Még mindig captcha

Hosszabb cikket közöl a captchákról a Wall Street Journal (milyen boldog ország lehet, ahol egy komoly gazdasági lapban ilyen internetes nüanszokkal lehet foglalkozni), elsősorban a felhasználói fenntartások oldaláról.

Míg mi a múlt héten azt feszegettük, hogy jobb lenne egy nehezebb teszt a szűréshez, a WSJ pont ellenkezőleg, arra lyukad ki, hogy a jelenlegi captcha-megvalósítások sokszor az emberek nagy részét is eliminálják, holott eredetileg nem ez lenne a szándék. Eleve kiesnek pl. a gyengénlátók, de a jószemű juzereket is elriasztja némelyik szájt durvább megoldása.

(Zárójelben megjegyezzük, hogy a blog.hu captchái sem a legolvashatóbbak közül valók, de legalább tudjuk, hogy nem azok, így megpróbálunk javítani rajtuk a közeljövőben. Tényleg.)

A probléma feloldásának több útja van, egyre terjed pl. az, hogy a captcha által mutatott kódot fel lehet olvastatni (a képen a blogger.com audio captchája). Egy másik lehetőség, hogy nem képre nyomott krixkraxot kell beírni, hanem konkrét, ember által megfejthető kérdésre kell válaszolni (pl. mennyi öt meg hat?). Szóval a kérdés foglalkoztatja a szolgáltatókat, még a WWW Consortium is felemelte szavát az alternatívák érdekében.

Érdekes tény: a captchát 2000-ben a Yahoo! használta először, ekkor keletkezett a név, ami a "Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart" rövidítése. 

Címkék: ui spam ergonómia captcha
2006.06.02. 12:06. írta: sztahanov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erre a celra hasznaltam a did you pass math? plugint wordpresshez. Link:
www.herod.net/dypm/