Miért nem veszünk appokat az androidos telefonunkra?

Múltkor feltettem az ide vonatkozó kérdést Twitteren, és a válaszok alapján úgy tűnik nekem, hogy a geekek között azok, akik vásároltak is appokat az androidos telefonjukra, leginkább külföldi alkalmazásokért fizetnek. Jó példa az Endomondo Pro, illetve néhány játék is. 

Emlékeim szerint magyar alkalmazást viszont senki nem nevezett meg a válaszolók közül. 

Ami egyrészt persze azt jelenti, hogy nincsen olyan app ma Androidra, amiért az online bankkártyás fizetésben járatos magyar felhasználók fizetnének. Nem gondolom, hogy az árérzékenység itt a nagy téma. Egyszerűen arról van szó, hogy az elmúlt 4-5 évben idehaza senki nem tudott olyan alkalmazást kitenni az Android marketplace-re, ami megérhetett volna arra, hogy egyszer fizetős verzióban is sikereket érjen el.

Elképesztő mennyiségű konferencián elképesztő mennyiségű előadást hallgattam végig az elmúlt években arról, hogy a mobil van a fókuszban. Arra kell koncentrálni. Miközben nem nagyon látszanak a sikertörténetek. Vagy csak én maradtam le róluk. 

Nekem sem sikerült az elmúlt években olyan mobilprojektben részt vennem (talán egy kivétellel), mely kifejezetten olyan szolgáltatást szeretett volna nyújtani, mely hosszabb távon akár fizetős appként is sikeres tudott volna lenni. Persze, tudom, és akkor mi van, ha háromszáz forintot felszorzok tízezerrel, miközben ha nagy az elérésem, nagy a reach, akkor ezt a pénzt többszörösen is beszedhetem, hirdetésekből. 

Ezzel együtt is minimum érdekes szerintem, hogy sok év alatt egyetlen olyan magyar alkalmazás sem került ki a store-ba (Apple App Store-ba sem, amennyire tudom), melyért pénzt lehetne elkérni. Tudom, még mindig külföldi cég kell a paid verzió publikálásához. De akkor is. 

Ha egy kicsit tágabban nézem a kérdést, igazán komoly magyar, ingyenes app siker sem nagyon volt. Leszámítva talán a médiacégek alkalmazásait, amik így vagy úgy tudtak hirdetésekből kisebb sikereket elérni. Legalább a fejlesztésre szánt nettó kiadásokat visszahozni.

A tények tehát: kevés appot vásárolunk. És ezek között eddig nem nagyon volt olyan, ami legalább szegről-végről magyar fejlesztés lenne.

Címkék: android alkalmazások fizetős android appok magyar android appok
2013.09.03. 19:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mert Magyarországról nem lehet fizetős appokat feltölteni, még mindig nem. Mert elhanyagolhatóan kicsi piacra nem üzlet országspecifikus appokat fejleszteni. Mert lehet, hogy van sikeres fizetős app, de nem derül ki, hogy magyar a fejlesztő.
Nemrég foglalkoztam én is a témával az android portálon. Akkor kb 35 ember sorolta fel, hogy milyen alkalmazásokért fizetett. 154 alkalmazást adtak meg a felmérés során, amit megvásároltak, és szívesen ajánlanának másnak is. Az egyetlen magyar alkalmazás a listában az Időkép volt (bár eddig azt hittem az ingyenes - bevallom soha nem használtam).

Nekem csak egy sikeres, magyar projekt jutott eszembe a LogMeIn. Már ha a 10000 – 50000 közötti letöltés annak nevezhető.
Néhány magyar website (Rtl Klub, Vatera, Olcsóbbat) olyan használhatatlan appokat gányolt össze, hogy egy idő után kialakul az emberben az érzés, hogy a „magyar termék” Andiéknál a szemét védjegye. Sajnálatos, de ez van.
A LogMeInt a Playben nem ajánlja föl Magyarországon, így hiába a magyar fejlesztés, nehéz lett volna megvennem.
Pontosítanék: nem magyar alkalmazást, hanem kizárólag magyar piacra szánt alkalmazást nem vesz a nép.

Gameloft Budapesti irodája azért nem gyártott nemzetközi piacra (pontosan nem tudom mit) illetve ott van a Sine Mora is.
Én jelenleg egy alkalmazásért fizetnék, ha nem lenne ingyenes, ez a tinyappworks.com BKV menetrendje. Esetleg az időképért, de az nálam ingyenesként van fenn.
Azt se felejtsuk el, hogy az Android felhasznalok jelentos reszenek nincs olyan bankkartyaja, amellyel fizetos alkalmazasokat tudna vasarolni, hiaba szeretne.
iOS-re ha jól tudom kapható a hazai fejlesztésű iGo (Primo) navigáció, bár az eladási adatait nem ismerem, az új autóintegrációs projektjüknek (NavFusion) pedig nekem úgy tűnik első ránézésre, hogy csúnyán alávághat a (csupán pár nappal később bejelentett) hasonló, de "gyári" iOS in the car platform.

(iGo Androidra ugye nincs, 1-2 készülékhez adták anno gyárilag (Samsung Spica, német Motorola Droid) az többi kalózverzió.)

Ami még esetleg érdekes lehet az a korábbi "Jumurdzsák Gyűrűje" kalandjáték (interaktív film) iOS-es angol verziója, bár nem tudom kijött-e már, idénre ígérték.
Ez csak azért van, mert mint a legtöbben itthon, egyszerűen nem vesztek tudomást a mobil játékfejlesztőkről, ami végül is a piac csak úgy 65%-át jelenti!
Tudok olyan magyar fejlesztőről, aki jelenleg olyan 25 millió letöltésnél jár, de hát mit számít ez, amikor lehet dagonyázni a hazai piacon a nevetséges pár száz, vagy ezres letöltésszámával büszkén mellett döngető nagy tartalomszolgáltatókkal. Neveket szándékosan nem mondok, mindenki ismeri őket, hiszen mindenhol ott vannak. Röhej! :)
Hmmm...

tTorrent Pro magyar fejlesztésű. 100,000 vásárlás legalább. play.google.com/store/apps/details?id=hu.tagsoft.ttorrent.pro

És biztos van még egy tucat, de nem tudok róluk. Éppen ezért nem is állítom, hogy ne vásárolnánk, ne lenne és cikket sem írok.
Egy mondatban a lényeg, hogy azért nem veszünk fizetős appot, mert nincs rá semmi szükség. Ahhoz, hogy az appokért pénzt adjunk ki, a táblát kvázi ingyen kellene kapnunk. De az, hogy 100 roppancsot leteszünk, utána pedig még fizessek olyan dolgokért amire semmi szükségem, felesleges. Jól kitalálta ezt Steve Jobs, csak arra nem gondolt, hogy az emberek szükségletei nem változtak semmit, így maximum egy érdeklődést keltő dolog lehet az app fejlesztés, de hosszú távon az alap csomagban található appok kimerítik a szükségleteket. A többi varázsa meg elvész. Rengeteg embert ismerek, aki százával töltötte le az appokat, és 1 kezén megszámolja melyik az, amivel produktívabb és könnyebb lett az élete. Mondanom se kell, az is free verzió volt. Hát nagyjából ennyi. Mire ráfejleszt egy szoftvercég egy appot a telefonra, kijön egy újabb alapverzió és kezdheti a fejlesztést elölről. Az meg még hab a tortán, hogy minden egyes készüléktípushoz külön fejlesztést kell írni. Zsákutca és furulya.
iOS jelenlegi toplistájában a fizetősök között van pár magyar app, parkolás, szótárak, nyelvtanulók, magyar appokat összegyűjtő app, kresz, névnap menedzser… de régebben természetesen más magyar appok is voltak toplistások. (toplista = veszik is)