A Facebook lenne a következő Microsoft? (RTW #4)

Ezekben a napokban az olvasók írják a postokat a Webisztánra. Ha ti is szeretnétek írni,
küldjétek a postokat. Íme a Reader Takeover Week negyedik írása...
Szerző: Dobó Mátyás
Blog: doransky.hu
A találgatás néhány hete kezdődött amikor a Facebook platform fejlesztésének köszönhetően a két rendszer - generációs különbségektől eltekintve - igen hasonló irányt vett. A Microsoft ugye annak idején nagy vonalakban azzal szerezte meg a piacot, mert lehetővé tette, bárki könnyedén fejlesszen saját applikációt a rendszerükre, no meg persze azért, mert viszonylag hardverfüggetlenül lehetett alá vasat tolni.

Ez utóbbi az új generáció számára már nem jelent semmit, a web tökéletesen érdektelenné tette a kérdést, hogy mi működteti a gépet, a varázsszó, legyen egy használható böngésződ, akár asztali gépen illetve a posztPC éra jegyében mobil eszközön, ám az előbbi, vagyis, hogy mindkét rendszerre lehet kívülről fejleszteni, ez nagyon hasonló koncepció, innen jönnek a találgatások.

Ha a Facebook-ra bárki fejleszthet és ez jobban megéri - mondjuk a látogatottság miatt -, mint a kinti webre, akkor 2010-re a Facebook lesz a következő Microsoft mondják sokan, mert sokkal több alkalmazás lesz rá, mint bármilyen másik platformra.

Ez eddig szép is, a felszíni kapcsolat ellenére azonban van egy égbekiáltó különbség. A Microsoft a megnyert felhasználókat agresszíven bezárta a saját rendszerébe. A bezárást az jelentette, hogy a felhasználók megvásárolták a gépüket az operációs rendszerükhöz, választottak hozzá programokat és innentől kezdve a váltás egy másik rendszerre szinte lehetetlen lett.

Az internet jellegéből fakadóan ez a bezárási hatás sokkal alacsonyabb manapság, ugyanis nem szabad eltéveszteni a szintet, jelen esetben a web a platform - az új Windows - és a Facebook egy platform jellegű alkalmazás, amelyik rá épül - web office közösségesdivel -. Ha akarunk, bármelyik pillanatban válthatunk egy másik alkalmazásra, csak más url-t kell beütnünk, nem kell hozzá más hardvert vennünk, nem kell új oprendszert telepítenünk, egyetlen kattintás az egész.

Bezárás persze van. A Facebook esetében - mint minden hálózat építő alkalmazás esetén - az emberek közötti hálózat adja, amit az emberek felépítenek a rendszeren belül.

Egy Facebook-hoz hasonló hálózat értéke a résztvevő felhasználók számával exponenciálisan növekszik, vagyis minél többen használják, annál jobbnak és értékesebbnek tűnik. Felregisztrálsz, elkezded meghívni az ismerőseidet és pillanatok alatt kiépül az ismerőseidnek egy köre, akiket nehezen tudsz átrángatni egy másik alkalmazásba.
Ebben a gondolatban mélyen persze van egy nagyon nagy igazság, a felhasználók tömegei adnak értéket a rendszernek, a rendszer nem rendelkezik azzal eredendően, vagyis ez a módszer addig véd meg bármilyen rendszert a konkurenciától, ameddig a hálózat tagjai nem mozgósíthatóak. Ez pedig nem áll fenn.

A felhasználói hálózatok nagyon jól dinamizálhatóak az interneten. A véleményformáló réteg az ilyen hálózatok érzékelői, ha hibát találnak, vagy máshol jobban tudják a saját kis hálózatukat hasznosítani, pillanatok alatt - néhány hónap - akár milliókat tudnak elmozdítani másik szolgáltatásba. A MySpace egy ilyen eseten szívta fel magát - emlékszik még valaki az akkoriban csupán néhány hónapig köhögő Friendsterre?

Hogy azért ne becsüljem le teljesen a fejlesztést, mostantól a fejlesztők óriási köre dolgozhat azon, hogy a Facebook, mint alkalmazás hatékony lehessen, ezeket az alkalmazásokat azonban bármelyik másik hálózat építő alkalmazás is integrálhatja ezáltal folyamatos versenyt generál, így a Facebook kénytelen lesz valami olyan belső értéket találni, amit nem lehet egyszerűen lemásolni.

Legyen az mondjuk az identitás kezelésnek valami magasabb szintje, vagy egy még nem ismert hálózati funkció. Ettől függetlenül persze a web jelenleg potenciálisan legértékesebb szolgáltatása és ha nem csinál semmi butaságot, kinőheti magát a következő Google-féle csodává.

A RTW korábbi írásai:
Címkék: microsoft facebook reader takeower week
2007.08.16. 08:55. írta: vendégblogger

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sok ismerős dolog van itt, amivel egyetértek. A Facebook web OS-é válásával kapcs. viszont erős fenntartásaim vannak.

Ha lesz időm, "otthon" kifejtem.
Magam részéről több mindennel nem értek egyet.
A Facebook mindazzal együtt, ami itt felsorolásra került, nem egy nyitott rendszer. Felhasználótáborát úgy védi, hogy becsukja őket és adataikat a saját rendszerébe. Ennyiben valóban hasonlít némileg a Windowsra, de még inkább az egykori AOL-ra. Ha valaki egy hálózaton belüli hálózatot akar létrehozni, amolyan rezervátumot, az ma szerintem éppen hogy szembepisál a széllel. Az új és nagyon fontos trend nem a saját szabványba csomagolt zárt vidámparkoknak kedvez, hanem éppen az alkalmazások egymáshoz kapcsolódásából és az adatok újrafelhasználhatóságából nyeri erejét.
A nyitás a Facebook esetében annyit jelentett, hogy fejleszthetsz a Facebookra, de ott is maradsz. A net és lehetőségei azonban szerencsére jóval nagyobbak annál mint amit egy-egy cég le tudna fedni. Hála istennek, mivel a mashup és remix kultúra lényege éppen abban rejlik, hogy a funkciók, adattárak átjárhatóak, hordozhatóak, reciklikálhatóak.
A jövőt én a szabad integráció kiteljesedésében és a könnyű adatmigrációban látom, nem pedig egy mégoly csinos és gazdag bekerített állatkerti pancsolóban. Fel kell használni, ami a hálón van, hogy aztán felhasználhassák a mi anyagainkat is.
Nem a Facebookra, hanem a hálóra kell fejleszteni!

Kiegészítő anyagként lásd: www.readwriteweb.com/archives/how_open_is_facebook_really.php
Ugyan már.

A Facebookra megcsinálni egy cuccot kb. egy hétig tart. DOS-ra kifejleszteni egy szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, vagy más alkalmazást pedig hónapokig, évekig tartott.

Sokkal könnyebb odébbállni mint a DOS/Windows esetében, rengeteg helyettesítő termék van, amikre minimális költséggel át lehet térni.

Ja, és nincs 'killer app'.
lipilee, egyetértek, az első három bekezdésig bírtam.
nyenyec:
Hmmm, egy hét? Milyen szintű alkalmazásra igaz ez? Mondj példát, ugyanis pl a Facebook/Appsaholic statisztikái szerint a többezer Apps-ból csak kb 50 alkalmazás éri el a napi 100e usert és csak első három tud milliós napi tábort magáénak. Persze itt a "csak" igencsak relatív fogalom és én igazán szívesen beszélgetnék/társulnék profi (és néhány hétre ráérő) Facebook fejlesztővel...

Visszatérve a post eredeti tartalmához: abban igaza van, hogy az új potenciális piac lehetősége sok fejlesztő szívét dobogtatja majd meg, de ezek 99%-a hiába fogja azt hinni, hogy na majd itt elég lesz CSAK fejleszteni és nem kell marketing meg egyéb huncutságok meg mázli. Pedig ezen a plattformon sem lesz királyi út...
És vetitsük csak kicsit előre a ma ismert számokat: hány alkalmazást is használunk ma a Windows-unkon mindennap? (letekintve a saját Tálcámra: IE7 (4 ablak, kb 20 fül, nem csoda este 11 van sok mindent hagytam félbe már ma), Excel (3 ablak), Groove, Távoli Asztal, Outlook, SnagIt, TotalCommander, Norton360, iTunes-iPhone :))) Bocs ez utóbbiért, de még mindig fülig szalad a szám, ha ránézek...
A vilag szegyene, hogy ez az ember barkinek is tanithat barmit is, mondjuk eltekintve az onajnarozastol, abban szerintem is jo.

Emlekeztessen mar valaki, hogy miert jo az nekunk, hogy az ilyen mediabolcseszek megelnek a fellengzos okoskodasukbol.