Böngésző a böngészőben (RTW #3)

Ezekben a napokban az olvasók írják a postokat a Webisztánra. Ha ti is szeretnétek írni,
küldjétek a postokat. Íme a Reader Takeover Week harmadik írása...
Szerző: Bártházi András
Blog: webizen.hu
A böngésző böngészőben futtatásának ötlete talán nem egy hatalmas, de minden bizonnyal érdekes ötlet. Az AJAX Experience rendezvény egyik brainstormingja kapcsán pattant ki valakinek az agyából a dolog, s bár erős fenntartásokkal kezelendő, körüljárásra érdemes technológia.

A konkrét találmány az, hogy egy böngésző pluginként (akár a Flash lejátszóval) telepítsünk böngészőnkbe egy böngészőt, a plugint tegyük ki a teljes böngészőterületre, és bízzuk a benne levő motorra a weblap megjelenítését. Vagyis elég az ebben a pluginban található böngészőmotorra felkészülnünk, s nincsenek többé különbségek az oldalak megjelenése, viselkedése között: mindenhol pixelre pontosan úgy fog kinézni oldalunk, s a webfejlesztők számára eljön a kánaán.

Megvan a kinézett, beágyazható böngészőmotor is, a Safari mögött is szereplő, nyílt forrású, nagy tudású, kicsi Webkit, mely ideális lehet ilyen jellegű feladatra, nem megterhelő a letöltése, s jól tudna működni. A legfőbb kérdésre - miszerint hogyan kerül feltelepítésre a böngészők millióira? - is van egy megoldás, össze kell állni az Adobe-val, és a Flash-sel elterjeszteni, szinte biztosan eljut a böngészők közel 100%-ra.

Bár az ötlet nagyon-nagyon csábító, nem árt észrevenni a hiányosságait is, melyek a hozzáférhetőségi, használhatósági szempontok körül keresendőek: a gond az anyaböngésző által nyújtott szolgáltatásokkal van. Például könyvjelzőzzük le az ilyen oldalakat, hogyan keresünk a tartalmukban, hogyan tesszük a vágólapra tartalmukat, hogyan töltünk fel és le fájlokat, hogyan fognak működni a billentyűparancsok?

Másik irányból a kérdés, hogy hogyan fogják ezeket az oldalakat a keresők leindexelni, hogyan fogják a csökkent képességűek (vakok felolvasó szoftvere, gyengénlátók nagyítója) az oldalt kezelni? Még számos ilyan kérdés merül fel, melyekre nem feltétlenül egyszerű a válasz. Ráadásul ez a lépés a versenyt is kinyírná az egyes böngészők között, aminek inkább az erősödésében vagyunk érdekeltek, az egy böngészős web nem igazán jött be az utóbbi időben.

A problémákra persze lehet megoldást találni, illetve nem feltétlenül kell általános használatban gondolkodni. Jól jöhet az ötlet speciális alkalmazásoknál, ahol az előzőekben felvetett kérdések nem feltétlenül okoznak gondot, egy szűk kör által használt webalkalmazásoknál, bárhonnan elérhető extraneten, stb. Kiváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle a kérdésen dolgozó fejlesztők.
A RTW korábbi írásai:
Címkék: böngészők reader takeower week
2007.08.15. 08:55. írta: vendégblogger

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a megoldás pontosan mivel jobb annál mintha mindenki ugyanazt a böngészőt használja? (melyik az egyszerűbben megvalósítható?)
sajna az a baj, hogy a user1.0 és nagymama 1.0 azt sem tudja, mi az plugin. az internet explorer jeleni az internetet. a firefox másik internetet ad, mint a modemes net, és a dsl vagy cable. Sajna láttam ilyent. :( Szerinted feltennék?

Vagy mi van, ha nincs fent ez a plugin, és akkor ugyanott tartunk hogy x böngőszőre kell írni az oldalt. és a többi probláma, amit írtál. Megéri-e?

akkor már a fenti "ugyanaz a böngésző" megoldás jobb.

bár marketinget is lehetne beletenni, hogy a mostani böngészők mennyire fogják támogatni az ötletet? Egyiknek sem lesz érdekében szerintem.

Lehet a megoldást a text/plain típusú weboldalak jelentenék. Az biztos, hogy mindenhol ugyanúgy jelenne meg. :)
Prinz Dániel: mivel veszel rá felhasználók millióit arra, hogy ugyanazt a programot használják? Windows, MacOSX, Linux alatt. Mission Impossible.

cadmagician: Az Internet Explorer kapcsán láttuk, hogy hova vezet az egy böngésző létezik filozófia. Meghalt az innováció, elavultak a webfejlesztők által használható eszközök, még most is ezt szenvedjük. Éljen a verseny. A plugin feltelepítése megoldható - ha a Flashbe kerül bele a cucc, akkor a felhasználók 9x%-hoz el fog jutni viszonylag rövid idő alatt.

Az ötlet persze eleve halott általános használatra, a felsorolt elég sok gond, és a verseny megölése miatt - gyakorlatilag ez is egy böngészőt jelentene. A webfejlesztőknek nem egy konkrét böngésző 100%-os elterjedtsége, hanem a dinamikusan fejlesztett, a szabvány pontosan követő böngészők kellenek, melyek a különböző felhasználói igényekhez igazodnak.

Ezzel együtt az ötlet maga elég érdekes, és talán ki fognak tudni hozni belőle valami jót is. ;)

(A néhol kicsit döcögős fogalmazásért elnézést, hátravolt még a cikk átnézése, de lemaradtam vele a határidőről.)
Ha a plugin valóban széleskörben elterjedne, akkor x+1 böngészőre kellene fejleszteni, és még így is valószínűsíthetően sokan használnák a böngészőjüket a plugin nélkül. Meg különben is, szabványosítani kellene (megtörtént), ill. a böngészők fejlesztőinek a szabványokhoz jobban igazodni, ennyi. (Ha az y által gyártott alkatrész nem passzol egy z által gyártott elemhez, csak az x által gyártott alkatrész, akkor nem az a megoldás, hogy csak x gyártson alkatrészt, hanem legyen alkatrész szabvány, hogy z és v is tudjon alkatrészt gyártani)
"dinamikusan fejlesztett, a szabvány pontosan követő böngészők kellenek, melyek a különböző felhasználói igényekhez igazodnak."

itt a pont. semmi különöset nem kéne csinálni, csak betartani a szabványt, oszt jónapot. hihetetlen, hogy a mai napig mennyi szopás van az IE -vel...
Én Ff felhasználó vagyok, (csináltam pár egyszerűnn weboldalt, tudom hogy sok vele a szopás)

Na Ff-en van egy pluginom, hogy ha valaki Ie-re optimalizál akkor megnyomok egy gombot, és máris megjelenik az oldal Ie motorral Ff-ben. - Ie Tab
Rávenni az embereket, hogy ugyanazt a plugint használják, könnyebb, mint rávenni, hogy ugyanazt a böngészőt használják?

A böngészőben futtatott böngésző arra jó, hogy még több erőforrást elzabáljon a géptől, feleslegesen. ("A mai gépek már úgyis bírják" szokott lenni a válasz ilyesmire, de mi van, ha az illető nem pusztán egy böngészőt meg nagynéha egy szövegszerkesztőt akar runtatni a gépén, hanem van olyan pofátlan, hogy Photoshopot, Illustratort meg hasonlókat használ egyszerre.)
Én sokkal inkább a böngészőmotor plugin stabilitása miatt agódnék, mint az erőforrásigény miatt (és ezt nem azért írom, mert jó gépem van, ellenkezőleg). Amennyire tapasztalom, a különféle beépülők meglehetősen instabillá teszik a böngészőt, nálam különösen a Flash Player, ami gyakran 100%-os processzorleterheltséget és programösszeomlást okoz, különösen Linux-on (még különösebben Linux-on futtatott Operán, amin használhatatlan). Meglátjuk a Gnash mennyire lesz életképes alternatíva, ha elkészül, ill. a SilverLight mennyire lesz ütőképes konkurencia (az lesz), addig is lecserélem a Celeron proceszoromat Core2Duo-ra, hogy felkészülhessek a ".NET alapú multimédiás tapasztalatokra és teljeskörű interaktivitásra"
A webfejlesztőknek ez lenne a mennyország.
Ha több mint teszemazt 90%-ban elterjedne. Különben ugyanott lennénk.
A böngészőgyártóknak megnehezítené a dolgukat a használata, hacsak nincs egy *nagyon* jó API-ja
A felhasználóknak meg valahol Etiópia és a Pokol között lenne, mivel a versenyt megölné a böngészők között. Vagy mégsem? Igazából nem biztos.

Ma is sok böngésző ugyanazt a motort használja. Az voltaképp ugyanaz, nem.
Gecko motor: Fx, Netscape, Mozilla, Camino
Trident: IE és microsoftos alkalmazások beépített böngészői

Szerintem jó ahogy most van a helyzet. A Webfejlesztőknek oda kell figyelniük, a böngészőgyártóknak meg a szabványokra - www.w3.org - kell ügyelniük.