Superweek 2014: hitből és megérzésekből nem lesz online profit


Nem biztos, hogy van értelme összefoglalnom ezen a blogon az idei Superweek konferencia előadásait. Márcsak azért sem, mert nyilván akit mélyebben érdekel ez a téma, ott volt. Vagy legalább átnézi az előadók által megosztott prezentációkat. Akiket meg ilyen mélységben nem érdekel, azoknak elég annyit mondani idén is, hogy vegyenek a kezükbe egy könyvet, majd mélyedjenek el a Tag Managerrel foglalkozó alapírásokban és videókban, és szánják rá 2014-et arra, hogy hozzák be a lemaradásukat.

Nagyvonalakban: a konferencia fő csapásiránya a Google Tag Manager, a fejlett Universal Analytics használat, a prediktív analitika, a szerver oldali analitika, a digitális analitika, az adatgyűjtés vs. privacy, valamint az adatvizualizáció, a blackhat analitika és a fizikai világ GA-ban történő mérési lehetőségei voltak.

(A konferencia Storify összefoglalóját a post végére tettem.)

avinash2.pngÉn és a mester.

A Kelet-Európában életében először járó Avinash Kaushik, a webanalitika legbefolyásosabb és legismertebb arca nem is szórakozott sokat azzal, hogy mi fontos és mennyire fontos

A nulladik lépés a Google Tag Manager használata minden webes cég számára. A második a megfelelő tagging, aztán pedig az akkurátus GA reporting bevezetése.

Ezt követi a retagging gyakorlat, a GA dashboardok és reportok automatizálása. Szerinte ez az első lépés, mely már valamennyi üzleti értéket is képvisel. Nevesül: egy, azaz 1 dollárt. Ezután következik a Universal Analytics, a mobile tagging vagy a social integrálás, valamint a cost értékek importja. Ebből pedig újabb reporting, újabb dashboardok, újabb automatizálások.

A webes cégek jelentős része szerintem eddig sem jut el. És Avinash szerint az analitika nem is itt kezdődik, hanem a hátralevő két lépéssel: először is egy olyan belső webanalitikus alkalmazásával, aki nem csak a reporting részhez ért, hanem valódi adatelemzések elvégzésére is képes. Önálló következtetésekre képes jutni.

Következtetései pedig pozitív hatással vannak a cég üzleti teljesítményére. Szerinte ezen a ponton keletkezik először igazi üzleti érték egy cég számára az analitikából. Ha az eddigi lépések nulla vagy 1 dollárt értek, akkor a belső webanalitikus alkalmazása ehhez képest 1 millió dollár üzleti értékkel bír. 

Az utolsó, 9. lépés pedig a valódi, magas szintű, üzletileg is kiemelten értékes analitika: olyan skálázható framework kialakítása, mely az adatokat a core businessbe képes integrálni. Avinash ennek jelentőségét 50 millió dollárra teszi. Vagyis ötvenmilliószor fontosabbra értékeli, mint a normál GA tagging, reporting, dashboard bevezetést.

Avinash ezzel azt akarja hangsúlyozni, hogy az a MINIMUM, hogy jól felépített adatmérés, reportolás és automatizálás van a szájtunk alatt. Ám ezzel nem hogy nem pipáltuk ki az analitika házifeladatainkat, hanem épp csak elkezdtük a munkát. A neheze, a stratégiaalkotás, az analitika üzleti eredményekre hatása csak ezután következik. 

Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert úgy próbálok írni erről a konferenciáról, hogy azok is értsenek az egészből valamit, akik eddig maximum a pageview-kat nézegették a Google Analytics-ben, miközben a konferencián az előadások többsége ennél jóval magasabb szinten zajlott. Még azok számára is, akik amúgy napi szinten webanalitikával foglalkoznak. Itt egy jó példa, Yehoshua Coren áttekintő prezentációja a Universal Analytics és a Tag Manager előnyeiről: 

További trendek

Egy másik forró téma az idei konferencián az adatvizualizáció volt. Az egyik eszköz, amit most mindenki elkezdett használni, a Tableau, a másik pedig a D3. Ez a téma azért került előtérbe, mert minél több dolgot mérünk, minél szofisztikáltabb szegmensekkel dolgozunk, annál nehezebb jól bemutatni mások számára, hogy milyen következtetésekre is lehet jutni ezekből az adatelemzésekből.

Ugyancsak egyre több szó esett idén arról, hogy a webanalitika halott. Abban a formájában, ahogyan az elmúlt években használtuk ezt a kifejezést, mindenképpen elavulttá vált. Ennek egyik oka, hogy a méréseknek egyre inkább része az offline, vagy fizikai világból származó adat. Az egyik jó példa Sam Briesemeister előadása volt, amikor a gépre kötött Raspberry PI-ra szerelt mozgásérzékelőn keresztül bejutó adat a Google Analyticsben valós-idejű eseményeket generált, amikor valaki elhaladt a mozgásérzékelő előtt. 

Biztos vagyok benne, hogy az ilyen összetett, a fizikai világot a virtuális világgal összekötő mérési kezdeményezésekből egyre több lesz ebben az évben. Ilyen módon egyre kevésbé beszélhetünk webanalitikáról, és egyre inkább digitális analitikáról

Ugyancsak érdekes volt megfigyelni, hogy a not provided probléma eluralkodása kapcsán idén már tényleg kimondható, hogy a SEO (klasszikus értelmében) kimúlt. Átvette a helyét a fejlett (összetett, üzleti szintig hatoló) analitikai stratégia, mely magában foglalja a PPC-t és a socialt is, valamint a content marketing és a UX-re fókuszálás.

Ahogy Yehoshua coren is mondta: már nem konverziókat, bevételeket kell számolni, hanem megtérülést, profitot. Vagyis a siteoptimalizálást egy tágabb kontextusban, nagyon gyakorlatias (mért) szempontok alapján kell vizsgálni.

Ide kapcsolódik Avinash egyik prezentációja is, melyben három magyar szájton szemléltette, hogy mekkora baj is van a piacon. Kitért arra, hogy két magyar szájt (a Szállás.hu és a Nosalty.hu) nem rendelkezik egyáltalán mobilra optimalizált szájtverzióval, miközben a nemzetközi trendekből is valószínűsíthető, hogy Magyarországra is igaz: a szálláskeresés és a receptkeresés is jelentős mértékben mobilon történő tartalomfogyasztás.

Harmadik példája pedig az Origo volt. Őszintén megdöbbent azon, hogy a szájtra látogatva egy intersitial hirdetés fogadja a látogatót. A hirdetés maga viszont 404 oldalra visz. Az is külön megjegyezte, hogy a cikkoldalon a hasznos tartalom (vagyis maga a cikk) elhanyagolható felületen jelenik meg. Mindeközben az egymás értékét agyonütő bannerhirdetésekkel rogyásik tele van az oldal. A mobilverzióban pedig a Gemius interstitial kérdőíve teszi lehetetlenné a tartalomfogyasztást. Számára ez annak a jele, hogy nincs kialakult, átgondolt üzleti stratégia a szájt mögött. Az esztelenség dühöng. 

Másik alapmondása volt, hogy a Facebook like szám a lehető legszarabb metrika a Földön. És aki csupán erre gyúr, az nem jobb azoknál az üzleti döntéshozóknál, akik az oldalletöltés- és egyedi látogatószámot kergetik. Mintha ezekből az adatokból bármilyen következtetést le lehetne vonni az üzleti sikerességre vonatkozóan!

Kiemelném még Steen Rasmussen előadását a bannerhirdetések optimalizálásáról (foglalkozik ezzel idehaza bárki? Egy kiváló tanulmány van erről itt.), Tim Leighton-Boyce prezijét a jó online kérdőívezésről és feedbackgyűjtésről (nem, nem az idegesítő popup kérdőívekről volt szó, hanem a tartalomba ágyazott on-conversion és post-conversion kérdőívekről). Illetve Phil Pearce mindig para prezentációit a rosszhiszemű analitikai törekvésekről. Jeff Sauer kiváló monológját a közösségi média mérésről, illetve Doug Hall prezijét a hardcore auto-event trackingről.  

Nem is nagyon szeretném a 3 napos konferencia összes előadását összefoglalni. (Rengeteg tudásanyag, ha csak a jegyzeteimre nézek.) Következzen inkább a Storify összefoglaló. 

Illetve előbb még megkérdezném azoktól, akik vették a fáradtságot, és idáig elolvasták ezt a postot, hogy nálatok foglalkozik bárki webanalitikával a cégnél? És ha igen, milyen minőségében, és milyen szinten engedik beleszólni a céges/üzleti döntésekbe? Kommentekbe írjátok meg. Tényleg érdekel, hogy hol tartunk mi, Magyarországon ebben a témában. 

És akkor a Storify összefoglaló a történésekről:

⬆︎ A kék "Read next page"-re kell kattintani ⬆︎

 

Kiket érdemes követni webanalitika témában? 

Avinash Kaushik @avinash

Caleb Whitmore @calebwhitmore

Yehoshua Coren @AnalyticsNinja

Tim Leighton-Boyce @timlb

Julien Coquet @JulienCoquet

Ravi Pathak @tatvic

Doug Hall @fastbloke

Phil Pearce @philpearce

Peter O'Neill @peter_oneill

Jeff Sauer @jeffsauer

Casper Blicher Olsen @casperblicher

Aurelié Pols @AureliePols

Jacob Kildebogaard @webanalytiker

Steen Rasmussen @strasm

Sam Briesemeister @systemalias

Sebastien Monnier @smonnier

Ralph Haberich @RalfHaberich

Simo Ahava @SimoAhava

superweek2014.png

Címkék: google analytics webanalitika superweek 2014 konferencia profit mérés online google tag manager
2014.01.26. 23:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A dedikált analitikus és helye a szervezetben kérdéskör már két éve is téma volt az egyik Superweek panelen. Nagyjából megmosolyogtató volt a konklúzió. Az elmúlt két évben alaposan megváltozott a webes marketing. Ennek ellenére a méréskultúra, ami alapvető válaszokat tudna adni a megváltozott web kihívásaira még mintha romlott is volna hazánkban.
Azt mondanám, hogy egyelőre utópia ez az ügy itthon. Talán az sem véletlen, hogy egyre kevesebb a hazai résztvevő a Superweeken.
Vajon a tyúk vagy a tojás volt előbb? Az biztos, hogy a hazai CEO-k nagy része (és ne a kimondottan webes cégekre gondoljunk csak, hiszen MINDEN vállalkozást érint ez az ügy) ebből a szempontból szánalmasan elavult és gyerekes. Nagyjából a fent említett lájkszámok rabjai legfeljebb.
Na most a céges onlineosnak meg nem biztos, hogy ez a helyzet nem kényelmes. Nyilván saját szája íze szerint számol el akár egy pocsékul sikerült kampánnyal is (anno én erre használtam a blackhat analitika fogalmát, de az más).
Egyre messzebb kerülünk a fejlett webes kultúráktól, attól tartok. Majd ha CEO-k ülnek a Superweeken, talán.
Sorry a háborúésbékéért, ez a téma VÉGTELEN. És AKUT.
Nem tradicionális web analitikát, de analitikát csinálunk. A 9. lépésben vagyunk. Ahogy Avinash mondja, core biznisz, a platformunk egyik alappillére, minden döntés mögött ott van, a cég minden szintjén. De automatikusan nem dönt semmiben, az a mi dolgunk :)

Nekem az elmúlt pár év igazi megvilágosodás volt ilyen téren: ennyi ideig tartott, mire eljutottunk egy olyan szintre, ahol el tudjuk hinni azt, amit mutat és merünk rá döntéseket alapozni.

Amúgy abban teljesen igazad van, hogy a cégek jelentős részének gyakorlatilag fogalma sincs, hogy mit csinálnak, vagy mit kellene csinálniuk, meg hogy hogyan. Sem itthon, sem külföldön.

És a sima web analitika meg seo azért elég jól dokumentált, a kiindulási pontot el lehet érni tanulással is meg alkalmazni a sikeres mintákat, de onnantól az van, hogy minden biznisz egyedi és a minták csak simán nem fognak passzolni.

Na innentől továbbépítkezni, tanulni, megismerni a saját üzletedet, projektedet, objektíven, úgy isten igazából .. hogy tudd mérni, ez már nagyon-nagyon nehéz.

De ahogy haladsz előre benne, jönnek majd az eredméneyek, amikor tényleg felfogsz, vagy megértesz valamit a saját világoddal, munkáddal, cégeddel, környezeteddel vagy saját magaddal kapcsolatban és az kurva nagy katarzis ám. Igazi felfedezés feeling :)
Analitikát - nem webanalitikát - igen, elég keményen, nélkülözhetetlen.

Webanalitikát inkább feltörekvő (avagy van hova fejlődni :) szinten. A webanalitika szintje gondolom attól függ, hogy a cég bevétele, ügyelei mennyire a webről származnak / függenek tőle.

Ha nagyon, akkor lesz webanalitika (természetesen némi észt feltételezve). Ha nem annyira, akkor marad a kattintásszám, lájk és minekvanhonlapunk.
@szekerkaa: Ez amúgy szerintem evolúciós kérdés, aki szar válaszokat ad, az úgyis kihullik előbb utóbb :)
@tarsolya: Bár az lenne, de nem az. Csak gondolj a politikára. Ott sem adnak jó válaszokat...