Elindult a cigány iWiW

Ma este jön itt, a Webisztánon az iWiW-sztori negyedik, egyben utolsó része. (Előzmények: 1-2-3.) Ezt kicsit megelőlegeznénk a beszélgetés utolsó epizódját azzal a hírrel, hogy ma hivatalosan is elindult az iWiW egykori fejlesztőinek, vagyis a Virgónak az új nemzetközi szájtja, a Zhoriben (magyarul: "kapcsolat", ejtsd: "zsoriben"). (Hivatalos blog itt.)

Az alapvetően roma nyelvű közösségi szolgáltatás az iWiW social szoftverén fut, és az a célja, hogy a világ összes roma netezőjét hozza össze egyetlen virtuális közösségbe. A szolgáltatás számos európai nyelven is elérhető. Magyarul azonban nem, mivel az iWiW eladásakor a Virgo lemondott azon jogáról, hogy magyar nyelven készíthessen újabb közösségépítő szolgáltatást.

Bár az iWiW-ben az "i" előtag a szolgáltatás nemzetközi jellegére utalt, valójában sohasem vált azzá. a fejlesztők most a cigány közösségi szájt elindításával tesznek egy újabb kísérletet arra, hogy egy valóban országhatárokon átívelő webes közösséget hozzanak létre.

Idézet a hivatalos sajtóközleményből:
A Zhoriben semleges terepe akar lenni roma és nem roma emberek, szervezetek kapcsolattartásának. A szolgáltatás oldalai a lovári nyelven kívül elérhetőek szlovákul, csehül, horvátul, angolul, németül és románul is. Az oldal mögötti szoftvert az iWiW néven ismertté vált szolgáltatást kidolgozó csapat készítette az eredetileg az iWiW számára létrehozott rendszer továbbfejlesztésével. A rendszerbe csak meghívó útján lehet bekerülni és széles lehetőségeket biztosít a tagoknak személyes adataik megosztásának és védelmének szabályozására. (...) A Zhoriben (...) lehetőséget kíván adni a hazai és európai roma közösségek roma és nem roma képviselőinek és segítőinek az egymással történő, akár napi szintű, kapcsolattartásra.
Erről a szolgáltatásról, valamint magáról az iWiW-ről is megtudhattok további érdekes részleteket itt, a Webisztánon. Néhány óra múlva.

Néhány screenshot a Zhoribenből.

A belépőoldal kicsit más mint az iWiW-é. A felhasználók által utoljára feltöltött képekből áll össze egy mozaik. Jobbra a rendszeradatok, például a legfrissebb regisztráltak neveivel:


A profiloldal képei:


A kapcsolati háló térképe az iWiW-ből ismert Java-oldalon:
Címkék: iwiw social network
2007.05.18. 16:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majd utánanézek, hogy is van ez pontosan, de mi értelme egész világra kiterjedő cigány közösségi hálózatot létrehozni lovári nyelven, amikor ahhoz csak a lovári cigányoknak van köze, az ún. beásoknak nincs? (Elnézést, ha pontatlanságot állítok, vagy csak simán hülyeséget.) Jó, hogy elérhető lovári nyelven is, meg sok más nyelven is, de így van, egy magyar beás cigány akkor most megint ott tart, hogy tanuljon meg angolul. Vagy hogy is van ez?
én kérhetek ide egy meghívót? :-)
Idézet a sajtószövegből:
"A rendszerben az alapértelmezett nyelv a lovári, tehát a menük, gombok, cimkék ezen a nyelven jelennek meg, de a tagok válthatnak több más idegen nyelvre is, illetve az alkotók várják a lovári nyelven kívüli cigány nyelvjárások értőinek felajánlásait, további cigány fordítások kialakítása céljából."
Mennyivel szebb és letisztultabb, mint a wiw!
"Mennyivel szebb és letisztultabb, mint a wiw!"

Első lépcsőben iWiW is az volt.
Kelet-Európa egyik legnagyobb roma kisebbsége Magyarországon van. Elég sajnálatos, hogy nem lehet magyar interfésze.
Hát speciel én egy cigányt sem ismerek, aki internetezne. Sőt olyat sem, akinek számítógépe lenne. Elég nehezen látom ebben az oldalban az üzleti modellt.
off
multkor mondták a tvben, hogy valahol valami alapítványon keresztül kaptak valami 10e ft-ért "power" pc-t drótnélküli ingyen nettel, és azóta jobban megy a tanulás, meg az életszínvonal is nőtt az oviban.

Én meg kikódolom a belemet hogy legyek számítógépeim, meg netem... sélyegyenlőség.

/off
Te most az ovisokra irigykedsz?
Áhh szerintem ebbe ne keverjünk politikai vonalat. Megvallom őszintén meghökkentem amikor a hírt olvastam. :S Nem érzem húzó erőnek ezt a "réteget". Nem nagy százalék az aki használja, vagy használni fogja, mint mindennapi user. Aztán ne legyen igazam. Azt gondolom, hogy a Gordonék sem hülyék, és akármibe nem fektetnek energiát illetve tőkét. De ami egyszer bejött nem biztos, hogy újra befog. Nah nem akarok szkeptikus lenni, de míg az iwiw "bárkinek" szólt addig ez csak egy igen vékony rétegnek, külföldi interface ide vagy oda. Azt kívánom sikerüljön nekik, de én nem látok benne hatalmas lehetőséget.
body id="iwiw-net-login" Nosztalgiáznak. :)
Ebbű még balhé lesz, valaki okos országunkban biztos csinálgatja majd meg!
Amúgy én az alapvetésben látok rációt.
Valami komoly jelleg alapján miért is ne lennének valamiben benne szívesen akárkik, elég hatásosan és sokan, legyen ez mondjuk etnikai alap, de ugyan úgy felekezet, szexuális identitás, vagy még ezek az ilyen jellegű valamiért elég erős kategóriák.
Ha onnan nézzük, akkor ezek közül sokak populációja jóval vastagabb halmaz, mint mondjuk egy iwiw-nek a 10 millás magyarhomi alaphalmaz.
Erdekes, hogy az iwiw ugyan ezzel kulsovel nyomul szlovakiaban is a mojiznami.sk cimen. Vajon a lovari es a szlovak kozott van osszefugges? ;o)
De most tényleg annyira cigány, hogy egy kcisit sem magyar?

Nincs egy csepppet túlkompenzálva a kissebségigség? "A csúnya magyar többségi társadalom nem szereti a cigányokat, ne is legyen anyanyelvű interfésze a Zhoribenen!"

Szerintem sok cigány felhasználó szívesen használná magyarul az oldalt, sőt, nyilván akadnak többen is, akik nem beszélnek (írnak, értenek) az interfész nyelvén, (lovári) csak magyarul. Mert ez az anyanyelvük.

Tehát horvát, szlovák, cseh, német, angol, román, és lovári. Ühüm. Nem látom át a dolgot, de sok potenciális felhasználót (ahogy azt már Zhaoman is említettem Kelet-Európa legnagyobb roma kisebbsége a magyar cigányság) fog elriasztani vagy inaktívvá tenni a felület nyelve - vagy annak hiánya.
Hat ez a római cigány elszeparálás nagy ötlet... Bizonyos közösségeket én is el tudnék képzelni itthon ilyen falvakban...

Egyébként pedig valóban érdekes a Zhoriben esete, magyar interfész nincs, magyar blog van... :)
zhoriben.blog.hu/
pontosabban más nincs is :D nesze neked lovári network.

A hálózatnak pedig feltehetően maga a mentalitás lesz a halála, mint mondtátok Kelet-Európában a magyar cigányság a legnagyobb lélekszámú kisebbségi populáció. Mindez két problémát vet fel.

Az első, hogy ennek a populációnak a nagy része azt sem tudja mi az az internet, nemhogy építgesse a kapcsolati hálózatát.

A második pedig, hogy akinek sikerül kilépni ebből a körből és felülemelkedni, hajlamos elfelejteni, hogy honnan jött, és egyértelműen tagadja le szemrebbenés nélkül cigányságát. Nem általánosítás, de jelenség. Ettől kezdve pedig regisztrálni sem fog egy ilyen oldalon.

Honnan érkezik akkor majd a "törzsközösség"? És persze az is kérdés, hogy mekkora közösséget akarnak kiépíteni. Regisztrálni biztos fognak, de véleményem szerint könnyen belterjes, szűk közösség maradhat, kérdés hogy így kifizetődő lesz-e (ez is csak akkor ha üzleti érdekek állnak a háttérben...)

Mindezektől eltekintve jó kezdeményezésnek tűnik, csak nem biztos hogy működőképes...
Az iWiW eladásakor lemondtak a további magyar siteok készítésének jogáról. Ezért nincs magyar interface.
És ezzel szépen elvágták magukat azoktól a Magyarországon élő cigányoktól, akik nem beszélnek lovári vagy az egyéb felsorolt nyelveken.

Nem hiszem, hogy ez elég hajtóerő lenne nekik, hogy nyelvet tanuljanak, akár lovárit, akár idegent, bár majd kiderül.

Meg az is, hogy bukta lesz-e ?
Mitch: azért myVIP-en elég sok roma származású van.
whining:
Valóban.
És szerepel az adatlapjukon, hogy "roma vagyok"? Félre ne érts, nem is kell szerepeljen. Csak a többségnek sajnos továbbra is fáj ezzel szembesülni.

Én büszkén vagyok magyar. Sokan szégyenlik, titkolják, nem ismerik be, hogy romák. A kulturális, populációs háttér nem indok arra, hogy letagadjuk származásunkat.

Kicsit elementem a témától. Továbbra is fenntartom, hogy ezekkel a tényekkel a háttérben kérdéses a site sorsa.

gyorsiro és zsolti:
Értem, hogy az interfészről az eladás során mondtak le, a példát csupán érdekességként hoztam. :) Összevetve a hozzászólásaitokat:
Azok a magyarországi cigányok akik nem beszélnek sem idegen nyelveket, sem a lovárit, valszeg nem tudják majd használni a siteot, minek olvassák a blogot? A nem magyarországi romák tudják a siteot használni, de a blogot nem tudják olvasni. Akkor pontosan mi értelme van? :-)

Amíg csak magyar változat van, max a webkettő után érdeklődők kukkantanak majd bele. Akkor most kinek is szol a blog? :) Télleg csak az anomáliára akartam felhívni a figyelmet! :)
A címből a cigány szónak romára való cserélését javaslom...ha jól tudom ,bár lehet hülyeséget beszélek, a roma a megfelelő szó (politikailag korrekt).

Pl.: amerika. régen a nigger, néger, feka, megfelelő volt...ma már tilos, és diszkriminatív. Ma már afro amerikaiak...

Nekem volt is egy olyan tanárom akit bepereltek, a cigány szó használatáért...


Az üzleti modellt én sem látom. A romák 70-80°a írástudatlan...ha jól tudom
Még egy paró megjegyzés. Butaság "feldarabolni" a társadalmat egy szolgáltatás modelljeként. Egy egésznek szóló szolgáltatás mindig sikeresebb. Lásd az első dobásuk az iwiw. De kellő publicitás hiányában a jó ötlet is halálra van ítélve.
Sziasztok!!
Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, még akkor is ha én nem beszélek cigányul.
Nagyon örülnék ha valaki küldene egy meghívót nekem. Sajnos alig van híre a dolognak, tegnap este csak véletlenül láttam a tv-ben az erről szóló ismertetőt. A negatív kritikák pedig én úgy tudom az esetek többségében építőleg hatnak, csak így tovább, mutassuk meg mindenkinek milyenek is vagyunk valójában.
nekem csak egy meghívó kéne örülnék neki ha küldenétek
Sziasztok!! Nagyon nagyon szeretnék egy meghívót a roma iwiwre!! Tudna nekem valaki küldeni egy meghívót?????? Elöre is köszi
szia,
guglizz arra: "zhoriben meghívó". nekem ezt dobta ki.
zhoriben.blog.hu/2007/06/05/3_lovari_nyelvlecke_meghivo_kuldese

itt vannak akik meghívót kérnek (és vélhetően kaptak, azaz tudsz tőlük kérni), és van aki meghívót kínál. sok sikert.
ha valaki tud küldeni meghyvót az jó lenne-! lécci küldjetek egyett..
magos15@freemail.hu Ash Devlesa!