Miért jó, hogy a Google felvásárolja a Motorolát?

Amikor 2006-ban először jártam Amerikában, azon belül is New Yorkban, a legmenőbb telefon a Motorola Razor V3 volt. Aki adott magára, és nem volt blackberrys üzletember, mind Razr-t szeretett volna. Ne feledjük, akkor még nem volt iPhone. Az Apple-telefont csak fél évvel később leplezte le Steve Jobs. Úgyhogy 2006 őszén még bőven Motorola lázban égett Amerika

Aztán amikor megjelent az iPhone, a Razr gyorsan vesztett népszerűségéből a tengerentúlon. 

Mindezt csak azért mesélem el, mert a Motorola az Egyesült Államokban valami olyasmi, mint itt, Európában a Nokia (volt): helyi cég, mely mintha inkább képviselne minket, mint a többi gyártó.

A Motorola ízig-vérig amerikai. Egészen pontosan chicagói, vagyis inkább tartozik a Keleti Parthoz, mint a Nyugati Part, pontosabban: Kalifornia üdvöskéje, az Apple. 

Az iPhone térnyerésének éveiben a Motorola az elsők között ismerte fel, hogy nincs újabb Razr-csoda, az Apple itt igenis agresszíven fogja dominálni a piacot, ha a hagyományos mobilgyártók nem ugranak szintet. A Motorola a szintugrást az Android implementálásával képzelte el. Jól is döntöttek, hiszen a Motorola Droid 2009-es megjelenése volt az első biztos jele annak, hogy az Android platformmal is lehet jó és sikeres készüléket piacra dobni. Az amerikaiak imádták is. 

A Motorola Droid hasonló népszerűséget ért el az első hónapokban, mint az iPhone: alig több, mint 2 hónap alatt egymillióan váltottak Droidra!

Az Android platformon nagyon kevés hasonló sikersztorit láttunk azóta. Ami azt jelenti, hogy az elmúlt évek az Android számára a kísérletezéssel teltek. Egyrészt összejött egy klassz platform, ugyanakkor a másik oldalon kevés olyan készülék került a piacra, mely az iPhone kompaktságával, egyszerűségével, szépségével, branderejével fel tudta volna venni a versenyt. 

A Google saját zászlóshajói, a Nexus-telefonok sem tudták mindeddig megközelíteni azt az élményt, mely a fogyasztók széles rétegei számára tette volna világossá, hogy "ez a telefon tényleg egyértelműen jobb, mint egy iPhone". 

Most tegyük félre a racionális összehasonlítgatásokat. A fogyasztók a racionális érveik mellett egy csomó kevésbé megalapozott benyomást is magukba szívnak, mikor készüléket választanak maguknak. 

Ugyanakkor az is látszik, hogy nem elegendő a mobilpiacon a másik elé érni hardveresen, szoftveresen. Ennek a piacnak ismét sok innovációra lesz szüksége ahhoz, hogy tovább tudjon lépni - egy új Razr vagy iPhone korszakba.

A Motorola agresszivitása és kezdeményezőkészsége, valamint innovációs képessége jót fog tenni a Google technokrata hardver-szoftver gyárának. 

A cél ugyanis nem a négymagos, 9 colos, 6 giga ramos okostelefon, hanem egy sokkal egyszerűbb dolog: jövőre ne az iPhone 6 tartsa izgalomban a kütyükre fogékony közvéleményt, hanem valami Motorolával kezdődő ígéret. 

Ez a Motorola-Google tandem sikerének a tétje.

Az egy másik kérdés, hogy a Google sokkal jobban járt volna, ha a Samsunggal tud összeállni, mint a Motorolával. Hiszen a Samsung a legsikeresebb mobilgyártó a smartphone porondon. A Google pedig a legsikeresebb smartphone platform-gyártó. 

Csakhát a Samsung nem eladó. 

A másik, egyben súlyosabb probléma, hogy a Motorola felváráslásával a Google az Android platform egyik telefongyártó-szereplője lesz, s ez a tény elrettentheti például a Samsungot vagy a HTC-t, hogy komolyabb erőforrásokat allokáljon androidos készülékei fejlesztésére. Mert a Motorola-Google úgyis jobb lesz. 

Na persze a Samsungnak vagy a HTC-nek nincs nagyon más választása, mint az Android. Tehát mostantól az egész Android-piac sokkal inkább fog függni a Google kommunikációjától, jófejségétől, mint eddig. Ha elkezdenek bénázni, az nem csak az Android platform nokiásodását/symbianosodását hozhatja, de egyben új platformok, technológiák felemelkedését is. 

Az Apple megint lehet nevető szereplője ennek a játéknak. Csakhogy, mint az elmúlt 4 évből kiderült, az Apple egyáltalán nem szeretne belépni az olcsóbb okostelefonok piacára. Nem szeretne különféle célcsoportoknak különféle iPhone-okat piacra dobni. Pontosabban: nem eszerint a hagyományos piaci logika szerint működik. Legalábbis egyelőre. 

Visszatérve a Motorola-sztorira: egyrészt abban bízhatunk tehát, hogy nagyon klassz androidos mobilokat fog piacra dobni a Google-Motorola a jövőben, másrészt kénytelenek lesznek gesztusokat tenni a többi nagy androidos telefongyártónak, harmadrészt az Apple agresszív szabadalmi háborújától is némileg megmenekülhetnek. Negyedrészt pedig - a Motorola és a Samsung jó eséllyel pörkölhet oda egy utolsót a Nokia-Microsoft tandemnek, és nyomulhat be az épp kimúlni készülő nem-okostelefon piac helyére. 

Még egyszerűbben szólva: a Google a Motorola felvásárlásával kellően összezavarta a viszonyokat. Kénytelen lesz mindegyik szereplő újragondolni jövő évi terveit.

Címkék: google apple motorola iphone motorola droid motorola google felvásárlás
2011.08.15. 21:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remélem ez felpörgeti a Defy-ra a 2.3-s Android hivatalos implementációját..:)
Véleményem szerint - sajnos - ez nem a hardverről szól, hanem a szabadalmi háború része.
Ezt erősíti meg ez az infó is: gigaom.com/2011/08/15/guess-who-else-wanted-to-buy-motorola/
Együtt szurkolok! :)
(hátha lesz egy olyan telefon amit egy átlag magyar is megengedhet magának, ugyanis a következő iPhone biztos nem az lesz, talán a Motorola - de erre sem vennék mérget)
Reméljük, ezt nem kúrják el.

Nem mintha érdekelne... =)
ezzel leginkább a "Miért jó a Motorolának" kérdést jártad körbe. a legnagyobb WIN a legtöbb partynak a szabadalmi kérdés. és persze igaz, hogy vékony jégre lépett a Google a többi Android partnerrel kapcsolatban, de jelenleg egy HTC-nek valószínűleg fontosabb, hogy van egy szabadalmilag védett és olcsó platform, mint az, hogy van egy Motorola, aki a Google tulajdona. (not ebene: az Android nyílt forráskódú, ha valakinek nagyon nem tetszik, amit a Google csinál, simán forkolhatja.)
szvsz butasag azt gondolni h a rekord osszegu akviziconak mindossze a motorola szabadalmainak a megszerzese volt a celja. persze, fontos dolog. de ennel is fontosabb, hogy a google valamilyen szinten kontrollalni tudja a hardvergyartast. bele tudjon szolni abba, hogy milyen egy jo smartphone - nem csak szoftveresen, hanem fizikailag is.
Larry Page azt nyilatkoztában pedig a szabadalmakat emelték ki. Én nem lennék túl bizakodó a Motorola jövőjét illetően.

"Our acquisition of Motorola will increase competition by strengthening Google’s patent portfolio, which will enable us to better protect Android from anti-competitive threats from Microsoft, Apple and other companies."
Igazából a Googlenak nem is kell koncentrálnia a telefongyártásra. Cégnek sokkal nagyobb fegyverként szolgál a Motoroloa több ezernyi szabadalma amit a cég felhalmozott az évek során. Ezzel vélhetően valamilyen szinten meg tudja támogatni saját Android rendszerét mint az Apple mind pedig a Microsoft felé. Mindkét félre jellemző bírósági peres szatírák miatt. Az utóbbi cég viszont hajlamos szabadalmak kölcsönös használata vagy egy viszonylag kisebb rotyality fee mellett elnézni az üyget, mint ahogy a HTC-vel tette, ami tömi pénzzel így most a Ms zsebét. Apple viszont érdekesebb... Az utóbbi hetek folyamatos Uniós perírataiból kiderül, hogy akár piszkos trükkökhöz is folyamodik ha kell manipuilált fotok révén probálja elérni az egyes bíroságokon a Samsung Galaxy sorozat visszahívását a karácsonyi időszakra. Lehet hogy jelenleg az Apple éri a legtöbbet, de platformjának mentalitása és miután az iPhone 4 kezdeti botrányait is ahogy kezelése - a telefon jó (mint tudjuk nem volt), rosszul van fogva, meg a user lehülyézése- után nem vagyok kibékülve a céggel és messze kerülöm a cég termékeit. Az Apple mint cég egy modernkori diktátor. Azt elismerem, hogy alkottak, de az iPhoneban lévő technológiák küléön-külön már léteztek, sőt voltak probálkozások is amik már használták is az Apple iPhone-ját azok az Apple geek fanatikusok emelték fel, akik iPod után más terméket el sem tudtak képzelni, mint mit nem a cég gyárt. Szóval a véleméynem szerint a Motorola szabadalmi bázisával egy viszonylag kényelmes adok kapok állóháború fog kialakulni, ahol az elkövetkező időszakban a szabadalmaik mögé elásott cégek lővik orrba-szájba egymást. Emellett a Motorolának a tengeren túlon még mindig meg van a neve és akárhogy is egy új és sikeres termék rajtolási poziciója ritkán Europa, inkább USa és Japán. Ami ott menő, azt könnyebb eladni Europában. A másik szempont viszont hogy a kontinensünk hajlamosabb nyíltabb technológiák felé kacsintani (pl. Firefox, Chrome, vagy mobil fronton Android) Szerintem iylen téren szerencsésebbnek mondhatjuk magunkat és fellvállalhatjuk hogy europaiak vagyunk. Ha a Google nem lép előre a Nexus image mögé, akkor Geek mobilon kívül nem sokra számíthat a Motorola bőrébe bújva, de ha ad a designra és a Samsung nyomdokaiba lép és nem csak technológiát demozó készüléket ad ki, meglovagolva a régi népszerűségét, szabadalmait páncélként használva - miközben az Androidos cégeknek (Samsung, HTC, ZTE, stb.) ingyen elérhetővé teszi a szabadalmakat még másoknak nem- nem csak a Motorola válhat újra a távközlés egyik legfényesebb csillagává, de az így is jelentősen bővülő Android platform is Amonként emelkedik fel új digitális korszak hajnalán.
(ui. bocs az elgépelésekért)