Mi szükség egy (sok) médiaalkalmazásra?

A napokban az Indexhez is beköszöntött a modern időszámítás, és iOS-re valamint Androidra is kihozták mobilalkalmazásukat. Az appok promorálására készített oldalon a unique selling pointot is leírják: 

Miért töltsem le az appot, hiszen böngészőből is működik az Index?
Mert az alkalmazásban mindennél kellemesebb olvasni. A teljes kijelző a betűk és a képek szép megjelenítésére van, semmi felesleg, semmi nyomasztó menü, szükségtelen gomb. Még lapozni is úgy lehet, mint egy rendes újságot. Ha gyakran olvas indexet, feltétlenül próbálja ki, mi már mind átálltunk rá, annyira jó. Ráadásul klassz kényelmi funkciókat is kínál: ilyen a mentés, a háttérszínváltás éjszakára vagy az értesítés a fontosabb hírekről. De nem ez a lényeg, hanem az olvasás zavartalansága.

Az érvelés tehát arra helyezi a hangsúlyt, hogy több millió forintért lefejlesztett alkalmazásokat azért érdemes a felhasználó kezébe adni, hogy az végre "zavartalanul" olvashassa a médiaszájtot mobilján, mert az "kellemes" és "nincs semmi felesleg".

A "kellemes"-t nem annyira tudom értelmezni. Az azonban világos, hogy a fenti magyarázat egyáltalán nem indokolja a mobil médiaalkalmazások létezését. Zavartalanul, sallangmentesen mobilra optimalizált oldalakat is simán lehet olvasni. 

Amúgy is, a "zavart" a deskop weben is az igénytelen bannerhirdetések és a túlburjánzó menük és linkerdők adják. Vagyis az esztelenség, nem a platform a hibás.

Persze egyben egy kicsit önkritikus is lennék, hiszen mi is gyártottunk az összes okostelefon platformra mobilalkalmazást. Azonban - mint azt egy-két konferencián már részletesebben is kifejtettem - egyáltalán nem gondolom azt, hogy feltétlenül értelmes dolog a felhasználókat arra ösztönözni, hogy minden egyes médiatermék fogyasztásához töltsenek le egy külön alkalmazást. (Amennyiben ezek a médiaappok semmi mások, mint hírolvasó appok.)

Én egyszer kipróbáltam iPaden, hogy milyen lenne, ha az összes médiatermék alkalmazását letölteném, amit amúgy olvasni szoktam. A hatás egyértelmű: értesítéscunamiba fulladt a táblagépezés. Folyamatosan pittyegett a gép, hogy innen vagy onnan új értesítés érkezett. Mindeközben ezen médiaalkalmazások döntő többsége semmi másra nem volt alkalmas, mint hírek, cikkek megjelenítésére. A webtől elzártan még a közösségi médiában való megosztás vagy újabb hírekre navigálásra sem volt lehetőség a többségnél.

Ajánlom mindenkinek kipróbálásra: töltse le mobiljára az Origo, Index, HVG, Hír24, Blikk, NSO, Hírkereső és a többi médiaalkalmazást. Majd várjon 5 percet. A hatás fenomenális.

Az egész kísérlet egy végtelenül kaotikus és értelmetlen eredménnyel zárult, aminek eredményeként egyetlen médiaalkalmazást tartottam meg az iPademen, és az a Flipboard. (Meg a DHVG-t, de az meg ugye olyan tartalom, amit weben nem érek el.)

 

Címkék: index mobil app flipboard index iphone index android
2011.12.15. 13:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem a felhasználó szempontjából van értelme az alkalmazásnak. A webes felületen keresztül a szolgáltató nem tudnak személyes adatokhoz hozzáférni, viszont az alkalmazás kaphat olyan engedélyt, amivel az index pillanatok alatt összerakja az alkalmazást használók telefonszám-adatbázisát, stb. A szokásos cucc: If You’re Not Paying for It; You’re the Product.
ha csak 2-3 hírsite-ot szeretnél megnézni, akkor jó ... nekem csak az origo, hvg és index van fent, bekapcsolom a mobilnetet, gyorsan átfutom mind a 3-at, mobilnet kikapcs. Nem pittyeg semmi, gyorsan elolvastam ami kell, esetleg lementettem későbbi olvasásra.
Már bocs, de a Te ellenérvednek sincs sok értelme. Ki kell kapcsolni az értesítéseket és kész. Ettől függetlenül én sem tartom szükségesnek ezeket az app-okat, csak ha van valódi hozzáadott érték. Az értesítésre meg ott az RSS, akinek az kell.
@chabusch: gondolod,h az index eljutott idáig, h ezt ki tudja használni :D