozódni. Ez pedig azt jelenti, hogy 2011-ben a táblagépek elérik azt a minőségi szintet, amit eddig a laptopunk képviselt a lakásban. Jó felbontású, nagyképernyős eszköz lesz. Kicsit nehéz ugyan, és nehézkes rajta a gépelés, de cserébe legalább lehet tapogatni egy 10 collos üveglapot.

A tabletpiac 2011-ben szerintem elsősorban a gémerekre fog kacsintgatni, és nem annyira  a magazinolvasókra.

Hozott újat a Galaxy Tab 10.1? A Motorola Xoomhoz képest biztosan nem. Sőt, várhatóan az új iPad-nek sem kell majd szégyenkeznie mellette. Ha mindhárom készülék nagyjából ugyanazokkal a paraméterekkel fog rendelkezni, akkor már csak az lesz a kérdés az alkalmazás-fejlesztők számára, hogy vajon hihetünk-e abban, hogy elértünk a sztenderd szintig, vagy esetleg még nagyobb, még jobb felbontású táblagépek jönnek majd jövőre?

És arról se feledkezzünk meg, hogy a HP TouchPad (1024x768) és a a Playbook (1024x600) eggyel kisebb méretben, eggyel rosszabb felbontással próbál meg elhelyezkedni ugyanezen a piacon.

Amúgy a nagy változást nem a Samsung és nem is a Motorola hozza. Ők csak csináltak egy kicsit jobb hardverrel rendelkező táblagépet, mint a tavalyi iPad. Az igazi ígéretet Android 3.0-nak hívják...

Na de. Kíváncsian várom a kommenteket: titeket melyik gép győz meg? Melyik kellene és miért? És ha egyik sem, akkor mit hiányoltok? Merre kéne haladnia ennek az egész, kissé torzszülött (okostelefonok és notebookok közé beszuszakolt) piacnak?

Címkék: android tablet ipad galaxy tab táblagépek galaxy tab 2 ipad 2 motorola xoom galaxy tab 10.1
2011.02.14. 12:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajon lesz-e Honeycomb a kis Galaxy Tab-ra is? Vagy aki már megvette iPad áron, az érje be a Froyo-val?

2011 a tablet éve lesz, ez már látszik, szerintem nem a magazinok fogják eladni, hanem a filmnézés, netezés, levelezés és könyvolvasás. Erre kellenek jó appok.

Illetve még egy terület: prezentálás és üzleti felhasználás.
a 7" form factor szerintem jobb.
@Asszem: Cyanogen Honeycomb már van a 7" galaxy tabra.
van letjogosultsaga, mar csak az eladasok is bionyitjak.

szerintem amire a legjobbak (fele eve hasznalok egy ipad-et) napi vonatozas alatt filmnezes, ebook olvasas, esetleg jatek. a mobilitas (kis fizikai meret, joval kisebb suly a netbookokhoz kepest), megis nagy kijelzo, es az oriasi uzemido miatt nagyon alternativa nemletezik (max. celhardverek, pl. kindle).

varom a xoom-ot, a tab 10.1-et, es barmilyen honeycomb-os tegra2-re epulo tabletet, 1280x720-ban. mert a specifikaciok ugyan azok, szinte teljesen (ok, a xoomon +1 USB, ami nemrossz). ha tobb gyarto dob ki a fenti speccel tableteket, ugy zuhannak az arak, az pedig csak jo. remelem hogy minosegi panaleket pakolnak a xoom-ba es a tab 10.1-be is (mondjuk IPS, nagy betekintesi szoggel).

a legnagyobb problema tovabbra is hogy keves az androidos minosegi tablet app.
az appstore-ban joval tobb tabletre optimalizalt app van, van boven lemaradas, ami persze behozhato.

az 3.0 UI-ja nagyon bejon, hianyolom is az ipad-rol a szabad ikon pakolgatast, a widgeteket, a szabad masolgatast, stb.
ha tenyleg jo aron jon egy tegra2-es 10"-os honeycombos tablet, akkor meglehet hogy valtani fogok.

a milestone es az ipad amugy sem szeretik egymast, hiaba kotottem oket ossze USB camera kittel:)
Szerintem ezek átmeneti állatok, legalább is az operációs rendszerük, a működési módjuk. Nekem már nagyon hiányzik a sarokba állított nagygép, ami kiszolgálja a képernyős-billentyűs klienseket, a vendégekét az interneten keresztül. Ráadásul többet is lehetne eladni belőlük.
@Konflikt: kevés app: ugyan már. Nemrég olvastam egy olyan cikket, ami összehasonlította a webböngészőben futó Photoshop klónokat. Legyen gyors a Flash.

@Hírbehozó: A Galaxy Tab vizualitása nem mozgat be, a vezérlése igen. Összevissza. Pl a desktop jobbra-balra mozgatásnál a 3d vonalak perspektívikusak, a youtube meg axonometrikus. Viszont bent a zenelejátszó megint - csodaszép - perspektíva.

Holnap lesz a htc bemutató, azt kell nagyon figyelni. Jó fél éve nagyon csendben vannak, szerintem nagyot fognak dobni.

És ha megfigyelted a különböző Honeycomb bemutatókat: másnak tűntek a widgetek az egyes helyeken! Nagyon nem biztos ez a "márványba vésett gui" című műsorszám, tehát dobhat nagyot a htc.
@Bandroid: nem azt irtam hogy keves az app, hanem hogy keves _tabletre optimalizalt minosegi_ app van.
es bizony kevesebb van.
az a helyzet, hogy az Androidnak van mit behozni minőségi (és stabil) appok terén az iOS-hez képest, de nagyon remélem, hogy a Honeycomb-os tabletek meghozzák a fejlesztők kedvét is.

Én mindenképpen tervezek egy Androidos tabletet idénre, és eddig 4 alternatíva is volt, de ez az LG Optimus Tab kisebb mérte miatt kicsit átalakult :)

A jelenlegi sorrend:

1. Motorola XOOM
2. Samsung Galaxy Tab 10.1
3. Toshiba Tablet
(4. LG Optimus Tab a.k.a T-Mobile G-Slate)
> a 7" form factor szerintem jobb.
Szerintem csak azok preferálják a 7"-t, akik PDA-ként próbálják használni a gépet, akik notebook-szerű funkcionalitást várnak, azoknak a 10" jobb. Nem olyan nagy az a 10", ha például egy bonyolultabb weboldalt nézel.

Nálam továbbra is a Xoom vezet, csak nehogy annyi euróba kerüljön, mint kint dollárba, mert akkor... akkor valami alternatívát kell keresnem.
Én nem fogok tabletre költeni. Sokkal hasznosabbnak tartok egy olyan rendszert, mint például amit a Motorola mutatott be az Atrix 4G-vel. Gép a zsebben, ami desktop alkalmazásokat is tud futtatni, és ha kell, laptop eszközöket/kinézetet kap, vagy TV-re köthető. Netezésre, filmnézésre, kapcsolattartásra jó.
Ez a Honeycomb nagyon szimpatikus. A 10" meg várható volt, jó lépés.
Hogy mi hiányzik? Az elégséges üzemidő.
Szeretnék alkalmazást fejleszteni rá. Kezdetből hobbi, ha működőképesnek ítélem meg akár komolyabban is. Ehhez elengedhetetlen egy táblagép, és miután nem rendelkezek osx gépekkel ezért rossz pozicióból indul az ipad2, bár nincs kizárva, mert ha mutatnak előrelépést nálam versenyképes lehet. Ha maradnék az androidos vonalon, akkor Galaxy Tab 10.1 szóba sem jöhet számomra, usb és hdmi kimenet hiányában. Egy ilyen árkategóriájú gépnél (xoom ára 7-800$, gondolom galaxy is ekörül fog elhelyezkedni) szerintem ez elengedhetetlen, főleg, ha nem 1 évre tervezek vele. Ha a Tab 600$ lesz, akkor inkább kivárom míg leesik a Xoom ára, vagy kipótolom.

Toshiba tabletet nem mernék bevállalni, LG Optimus meg 1000$ -ra saccolták, így az nem is érdekel.

Ami visszatartó, hogy nem láttam még a saját kezemben a működését a Motorola interfésznek (ha egyáltalán raktak rá valamit, az eredeti Android 3.0 -n felül).

üdv,
D.
@devDavid: mi visszatartó, hogy nem láttam még a saját kezemben a működését a Motorola interfésznek (ha egyáltalán raktak rá valamit, az eredeti Android 3.0 -n felül).

mezei honeycomb lesz rajta, ahogy a google megálmodta.
Üdv!

Lehet, hogy kicsit hülyeséget kérdezek, de van ezeknek a tableteknek bármiféle video kimenete?
Úgy gondolom, hogy ha üzleti/egyetemi környezetben akarjuk használni, akkor a prezentálás az elsődleges terület. Ehhez pedig kellene tudnia kapcsolódni a projektorhoz. Úgy tudom, hogy a legtöbb projektor VGA csatlakozású (legalábbis nálunk ilyen van az egyetemen), de a HDMI-s portút is találni a piacon.

Szóval szerintem ez egy olyan jellemző, ami a netbookokat még egy darabig megtartja a piacon.