A blogger kiégése

A rendszeres és aktív, sok energiát igénylő blogolásba bele van kódolva a kiégés, szokták mondani. Ez általában igaz is. A sosincs-vége érzés időről időre fejbecsapja az embert.

A 901am postja szerint a három legjellemzőbb kiégéshez vezető út: túlságosan elnyúlnak a munkanapok, elpárolog a való vilégbéli társasági élet, valamint nem tudunk szünetet tartani.

Ez a hiperaktív állapot. Ilyenkor a leginkább az segít, ha tudatosan próbálunk meg visszavenni a blogolással töltött időből. Elnyújtott ebédek, hosszú, értelmetlen filmek nézegetése, és persze sörözgetések és/vagy sportolgatás, valamint időközönként egy-két hét kikapcsolódás. Az elutazás a kulcs momentum: ne lehessen elérni a webet. Ez persze hülyeség, mert mindig el lehet érni, de ha nem a megszokott környezetünkben vagyunk, akkor már nem is fog arra késztetni, hogy blogolni vágyjunk belépni a böngészőbe.

Részmegoldás szokott lenni az is, ha blogunkba társszerzőket engedünk. Bár ennek sokszor épp annyi hátulütője van, mint előnye. Szerencse kérdése.
I never can post something and say I'm done for the day (Markos Zuniga, DailyKos.com)
A kiégés kinél hamarabb, kinél később jön el. Sokan érzik úgy, hogy az a rengeteg óra, amit blogjukba ölnek, nem jön vissza: nem emelkedik a látogatottság, nem tódulnak a kommentelők, az egész egy monoton és értelmetlen taposómalomra kezd hasonlítani.

Ez már súlyosabb probléma. Hiszen nem lehet praktikusan segíteni rajta. Ilyenkor érdemes új blogot indítani, újrakezdeni, pepecselni egy új dizájnnal, vérmes reményekkel, nagy tervekkel, ötletekkel újra nekiindulni. A lényeg, hogy az új blog belakása szórakoztató legyen. Élvezzük ki, hogy valami újba kezdtünk, s ezúttal próbáljunk meg olyan önámítások nélkül nekivágni, hogy a blog attól jó, hogy sokan és egyre többen olvassák. Egy frászt.

A long tailben nehezen jönnek felszínre a drágakövek. Blogot csak azért érdemes írni, mert aki írja, szereti csinálni. Minden más alapállás kudarcra van ítélve.
You start to feel like the readers are depending on you, and ... like you have to post something whether you feel like it or not, and that can be depressing. (Jason Kottke, kottke.org)
Végül pedig, ahogy egyik kollégával beszéltem a napokban: azok a jó blogok, melyeket az adott téma addiktjai írnak. Nem szabad eltagadni, hogy blogunk témája a "normálisnál" jobban érdekel minket. Sőt, jobb ha tisztázzunk magunkban: ez a világ legtermészetesebb dolga.
Címkék: blogok bloggerek how to
2007.02.07. 21:29. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapasztalatból mondhatom már, hogy az utóbbi a kulcs mindenhez. Ha megszállott vagy és tudod, hogy rengeteget tanulsz magából a bloggolásból, nagy baj nem lehet. Én eddig így kerültem el a nagy belső balhékat.
Tipikus a Szoftverszuperszájt sráca: szoftverszuperszajt.buzz.hu ... Totális érdektelenség, aztán egy provokatív poston teljes primitív flame-háború, azóta újra csöndes olvasgatás... Érdemes provokálni?
És mi legyen az önbloggerekkel, akik a saját életükről írnak csak? Azoknak is addiktnak kell lenniük?
"Nem szabad eltagadni, hogy blogunk témája a "normálisnál" jobban érdekel minket." Mi másért jönnénk ide, naponta többször is? :)
Köszi, ez a post egy kicsit tudott segíteni. :) nekem már többször is volt ilyen érzésem, és lövésem sem volt mit csináljak.. Ilyenkor jött mindig a szikra, és letiltottam az egész blogot. (még jó hogy nem töröltem ki) Aztán egy hét múlva mentem vissza. de majd mostantól tudatosabban fogok cselekedni. :P

Ex Netentitás 2007.02.12. 08:54:27

...és végül az is lehetséges, hogy a bloggert olyan élmény éri, ami után érdektelen lesz maga a bloggerkedés, vagy hogy olyasmi történik a valós életében, ami miatt (amitől?) már nem lehet "csak úgy véleménykedni" az Interneten.
(Nálam mindkettő bekövetkezett, ezért a név. Bár lehet, hogy ez nem kiégés, hanem valami más...?)
"Blogot csak azért érdemes írni, mert aki írja, szereti csinálni. Minden más alapállás kudarcra van ítélve. "

na-ja

és kéremszépen ez így van minden egyes cselekvéssel a világon :)
Valaki divatból csinálja, ami szerintem egy nagy baromság..mert mást úgyse ír bele, mint azt, hogy hányadik óra, hányadik percébe mit csinált..