Megérkezett a killer Windows Live 2

A Windows Live-ot eleddig nem lehetett éppen a Microsoft sikertörténetei közt említeni. Valahogy nem sikerült tömegesen rávenni az embereket, hogy áttérjenek az új, immár a Microsoftnál is hódító vallásra: mindent online, amit csak lehet.

Na de most a Microsoft beveti a nehéztüzérséget. Az egyik a képmegosztást, a másik a fájlmegosztást- igen, nem elírás - érinti.

Az egyik új szolgáltatás a Windows Live Photo Gallery névre hallgat, mely a létező Photo Gallery webesített változata. Offline szervezzük mappákba fotóinkat, amiket egyetlen mozdulattal publikálhatunk a bárkivel, online. Sőt, alapszintű képszerkesztő is van. Lehet fényerősséget, kontrasztot, vörösszem-effektust korrigálni, illetve vágni.

A Microsoft persze semmi újat nem csinált. Engedi, hogy felhasználói - mind a sokszázmillió - online is megoszthassák képeiket. Igen, nyilván kiválóan lehet majd Vista widgeteket fejleszteni erre az eszközre is. Negatívum talán csak a továbbra is körülményes usability. Elég nehezen lehet eltalálni a Live birodalomban arra a helyre, ahova szeretnénk. Etéren, úgy tűnik, a Google jobban áll.

A szoftvercég a kötelező körön túl a geekeket is igyekszik megfogni ezzel a fejlesztéssel. Ugyanis - parararaaam - beleteszik a Photosyth+Seadragon képfelismerős, képmegjelenítős megoldást. Emlékszünk még a demóra? A Flickr meg a többi képmegosztó felkötheti a gatyáját.

És még nincs vége. Aki haszál Windows Live Messengert, az tudja, hogy már nem csak egyenként küldhetünk át fájlokat ismerőseinknek, hanem egész mappákat is megoszthatunk. Ha a mappába behúzunk egy fájlt, ismerősünk látni fogja, és ő is megnézheti.

Nos, ennek a teljesen egyszerű továbbgondolása a Windows Live Folders, mely egyelőre csak zártkörű bétatesztelés alatt áll, de ha minden igaz fél giga tárhellyel számolhatunk.

Az ide feltöltött fájlokat akár publikussá is tehetjük, de persze privát használatra is alkalmas a szolgáltatás. Ami nagyon klassz, hogy a fájloknak saját linkje van, így gyerekjáték az online tárolt cuccainkat meghivatkozni, bárhol is legyünk éppen a weben. További részeletek az Ars Technicán olvashatók.

Azzal, hogy a Microsoft egyszerűvé és könnyűvé teszi a fájlmegosztást, nem elképzelhetetlen, hogy rászámol a p2p fájlcserélőkre is egyet. Mégha nyilván nem is lesz alkalmas ez a rendszer arra, hogy a torrentekhez hasonló, decentralizált, jól működő fájlcserélés fejlődjön ki rajta. Mindenesetre míg a torrentezés a geekek mulatsága, addig a Live Folders-ben benne van a lehetőség, hogy a bárki, a százmillió júzer közül tényleg bárki tudjon bárkivel nagy méretű fájlokat megosztani.
Címkék: microsoft képmegosztók vizuális keresők live.com fájlmegosztás
2007.06.27. 12:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Mindenesetre míg a torrentezés a geekek mulatsága, addig a Live Folders-ben benne van a lehetőség, hogy a bárki, a százmillió júzer közül tényleg bárki tudjon bárkivel nagy méretű fájlokat megosztani."

Hát, ezt azért gondolom, nem nagyon gondoltad komolyan. :)

A torrentezés, tetszik, nem tetszik, leginkább jogi szempontból legalábbis aggályos film, program, ilyesmi megosztásra van használva. Azt meg nem hiszem, hogy a MicroSoft megengedhetné magának, hogy szűretlenül engedjen filet megosztani.

Viszont ha tényleg lesz ilyen, poénból fel fogok pakolni egy rakat linux disztribúciót rá. :D
Azért megnézem, hogy fél gigára hogy raksz fel egy rakatot :D
a Live Messengeren keresztül is küldözgetettél bármit. nem a legalitással volt a baj, hanem az átviteli sebességgel.
"Mindenesetre míg a torrentezés a geekek mulatsága"

Geekek mulatsága? Annál azért többen használják, még itthon is, minthogy csak a geek kultúrának tudjuk be a p2p-t.