Miért pont Jabber? (RTW #1)

Ezekben a napokban az olvasók írják a postokat a Webisztánra. Ha ti is szeretnétek írni,
küldjétek a postokat. Íme a Reader Takeover Week első írása...
Szerző: Németh Ádám
Blog: jabbermania.blogspot.com

A weben és az emailen kívül egy dolog van, amit sokan használnak: az Instant Messaging. Az emaillel túl sokat kezdeni nem tudunk jelenleg, a valósidejű közösségek terén viszont még van mit "innoválni". De nem érdemes teljesen külön utat járni, ezt már a Google is belátta. A Google Talk csupán a Jabber-hálózat egyik legismertebb szolgáltatója.

Az 1999-ben indított Jabber-hálózat célja, egy demokratikus, kiegészíthető, többszolgáltatós rendszer létrehozása - hasonlóan a GSM-hez. (Skype, MSN nem ilyen). Bárki telepíthet magának Jabber-szervert, (mint ahogy weboldalt is létrehozhat), ezzel saját szolgáltatást üzemeltetve, ami együttműködik - többek közt - a Google Talk-kal is.

Mobilos példával élve: a Vodafone, a Pannon és a T-Mobile előfizetői beszélhetnek egymással, sőt, SMS-t is küldhetnek egymásnak, ráadásul attól függetlenül, hogy Nokia, Ericsson vagy Siemens stb. márkájú telefonuk van. A Skype és az MSN használói nem. A jabber hasonlóan épül fel: különböző szolgáltatók (Google, LiveJournal), különböző kliensek, mégis egy nyelvet beszélnek, az e-mail hálózatokhoz hasonlóan kapcsolva.

Ennek ellenére valószínűleg a mai felhasználók még nem fognak rohanni, hogy lecserélhessék az MSN-t: inkább arra való, hogy a fejlesztők, közösségek, cégek saját IM-szolgáltatásokat hozzanak létre, és ezek használói beszélhessenek egymással. A sok szolgáltatás később persze reményeink szerint egy nyílt, világszerte használt megoldást eredményez majd, csak úgy, mint ma az e-mail vagy a web.

Az alaprendszer megoldásai közé tartozik például a szelektív láthatatlanság: barátoknak online vagyok, ügyfeleknek nem. Vagy a számítógéptől eltávolodva az ő üzeneteik megérkeznek a mobilomra is, ha visszamegyek, ismét gépre kapom, ahonnan kényelmesebb gépelni (ez a többes erőforrás-kezelés).

A poénosabb szolgáltatók között leledzik a már ismert MeeboMe szolgáltatás, vagy a Skype szakértőkeresőjéhez hasonló qunu.com, de ott a mobilon, weben egyaránt elérhető mabber, vagy a sakkozóknak szánt chesspark is.

Ez utóbbi értelemszerűen kibővíti a protokolt (jelen esetben a sakk lépéseihez tartozó utasításokkal). Az ilyen kiegészítéseket gyakran szabványosítják. Két példa: a Google-féle VoIP-megoldás, a Jingle, ill. a Twitter, de inkább Jaiku-szerű "mi történik velem most" protokol, amit ráadásul mindkét szolgáltató támogatni fog.

A weben lévő programok integrálása jabberrel, azaz a mashup-gondolkodás nem olyan régi a jabber-rendszerekben: a SamePlace azt tűzte ki célul, hogy a weboldalakra AJAX-alkalmazásokat lehessen írni, amik aztán kihasználják a kommunikációs hálózatot: pl. egy játék, vagy valamiféle kollaboratív eszköz (közös rajztábla, közös térkép) együttes használatával. Sajnos jelenleg csak firefoxszal működik, de az elképzelés nem rossz.

A jabber akkor vált célterületté ismét, amikor a Google mögé állt, beépült a népszerű gmailbe (nagyon ügyes módon, automatikusan hálózatot építve), és szabványos VoIP-támogatást kapott. Azóta egyre népszerűbb, a könnyen telepíthető ingyenes szervereknek, mint az OpenFire (vagy a nagyteljesítményű ejabberd), és a Google ingyenes virtual hosting szolgáltatásának hála.

Ami hiányzik viszont: kevés a magyar szolgáltató, a magyarra fordított kliensek. Nagyon kevés a kifejezetten a jabber előnyeit kihasználó szolgáltatás. Kevés az olyan hazai közösség (pl. portál, iskola), ami mögött Jabber (is) van. Pedig a könyvtárakkal (AJAX, Flash is van!), kliensekkel, segédkomponensekkel hamar egyről a kettőre lehet jutni.

Diszklémer: a szerző évek óta jabber-technológiákkal foglalkozik, kérdéseket, ötleteket szívesen vár a kommentekben, vagy az aadaam kukac gmail dotkom (jabber:) címen.

Címkék: jabber reader takeower week
2007.08.13. 08:55. írta: vendégblogger

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem nehéz dolga lesz a jabbernak MO-n. Manapság szinte csak MSN-t hasnálnak szűkös hazánkban. A problémát az jelenti, hogy mondjuk FF-ra váltani könnyű, csak letölteni kell a programot, addig az összes ismerősömet nem tudom rávenni, hogy váltson IM klienst. Az MSN meg ott van minden gépben. A gmailos megoldás pedig szerintem csak kiegészítő...tehát sokszor nehézkes vele csettelni.

A megoldás - bár nem tudom milyen jogi háttere van- az lehetne, hogy a jabber szerverek támogatnák az MSN fiókomat, és azon kersztül menne a diskurzus. Ehhez hasonló az általam istenített Meebo. De az csak webes.
izé, úgy nem jön be, hogy jabber.org, csak www.jabber.org-ként.
Az msn nincs ott minden gépben, legalábbis az MSN Messenger és a Live Messenger nincs. Hogy a Vistával mi a helyzet, azt nem tudom, de az XP alapból a Windows Messengert tartalmazza, ami végülis működik, de pont ami miatt a legtöbb otthoni felhasználó az msn-t részesíti előnyben (egyéni hangulatjelek, stb) azt nem támogatja. Tehát az átlag XP-felhasználónak is telepítenie kell az MSN/Live messengert.
A Google Talk használatához még telepítgetni sem kell (bár célszerű), csak be kell lépni a Gmail fiókba, és máris lehet beszélgetni.
Egyelőre azonban szerintem sem fogja letaszítani az MSN-t a trónról, de egyre többen használják az ismerőseim közül is a Talk-ot, még ha csak az MSN mellett másodlagos messengerként is. Ameddig nem lesznek benne egyéni hangulatjelek, hátterek, stb csillivilli dolgok, addig nem is fognak rá tömegesen áttérni az emberek, de rövid időn belül egy igen elterjedt messengerré válhat.
A probléma az, hogy kismillió IM protokoll van. Egyrészt ezek közül a Jabber kiemelkedően jó, hiszen eléggé nyílt, kiterjeszthető, szabadon alkalmazható, nem kell hozzá külön klienst telepíteni, minden kliens jó, ami "ért" a Jabber-hez. Viszont tény, hogy elterjedtebb az MSN, a Yahoo Messenger, vagy még talán az ICQ is.

Én már évek óta több protokollt támogató klienst használok, és így nem kell alkalmazkodnom az egyes protokollokhoz, baráti társaságokhoz. Kopete, GAIM, Miranda, Adium: minden platformra megtalálhatóak ezek az alkalmazások. Szerintem a jövő inkább ebben van, ezeket kell úgy fejleszteni, hogy minél többet tudjanak, ugyanis jelenleg ezek inkább csak a legnagyobb közös osztó szerepét játszák, mindegyik protokolból tudják ugyanazt, csak az egyes specialitásokat nem, vagy nem nagyon.
A Jabber - gatewayen keresztül - kezeli az MSN-t!

a jabber.hu -n is van talán MSN gateway, a jabber.dk -n biztosan. Ez megy Google Talkból is, csak egyszer kell valami jobb klienst - Jeti (jeti.sf.net) vagy Psi (psi-im.org) megkérni, hogy regisztrálja össze a kettőt. Szóval MSN-ezni lehet jabberen keresztül gmailből is akár.

Sőt, van ICQ is, Skype - egyelőre - nincs.

A Custom Smiley-ra létezik elméleti protokol - href.hu/x/3alg - es a példamegoldás is kész, de még nem volt időm összelőni a Spark-kal (a demó javaban iródott), és - természetesen - az MSN gatewayjel. Tehát egy megfelelő jabber-kliens fog tudni MSN-nel smiley-stul kommunikálni.

Színes-szagos kliens közül van jópár, pl. a Soapbox Communicator - SoapBox.net - és egy Adiumot, Sparkot vagy Kopetét jól át lehet dizájnolni, letölthető témákkal, a Psi meg mindenféle átküldhető smiley-csomagokat támogat (amikért én nem rajongok annyira)
Tudsz olyan kliensrol, ami tamogatja mar a
jingle-t mac os x alatt?
azaz gyakorlatilag milyen klienssel lehet voipolni google talk contactokkal?

kerestem egy csomot, egyetlen egy dolgot talaltam, hogy a pidgin
(ex-gaim) majd fogja tudni valamikor.... es ha az tudja, akkor az osszes abbol szarmaztatott kliens is tudni fogja (pl. Adium)

Nem ertem, mi tart ennyi ideig, egy zart MSN protokollt pikkpakk reverse engineeringeznek es implementalnak, egy nyitott protokoll hozzaadasaval meg eveket pocsolnek....
Windows alatt van a Jabbin, OS X alatt a Psi-t (psi-im.org) lehet úgy fordítani, hogy legyen benne Google Talk-os libjingle, de most kérdeztem Kev-et (Psi főnök), nincs neki lefordított változat, most kérdezem Remko-t, ha értelmes választ kapok, mondom. (Gondolom nem akarsz magadnak fordítani :)

gizmoproject.com/

A Gizmo jabber-SIP hibrid, és tud Google Talkot hívni, meg aszondja hogy MSN-t is... van win-linux-mac. A para az vele, ha jól emlékszem, hogy csinál egy saját gizmoproject.com -os jabber accot, ami mondjuk bármivel megy, de azér picit mégis jóédesanyját. Persze j2j gatewayjel be lehet alá kötni a többit de akkoris...
Olyat tudsz csinálni egyébként, hogy Adiumba becsatlakoztatod a Gizmo-t voice-nak pluginnel (www.adiumxtras.com/index.php?a=xtras&xtra_id=2058), meg adiummal felmész a jabberre, és akkor a szöveges üzenetek oda jönnek, a többit meg az Adium intézi.

(Ja, és szeptemberre normalizálják végre az Adium jabberkezelését, full-featured lesz talán. Mondjuk annyit mint az MSN-nel most is el tud követni.)
OpenFire alá nem tud valaki olyan plugint vagy valamit, ami adatbázisba logolja a beszélgetéseket? Egy Jabber szerverre szeretnék ráépíteni egy fórumot.
1) Occsó megoldás: bekapcsolod a message auditot. Ez ugyan fileba fog neked logolni, de azért még menni fog
2) Törjük fel / vegyük meg megoldás: bekattintod az Enterprise plugint, ami pontosan azt csinálja amit mondtál, de 30 napos. Namost, javaban van írva, vannak erre programok, a többire légyszi magadtól :)
3) Fogsz egy java fejlesztőkörnyezetet (az OF-t IntelliJ IDEA-ban irták - 30 nap trial, de jó cucc, megvenni is érdemes-, de állítólag megy Eclipse alatt is), és fél óra alatt irsz egy plugint (packet interceptornak híjják az ilyeneket), ami bementi az adatbázisba (nekem anno ennyi volt auth plugint írni kb.) Nyílt forrásos példa a Subscription plugin, neked ugyanezt kell csinálni, csak message csomagokkal, nem presence-szel. Opcionálisan megkérsz valakit erre (de tényleg marhaegyszerű).

Mondjuk ha fórumot építesz rá, a jabberes magánbeszélgetéseket ki akarod rakni fórumpostként?:) Szóval azér' óvatosan :)
Köszi szépen a választ. A Subscription plugin forráskódját kerestem, de nem találtam sehol. Viszont találtam helyette egy kis leírást pluginek írásáról, meg olvasgattam az API dokumentációt, remélem össze tudok hozni majd valamit. A fórum nem fog élesben menni, csak kísérletezgetek itt unalmamban :)
Köszi szépen ezt is. Így mostmár tuti menni fog.
OpenFire-hez ingyenes archivaloplugin:

blogs.reucon.com/srt/2007/06/24/open_archive_1_0_1_for_openfire_3_3_2_released.html

(Most kaptam OpenFire support cseten - szerdankent este 7-tol open_chat@conference.igniterealtime.org -, a jabberban a jo az, hogy instant support is van :) Egyebkent ha vkinek extra kerese, kerdese: jdev@conference.jabber.org - kiveve Jive-specifikus dolgok, az inkabb igniterealtime forum)