Cink.hu: végre kiderül, hogy Szily Laci miért hagyta ott az Indexet

A Gawker új komment fórum blog mikroblog közösségi platformja, a Kinja első kiemelt (?) blogja (?) élesbe került az új évvel. Az - amúgy nagyobb redizájn előtt álló - Index veterán újságírója, Szily László december óta a Gawker Media magyarországi leányvállalatánál dolgozik. És mától azt is tudjuk, hogy a Cink.hu nevű bloggal készül megbolygatni a magyar online médiauniverzumot. 

Mióta utoljára ránéztünk a Kinjára, pár dolog változott ugyan (az egyik leglátványosabb az új, szebb, jobb logó bevezetése, valamint a reblogolás könnyítése), de az alapok úgy látszik, maradnak. Postolgatnak a szerzők, és a kommentelők kommentjei egyből önálló blogként is működnek. A Foundation alapokon készülő UI gondolom ebből a verzióból fog továbbfejlődni, hogy egy szép napon a Gawker nagy blogjai (Gawker.com, Gizmodo, Lifehacker, Jalopnik) alatt kommentelők is önálló médiaként éljék meg azt a nem mindennapi eseményt, hogy szövegeket, képeket és videókat lehet publikálni a neten. 

A Cink egy terjedelmes köszöntővel igyekszik értelmezhetővé tenni az egész Tumblr Kinja univerzum működését. 

Részt vehetsz beszélgetésekben, követhetsz más felhasználókat, blokkolhatod őket, ha fárasztanak - ezt a kettőt az avatárjukra kattintva teheted. Mint ahogy már mondtam, minden válasz, amit más kontentjére adsz, megjelenik a saját blogodon. És minden, amit like-olsz, az is. (...) A Cink a Gawker magyar nyelvű hírblogja. Lesznek benne urbánus témák, pletykák, komoly újságírói kutatások, esszék, videók, tudósítások, politikusok, közszereplők és nem-közszereplők, vicces és egyáltalán nem vicces dolgok.

Hát így. 

Mostmár csak egy kérdést kell tudni megválaszolni. Mi kell ahhoz, hogy a más közösségi site-okon aktív júzerek vegyék a bátorságot ahhoz, hogy hetente legalább egyszer ránézzenek a Kinjára. Még több Áder János animgif? A honi horgászat felvirágzása? Humorosabb internet? Kevesebb hosszú írás? A népszerűségbe belefulladó Tumblr? Valami jó kis plágiumügy? Perképes szolgáltatás- és terméktesztek? Több pina? Ahogy egy híres blogger reblogolta egyszer: a tartalomgyártásban rejlő lehetőségek határtalanok, ám kiaknázhatatlanok.

Címkék: blog gawker szily lászló kinja cink.hu
2013.01.02. 10:38. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tűnik rossz ötletnek, hogy blogot gyárt a kommentjeidből, de ez az ötlet akkor lenne igazán átütő, ha bármilyen blogon működne.

Persze világos, hogy a Gawker a saját kis kertjébe terelne inkább mindenkit, de egy ügyes startup ráállhatna erre, hogy mindenhonnan összegerebélyzi a tevékenységedet. Mondjuk megadnád neki, hogy hol mi a userneved, és abból össze tudná szedni.
@falomb: egyből offtopic, de amúgy tök fontos kérdés, főleg az instagram megjelenése óta ugyanaz a kép megjelenik instán/facebookon/tumblren/flickren is, elég lenne egy helyen lájkolni.

mindenesetre a kinjában van potenciál, ha elég ügyes, csinálhat egy szerkesztett magyar tumblr címlapot saját tartalmakból.
@falomb: tele van ilyennel az internet, nem a te ötleted, egyikról sem hallottál még, mert annyira nem izgalmas. gondold végig: te mindenhová olyan minőségű kommenteket, lájkokat stb. szúrsz be, amiket akarod, hogy mindenki jól összegereblyézve lásson? kicsit olyan, mintha egy napodból azt is elmesélnéd, hogy hányszor fújtad ki az orrod, miután persze megpiszkáltad. én semmiképp sem szeretnék egy ilyen szintű kémtérképet rólam.
@poszt: a blog címéból (cink.hu) ítélve Szily Laci beszólóművész beszólóblogot indít. Mintha nem azzal lenne tele a teljes magyar közélet, blogoszféra, média és a tököm is. Magyarország kb. addig nem jut előbbre, amíg ez a beszólogatás lesz az uralkodó közbeszéd-stílus.
Na, meglátjuk, mi lesz ebből.
Az biztos, nem holnap lesz sikeres, az Index sem két nap alatt nőtt ki az UTP-ből.
igy elso korben a szily.hu/ izgalmasabbnak tunik.
Egy jó tollú író, bárhol jó tollú marad, ebből induljunk ki. Szily alapvetően minőség, tehát látszik, hogy komolyan gondolják.

A hsz-ek tulajainak és tetteinek ilyen tudatos feltérképezése nekem sem nagyon tetszik, soha nem is szoktam sem lájkolni, sem (gombbal) megköszönni, sem hasonlók.
termeszetesen sikeres lesz a kinja, mivel mogotte ott all a network 5db alexa 1k alatti siteval. igy nem olyan nehez, mar bocs :)

sajnos a web mar reg nem ugy mukodik, hogy ami jo az megmarad, ami nem az nem. ugynigy mukodik mint az offline media. ha van mogotted hatter (penz, mediahatter, baratok, uzleti baratok, nagy forgalmu network -pl ingyen index.hu cikkek) akkor mukodik a dolog. ha ezek nincsenek, akkor nem. megha nobeldijas dolgot talasz ki / valositasz meg elsokent a vilagon akkor sem.

ez sajnos igy van. egesz sok peldat tudok ra. kerekasztalbeszelgetes kozben is megosztom :)
Nekem már a tumblr is áttekinthetetlen, ebben sem látom, hogy mi a pláne. Szépek a tervek, de egyelőre Subba stb. féle webszemét.
Ezzel szemben az én oldalam pl. egy világos koncepcióval és letisztult dizájnnal rendelkezik, mégsem ostromolnak a befektetők! :)
@is: szerintem amire te gondolsz, az a gonzó, enélkül pedig a mai (nem csak magyar) újságírás félkarú óriás lenne. egyébként aki tisztában van a gawker posztjainak hangvételével, azt ez meg sem lepi.
Ilyesmin én is gondolkodtam: úgy csinálni blogposztot, hogy csak egy Twitter-ablak van berakva, ami a megfelelő hashtag-re keres rá, így folyamatosan írhatok több blogposztot (vagy inkább témafolyamot) egyszerre, gondolatonként/tweetenként, amibe bárki beleírhat ilyen módon. Csak azt kellene megoldani, hogy valahogy le is mentse, mert a Twitter csak az utolsó 3000-valahány tweetet archiválja.
Másfél órája azt keresem, hogy mennyiben lesz forradalmian új ez a cink.hu, de eddig semmi olyat nem láttam, amitől elállt volna a lélegzetem.

Mindegy is, majd kiderül, kell-e nekünk ilyen. Én mindenesetre nem tennék rá jelentősebb összeget.
Lesz nagy index redesign? Nem is tudtam, mikor? Na az izgi lesz, várom! :-)
Én épp mostanában szeretném lecserélni az indexet, amit 10 éve olvasok. Látványosan megszaporodott a 18+ cikkek, fotók száma, ami eléggé ki nem röhöghető módon engem zavar. A biztosítékot egy év végi főoldal verte ki nálam, ahol még csak tovább sem kellett kattintani a csöcsökért, ott volt kikerülhetetlenül. A cikkek, blogok címeiről nem is beszélve, már kattintás előtt bőveb 18+. Pedig őszinte híve voltam Uj Péter világának - eddig. (Tudom, már ő sincs rég, de sokáig mégiscsak volt.)

Szóval, mi kell, hogy átkattintsunk máshova is? Úgy látszik, az index a szexet tartja a legvonzóbb témának. (...)
Lehetne az a szlogen, hogy "Anyátok kinja".

Létezhet piaci igény rá. Pallagi Ferenc, Szily László, Hajdú Péter: a kitartással párosuló minőség figyelmet szül, az érték utat tör magának a sznobok savanyú arcú akácerdein át.

Nem érdekel egyébként, de be kell szólnom, ez a trend, és egyben a belépő ebbe a szférába. Így tudom.
Hát megnézve; nincs hasra esés. Sőt. A képbeillesztések gázak, de ez lehet még az optimalizálás baja.
De hogy Szily hiányzik a szép emlékű Homár blognak, az tény. :S

@klarky: Volt valami róla, még tavaly, hogy folyamatos kis lépésekkel lesz design váltás.
@is:

Ha nem lenne ez az általad beszólogatásnak nevezett dolog, akkor a Magyar közvélemény (értsd 'Zemberek) szépen belerohadt volna a kádár-gyurcsány-orbán érába és még háromszor birkább lenne az ország népe mint amilyen.

Nyilván ennek is vannak formái és szintjei, de alapjában véve a normálisan megfogalmazott kritika, dolgok elemzése társadalmakat hátrafelé nem lökött még soha. Mindezek elutasítása annál inkább.

Szily pedig nem egy agyatlan fröcsögő volt az indexnél, mivel letett az asztalra igencsak komoly cikkeket is az alatt a "pár év" alatt amíg ott dolgozott.
Részemről mint újságírót kedvelem és tisztelem.

Az, hogy mi lesz abból, és azzal amit most kezdett el, az már egy másik kérdés, de pár ránézést biztosan megér.

"Frigyes"
@Ardó: Erről van szó. Amúgy én azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az indexes vezér beszáll(t) valamilyen szinten a gawkerbe.
Elég az hozzá, hogy tényleg sok sikert Szilynek! Komolyan. Részemről nem vagyok nagy rajongója, de elsimerem az érdemeit, de szerencsére nem tűnik el teljesen az index életéből - legalábbis tudtommal még fog a lapban publikálni.
Az, hogy Shubbát csinálnak elsőre, magától értetődő útválasztás, de összességében nem tudom mennyire lehet sikeres. Csupán azért, mert nem tudom elképzelni, hogy érdemi magasságokba húzható az olvasótábor egy "elszigetelt" platformon - azaz, nem tudom, hogy lesz népszerű a cink csupán Szily és Tumblr + facebook által. A Kinja mindenképpen figyelemre méltó kezdeményezés, és drukkolunk is ezerrel a fejlesztőknek, hogy minden összeálljon - hisz van még rajta munka bőven.
Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a jelenlegi koncept annyira elrugaszkodott, amennyire az átag user már nem tud mit kezdeni a cuccal - de, ne legyen igazam. Mert a átlag user olvas, már ha odatalál, és likeol, pont. Ehhez van szokva, erre lett szocializálva az elmúlt 2 évben.
Szóval semmiképpen nem teszek összeget a Cink sikerér, és ha kéne fogadni, akkor inkább ellene dobnám be a licitet.

Az index meg éppen redesignolódik. Ezekben a percekben is. Azt pedig mindenképpen jegyzem, hogy nem a 18+ az, amivel vonzani akarja a köznséget. Ugyanakkor el kell ismerni, egy bizonyos olvasótábor szanakattintja - mint ahogy Lass Bea Végtelen percek kisfilmjét sem azért nézték rommá, mert annyira kurva jó.

Ps.: instagram pedig blog.hu-ba is csatornázható, már vagy egy hónapja is.