Trademark botrány a Web 2.0 konferenciák körül

Megjöttek az ügyvédek, végre! Mivel mára a web 2.0 kifejezés a köznapi nyelv részévé vált, megérett az idő arra, hogy aki először használta, kaszálni kezdjen.

Egészen pontosan azt történt, hogy Tom Raferty, aki az it@cork nonprofit szervezet egyik rendezvényét Web 2.0 half-day Conference néven szervezi, tegnap meglehetősen barátságtalan levelet kapott a CMP ügyvédeitől (a CMP gründolja az O'Reilly-vel közösen a Web 2.0 Conference név alatt futó konferenciákat, innen terjedt el végső soron szélesebb körben a kifejezés), amiben felszólítják, hagyjon fel a névbitorlással (a CMP-nek folyamatban levő bejegyzett védjegykérelme van a Web 2.0 kifejezés használatára, legalábbis a konferenciák területén).

Bár az O'reilly - mint cég, nem Tim maga - később mosakodott kicsit saját blogján, - elnézést kért a kommunikáció módjáért, illetve az idei évre még engedélyezte a név használatát az it@corknak, - nem hagyott kétséget afelől, hogy komolyan gondolják és támogatják a levelet. Ez persze nem népszerű lépés, a tech-blogoszféra háborog is rendesen, - jószerivel minden webkettes konferenciának benne van a nevében a Web 2.0, hiszen arról szól, pl. a hétfői hazai Web 2.0 Symposium is ilyen. 

Sokak - pl. Shel Israel vagy Rick Segal - szerint az ügynek egyetlen vesztese lesz, Tim O'Reilly (Mr. Open Source perel, írja Shel, lévén O'Reilly a szabad szoftverek és nyílt forrású rendszerek élharcosaként szerzett nevet magának). Michael Arrington természetesen nem hiszi el, hogy O'Reillynek köze van a levélhez (pedig de). Robert Scoble annak örül, hogy végre valaki más lesz a főgonosz, nem ő. Ben Metcalfe április elsejei tréfára gyanakszik, de sajnos május végén járunk. Jóformán Nick Carr, az örök ellenálló az egyetlen, aki O'Reilly melllé áll.

Folyt. köv.

Címkék: jog trademark konferenciák
2006.05.26. 14:36. írta: sztahanov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.