Amit ma még nem tudnak az okostelefonok, de jó lenne, ha tudnának...

Pár napja azt kérdeztük tőletek, hogy szerintetek merre fejlődnek az okostelefonok

A válaszolók köztött két jegyet ki is sorsoltunk az App! 2011 konferencára. (A nyertesek: Kürthy Béla és Benedikt Károly. Velük a szervezők felveszik a kapcsolatot. Grat nekik és jó szórakozást.)

Na de akkor nézzünk pár ötletet: 

Legyen benne pulzus mérő. futás közben így is mindig a kezemben van a telefon. Valamilyen épületen belüli helymeghatározással lehessen pincért hívni, vagy rendelni. Működjön kulcs ként. (akár autóhoz, akár ajtóhoz).

- írja például Varga Domonkos nevű olvasónk. Aztán kaptunk egy hosszabb okfejtést is Horváth Pétertől. Az ő ötleteiből szemezgettünk:  

Ne okostelefon legyen, hanem az a digitális személyi asszisztens - nem úgy, mint a PDA-k szerettek volna lenni. ne a készülék legyen a központban, hanem az információ és az alkalamzások. Válljon akár annyira vékony klienssé, hogy észre se vegyem, és mindig a megfelelő perifáriához tudjam csatlakoztatni..

Váltson funkciókat otthoni, munkahelyi és egyéb élethelyzetek között, tudjon probléma nélkül együttműködni az össze otthoni kütyümmel, és ha elhagyom/ellopják, akkor csak a készüleket veszítsem el, minden egyéb a cloud-ból maradjon változatlanul elérhető.

Olyan moduláris szerkezetű legyen fizikailag és szolgáltatások szempontjából is, amit afrikai és indiai milliók is használhatnak, de new nork-i és londoni üzletemberek is. Értelemszerűen más-más szinten.

Kijelzők terén az e-ink, vagy egy hozzá hasonló technológia fejlődése addig, hogy a mostani előnyöket megtartsuk, de a hátrányok eltűnjenek.

A játékok és a tanulás, önképzés kerüljenek közelebb, és kötődjenek jobban a való világhoz. Erre is volt már millió meg egy kísérlet, de még egyik sem az igazi.

Egy másik olvasónk is fontosnak érzi a személyi asszisztens funkció erősödését: 

Az okostelefonoktól azt várnám, hogy előbb-utóbb helyettesítsék az otthoni és a munkahelyi számítógépeket is. Tehát pl. hazaérek, manuálisan vagy GPS alapján "home" üzemmódba vált, és onnantól vezérli a tévét (streameléssel), rádiót, fűtést, akármit. Ha beérkezem a munkahelyre, akkor "work" mód, és az asztalomon található egérre, billentyűzetre, monitorra rácsatlakozik (ezeket a kiegészítőket azt hiszem nem ússzuk meg), és már fut is az word, excel, photoshop, bármit is használok munkához. Vagy akár, kocsiban és tömegközlekedésen a navigáció, zenehallgatás legyen előtérben, stb... a lényeg hogy mindig ahhoz alkalmazkodjon, amit épp csinálok.

Kürthy Béla szerint az egészségügyben használható lehetőségek, mint pl pulzusmérés, cukorszintmérés is a mobilok feladata lehet a jövőben. Sőt:  

A hűtőszekrényekkel összekötni a rendszert. Ezek az eszközök is lassan már kijelzőt kapnak, operációs rendszerrel. Meg lehetne csinálni egy beépített kamerával, hogy felismerje a benne lévő élelmiszereket. A megadott ételek alapján pedig eltudja dönteni, hogy egy étel elkészítéséhez milyen hozzávalók szükségesek még. Ez inkább egy hűtőspecifikus alkalmazás lenne, viszont mobiltelefonról lehetne lekérdezni a tartalmat, megadni az ételek listáját.

Ali Márton szerint a közlekedésben vannak még kiaknázatlan lehetőségek:

Lehetne egységes jegy- és bérletvásárlás a Volán, MÁV járatokra és a városokban a helyi közlekedésre, akár NFC-vel oldanák meg, akár csak az előfizetői számlához adódna hozzá a fizetendő összeg, mindenképp jól járnánk.

Turcsányi Tamás szerint a legtöbb eszköz a szingularitás felé fog haladni, azaz erősödni fog az eszköz és a ráépülő szolgáltatások központi szerepe amindennapokban.

Médiatár, TV, telefon, dokumentumok, cloud storage, lakáskulcs, céges belépőkártya, slusszkulcs, fizetőeszköz egybeérnek. A biztonsági kérdések központi kérdéssé válnak: egy ellopott telefonmár túl sokat fog érni. Leválik a készülékről az azonosításra alkalmas funkcionalitás (pl. egy hordható vagy bőr alá ültethetőautentikációs chip), és a készülék önmaga csak arra lesz alkalmas, hogy hordozható interfészt, bizonyos erőforrásokat biztosítson, deönmagában csak korlátozottan lesz alkalmas bármire. A mindenkapcsolódó eszközben kiépülő perszonalizáció (pl. autó ülésmagasság, desktop háttér, szobahőmérséklet) központi adattárakat (profilokat) igényel majd, ezekben az üzemeltető cégek és hatóságok örömmeladatbányásznak majd, de lesznek közösségi alternatívák is.

A legtöbb szavazat amúgy az NFC-technológia széles körű elterjedését valószínűsíti, és ezzel együtt a mobilos csipkártyás vásárlás terjedését is. Ugyanilyen fontosnak tartották a válaszolók a hardveres fejlődést: nagyobb akksiidő, jobb kijelzők, stapabíróbb készülékek.

És szerintetek? 

További ötletek és tippek a múltkori cikkünk kommentjeiben olvashatók.

Lesz még jegysorsolás szakmai konferenciára. Hamarosan a SuperWeek 2012-re fogunk pár jegyet sorolni. 

Címkék: app app 2011
2011.11.21. 13:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az okostelefonok egyetlen feladata az lenne, hogy egy feltöltéssel kibírják normál használat mellett legalább egy hétig. Minden mást le lehet tölteni alkalmazásként.
a hűtős dologgal az a baj, hogy a benne lévő ételt gyakran én sem ismerem fel, nemhogy egy szoftver :)
"Legyen benne pulzus mérő. futás közben így is mindig a kezemben van a telefon. "

Ez okos :-)

A mobilhasználók kb. 0,01%-a ha fut, de ezért építsenek be 100%-nak egy olyan dolgot, amit mindenkivel kifizettetnek.

Ja, persze.
1. Legyen elsődlegesen telefon.
Minden más utána jöjjön.

2. Az egy hetes áthidalási idő szintén jó dolog lenne.

3. Nem kell erőltetni a szuper vékonyságot:
lenne egy kicsit vastagabb, tovább is bírhatná akkuval, és nem félnék, hogy összetörik a zsebemben.
thx a jegyeket, hasznos és érdekes konferencia volt!