Újgeekek a kávéházi oázisokban [update1]

A Hét Legjobb Cikke-díjat vitán felül a San Francisco Chronicle újságírójának, Dan Fostnak adjuk, aki a neonomádokról írt. (Videó itt.)

Kik a neonomádok? Azok az emberek, akik teljesen feladták munkahelyüket, mármint nem járnak be dolgozni semmiféle unalmas, lélekörlő, zajos irodaépületbe, hanem kávézókban, laptoppal az ölükben, mobillal a zsebükben dolgoznak.

Ilyen újbeduinokkal már ma is szép számmal találkozhatunk, ha felkeressük a megfelelő kávéházakat például Friscóban. Nyilván az újbeduinok olyan speciális munkakörökben dolgoznak, ahol nagy autonómiára, önállóságra és kreativitásra van szükség a feladatok elvégzéséhez. Még azon az áron is, hogy az adott cég vagy egyszemélyes vállalkozás feladja irodahelyiségét. Amivel egyébként nem csak pénzt spórol meg, de még a munka is hatékonyabb lehet.

Az egyik ilyen cég a Tailrank. A startup vezetője, Kevin Burton azt mondja, hogy "a San Franciscó-i kávéházak korunk Palo Altó-i garázsai", utalva ezzel arra, hogy ma már nem feltétlenül kaliforniai garázsokban indulnak a startupok (mint egykor a Google), hanem például egy kellemes kávéház valamelyik asztala körül.

Amerikában minden utcasarkon van egy Starbucks kávézó, ahol jó eséllyel talál minden újnomád magának megfelelő munkakörnyezetet. Persze a fejlettebb példányok már saját, bejáratott kávéházi helyekkel rendelkeznek, mint annak idején az írók, újságírók, művészemberek.

Az egyik ilyen hely a friscói Ritual Roasters, ahol ma már nem kell félnünk elkiáltanunk magunkat, ha nem tudunk megoldani egy munkafeladatot. Biztosak lehetünk benne, hogy lesz a kávézóban valaki, egy másik nomád, aki segíteni tud nekünk.  (Sőt, itt futhatunk össze jó eséllyel a legismertebb friscói bloggerekkel is.)

A cikk szerint már olyan is előfordul, hogy így, a kávéházi asztal mellett vesznek föl embereket munkára. "Ki akar nálunk dolgozni? Kéne egy jó php-fejlesztő." S már emelkednek is fel a notebookjaik mögül a jelentkezők a kávéház távoli szegleteiből.

Újnomádnak lenni életérzés. Regényírók, filmrendezők ébresztő!

[update1] Közben jönnek az első emailek, melyekben olvasók vallanak arról, hogy ők is újbeduinok. Érik a follow-up...
Címkék: bloggerek kávéhoz filozomatika neonomád
2007.03.14. 09:28. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bp-en a California Coffee Company nevű kávézó pályázathatnak valami hasonló feelingre, csak néha elég gyenge ott a net, előfordul, hogy túl sok gép van rá.

Tiszta Starbucks utánérzés amúgy a hely, úgyhogy egy bp-i Starbucks megnyitásáig tutira a CCC marad a top1 törzshelyem. :)

(Francba, úgy lenne stílusos, ha ezt a kommentet a CCC-ből írnám...)
Ja, akartam is mondani, hogy írjatok már (akár privátban, emailben) olyan embereket, akikre ráillik az újbeduin jelző. Meg olyan helyeket, ahol optimálisak a körülmények a beduinkodáshoz.
Nohát, ha lehet itten ilyen helyet reklámozni, akkor a CCC a Nyugati és az Oktogon között van pont félúton, ha a Nyugatitól gyalogolsz, akkor jobb oldalt.

Én pont most megyek oda egy programozóval találkozni, hogy átrágjunk / megnézzünk egy projectet, de azért újnomádnak nem mondanám magamat, csak úgy félig: a találkozóimat, pláne, ha jól jön hozzá, hogy neten is dolgozzunk valamit, oda szoktam szervezni. :)
Persze, kifejezetten reklámozzátok itt ezeket a helyeket. Meg az embereket, privátban :)
nem teljesen meló, de bloggolás kapcsán a Bobekről hallottam már (róluk szóló blogbejegyzéssel kávébérletet is lehet nyerni), illetve egy másik hely: www.itport.hu/cikk/237

Elnevezés kapcsán: a Shadowrun szerepjáték egyik magyar nyelvre is lefordított kiegészítőjében illetve a fordító néhány novellájában előfordult már az előző évezred végén a összevont "Neomád" elnevezés (az előző nickem ;-))
a Tranzit (Kosztolányi D. tér) is ilyen, csak az kiesik a belvárosból, emiatt a zsongás is kicsi, pedig tudjuk, hogy mennyire kell háttérzaj

összeszedhetnénk, hogy mi kell egy ilyen kávézóhoz: tágas, világos tér, friss vizuális környezet, kényelmes fotelek, kellő nyüzsi, jó kávé, jó mellévaló (kaja, desszert), jó kiszolgálás.
nekem a coffeshop is bejött, bár még nem tom van-e ott wifi.
viszont a ccc mindig dög zsúfolt
nemtudom, de nekem nem mindig jó az emberi háttérzaj, mondjuk itt szerverek sem jobbak
Akkor inditsunk egy új helyet, kifejezetten neonomád igények szem előtt tartásával :))
Biztos nagyon komoly szakemberek lehetnek, akik egy kávéházban, két dumcsi között fejlesztenek néhány sort, vagy éppen rácsörögnek egy vevőre miközben fincsit nasiznak.
Régi vágyam hogy egy nyugis kerthelyiségben 3d-modellezzek fák lombjainak árnyékában. Már csak egy relatíve jó teljesítményű notebookra meg némi modellezési munkára van szükségem hozzá.
Én nem tudom elképzelni a pici agyammal, hogy a kávézok döntő többsége tolerálni tudja azt, hogy gyakorlatilag nulla fogyasztással foglalják az asztal a népek egész nap. Mondjuk itthon különösen nem, de Párizsban a Starbucksban, ahova alig lehet beférni (és a legendával ellentétben ingyenwifi sincs) dettó, de még New York-ban sem annyira laza a SB, hogy ne kezdjek el én görcsölni félóra után.
A CCC-ről annyit, hogy a nettel sose volt ott gondom, ellenben 1,5 óra a limit, úgy értem utána megint kódot kell kérni (persze úgy hogy rendelsz valamit), ha netezni szeretnél - ami szerintem gáz.
A kávék-kaják nagyon jók, viszont drágák. A fotel - ha jut - kényelmes :-)
Magán az életformán meg lehet vitatkozni. A netfüggőknek úgyis van hálójuk otthon, tehát inkább a nyüzsgésért mennek kávézóba vagy a kávéért, vagy hogy mások lássák őket kis almás laptoppal az ölükben ;-)
A CCC közönsége nagyrészt külföldi, amennyire én láttam.
"összeszedhetnénk, hogy mi kell egy ilyen kávézóhoz.."

+ WiFi, térerő, esetleg konnektor :-))
(helyi PC minishop ha épp gyorsan kéne valami alkatrész)
A CCC amolyan utánérzés. A Tranzit, amiit bla is ajánl eredeti hely (saját répatortával), jó időbben (kinn) függőágyakkal. Ha véletlenül gép nélkül esel be, van gépszoba is - a hajdani buszindító fülkéje:-)
Vannak, akiknek láthatóan ez a munkahelyük. (Ja, és saját kávékeverékük is van.)
továbbra is várom h jelentkezzenek, akik úgy élnek mint az újbeduinok.
Azért arra kiváncsi vagyok, hogy egy laptop 3-4 órát bíró akksijával, mennyire lehet dolgozni egy kávéházban.
emberek, ezek olyan helyek, ahol nem hogy megtűrik, de kifejezetten támogatják is az ilyen ottartózkodást. az hogy valaki onnan szervezi a munkáját, miért lenne rosszabb, mintha ülne egy embertelen üvegkalitkában?
áram a kávézóban is a falba van.
infrastruktúra+ : bérelhető különterem projektorral

lehet nálunk a fizetések vs. kávéházi árak is hátráltatják a mindennapi használat széles körű elterjedést, meg a már említett otthoni kényelem, privát szféra előnyei
No, itt vagyunk epp a CCC-ben. Ilyenkor relatíve kevés ember van, a wifi is nagyjából jól műxik. :)
ha jól láttam, nem merült fel a kommentekben a Merlin, mint ilyen hely, pedig az is tele van munkaidőben újbeduinokkal, sőt ahogy a mindennapi ottebédelésekkor látom, kialakult ott egy törzsgárda is.
Párszor rápillantottam már a képernyőkre, általában Google, vagy Gmail az, amit látok, tehát nem kódolnak, vagy 3D-znek..
Külföldön akár működhet is, mivel az egész napos fogyasztáshoz azért kell tőke, de néha biztos jó egy ilyen "kvázi" műhelyben dolgozgatni.

Itthon szerintem az ilyen emberek 90%-a nyálverésből ül be egy kávézóba az almácskás noteszével ..
Hát én attól tartanék, eléggé visszavetné a produktivitásomat egy ilyen munkakörnyezet, pláne, ha más élő személy is ül az asztalnál. De azért egy próbát megér.

Tarsolya: sztem nem nyálverés, bár való igaz, hogy bennem is lenne némi rossz érzés, olyasmi, mint régen a mobiltelefonnal, hogy aki használja az automatikusan gizdázó bunkó. De ha elterjednek ezek a helyek, akkor ugyanolyan természetes lesz, mint a telefonálás.
Hát bakker, én nem tudom elképzelni, hogy egy kávéházban kódoljak. Nekem ahhoz nyugi kell...
"Biztos nagyon komoly szakemberek lehetnek, akik egy kávéházban, két dumcsi között fejlesztenek néhány sort, vagy éppen rácsörögnek egy vevőre miközben fincsit nasiznak."

Miért?

Biztos marha komoly cég az is, ahol az alkalmazottak bármikor leugorhatnak ping-pongozni egyet, vagy teniszezni, úszni, telehordhatják az irodájukat mindenféle szir-szarral, ahelyett, hogy rend, szigor és fegyelem lenne. Teljesen komolytalan, hogy az alkalmazottak az ebédlőben röffennek össze megdumálni egy kis nasi mellett a hogyan tovább problematikát. Egy tisztességes cégnél egyenboxokban üldögélnek a nyakkendős alkalmazottak, és fegyelmezetten kódolnak.

Egen, basszus, a Google egy rohadt komolytalan cég.

:)

Viccet félretéve, szerintem lassanként sznobizmusba hajlik az a mentalitás, hogy "egy komoly cégnek van irodája". Miközben egyre többen állnak át arra, hogy távmunka, nincs, vagy csak minimális szinten van iroda. (Vazze, Google, MS, Amazon is egy nyamvadt garázsban kezdték.)

Komoly költségcsökkentő tényező az, ha egy cégnek nem kell irodát fenntartania, és az alkalmazottak otthon a saját gépükön megcsinálhatják a melójukat, aztán feltölthetik egy bérelt tárhelyre a végeredményt. (Ez spec. személyes tapasztalat.)

A cikkben boncolgatott trend alapján úgy tűnik, hogy a mobilinternet és a notebookok elterjedésével a képletből annyi változik, hogy az "otthon a saját gépükön" lecserélődik a "notebookon akárhol" módszerre.

Ez kimondottan jó. Ha Bp. be lenne hálózva wifivel, akkor tavasszal / nyáron a franc se ülne otthon / gép előtt, hanem én spec. kimennék a parkba, és ott dolgoznék.

Nekem spec. teljesen megfelel(ne) a CCC-s környezet, ha a wifi nem halna be rendszeresen, amikor túl sok ember van ott. De jó, hogy ez a post felhozta ezt a témát, jövő héten majd kipróbálok egy-két újabb helyet is. :)

Szerintem az egy kreativitást, munkakedvet segítő dolog, ha változik néha a környezet. Az irodádat / dolgozószobádat macerásabb minden héten átrendezni, mintsem fogni a gépet, oszt elmenni valahová. Főleg, ha egyébként minden, munkádhoz szükséges cucc megtalálható a neten.
kimennél a parkba, és nem látnád a tft-t a napfénytől. drót meg kell a tápnak, 2-3 órára meg nincs értelme kiköltözni....

az, hogy mondjuk laptopot, kocsit, meg pingpong asztalt adnak a dolgozóknak, azért el is várják sokszor, hogy éjjel is bent gebedjél. Abban az esetben működhet ez normálisan, ha magad ura vagy, és nem valami kapi-nak adod el a tudásod. Trendi, trendi, de ne dolgozzak már kávézás közben. Mert az se mindig ott dolgozik... szerintem. Ötlet meg nem feltétlen csak ott jöhet meg....
Jó üzlet ez a kávézóknak is, mert:
- mindig vannak vendégek, ami vonzza a többi vendéget
- az ott dolgozók csak-csak megkívánnak óránként egy-egy fánkot, vagy hasonlót
- törzsvendégek
- kíváló hírvivők, mindenfelé ajánlngatják a kávézót

Plusz, ha túl sok lesz a vendég, előbb-utóbb majd mindenki fizet az asztalfoglalásért. Nem irodát, hanem jóval olcsóbb kávéházi asztalt bérelsz. :-)
Egy közepesen jól kereső amerikai geeknek nem esik nehezére óránként rendelni valamit. Annyit elszórok én is automatába/kisközértben/ kávézóban/kajarendelésben, amennyit egy ilyen helyen otthagynék egy nap.
hmm én akkor újbeduin vagyok, mondjuk azzal, hogy nem sok értelmét látom annak, hogy ha nem muszáj, otthonról elmenjek.

Olyan már volt, hogy egy bükki erdészházból, egy repülőtérről vagy egy vidéki havertól dolgoztam és tény, hogy kényelmes, hogy az ember munkahelye egy aktatáska méretű, és ahol éppen dolga van, tud dolgozni.

De azért azt is tudni kell, hogy ezek nem igazán alkalmasak (nekem) hatékony munkavégzésre. Túl sok az inger (ja, persze a túl kevés is gáz).

Viszont attól fogva, hogy az ember valamit meg kell beszéljen másokkal, akkor már vagány, ha egy ilyen helyen meg lehet oldani.

Egy fő kritérium van az eddigi tapasztalat alapján: ne lehessen alkoholt kapni. Munka után, oké, de ha csak egy sört is megisznak a tárgyaló felek, már nagyjából kétszer annyi időre van szükség a sok érdekes, de valójában 90%-ban fölösleges feldobott téma miatt.

Mondjuk a stabil iroda igénye ott jön be, ha a megrendelőid még mindig elavult kommunikációs eszközöket alkalmaznak (pl. faxot - minisztériumok, európai bizottság).

Sokan csinálják azt is, hogy 5-10-en összeállnak, van egy irodájuk meeting room-mal, közös titkárnővel, de ugyanúgy külön viszik a biznyeszt... na ebből is adódhatnak konfliktusok, de nem rossz
1. Tallinn parkjai mind be vannak wifizve. Példa.
2. A kiülős kávézóknál az üzletből a teraszra kilőtt wifi ill. kivezetett hosszabbító(!), mint szolgáltatás szerintem hamar el fog terjedni. De igényesen, azaz a konnektort a virágládába elrejtve! :)
3. A CCC-beli rendszer (vásárlással kapsz kódot) szerintem jól működik. Másfél óra korrekt, ha lejárt és kérsz, ingyen is adnak újat, bár én szoktam azért valami olcsóbb sütit venni.
4. re:Kobaljov
Az alkatrészbolt szerintem felesleges, ellenben a projektorhasználat, mint lehetőség: igen! Ez szerintem sokaknak kapóra jönne, és nem is kell különterem, elég egy félreeső sarok.
Ja, ezek a helyek akkor működnek jól, ha mindenki odafigyel a másikra. Mármint h ne zavarják túlságosan egymást. Ja de ez a munkahelyen, irodában ugyanúgy igaz. Szóval én inkább a kötetlenség-jelleget hangsúlyoznám, meg a változatosságot, meg hogy azért mindenki jobban szeret egy barátságos helyen, kényelmesebb környezetben dolgozni, mint ülni egy officedepot-s íróasztal előtt, ikeás tolltartó mellett, a többi ugyanígy kinéző ember között.
Ha csendes, nyugodt munkakörnyezetet akarsz, maradj otthon. Az irodák másik funkcióját (találkozóhely) pedig átvehetnék a kávéházak, legalább részben.
Valahogy úgy, mint pl. nálunk a számítástechnikai klub a koliban. Vannak gépek, van wifi, és van egy törzsgárda, akik azért járnak le, mert van némi közösségi élet. Néha előkap valaki egy videót / site-ot / akármit, de dolgozni is teljesen jól lehet.
Az, hogy a net hatékony kommunikációs eszköz, még nem jelenti azt, hogy ne ismerjük meg a világ "innenső" (vagy túlsó?) felét (választás kockaság függvényében...) Az ötlet szerintem jó, majd tesztelem gyakorlatban is :)
de ez ilyen ideiglenes dolog nem? jól értem...? ki a fene jár két hétig kávéházba gályázni, fánkot enni? Ott eleve fülhallgatóval lehet zenét hallgatni, zene nélkül pl én dolgozni nem tudok. néha megy a tv is a gépen... de ez megszokás kérdése. de nem hiszem, hogy ez tartós... időnként lehet...
alkatrész (inkább kellék) bolton csak olyasmire gondoltam ami kis értékű fogyóeszköz és nem akarna az ember messzire elcaplatni érte valami "rendes" boltba. pl. írható CD/DVD, ceruzaelem, ilyesmi

ami még helyi kiegészítő szolgáltatás lehetne az mondjuk a scannelés/nyomtatás mert azt sem cipeli magával az ember, bár azért ritkán adódik, hogy menet közben, váratlanul kelljen. Szép lassan már egy netkávézónál tartunk, csak mi visszük a gépet :-)

azzal egyetértek, hogy ezt is meg lehetne unni egy idő után (oda-vissza végigette/itta az ember a kínálatot), úgyhogy valószínűleg akik ezt szeretik azok is vándorolnának a helyek közt

(IT) biztonsági kérdéseket is felvet egy ilyen helyen való dolgozás
Na ja, mondjuk akárki nyilvános wifijéről nem biztos, hogy beSSH-znék éles szerverre... Szóval ez a "kávézóból dolgozunk" a hobbibúvár kategóriában lehet, hogy működik, egyébként elég rizikós.
a korábban említett bobek mellett a szóda és az eklektika is kiváló ilyen célra (utóbbiak inkább csak napközben). én mondjuk nem kódolni, hanem ajánlatot írni, desktop research-öt csinálni és megbeszéléseket lebonyolítani járok kávézókba. nem egész napokra és fogyasztással. törzsvendégnek lenni jó.
nem rizikós ez. egyszerűen trendi.
Én is azt gondolom, hogy ez inkább csak trendi. Ha már a maga ura akar lenni az ember, akkor dolgozzon otthon, ahol nincs (annyira) kiszolgáltatva. Ettől még nem lesz a geek Karinthy vagy Rejtő. Bár nyilván jobb, mint félóránként-óránként fagyban-hőgutában az irodaház előtt állva cigizni...
Feltekerem a nyakam köré a szép hosszú sálamat, felpattanok a nagyi kiselejtezett, lila, vékonykerekű országúti bringájára. Betekerek a belvárosba, beülök egy lebontásra ítélt házban a nagyi szintén kiselejtezett foteljába, és miközben a szomszéd asztalnál arról beszélgetnek, hogy a Sátántangóban 6 óra 23 percnél mekkora érzelmek vannak, előkapom a szexi almás gépemet. Aztán miután bejelöltem húsz embert és a Lajos kutyáját iwiwen, kerestem valami új zanei stílust, amit biztos nem ismer senki Magyarországon, elindulok, hogy kilógassam magam a lánchídra. Végül este mikor hazaérek elpanaszolom a blogomon, hogy ebben a mai vilában majd meg kell szakadni a sok munkától.
Az aksi lemerülése ügyében létezik az az opció is, hogy veszünk egy másik aksit is. Persze, valamennyi extra pénz, extra súly, extra bajlódás és extra töltési idő, de lehetnek olyanok, akiknek fontosabb az így nyerhető plusz idő és szabadság (ld. pl. park).
Én egyetlen dolog miatt szeretek kávéházban dolgozni, és ez szempont is, mikor választok, éppen melyikbe is menjek: Ne legyen internet. Ha otthon vagyok, biztos, hogy egy csomó minden eltereli a figyelmemet, ráadásul ha reggel végig kell gondolnom, mit kell letölteni a napi feladatokhoz, akkor már alapvetően rendszerezem a tennivalókat. Ezek a tényezők pedig nagyban növelik a produktivitásomat.
A CCC-ben sajnos elég gyenge a kávé, ha kávézóból kell dolgoznom, akkor kiülősnek a Szabadság téren a farger (rálátni az Iguana hotspotjára is, de sajátjuk is van), beülősnek a Gloria Jean's - ott teljesen laptopbarátok, konnektor is van, elvileg időlimites a wifi, de nem dobott ki legutóbb a lejárat után sem, a kávé pedig van olyan jó, mint amilyen (nagyon) drága.
"kerestem valami új zanei stílust, "

www.gotanproject.com/

www.gotanproject.com/videos.php?id=7&lang=en

erre pl határozottan jó kódolni...
Lehet, hogy egyedul vagyok ezzel, de en keptelen lennek igy dolgozni. Engem a gyakori megszakitasok nagyon kiboritanak. Pl. design-t vagy projekt tervet keptelen lennek egy ilyen helyen megcsinalni.
Ha esetleg valamit kell csinalnom hetvegen, meg akkor is bemegyek a meloba, hogy a mindenfele megszakitasokat kizarjam (pedig VPN-en is nyomhatnam itthonrol)

Ha szabadsagon lennek, es eppen ki akarnam probalgatni a legujabb Eclipse pluginokat, akkor egy ilyen hely idealis lenne...

S ha mar a kivansaglistanal vagyunk, akkor jo lenne egy whiteboard egy ilyen helyre - persze nyomtatos!! :) - de ha nincs nyomtato benne az se baj, egy digitalis fenykepezogep es egy USB kabel mindent megold :)
Amikor én Magyarországon vagyok, akkor napi 2 órát minimum el szoktam a Puskin mozi kévézójában tölteni. Normális tempójú net, nem kell érte külön fizetni, elég fogyasztani, nincs időkorlát, szinte minden asztalnál van konnektor. Napközben jópár hasonló emberkét látok magam körül (késő délutántól már más a közönség). Traubiszóda, Meggy márka kétszáz forint körüli áron, annyit rendelek, amennyire szomjas vagyok. Mást ritkán kérek, ennek ellenére eddig egyszer szólt rám az egyik pincér, akkor is azért, hogy_ne_adjak neki ennyi borravalót. A legtöbb találkozóm oda szervezem, kettő között meg tudok dolgozni, stb.
Re: Starbucks vs. wifi - A Kínában lévő Starbucksok mindegyikében ingyenes wifi van, soha nem nézik ki az embert, ha órákig üldögél egy kávéval.
ezek a nomádok a sarkban kifejezetten idegesítőek :)
Én otthon tervezek dolgozni, interneten. Ebből a szempontból én is nomád leszek, de nem kávéházban. Igazából a nyereség az az egészben, hogy nem kell párhuzamosan egy albérletet és egy irodát is bérelni, hanem csak a lakást. Kiesik a közlekedés pénz és időigénye, kiesik a vitatkozás azon hogy akarok-e légkondi-huzatot a nyakamra vagy sem etc.

Kávéházzal szerintem az előnyök jó része elvész, viszont egész biztos hogy hangulatos. Én meetingeket szerveznék oda :) egész más érzés lehet cigivel a száj sarkában, sör mellett megtárgyalni egy project sorsát...
Mi teljesen távmunkában dolgozunk. Én rengeteg előnyét látom (rugalmasság, költséghatékony), nyilván hátrányai is vannak, és nem mindenki alkalmas távmunkára, azért ezt is látni kell.

Kulcsár Mihály 2007.04.10. 13:06:12

Üdv Mindenkinek.
Én debreceni vagyok. Itt kifejezetten netkávézó csak egy van, a Solveig's Café, a Kossuth Egyetem mellett. Kellemes környezet, olcsó WiFi (van bérlet is), jó kávé, PC-k, VoIP, kellékek, copy, DVD. Munkaebédhez pedig ajánlanám a Pálma éttermet pár sarokkal arrébb: ingyen WiFi, szép panoráma (Nagyerdő zöldövezet), kiváló ételek, eredeti olasz pizza, rendezvényterem. Mindkettő könnyen megközelíthető egyetlen villamosvonalunkon.

Jó munkát mindenkinek :)
csakaszóda

nappal munka és társaság - éjjel pálinka, csocsó, sör és persze társaság!

bobek is jó, de csakaszóda!
Idén nyárom 3 napig 10 órákat nyomtam Pécs központjában egy frankó étteremben. Isteni volt neonomádnak lenni!

(Kimenekültem - majdnem fel is mondtam - az irodából, ahol nem volt légkondi: már hetek óta állt a levegő és árnyékban is olvadt az aszfalt, ha emlékeztek...)

Imádtam. Jó kis zene, ingyen wifi, műanyag irodabútorok helyett különleges anyagok, letisztult formavilág, növények, és hűűűűűvöööööss. A kaja fantasztikus, a pincérfiúk az ínyemrevalók, segítik bedugni acerkát a konnektorba. ;-)
Hát nem olcsó mulatság, de ott vettem meg a cigim, ebédelni úgyis eljártam volna valahová, megspóroltam a kisboltos reggelit, az agypörgető napicsokit, napisütit, a hűvös miatt kevesebb folyadékot szívtam fel, szal azért ki lehetett bírni...
Életem legkreatívabb órái voltak. Tudnék így nomádkodni életem hátralévő részében.
Mondjuk én nem programozó vagyok. :D