Freebase-meghívók, kiárusítás

Már írtunk a Freebase-ről korábban. Egy olyan wikiszájt, mely nem csak enciklopédia (lásd Wikipedia), hanem gyakorlatilag végtelen számú kapcsolatot létesíthetünk a különböző entryk között. A Freebase célja, hogy a felhasználók tudásával adjon hozzáadott értéket a mechanikusan összekapcsolódó webes tartalmakhoz, pontosabban ehhez az adatok-közti-kapcsolati hálóhoz.

És hát ez lenne az a bizonyos lépcsőfok, mely közelebb vinne minket a szemantikus webhez, vagyis a nem tipikus jelentéstartalmakkal felruházott webes tartalmakhoz, és a weben fellelhető adatok közti "értelmesebb" kapcsolatok kiépüléséhez. Akinek felkeltette az érdeklődését, küldjön emailt, mert kaptunk egy pár meghívót: még 5 3 2 1 szabad. Mind elkelt.

Adatbányászok, notórius wikipedisták, kollaboratív eszközöket használók előnyben. Vigyázat, alpha verzió, csak elszántaknak.
Címkék: szemantikus web freebase
2007.05.09. 21:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pixelvektor 2007.05.09. 21:46:59

én még mindig nem teljesen értem ezt a szemantikus web dolgot. Ennek a célja nem a "keresés" hatékonyabbá tétele? Mert az tiszta hogy emberi közreműködéssel teszi ezt, de a résztvevők mégis mit csinálnak, szavaznak hogy milyen link legyen az oldal alján vagy mi? Ha már van meghívó jó lenne valami "tudósítás" a folyamatról.
Nem. A különböző tartalmak közt a felhasználók létesítenek kapcsolatokat, és fel is címkézik őket, ezzel újabb jelentéseket adnak a tartalmaknak, és a tartalmak közti kapcsolatoknak.

pixelvektor 2007.05.09. 23:14:57

igen, erre lennék kíváncsi, hogy mégis mit kell érteni kapcsolat alatt, (a link csupán tréfa volt) lehet hogy csak én vagyok szűklátókörű, de nem tudom elképzelni.
Magyarul ingye' dolgozo dokusok:-)
Princeton University Podcasts:
Sir Tim Berners-Lee, The real inventor of the World Wide Web: "The Future of the Web" - April 5, 2006
VIDEO:
www.princeton.edu/WebMedia/lectures/20060405berners-leeVN350K.asx
Nálam is van öt meghívó. Aki szeretne, dobjon mailt a hkristof at gmail dot com címre.
további 5 nálam is, ha van rá igény: ivcsek(kuki)gmail.com
tegnap kipróbáltam a freebase-t, de nem estem hanyatt. persze lehet, h később, ha már a jónép elkez játszani, és egyre több logikai kapcsolatot létesít a bejegyzések között, de most még max a zenei anyag használható bármire is. csak egy példa: rákerestem a "dog"-ra, jött csomó találat, köztük az állat is, ezután szűrni akartam a találatokat az "animal" type-ra, és nem talált semmit.

egyébként nekem is van 5 meghívóm, adok, ha kell
Nekem is van 5 meghívóm, aki lemaradt a webisztanosrol de érdekli, dobjon mélt.
hat en egy meghivot elfogadnek a scatch360 k gmail p com-ra. koszonom!!
Sziasztok!

Engem is nagyon érdekel a dolog, előre is köszönöm a meghívót!

pal444 k freemaul p hu
Bocs, persze az email fiókom nem a gonosz jedi szerverén van, így helyesen:

pal444 k freemail p hu :)

Kössz még1x!


Jajjjajjaj.

Szégyellem magam, hh-tól még az első körben kértem freebase meghívót, amit elküldött, de nem kaptam meg, nem tudom, merre kereng a neten. Ha még maradt fölösleg.

kgyst1 kukacdzsímméldotkom.