Index.hu redesign 2014

2007 júliusában tettük ki a mostani Index dizájn első verzióját, ami gyökeresen szakított a korábbi külalakkal és funkcionalitással. Már az indulás napján megindult a kampány az Index fórumon és ennek a blognak a kommentjeiben is azért, hogy tegyük vissza AZONNAL a régit. Mert a régi jobb volt. Ez az új kusza, átláthatatlan, navigálhatatlan katyvasz meg azonnal takarodjon el. Legalább ennyi pozitív és támogató kommentet is kaptunk, értelmes módosítási ötletekkel együtt. 

Érdemes visszaolvasni a kommenteket ennél és ennél a posztnál. Ezt kellett utálni 2007 nyarán:

index_cimlap_preview.png

Volt olyan olvasó is, akit annyira felháborított az egész dizájnváltás, hogy egy Firefox plugin segítségével visszacsempészte a régi css-t a böngészőjébe. Aztán teltek múltak a napok, az olvasók hozzászoktak az új tálaláshoz, és talán minden idők legsikeresebb magyar webes médiadizájna lett "az Index dizájn". 

Legnagyobb részben Uj Péternek és Illés Etelének volt köszönhető az új irány. Egyszerűen hittünk ebben a vonalban. És ezzel el is érkeztünk minden redizájn projekt legfontosabb hozzátevőjéhez: a hithez. 

Az akkori, 2007-es Index elképesztően jó korszak volt. Nagyon nehéz már így utólag is megérteni, hogy pontosan miért, azt sokkal könnyebben, hogy miért lett vége annak a korszaknak. Talán úgy tudnám a legjobban szemléltetni az Indexet 2007 nyarán, hogy nekem egyáltalán nem volt az az érzésem, hogy én egy úgynevezett munkahelyen dolgozom. Szerettem bejárni, szerettem az összes projektet, amin dolgoztunk, és elképesztően erős volt a kohézió a szerkesztőségben, és a szerkesztőség körüli ügyosztályok között is. 

Egy kegyelmi állapot volt, ami elmúlt. Amikor ez a kegyelmi állapot kezdett kimúlni sokan, köztük én is, távoztunk. Lett helyettünk (sic!) egy másik Index, javarészt új emberekkel. És ma délután ők fogják megmutatni, hogy hogyan is képzelik el azt a terméket, amit ők készítenek, és ugyanúgy Indexnek hívnak. 

Nekem már volt szerencsém mélységében megvizsgálni a most kiélesedő új dizájnt. Az első benyomásom az volt, hogy érezhető a "több, mint ráncfelvarrás, kevesebb, mint redizájn" balanszírozás a végeredményen. Ha máshogy akarnám megfogalmazni, a mostani dizájnváltás sokkal inkább keresi az olvasói ízlést, mint a 2007-es. 

Amíg 2007-ben mi akartuk megmondanni a világnak, hogy mit gondolunk magunkról, addig a mostani Index szerintem inkább valami olyasmit akar mondani az olvasóknak, hogy "ez itt még mindig az Index, lécci, fogadjatok el minket, lehet szeretni ezt a szájtot most is, hogy egy kicsit más, megváltozott, újrafeltalálta önmagát. Ne kapcsoljatok el. Érdemes megvárni, hogy mi jön a rekám után."

Szóval ezúttal nem kell attól tartani, hogy az Index új dizájnja valami elképesztő asztalborogatós, odabaszós optikai armageddon lesz. Ugyanakkor azt sem mondanám, hogy észrevehetetlen ez a változás. 

Reszponzív, a böngészőfelület összes pixelét belakó, a három hasábot ezúttal tényleg teljesen kitöltő dizájnra kell számítani. Persze nagy képek, persze nagy videóajánlók, hangsúlyosabb cikkkiemelések.

És egy "Mindeközben" névre hallgató szerkesztőségi hírfolyam, amit mostanában leginkább a 444 műsorvezetésével szokás jellemezni. Ha messzebb megyek, akkor pedig inkább a BBC kiemelt témáinak percről percre folyamához tudnám hasonlítani. A Mindeközben a mostani blogketrec helyét fogja elfoglalni. A blogok pedig picit hátrébb tolódnak. Ez mindenképpen figyelemreméltó irányváltás a korábbiakhoz képest.

Dudás Gergő vezetése alatt szerintem egy viszonylag szabad, és mindenképpen új korszakot hozó arculatváltás előtt áll az Index. Újra meg kell szeretnetek. Újra meg kell szeretnünk. Kicsit elfelejtve azt, amit régebben gondoltunk az Indexről. Ezt a váltást kéne igazából Index 2-nek hívni. Kár, hogy arra a béna második címlapra ellőtték ezt a nevet.

A most megújuló Index eddigi leggyengébb mozzanata talán ez a blog. Szerencsére az új dizájn azért hangulatában is ezerszer jobb lesz, mint ennek a blognak a kicsit kelletlenkedő, áporodott, modoros hangulata.

Mindeközben a saját munkahelyemen is kiment egy új szájt (a NOL.hu), az alapoktól újragondolva. Ebben a projektben én a magam részéről leginkább a tartalom előtérbe helyezését tartottam a legfontosabbnak. Amellett, hogy a NOL több mint félmilliós cikkadatbázisa felfedezhetőségén próbálunk dolgozni. Szóval egy észrevehető és egyben sikeresebb szájtot építeni, sok matekkal, méréssel és gondolkodással. 

Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a magyar web írott része kivételesen értékes és érdekes. Lehet egy sor szájt arculatát szeretni vagy nem szeretni, de ha szétnézünk a világban, azt láthatjuk, hogy a magyar médiaszájtok messze progresszívebbek, kísérletezőbbek, mint külföldi megfelelőik zöme. És ez szerintem nagyrészt az ős-Internettó, majd a korai kétezres évekbeli Index és Origo hatása. És nagyon jó, hogy így alakult. 

Címkék: redizájn arculatváltás nol.hu index redesign 2014 index.hu redesign
2014.03.14. 10:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Relatív offtopik, de ha már megemlítetted az új munkahelyed: ugye visszakapcsolja a NOL.HU rövidesen (tegnap) az RSS-t? Ugye? Ugye? És hova lettek az olyan URLk, mint a nol.hu/lap/hetvege/ ?
@zsoltik@: dolgozunk rajta. ha mindne jol megy a feed ma visszakerul a helyere. a redirectek is.
Egyébként a Indexnél talán még a NOL-nak kellett jobban az új dizájn, mert már tiszta időutazós érzése volt az embernek, amikor fellépet arra lapra. :)
Nekem is az tűnt fel, hogy a közösségi tartalmat lejjebb tolták a lapon, addig már kevesebben fognak lemenni, mint eddig, és helyére a saját tartalmukat tették.

Ez kisebb baj lenne, ha az interaktivitást megtartották volna, vagyis a saját tartalom kommentelhető lenne, de úgy látom nem az, vagyis a közösségi részt kétféleképpen is háttérbe szorították: egyrészt a közösségi tartalom, a blogok, kevésbé hangsúlyos helyen vannak, másrészt a közösségi kommentek sem jelenhetnek meg olyan prominens helyen, mint eddig.

Ezt visszalépésnek érzem, mert az index eddig egyik erőssége és a többiektől megkülönböztetője volt a közösségi tartalom hangsúlyosabb futtatása.

Az viszont pozitív, hogy az idegesítő felugró cikkeket megszüntették. Ezt mindig kikapcsoltam, ahányszor új gépről néztem az indexet, mert nagyon idegesítő volt az a külön popup cikk layer.
index.hu mondjuk sokkal átláthatóbb lett. Egyébként én nem előnynek veszem azt a hozzáállást, hogy az újság akarja lenyomni a design-t az ovasó torkán. Szerintem, olyan design kell, ami az olvasónak bejön.
És pl. nálunk egy-egy oldalkialakítást sokszor 2-3 hónapig tesztelnek a UX-esek, külső partnercégek bevonásával, vaktesztekkel, A/B tesztekkel, és csak utána megy élesbe. Ez a járható út. De mindegy, ennek ellenére az index design használható volt eddig is, de most jobban tetszik.
Az új Index egészen rendben van, szokni kell még, de mindenképp jobb, mint a 444 vagy az Origo. Egy-két üres hely van még az oldalon, de talán majd azokat is kitöltik. A cikkek külön rétegben való megjelenítését okos dolog volt száműzni; én is minden böngészőben kikapcsoltam, mint @spontan: - de jobb, hogy hagyták a fenébe, eleve marhaság volt. Az viszont "ki nem kényszerített" hibának tűnik, hogy a blogketrecet elköltöztették a megszokott helyéről.

A NOL-nak mindenképpen jót tett a redesign; sokkal jobb, mint volt - moncjuk, annál nem volt nehéz... Az üres felületek viszont itt már zavaróan nagyok. A cikkoldalak ellenben teljesen rendben vannak.

Gondolom, nem a Te területed, és lehet, hogy nem is újdonság, de a regisztrációnál a felhasználási feltételek elfogadásának a checkbox-a rossz helyre - a "Személyes adatok (nem kötelező kitölteni)" sor alatti részbe kerültek.
Az természetes, hogy a felhasználók beletörődtek a 2007-es design-ba is (más választásuk nem volt), de ez nem jelenti azt, hogy használhatóságban ne lett volna visszalépés az előző változathoz képest. Attól tartok a mostani design váltással ugyanez lesz a helyzet. (BTW, pár site ilyenkor elérhetővé teszi a régi design-t is, így van némi visszajelzés, hogy tetszik-e az usereknek az új vagy sem, l. pl. thesaurus.com nemrég. (Persze ott is az lett a történet vége, hogy maradt kizárólagosan az új, de legalább pár dolgot átmentettek a régiből végül.))

A legnagyobb érvágás pedig, hogy megszűnt az m.index.hu. :(((
Szép lett az index, jó ránézni(az első redizájn amikor nem fogott el a régi jobb volt érzés.

Ugyanakkor 2 olyan idegesítő dolgot hozott amit nem tudom , hogy meg fogok e tudni szokni.
1, A mobilnézet kötelező lett, lehetőség sincs telefonon a teljes indexet megnézni. Ez rossz nem szeretem a mobil nézeteket, mert csak elvesznek.(miért nem lehet egyszerűen megadni a lehetőséget?)
2, A tökömét kell ragaszkodni az index2-ön ahhoz, hogy layer-ben jelenjenek meg a tartalmak? Komolyan nosciptet kell futtatnom , hogy elkerüljem? ( miért nem lehet kikapcsolni?)
+1
A tartalom kommentelésének alapnak kellene lennie,az index elég nagy ha fél vegyen fel 6 embert akik háromműszakban moderálnak.A 444 egyre nagyobb, és ebben a legnagyobb szerepe annak van, hogy van normális közösség.