Két ingyen cucc mára: Opera Mini 3.0 és Gmail Mobile App [update1]

A szakavatott, vagyis a Magyar Opera blog már beszámolt arról, hogy tölthető az Opera Mini harmadik verziójának betája. (Kezdődhet a mobilos feedolvasás!) Közben a Google is kinyomott egy mobil klienst. A szintén ingyenes Java-alkalmazás mobilra optimalizált Gmailt takar. A Google szerint az app használatának előnye: gyorsabb Gmailfiók-elérés, kényelmesebb megjelenés, csatolmány előnézet (automatikus méretreszabással).

  • WAP-címek letöltéshez: beta.mini.opera.com, gmail.com/app

[update1] Elsőként a Gmail Mobile Appet próbáltuk ki. A telepítés könnyedén megy. A kezelőfelület kábé olyan logikájú, mint az Opera Minié: könnyedén tudunk leveleket nézegetni. Az alapbeállítások közt egy "mindig maradjak bejelentkezve" és egy "olvasatlan levelek előtöltése" opciót találtunk. Mindkettő defaultban be van kapcsolva. Egyikkel sem értünk feltétlenül egyet. Előbbi veszélyes lehet, utóbbi meg ki tudja mennyi adatforgalmat bonyolít suttyomban. A szokásos funkciók kényelmesen működnek: levélírás, levélarchiválás, felcsillagozás és kikukázás. A levélírás és keresés egyébként gyorsbillentyűkkel is elérhető, ami sokkal kényelmesebb is, mint menükben barangolni. Megjeleníthetjük labelezett leveleinket külön is. Szóval azt kapjuk, amit egy ilyen alkalmazástól várunk egy Opera Mini utáni világban. Mindenképp jobb, mint Miniből nézni a gmailes leveleket.

[update2] Persze a legjobb az Opera Mini 3-ban, hogy feedeket olvashatunk vele. Ezzel egyébként megoldás született a korábban megoldhatatlannak látszó problémára, mely úgy szólt: hogyan gyömöszöljünk egy egész weboldalt egy mobilkijelzőre, úgy hogy azért még olvasható is maradjon? A válasz: sehogy.  Olvasd feedből: úgy csak a szöveget kapod meg nettó, és nem kell bíbelődni a weboldal elemeinek letöltögetésével, megjelenítgetésével. Klassz hogy megjelentek itt is a fiksz gyorsbillentyűk, és lehet képet feltölteni. A Mini nem csak jó: egyre jobb.
Címkék: google böngészők mobil opera
2006.11.02. 14:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes, nekem 6230-ason szépen lejött az app (fel is ismerte hogy 6230asról töltöm), de a leveleket nem tudom megnézni: valamilyen biztonsági hibaüzenettel elszáll (a telefonom nem jogosult blabla, nézzem meg neten a leveleket. kösz.).
Két kérdés:
• a google-cuccot weben keresztül hol lehet letölteni?
• az operamini tud offline böngészést?
(mem.kártyára lementett html-file-ok megnyitogatása, ilyesmi)
Feedet idáig is lehetett olvasni google reader mobile változatán.
Wap előfizetéssel is működik a gmail? Mert nekem nem megy.
Az opera mini bétát sikerült letöltenem, viszont holnap próbálom majd csak ki, de a gmailos alkalmazás nekem sem működik...

Szintén a levelek megnézésénél adódik a probléma. Elszáll egy hibaüzenettel, pontosabban fut tovább, de nem tölt be semmit. A teló egy S68-as.
/reméljük nem jelszólopásra használják.. :D/

Bosi
nekem motorola v3, és mindkettő kafán működik.
Nekem az új Opera működik SE K750-en (vodás), de a Gmail cucc nem. Feltelepült, majd kapcsolódáskor közölt valami olyasmit (csak a lényegére emlékszem), hogy "data connection is needed". Ezek szerint wapon nem megy, csak ha rendes adatcsomagra fizetek elő? (hogyis ne, mikor operan keresztul wapon is használható a gmail...)
+ az új opera nem rossz, de kíváncsi leszek, hogy nő-e a felhasznált adatforgalma a jelenlegi opera mini 2-höz képest. pl az index honlapját másképp töltötte le, mint a mini 2 (nem két részletben, hanem egyben, de a totalcar alatti rovatokat a lakásportálig kvázi kihagyta, azaz összecsukta, és külön lehetett volna megnyitani - ez így gázabb, mint a mini 2 + adott adatforgalom mellett kevesebb a hasznos info)
endru, az összecsukást (content folding) ki lehet kapcsolni.
Köszi karaj, tényleg!
A gmail működik valakinek vodafonos wap előfizetéssel?
Akkerfeld, endru: Gmail megy sima wapon is, én vodással levelezek róla. Itt a cím hozzá: m.gmail.com/
PozAko, köszi a tippet ezt én is tudtam.
Gondolom az lenne a gmail kliensben a poén, hogy normálisabb felületen lehet gmailezni, mint mondjuk amit a m.gmail.com nyújt pl. Opera Miniben.
Egyébként a gmail olyan felületet jeleníthetne meg a Miniben is, amilyet éppen akar, lehet optimalizálni a weblapokat Opera Minire.
a gmail kurvaidegesítő. nem enged számokat írni, amikor a usernevemet akarom beírni (a születési évem bene van a usernévben), nem lehet kikapcsolni a kibaszott t9-et (nem is értem, minek t9 a username beírásakor???), etc. írtam a gmail-es arcoknak, azt mondják, az usán kívül nincs support. vége.
A gmail nem akar működni nekem sem, nem akar csatlakozni (nokia 6230i, pannon).
Operában hogy lehet betenni saját rss-t az olvasóba?
Át kell állítani a felületet weben English/US-re, utána menni fog a csatlakozás (legalábbis nekem ettől gyógyult meg, Nokia6230i)
Megoldódott, köszi.
SE K750i tulajdonosoknak azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy a GMail/app működik vele jól.
Köszönet Qrta-nak! Átállítottam a felületet a weben és szárnyakat kapott. De aki S68-as /siemens/ készülékkel rendelkezik, ne örüljön ennyire neki! A program futás közben szinte minden kérésre ezt a választ adja: "java.lang.RuntimeException: Unexpected serves response: 500 HTTP/1.1 500 Internal server error" A leveleimet még behozza, de egy levelet már nem tudok megnyitni... Ez vajon mit jelenthet? A programban vagy az én készülékemben van a hiba? Üdv: Bosi
Nokia N80-al sehogy sem megy gmail. mondjuk, nem is nagyon találom megy azt a lehetőséget, h átállítsam angol/us-re a böngészőt, mint ahogy Qrta tanácsolta. Itt inkább böngészőkódolási lehetőségek vannak.
tanácsot kérnék, mit lépjek szerintetek?
előre is kösz
TMS!
Milyen előfizetésed van (WAP vagy Internet) és melyik szolgáltatónál?
Gmail kliens nekem teljesen jól működik (esztétikai probléma, hogy valami hihetetlenül ocsmány színekben jelenik meg a logo), néha ugyan dob egy connection error-t, reprodukálhatatlanul, de ez nem befolyásolja a működést.

Hasznosság, jóság.
Letöltöttem, telepítettem, ezt a telefon is megerősítette. Sőt ki is próbáltam. De aztán soha többé nem találtam meg Motorolámban, hogy merre is lehet ez a java-alkalmazás. HOL LEHET UTÓLAGOSAN TELEPÍTETT CUCCOKAT ELÉRNI?

V235