Amitől tényleg reszketni kell: eltűnnek a gmailes leveleink

Napokkal ezelőtt Om Malik írta a blogjában, egyre több GMail-felhasználó jelzi, hogy minden átmenet nélkül eltűntek a leveleik, nemrégiben pedig egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket erre a másik topikra: Lost Everything in My Account..email,contacts,sent mail.. A Google hivatalos blogja nem írt az ügyről...

A Google Help Centerében meg a következő, nem túl bíztató információkat találjuk:
Unfortunately, we're unable to recover messages or Contact entries that have been deleted from your account.
Hát ez finoman szólva nem megnyugtató. Mindenesetre, akivel ilyen történik, mindenképpen jelezze a Google-nak. A Google egyébként a topikban később írt egy hozzászólást, miszerint jelenleg is vizsgálják a problémát, és sajnálnak minden kellemetlenséget.

Amíg ők dolgoznak, addig gondoljuk végig, mi lenne a végleges és legmegfelelőbb megoldás, mellyel kivédhető lenne, hogy elvesszenek leveleink és kontaktjaink (bármelyik emailszolgáltatónál is vagyunk)?

Igen, a válasz nyilván, hogy egy másik accountra kell forwardolni a leveleket. Ha két helyen vannak meg, akkor minimális az esélye, hogy egyszerre robban le (véglegesen) a kettő. Gmaileseknek itt egy kis segítség.

A Google állítása szerint egyébként csak néhány tucat júzert érintett a levéleltűnés. És éjjel-nappal dolgoznak azon, a felhasználókkal közösen, hogy sikerüljön visszaállítani a korábbi állapotot. Megnyugtatásul azt is közölték, hogy a probléma izolált volt, vagyis akinél december 22 óta nem jelentkezett (és állítólag csak Firefox 2.0-felhasználóknál, ugyanis ebben volt a bug, ami miatt illetéktelenek is hozzáférhettek a gmail-accountokhoz, de ezt a Google nem erősítette meg), annál már nem is fog. Amúgy újfent elnézést kértek.

We know how important Gmail is to our users – we use it ourselves for our corporate email. We have extensive safeguards in place to protect email stored with Gmail and we are confident that this is a small and isolated incident.

Végre mindenki megértheti, mit jelent a Gmail logójában a beta felirat. Viccet félretéve: aki backupol, azzal nem történhet baj. És a Gmail - ezzel együtt? ennek ellenére? - még mindig a világ legjobb mailszolgáltatása. Legalábbis mi ezt használjuk, és inkább bekapolunk, minthogy váltsunk.
Címkék: google gmail email
2006.12.31. 11:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már két napja megjelent "hivatalosan" is, hogy összesen 60 usert érintett az eset, azokat akiktől a Firefox 2.0.0.0-ban található hiba miatt megszerezhették a jelszavakat. Ezt a 2.0.0.1-ben javították.

A másik, hogy a Google is ködösít, a felhasználási feltételeknél ott van, hogy 60 napig tarthat, míg a törölt üzenetek a szerverről törlődnek ill. hogy megmaradhatnak az offline backupjaikban.

"You may organize or delete your messages through your Gmail account or terminate your account through the Google Account section of Gmail settings. Such deletions or terminations will take immediate effect in your account view. Residual copies of deleted messages and accounts may take up to 60 days to be deleted from our active servers and may remain in our offline backup systems. "

Mindenesetre azt nehezebb lenne megmagyarázni, ha most csak úgy elővennék és visszaraknák annak a 60 usernek a levelét egy backupból :D
Használjatok levelező kliens-t, pl outlook. Nem online fiókokkal kell szarozni! És azt akár cd-re is tudjátok backup-olni. Bye
Valaki, most nem kezdenék bele abba a flémbe, hogy miért jó online tartani a leveleket, de azért jelezném, hogy outlook és a gmail között vannak különbségek.
Az outlookot hanyaguljuk már, a vírustenyészetek melegágya, persze ha valaki vállalati környezetben használja a megfelelő biztonsági policykkal(tűzfal,antivirus,tartalomszűrű,józan ész) gond nem lehet:)
Valaki: a gmailnek pont az a lényege, hogy webes.

Szegfu Ildikó 2006.12.31. 12:44:57

Freemail cimemem kaptam meghívást a gmail csoporthoz és itt megnyitottam a levelezésemet. a két fiókot összekötöttem, majd mind a két cimemem levő leveleim eltüntek
2006.12.31.
nyitvahagyott Explorer 7-es és Firefox 2.0-ás böngészőkkel fordult elő az eset és itt követhető a szál: groups.google.com/group/Gmail-Problem-solving/browse_thread/thread/e19d6ab5d41e58eb/bd2a9386c2a1ad41
Ezért kell a gmail.hu-ra regisztrálni. Nekem még egy darab levelem sem tünt el.
Nem kell dönteni, hogy online (gmail.com) vagy offline (Outlook/Thunderbird) levelezünk. Én párhuzamosan mindkettővel csinálom. Ehhez két dolog kell:

- Be kell állítani, hogy ha POP3-mal letöltöm a leveleket a Thunderbirddel, akkor archiválja a gmailen. Ekkor minden levelemhez hozzá tudok férni online az "All mails" mappán keresztül, azokhoz is, amiket már letöltöttem a levelezőklienssel. Így a kliens az online (gmail-ről) küldött leveleket is letölti, és meglesznek offline is.

- A levelezőkliensben pedig nem csak a pop3 szervert kell gmail-esre állítani, hanem a gmail smtp szerverét is ajánlott használni. Úgy, ahogy a gmail útmutatójában megírják. Ekkor a levelezőkliensből küldött levelek is ott lesznek a gmail Sent mail mappájában.

Ezzel kétszeresen be van biztosítva a levelezés: ha elvesznek a leveleim a gmailből, ott vannak a gépemen (meg a cd-s mentéseimen). Ha leolvad a merevlemez a cd-s mentéseimmel együtt, akkor meg ott vannak a gmailen. Az, hogy mindkét katasztrófa egyszerre következzék be, igen valószínűtlen.
Bénakacsa: gmail.hu ???
vagy csak lemaradt a ":)"

;)
én csak a yahoo mailt tudom javasolni :)

buék
Létezik olyan Gmail notifyer, ami több fiókot is kezel? (mint a Ffox plugin)
Tényleg, mért van még mindig kiírva a logóba hogy Beta? Lehet hogy azért, hogy ne reklamálhassunk ha eltűntek a leveleink? :)
Nem kell tán ingyenes szarokat használni.
1.) Ha fontos leveleid vannak online, hogy bármikor bárhonnan vissza tudd nézni, akkor hülye vagy, mert egy online fiókot bárki bármikor feltör és a fél életed ott lesz előtte 100 e-mailben és azt csinál veled utána, amit akar.
2.) Ha meg nem fontos e-mailek vannak ott (e-bayes vásárlások, program crack kódok), akkor meg mi a fenének kell aggódni, hogy eltűntek?
Elég paradox ez a helyzet. Fontos és rendezett adatot (értsd: információt) ne tároljon senki online. Ám a mai világban, amikor az internetezők nagy része azt is kiblogolja, hogy ma milyen kábelt sikerült fektetnie a retyóban, megértem, hogy a furunkulusáról szóló e-mailjét is online tárolja. Csak ne csodálkozzon, ha eltűnik. Előbb a levele, egyszercsak meg ő is :)
mindent fel lehet törni. főleg ha olyan gépen van, amire kötve van a net.
a gmail jó. a bekapolás kiváló megoldás.
ja, és ne legyenek illúzióink: a levelezés eltűnhet éppen a vinyódról is. kérdés, h akkor kit tudsz felhívni, hogy segítsen.
Nee, már a Gmail sem megbízható??
"Dexter68 2006.12.31. 14:25:06
Létezik olyan Gmail notifyer, ami több fiókot is kezel? (mint a Ffox plugin)"

letöltöd a notifier-t, aztán annyit nyicc meg, amennyi jólesik, az összes account-odnak egyet, és akkor mindet figyeli egyidőben...
nem a gmail rossz, hanema firefox
Nem ertem ezt az egesz hisztit.
Van egy rendes, fizetos emailcimem. Ehhez van webmail eleres. Vagy azt hasznalom, vagy POP3. Szigoruan Pegasus mail-el. Virusmentes, veri az outlookot magasan, profi spamfiltere van, es teljesen ingyenes.
Ja, es meg sohasem tunt el semmi :)
A legfrissebb firefox mindig veszélyes, mire észre vették a hibát, már rég benyelt a gépem egy trójait.
Es akkor meg nem beszeltunk arrol, hogy a google hogyan es mire foga felhasznalni azt a sokmillio mailt, amiket gyujtoget, mindenfele statisztikak, reklamok stb. De ha veletlenul a google nem is hasznalna fel (amit ketlek), akkor majd felhasznaljak azok, akik felnyomjak a gmailt.

Nesze nektek privacy...
hs: ezert mind a kettoben kell lennie hibanak hogy ez tortenhessen;)
Illetve haromban (+ie7).

Mondjuk en el szoktam gondolkozni google mit csinal az emberek leveleivel. Miert van az, ha egy gmail-es levelet kuldnekem 15perc-1ora elteltevel kapom meg.
Ugye nyilt titok, hogy google elemzi a felhasznalo szokasait, szepen betesz minket kategoriakba. Legfobbkepp ennek tudhato be a keses. Mindenki eldontheti szep dolog-e ez, vagy nem, nekem is meg van a velemenyem.

A fentiek miatt tartom komolytalannak a gmail-t, mert egy ceg nem engedheti meg maganak, hogy a fontos levelei kozott kutassanak, megha az egy program is.

Meg amugy is @gmail.com yahoomail stb.. az en agyamban kategorizal;))komolytalan, megha jonak tunik is.


Sziasztok!
BUÉK mindenkinek és néhány ötlet az ingyenes online email-ekhez:

Yahoo.com
Lycos.com
Go.com
mail.com
walla.com

A tárterületek 1-5Gb változatban, szolgáltatótól függően vannak.
Apró megjegyzés, nem magyar nyelvűek...
De ha ez nem gond, akkor jól jársz velük.

üdv


Nekem az volt a bajom a gmail pop3-as
letöltésével, hogy a KÜLDÖTT leveleimet
is letölti a beérkezett levelek mappába,
és ha a webről KÜLDÖK levelet, az is a beérkezett levelek mappába érkezik meg...szóval nem tudom...erre nincs vmi megoldás? Mert így baromi idegesítő popozni...
Hát én nem értelek Titeket. De komolyan! Mi az, hogy megbízhatatlan? Miért komolytalan? Az emberi hülyeséget kivéve tudtok mondani valamit, ami tökéletes?
És hát lássuk be: egy ingyenes rendszert használtok, és még hőzöngtök is.
Miért a gmail-t szidjátok? Miért nem azokat, akik miatt muszáj a réseket betömni? Nem azok inkább az igazi károkozók? Nem azoktól kéne megszabadulni, akik azon élvezkednek, hogy másoknak kellemetlenséget/kárt/bosszúságot okozzanak?
Re: "...60 napig tarthat, míg a törölt üzenetek a szerverről törlődnek..."

A GMail-t a keresőóriás készítette, kereshetőséggel reklámozta. A levelek közötti keresés ugyanazzal a technológiával történik, mint a weben keresés.

Van náluk egy bazi nagy adatbázis, ami az ÖSSZES e-mailt egyben indexeli (sőt valószínűleg a webes adatokkal együtt van), de felhasználófiókonként domainekbe rendezi. Ez akadályozza meg, hogy X felhasználó keresése Y leveleiből is találatot adjon. A leveleid közötti kereséshez mindig hozzátesz egy implicit "gmail:" direktívát -- ez hasonló ahhoz, amikor a Google keresést egy "site:" opcióval szűkíted.

NAMOST, a levélelvesztés valószínűleg azt jelenti, hogy a levelek asszociációja a userekkel elveszett. Benne van az adat a nagy adatbázisban még vagy 60 napig, csak nincs, aki összeszedje és visszaadja a usereknek...

hacsak közületek valaki le nem ül a szénakazalban tűt keresni :-)
Gmail király. Egy általam ismert ingyenes szolgáltató sem nyújt ilyen szintű szolgáltatást.

Bosco: állíts be egy szabályt a levelező programodban, hogy az általad küldött mailek a SENT mappába érkezzenek.

Leni: 15-60 perc? Nálam azonnal megjönnek, pedig a céges emailem megy a gmail-re, ott is spamszűrődik, aztán onnan megy a blackberry-re, amin legtöbbször nézem.

A Gmail-es SMTP szerverrel az "on behalf" a problémám. Ha az nem lenne, használnám a Gmail-est.

B.Ú.É.K.


Miért hiszi mindenki, hogy a gmail vissza fog élni ezzel a milliárdot érő információ halmazzal!
Az első cég az internet korában aki a legtovább van növekedésben, nem hiszem hogy ezt egyenlőre kockáztatják.
A másik: bármelyik másik szolgáltatót használod elöbb el tudom képzelni róla, hogy kevésbé biztonságos!
100%osan meg vagyok elégedve a gmaillel.
mivel piti oldalakhoz vannak rajt jelszavaim, a legkönnyebb 1700 levélből a keresővel megkeresni... a spam szürés 99%os, ennél jobbat nem ismerek!
Dupla biztonság mert nekem is vannak továbbított leveleim.
15-60 mp? éppen lenyomom a küldés gombot már bent a beérkezettbe a levél, mely három szolgáltatót(index- freemail- gmail-) járt meg! szóval ezek a problémák egyáltalán nem általánosak!
érdekesség. sztem több mint egy éve használom a gmailt. ez idő alatt 1! azaz egy darab spam jelent meg a beérkező mappába... Ellentétben a citrom - freemail tvn. stb megint csak ingyenes szolgáltatással.
A freemail-t használják sztem a legtöbben, legalábbis ismerősi szinten. Ha már mindenki szapul valamit akkor tegyenek egy próbát. regisztrálj be egy bármilyen warez oldalon egy freemail-os és egy gmail-os cimet. Kérdésem hova érkezik meg előbb a megerősítő email és kinek lessz hamarabb virusos-spam-es üzenete?
mi magyarok büszkék lehetünk pár dologra a világon..főleg, hogy mindig van köztünk olyan ember aki soha semmivel nem elégedett és mindig okosabbb a többinél.
Egyre még lennék kiváncsibb pld. erre ezek a nagyonokosak? hol töltik a mai szilvesztert? egy jó kis baráti körben mulatozva? vagy a szgép előtta biteket számolva? :)
Boldog Új Évet Mindenkinek és köszönöm Gmail :)
Linux rendszer Evolution levelezővel rendszeresen pop-on keresztül lehuzza a leveleket gmail-ről.....később lehet menteni is ha nagyon fontos a levelezés.
Virusveszély minimális....
Lekell szedni a leveleket Mozilla Thunderbird-el, akkor majd nincs minek eltünni ha kaki van a szolgáltatónál...
Jah, hogy a Gmailnél adnak 2,7 giga tárhelyet és akkor azthiszed minden szarodat ott tárolhatod...mi a töknek?
Lehúzod winyóra ami 100x akkora hely és ha kell kiírod dvd-re a levelezésed...nekem 12 éve amióta van internetem sehonnan nem tünt el egy levelem se és most is előtudom venni cd-n az első leveleimet is
bénakacsa: g-portal vicceskedik, de amint kilép a gmail a béta szakaszból, ugyanúgy kopogtatni fog a google a gmail.hu-ért mint ahogy a google.hu-nál tette. és joggal fogja tenni, mivel a gmail.com régebb óta az övék mint a g-portalé a .hu-s domain ,)
A biztos megoldás: Windows rendszer Internet Explorer Gmail Levelek elolvasása és memorizálása Linux popalók tudhatnák, hogy ha popon húzzák le a leveleket akkor azt bárki elolvashatja. Aki meg kiírja CDre az honnan tudja, hogy melyik CDn van az a bizonyos levele amit 10 évvel ezelőtt írt ki és most pont az kellene nekije he?
Úgy, hogy újraírható DVD-re írja ki, ami 4,7GB (a Gmail kb 8 év múlva lesz akkora) és ott minden levele elfér. Ha kell neki valami, akkor importálja egy neki tetsző mailkliensbe (pl Opera) és ott akár 100 000 levél között is villámgyors a keresés. Ellentétben a TB-vel, amiben volt egy bug nemrég, amikor is sokaknak eltűntek a leveleik, akik frissítettek.

Amúgy a Gmail tényleg a legjobb, pedig már nagyon sok szolgáltatót próbáltam.
Norti! Lehet a gugli majd kopogtatni fog a gmail.hu-ért, de nem biztos, hogy meg is kapja. Elég sok országban nem tudták erőből megszerezni a gmail.xx domént. Vagy fizetnek egy valag pénzt, vagy nuku a domén. De olyan is van (pl. a gmail.de) amit semmi pénzért sem tudnak megszerezni!!!
Nekem egy gondom van a gmail-al, ami mas email cimemnel nem jelentkezik. Biztonsag kedveert en a munkahelyemen es otthon is letoltom a The Bat-al a leveleket. Ugy van beallitva, hogy 7 nap utan torlodik csak a szerverrol az a level amit mar letoltottem.
Ez igy rendben is van. Csak a gmail-nal, ha mondjuk a munkahelyemen letoltom a leveleimet, akkor otthon mar nem tekinti uj levelnek igy le se toltodik (de ha weben megnezem meg mindig ott van a level).
Erre tudtok megoldast? Hol lehet a bibi?
jelenleg a gmail a világ legjobb webes levelezője. kész.
"Ám a mai világban, amikor az internetezők nagy része azt is kiblogolja, hogy ma milyen kábelt sikerült fektetnie a retyóban"


A legjobb hozzászólás! :)))))
Köszönöm ezt a kellemes nevetést 2007-re. És igaza is van.
Elfelejtetted hozzátenni, hogy szerinted :-))

Azoknak, akiknek eltűntek a levelei, pont ellenkező a véleményük.
sziasztok!
Lehet, hogy átaludtam a kérdéses időszakot... de mikor is lehet kipróbálni a gmail-t? Akár hányszor nézem, mindig a szokásos "tesztidőszak" kiírás vár. Esetleg meghívásos alapon lehet csatlakozni a tesztelőkhöz?
ha már kliens, a Thunderbird-öt nem ajánlom, lezabálja a helyet az adott partícióról; nem értettem, miért fogy veszettül a hely C:\-n. Viszont a Foxmail egész megbízható, Pegasus, Bat szintén. Én csak akkor megyek ki webre levelezni, ha a kliensem vmiért nem müxik.

Fanyuvo: nemtom, szerintem nincs erre megoldás, nekem is ezt csinálja, és nem jöttem rá a gyógyszerre...
Linuxot az asztalra is és megszűnik a "trójai-vírus-kékhalál-eltűnt cuccok-mi történik itten" probléma, meg az összes ilyen "1000 helyen tárolunk minent, mert baj lehet" típusu probléma. Évek óta egyszerűen "csak használom" a gépem arra, amire való és nem kell hibakereséssel bajlódni. A gmail teljesen jó (ahoz képest főleg, hogy ingyenes). Windowssal használva BÁRMI előfordulhat. Az játékra való nem a NET-re... :)
GURU: nem vagy olyan mint a nick-ed, mert akkor tudhatnád, hogy a gmail-es pop az ssl tunellben jön le, kvázi nem olvassák el könnyebben mint ha https-en keresztül néznéd!
Arról nem is beszélek, hogy a webes kuglimél esetén _csak_ a bejelentkezés megy https (titkosított) csatornán a többi már nem. Akkor kinek a leveleit tudják könnyebben elolvasni?
mit is szoktak ilyenkor mondani a UX-osok? van benne er meg té meg ef meg em?
-TamsA-
Fanyűvő:
ha bitnyűvő lennél és vennéd a fáradságot elolvasni a doq-t akkor tudhatnád:
ha egyszerre több helyről nézed a leveleket, akkor a levezőben recent:fanyuvot (amennyiben fanyuvo az azonosítód) állíts be felhasználó névként és műx!

üdv.
-TamsA-
Bocs mindenkitől aki nem tud angolul és leertéefemeltem ékesmagyar nyelven egy csomó dolog nincs leírva pl. ez sem:
mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=47948&topic=1556

-TamsA-
Hát nem tudom, nekem pl a Vipmail-es levelezőrendszer nem működik. Mindent uyg csinálok ahogy be van írva, teljes emailcím felhasználónévként, és jelszó, de semmi. kiirja nem jó felhasználónév vagy jelszó, ugyanakkor az Indára simán belép. Lol? jah Gmail működik. akkor Vipmailnak is kéne.
Egyszer már elküldtem az éterbe a hsz-t, remélem, most meg is jelenik. :)

A Google Calendarban egy csomó országra - így Magyarországra is - van ingyen SMS figyelmeztetés. Szerintem könnyen megoldható lenne, hogy üldözési mániások fontos beállításokhoz és email törléséhez vezető parancshoz SMS aláírási igényt kérjenek. Ha pedig a Google aggódna a tömeges SMS-ek díja miatt, akkor köthetné ezt egy SMS-enkénti minimum díjhoz (pl. 1-2 Ft), amit le lehetne vonni pl. a Google Adwords számláról, hogy a júzerek csak a nekik fontos esetben használják ezt a lehetőséget.
Dexter68:
Gmail manager több fiókot is lekezel
Using a form of cross scripting, it becomes easy to steal a GMail user’s contact list.
cyber-knowledge.net/blog/2007/01/01/gmail-vulnerable-to-contact-list-hijacking
As reported on Digg, the exploit takes advantage of the fact that Google puts your details into a JS file. As a result, if you're logged into Gmail and browsing the web, any rogue website can declare the function "google" and then parse all your contacts.
The only way to safeguard yourself is to disable Javascript in your browser.
www.engadget.com/2007/01/01/gmail-bug-exposes-your-mail-account-to-spammers/
If you log into your GMail account, and click here:
docs.google.com/data/contacts?out=js&show=ALL&psort=Affinity&callback=google&max=99999

you’ll see your contact’s details, along with their email.
TamsA: Koszi a tanacsot. Mostmar mukodik jol. Nem vagyok bitnyuvo.
hirbehozó: kösz az angol nyelvleckéket magyar nyelvű hozzászólásban bár lehet hogy legközelebbre urdu nyelvet részesíted előnyben

Daem00n: Thunderbird-ben a mappákat tömöríteni kell! jobb klikk a mappán (pl.: bejövö üzenetek) majd felugró ablakocskából jól kiválsaztod a mappa tömörítése (_nem_ törlése!!!) menüpontot.

-TamsA-
Bosco: csinálj filtert a levelezőprogramba úgy, hogy azokat a leveleket, amiknek te vagy a feladója, tegye át a Küldött mappába. Ez kb 20 mp Thunderbirdben, és tökéletesen működik.
basszus, most tunt el 3 honapnyi levelem a gmailrol! delutan meg megvoltak.a mai naprol maradt 4 drb email, es azutan csak valami oktoberi.:( es meg csak nem is FF 2.0-t hasznalok.
Üdv!

Épp most keresek olyan lehetőségeket, amivel a 2 éves csontra megtelt gmail fiókomat archiválással üríteni tudnám. Most épp a thunderbird 2 beta -val kísérletezek. A kis dög csak 273 levelenként szedi a cuccot lefele.

Illetve olvasgattam vmi offline szinkronizálót, de az vissza is assza.

Az érdekelne ha lenne valakinek tippje ilyesmire.. Azt szíívesen venném.
(preferálnám a multiplatform lin\win megódásokat.)

thunderbird -höz csak egy tipp.
A fiók fizikai helyét át lehet írni a beállításokban, úgyhogy nem kell hogy a cén felzabájja a helyet.

Auto-levél kikapcs. fiók átmásol\átmozgat,
fiók fizikai helye átír. Örül!

Minden jót mindenkinek!