Az animgif diadala

Anil Dash írt egy nagyszerű ódát az animgifhez. Kopizom a lényeget: 

GIF is the most popular animation and short film format that's ever existed. It works on smartphones in millions of people's pockets, on giant displays in museums, in web browsers on a newspaper website. It finds liberation in constraints, in the same way that fewer characters in our tweets and texts freed us to communicate more liberally with one another. And it invites participation, in a medium that's both fun and accessible, as the pop music of moving images, giving us animations that are totally disposable and completely timeless.

Amikor a hvg.hu-nak készítettük az iPad-júzerekről szóló animgif galériát, mi is kiválóan szórakoztunk. Amellett, hogy azzal azért vitatkoznék, hogy az animgif maga a tökéletes platformközi médiaformátum.

Az utóbbi idők egyik legjobb animgifesített képgalériája pedig epersörkészítő férfiakról szól. Már a téma is nagyszerű. Hát még a loopolt mozgóképek. (Amúgy minket is Jamie Beck nagyszerű blogja ihletett meg. Egészen pontosan ez a képe.)

Az animgif egyébként szerintem jó példa arra, hogy hogyan lesz egy egykoron méltán gyűlölt dolog előbb önmaga karikatúrája, majd - némi technológiai fejlődéssel - a vizuális művészet/kultúra vállalt része. 

Nem vagyunk messze tehát attól, hogy az online hirdetésekben is - szép megvalósításban - megjelenjen ez a technika.

Az animgif kultúra újkori főtámogatója a Tumblr. És minden bizonnyal a következő nagy animgif őrület akkor fog elkövetkezni, amikor digitális kamerával vagy okostelefonnal is gyerekjáték lesz viccesebbnél viccesebb, esetenként: érdekesebbnél érdekesebb pár frame-es, loopolt videókat gyártani.

Levente kollégám írt egy rövid postot az animgif-készítés rejtelmeiről. Igény szerint egy későbbi postban részletesebben is átvesszük, hogy hogyan kell színvonalas animgifeket készíteni.

Címkék: animgif
2011.07.12. 16:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szeretném megmutatni, hogy ma is dolgoztunk itt az indánál, amit meg is örökítettünk egy 2 dolláros alkalmazással:

m.blog.hu/rsc/fun/meeting.gif

D.
@devDavid: kar h foldi halando nem tud a blog.hu ala animgifet feltolteni. :(
@hírbehozó: hamarosan javítjuk ezt a hiányosságot is.

D.
Nagyon jó egy ilyen idegesítőnek megismert régi dolgot ilyen szép felhasználásban látni. Hátrány viszont, hogy max 256 féle színűek lehetnek a képek, ha jól tudom, bár ezeken nem nagyon látszik.
talán témába vág, és honi fejlesztés: www.moqu.us/
reklám bannernek:
animgif >> flash/silverlight
Animgif-készítéshez nem létezik valami technikai FAQ? Konkrétan, hogy mivel illik csinálni és hogyan, le lehet-e valamivel tisztítani, hogy a legtöbb helyen működjön, és miért nem működik mindegyik mindenhol?

Konkrétan nem egy animgifet töltöttem fel Tumblrre, ami másnál animált, de az én posztomban nem, lövésem sincs, hogy miért. Egyszer meg csináltam egy két frame-es, pöpec loopot (új Photoshoppal, direkt Save for Webbel mentve, hogy a legkevesebb zavaró szemét legyen benne), yfrogra feldobtam, teljes méretben jó volt, az oldal keretében (és Yammon) meg a két frame egymás fölé volt zsugorítva, nem animált.

Szóval ilyen jellegű problémákra / kérdésekre keresek megoldást / választ, ami nyilván másoknak is jól jönne.
Csatlakozok az előttem szólóhoz, tényleg jól jönne egy technikai faq!
@ihi: rendben. lehet h csinalunk majd egy how-to videot ehhez a temahoz.
A legszebb példája, hogy lehet igényesen is használni, szerintem itt található: iwdrm.tumblr.com/
@hírbehozó: inkább egy how-to animgifet :)