Személyes adat, szabadlábon

Az AOL felhasználói adat-botránya után itt az újabb rés a pajzson: a Second Life felhasználóinak valós adatai kerültek nyilvánosságra nagy mennyiségben. Az egész annál kínosabb, hiszen a virtuális ének országában, vagyis a Second Life-on különleges értéke van a virtuális énnek, és persze senki sem szeretné, ha kitudódna, ki is ő valójában.

(A Yahoo közben lépett: account védelmet ajánl felhasználóinak. Nyilván nem minden előzmény nélkül jutottak erre az elhatározásra.)

Az adatbotrányok kapcsán két álláspont szokta magát erőteljesen képviseltetni. Egyrészt a személyes adatok védelmét hangsúlyozó álláspont. A másik, kissé cizelláltabb véleményt meg körülbelül úgy fogalmazhatjuk meg, hogy manapság egyre kevésbé érdekli az embereket hogy hol és mikor adnak meg személyes adatokat a weben.

Nem számítunk arra hogy visszaélhetnek adatainkkal? Nem elég nyilvánvaló ez a veszély, ezért rá se hederítünk? Megbékéltünk volna azzal, hogy a magánjellegű adataink megadása szükséges velejárója annak, hogy webes szolgáltatásokat használhassunk? Vagy csak egyszerűen már leszoktunk arról, hogy valóban valós adatainkat adjuk meg a weben, ezért nincs is miért izgulni? Dilemmacunami.
Címkék: yahoo biztonság aol second life
2006.09.12. 18:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.