Radikálisan megújul a Google keresője

A Google-kereső elérkezett története eddigi legnagyobb ráncfelvarrásához. Integráltabb és átfogóbb lesz az új kereső, jelentette be Marissa Mayer, a Google keresőtermékeinek elnöke. Az új keresőt nemes egyszerűséggel univerzális keresőnek hívják.
A végső célja az univerzális keresőnek, hogy leépítse a weben jelenleg létező információs silókat, és inkább a lehető legjobb választ adja minden egyes alkalommal, amikor a netező keres valamit. Bár még hosszú út áll előttünk, a mai bejelentés nagy lépés ebbe az irányba. 
Az "univerzális kereső" alatt azt érti, hogy szakítva az eddigi gyakorlattal, az összes kereshető tartalomcsoport (videók, képek, hírek, blogok, térkép, könyvek és persze weboldalak) releváns eleme megjelenik majd a találati listákban. Rákeresünk egy kifejezésre, és nem csak releváns weboldalakat, hanem releváns képeket, videókat, könyveket is találunk majd. A Google példája:

Ha a felhasználó Darth Vaderről keres információkat, valószínűleg nem csak azok a weboldalak érdeklik, melyeken említés található a filmről, hanem minden olyan információ is, mely a karakterrel vagy a színésszel van összefüggésben.

Az univerzális kereső bevezetése azért fontos lépés, mert a Google szakít azzal a korábbi felfogással, hogy a felhasználók csak egyszerű, adott tartalomra vonatkozó kereséseket végeznek a weben. Vagyis például kizárólag képek VAGY weboldalak közt akarnának keresgélni.

Az univerzális keresőt használó netező egy adott kifejezésről akar megtudni minél relevánsabb információkat. És mindegy, hogy az éppen egy videó, egy térképrészlet, egy hír vagy egy weboldal.

Az új kereső nagyon jó hír a közösségi tartalmat előállító netezőknek, hiszen a blogbejegyzések, videók vagy képek ezentúl a sima keresőoldalon is megjelenhetnek. És egyben sokkal nagyobb jelentősége lesz a SEO-nak. Mindenki örül.

A megváltozó kereső mellett új navigációs tulajdonságai is lesznek a google.com-nak. Az új navigációs linkek például arra szolgálnak majd, hogy a kereséshez mért releváns infoajánlatokat adjanak a felhasználónak.
For example, a search for “python” will now generate links to Google Blog Search™, Google Book Search™, Google Groups™, and Google Code™, to let the user know there is additional information on his or her query in each of those areas. As a result, users can find a wider array of information on their topic, including data types they might not have initially considered.
Ezen felül megváltozik a videókereső is. A jövőben nem csak a saját YouTube- és GoogleVideo-tartalmaikat, hanem a többi nagy videómegosztó szájt videóit is belegyúrják a keresőbe.

Szintén fontos bejelentés, hogy megújul a Google-szolgáltatások oldalain látható navigációs menü. Mindenhonnan elérhető lesz minden szolgáltatásuk. (Lásd a képen.)

Az újítások várhatóan már ma este láthatóak lesznek a Google érintett oldalain.

(A további, kísérleti szakaszban tartó fejlesztési ötleteket a jövőben a Google Experimental oldalán lehet megnézni. Egy-két új dolog: idővonal, térkép. És van balkezes Google. Már a szemantikus web irányába mutató pletyka, hogy állítólag a jövőben egyre mélyebben veszi majd figyelembe a Google keresője - nem csak a különböző szóalakokat, hanem - a hasonló értelmű vagy jelentésű kifejezéseket is a kereséskor.)

(Érdekes, hogy a T-Online a napokban jelentette be, hogy megállapodik a Google-lal, melynek értelmében az amerikai cég szolgáltatja az ok.hu-n a weboldalakra és a képekre irányuló keresést. Csakhogy az ok.hu éppen erről a silós, tartalomfajták szerint szétdarabolt keresésről szól. Amivel a Google épp a mai napon szakított. Továbbgondolásra érdemes.)
Címkék: google keresők
2007.05.16. 22:07. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem már délután dobott ilyen újfajta menüt a keresőoldalon + a gmail-es oldalon is a rendszer. Azóta viszont nem sikerült megint előcsalni. És hát annyira nem vagyok elszállva tőle, egy kisebb menü fent egy csíkban, azt kész. Annyira nem erőltette meg magát a Google, ha ez a végleges.

(és halál az IndaPass-ra egyébként)
Hát, nem tudom, jó lesz nekem, ha a keresésbe belerak midenféle képet, meg egyéb cuccost? Ha képet keresek, akkor beírom a képkeresőbe... Inkább azt kellene megoldani, hogyha keresek valami problémára, és kiad valami fórumos linket, akkor lehetőleg azt az oldalt linkelje be, ahol a válasz van, és ne a legfrissebb oldalt...
Lehet hogy én vagyok a régimódi, de én azért szoktam a Google képkeresőt hazsnálni, mert CSAK képekre vagyok kíváncsi. Őszintén szólva nem vagyok elragadtatva az ötlettől - nem lenne rossz ha a felhasználó beállthatná magának hogy az új vagy a régi listázási rendszert szeretné használni.
A hagyományos keresések, silók is megmaradnak. Csak nem az lesz a default.
Ugye gyakorlatilag minden korábbi funkció megmaradt. Annyi történt, hogy amikor megindítasz egy keresést, akkor alapból még nem kell eldöntened, hogy mit is keresel konkrétan. Az első találati oldalon viszont már szűkíthetsz pl. képekre. De az én tippem is az, hogy a keresések többsége nem ilyen szűkített keresésekre irányul, hanem "találni akarok valami releváns infót egy adott témáról". Oké, ne szálljunk el teljesen, a Google-nak elemi érdeke, hogy keresés szinten is minél gyakrabban dobja fel a szolgáltatásaiban termelődő tartalmakat. És most ugye ez vált valóra. Szinergia, szinergia, szinergia.
SEO guruk nyilatkozhatnának, hogy úk hogy látják, mi lesz másként ezután. az látszik, hogy az első találati oldalakra nagyon nehéz lesz felkerülni a jövőben. videókkal, képekkel, blogokkal, íhrtartalmakkal kell versenyezni egy weboldalnak...
remelem lassan vegre sikerul egyseges feluletet csinalnia a google-nek, mert rohadtul unom, h amikor monnyuk a keresobol belepek a my account-ba, es onnan a calendarba, a bal felso sarokban ott vannak a mail, documents, stb linkek (reader vajon miert nem?), ha viszont atlepek a mailbe, hirtelen eltunnek a linkek, tehat onnan nem tudok egy lepesben atlepni a tobbi oldalamra. persze megoldottam azzal, h kiraktam a linkeket a bookmark toolbarra, de ez akkor se elegans.
Google Reader-ből sajna hiányoznak a linkek, egyébként meg ajánlatos en-US nyelvet beállítani, mert ott jelenik meg minden először. Más nyelveknél elég nagy késések vannak mire látható lesz az új cucc.
Engem ami megfogott bár nem mai dolog az az, hogy oldalon belül megnyithatom a beágyazott videót a találatoknál. Persze így a gugli jelentősen csökkenti az adott oldal látogatottságát, de ha jól láttam még csak jutubos találatok jöttek, így ez egyenlőre nem érint más oldalakat.
És mi lenne, ha százalékosan tudnám állítani egy panelen, hogy melyik témából mennyit mutasson. Szerintem ha teljesen testreszabható lenne az mindenkinek tetszene. Kérek 10% képtalálatot és 15% videotalálatot ja és 2kg krumplit.
Na jó SEO-sok utálnának