Magyar Wikipedia: 50 000

A magyar wikipedistáktól jön a hír, hogy elérte a wikienciklopédia magyar verziója az 50 ezer szócikket.

Bár a Wikipedia honlapján 100 ezer szócikk kell a nagyok közé kerüléshez, azért mégis: szép teljesítmény. Sok ember kitartó, áldozatos munkája.

Ne felejtsük el, ez az 50 ezer szócikk - és most tökmindegy hogy mennyire alapos vagy saját egy része - egy spontán kialakuló virtuális közösség teljesítménye.

Ráadásul bő egy éve még csak 25 ezer körül tartottak, ami meg azt jelzi, hogy a hét éve létező közösségi szájt idehaza igazán az elmúlt hónapokban kezdett el meredeken elindulni fölfelé - mind tartalommennyiségben, mind látogatottságban. (A jobb oldali grafikon az oldalletöltés-változást mutatja.)

Az 50 ezer egyébként nekem még azt is üzeni, hogy kezd valóban használható lenni ez az enciklopédia. Bár attól még nagyon messze vagyunk - nem is elsősorban a mennyiség, hanem sokszor a minőség és a naprakészség miatt - hogy az angol verzióra mutató bookmarkot átírjam a hu-sra.

A Wikipedia kissé vallássá is alakult az elmúlt időszakban, de az biztos, hogy a wikizés népszerűsödése és terjedése elsősorban a Wikipedia érdeme. Jó dolgok ezek, úgyhogy örüljünk együtt.
Címkék: wikipedia
2007.02.07. 17:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát ja, mindig többen leszünk, s mindig többet teszünk. Én, mint egy régebbi Wikis, arra biztatnék mindenkit, hogy mindegy, mihez ért, irány a Wikipédia, és írja meg élete első (huszadik, századik, stb.) szócikkét! Sok sikert, és jó munkát!
Ha 2006-ban 25.000 szócikket írtak, akkor ugyanekkora aktivitással 2 év múlva bekerül a nagyok közé. Persze ha továbbra is ilyen dinamikusan növekszik, akkor talán már jövőre. Hajrá!
Érdekes módon a wikin csak 49 903 szócikk van...
lappa: akkor frissítsd az oldalt a böngésződben, vagy ha úgy se megy, akkor a címlapon a cikkek számára kattintva látogass el a Statisztikák oldalra. :) Az 50 000. cikk február 7-én 15:49-kor jött létre, most pedig már félszázzal több van.
hajrá, hajrá!!
"A Wikipedia kissé vallássá is alakult az elmúlt időszakban"
haha, hát ez mennyire így van!

Károly György Tamás · http://kgyt.hu/ 2007.02.08. 12:27:04

Sok területen szerintem jobb lett, mint az angol... Az angol néha politikailag túl óvatos. Szerintem.
csak az a kar, h a magyar wikipedia a legalapvetobb temakban is tele van orbitalis marhasagokkal. persze majd ez is kialakul, gondolom.
mindenki ezt mondja, aki még életében nem olvasott el ott 5 szócikket :)
Puncsos, ugye tudod, hogy az ilyen választ már a HH által említett vallásosság mondatja veled?

Szabo Tamas 2007.03.27. 09:17:59

a reformjavaslat eredménye

Kedves Nyenyec, köszönöm ajánlásodat a reformjavaslat megirására, nem kell folytatni.

A vita eredménye, többségi vélmény: a hozzászólásokból kiderül, hogy a "pontgyüjtök" ragaszkodnak a jelen helyzethez, rádásul "irásbeli önbevallás alapján", hogy nem kell elolvasni a szócikkeket a javitás elött. Igy lehet a leggysorabban pontokat gyüjteni. A vita hasznos volt: legaláb sikerült irásban dokumentálni, hogy ez igy van. Ez érdekes lehet a szociologusoknak a magyar Wikipedia jelenlegi állapotáról. Az enwiki-vel kapcsolatban egyetemi szaktolgozatokban leirták a "gang rule" jelenséget, talán a magyar is érdekes lehet hasonló vizsgálatokra.

A kisebbségi vélmény (csak 4 személy): a forma fontos, de a tartalom fontosabb. Szerintem ez lenne a kulturált viselkedés elöfeltétele.

Reform nélkül is sikeresen müködött eddig, a szócikkek igy is tovább fognak gyarapodni. Panasz volt a néha barátságtalan légkörre. Ha elértek egy "kritikus tömeget", akkor a "pontgyüjtök" idegesitö hatása nem lesz olyan nyomasztó (1-2 év?).
Nos ezért hadd röhögjek már egyet a számokon.:-)

Egyrészt mert minden egyes évszámnak 989, 990, 991,992 stb. van egy szócikke. Van minden férfi és női névnek. Nagyon sok hasonló töltelékkel és nem tényleg hasznos tudással van teli a Wiki.