Captcha 2.0

Ugyebár a blogoszféra egyik alappillére a visszacsatolás, ami legnyilvánvalóbban a kommentelésben nyilvánul meg, s ad lehetőséget a folyamatos hajtépésre.

Az, hogy a kommentszférát spamek szennyezik, mégcsak nem is meglepő, erre mindenki készül, kitalál valamilyen védekezést. A posztok utáni kommentek alkotta párbeszéd hangneme, színvonala viszont igazán el tudja az ember kedvét venni az egész participatív médiától. (Alakulgatnak is módszerek a kommentek kezelésére, erről biztosan fogunk még értekezni e hasábokon.)

Sok blog használ captchát a spambotok kiszűrésére, ennek kapcsán már sokszor gondoltam arra, hogy nem egyszerűen olyan eszköz kell, ami eldönti, hogy bot vagy humanoid írja a kommentet, hanem egy konkrét IQ-tesztre lenne ahhoz szükség, hogy a trollokat el lehessen különíteni az értelmes kommentezőktől. Ezért kaptam fel a fejem a Zoggles szájton látott egyedi captcha-megoldáson, oké, nem IQ-teszt, de jó az irány! Nem beszélve arról, hogy milyen frappáns a labirintusos captcha megvalósítása - egy pixel-art szájtról van szó.

Ha tudtok még kreatív captcha-megoldást, éljetek a kommentezési lehetőséggel!

Címkék: blogok spam captcha kommentek
2006.05.26. 11:44. írta: sztahanov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rendben is lenne ez így, csak a hozzászólásokat úgy visszaveti, hogy öröm nézni.

Az emberek nem szeretnek kirakós játékokat játszani. Egyszer vicces - leblogolható -, másodikra az ember már kezdi nagyon unni.
Ha egy blog elég nézett, akkor nem baj, hogy nem ezer hozzászólás van, hanem csak kezelhető mennyiségű.

Egyébként az ideális az lenne, ha az IQ-tesztet csak a regisztrációnál kellene kitölteni, utána már belépett juzer kommentelhet.
No először is, a kommenthez való regisztrációnál csak harmadszorra sikerült helyesen megadnom a captcha szöveget, pedig esküszöm se nem spambot se nem troll vagyok ;)

De amiről akartam írni, hogy ez a labirintusos módszer (és társaik) addig nem érnek túl sokat, amíg egyszerű választásos feedbacken alapulnak. Ugyanis ha mondjuk a fenti kép alapján 8 lehetséges válasz közül kell betickelni egyet, akkor elég nagy a sansz rá, hogy egy random algoritmussal jó arányban el fogja találni egy bot is. Alapvetően minél egyszerűbbé próbálják tenni a captchát azért, hogy megtartsák a kommentelőket, annál egyszerűbb lesz a botoknak is a dolguk.

Az igazi nagy dobás az volna, ha a site anélkül tudná eldönteni hogy ember vagy-e, hogy neked nem kéne külön tanúbizonyságot tenned erről. Viszont az már megfigyelés és internetezési szokások gyűjtése és az meg már megint valami olyasmi, amit aggályosnak tartanak ;)
Ha már egyszer beléptél, akkor viszont nem kell captcháznod többet, ezt értékeld :-)

Egy bot nem készül fel egy egyedi megoldásra. Azért, mert ezen a konkrét blogon van egy konkrét 8-választásos feladvány, ezt még egy botkészítő sem fogja beépíteni. Ők olyan trükköket fejlesztenek bele a botba, amivel egyszerre sok szájtot lehet legyőzni, nem egy konkrétat.

Az internetezési szokások alapján tett különbségtétel azért nem megy szerintem, mert botokkal elég jól lehet szimulálni egy juzer viselkedését (leszámítva az intelligenciát megkövetelő feladatoktól).