Open thread: lenne mit változtatni a Gmail interfészén?

A Google egyik interfészfordítója lett figyelmes egy olyan ablakra, mely azt valószínűsíti, hogy a Gmail új interfészt kap. Persze a kiszivárgott infót érdemes erős fenntartásokkal fogadni, hiszen egyrészt "Newer Version"-ről van szó, és nem egy "New"-ról. És ebbe az "újabb"-ba persze belefér az is, hogy valami egészen apró, alig észrevehető változtatás lesz csak a Gmail interfészén. Ezzel együtt persze kiváló lenne, ha ezt az egyébként elég jól bevált interfészt egy kicsit újragondolnák a Google-nál. Ti min változtatnátok?
Címkék: google gmail open thread
2007.09.24. 11:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát monnyuk elég idegesítő, mikor egy levelet szeretne törölni az ember, és félreklikkel, (ezzel kijelölve az összes olasott levelet) s mikor másodikra eltalálja a nyavajás törlés gombot az összes olvasott levele az oldalról röpül a kukába... Grrrr!

t241
nekem bevált ez az interface. ne rendezzék át :(
Átrendezni semmi esetre sem kell(ene), gondolom a kinézete lenne olyasmi, mint a Google Docs kezdőlapja, és a Google Apps Dashboard. Úgy tűnik, ezek a következő generációs dizájnok.

Egyébként az jó lenne például, ami tán a Yahoo! Mail-ben van, hogy ki lehet listázni az összes attachmentet, vagy képet.
re:Gyulus
A csatolt fájlok listázásához írd be a kereső mezőbe:
has:attachment
Egy "mark az read" gomb is elkelne. Tudom, hogy greesemonkey-val elő lehet hámozni, de elég alap, ne csak a legördülő menüben legyen benne.
A keresésen. a magyar ragozással képtelen bármit kezdeni a jószág, ha lecserélnék vmi regexp alapúra, boldogabb lenne a világ...
Lehetne benne fontosság jelzés/beállítás a levelekhez
Szerintem jó a gmail interfész, viszont van olyan ismerősöm, aki nem igazán tudta megszokni. Talán annyi, hogy a meghívó küldése, mára kicsit okafogyottá vált.
Jó lenne, ha egy ablakban tudnék kezelni több google accountot. Például, ha két emailcímem van, de csak egy calendart használok, akkor tudjak egy kattintással átugrani a másik mailboxonra, miközben nem jelentkezek ki és vissza.
sok pluszot be lehet vinni a gmailbe firefox-kiegészítőkkel, de sok ezek közül tényleg alap kéne, hogy legyen:
- a címkéknél legyen olyan, hogy "nincs címkéje", amivel a címke nélküli leveleket nézheted meg
- általában jobb címkekezelés: kereshessek címkék közös halmazára, vagy listázhassam x és y címke összes levelét (és ne kelljen a keresósávba parancskódokat írnom)
- a címkék nevét jobban láthatóan jelenítse meg a levéllistában
- választható legyen, hogy a spamlevelek számát kiírja-e
- dátum szerinti keresés
- a már említett jelöld olvasottnak-gomb
- valami alap skin-lehetőségek, amik még nem lassítják be túlzottan
- formázható aláírás
- menthessek több aláírást és ezeket pl. egy gomb segítségével szúrhassam be ha épp akarom
- az aláírást az aktuális rész végére tegye, ne az egésznek a végére
- a mellékleteket ne a gem-kapoccsal, hanem kis ikonokkal jelölje, fájltípus alapján

egyelőre ennyi :)
namá tessék berakni a postomat naaaaa!
Nagyon hiányzik fent jobról a "Fiókom" gomb, hogy át tudjak mondjuk lépni a naptárba. az iGoggle-hoz hasonlóan.
e-mail cím megváltoztatásának lehetősége is nagyon... szeretém megtartani az összes regisztrált szolgáltatásomat (Analytics, Calendar, Docs Picassa stb.) úgy hogy nevet módosítok...
talán annyi, hogy az user interface vegye át a better gmail-ben meglévő megoldásokat. Ha nem is az összeset, de egy pár nem ártana.
Nem kifejezetten az interfészre vonatkozik, de jó lenne ha jelezné, hogy a feladó kér-e visszaigazolást. Ezt még a régi Freemail is tudta.
Mapppppaa!

Meg akkor mar egy osztott nezet (levelek + adott level) is jol jonne, nem veletlenul volt az anno akkora innovacio.
Jó lenne, ha az automatikusan egy szálra felfűzött emaileket szét lehetne bontani többre. Vagy akár az előbb említett opció ki-bekapcsolása.
Engem nagyon idegesít pl., hogy a gmail-ből küldött leveleket az Outlook Express nem értelmezi, a betűk felét valami idióta szimbólumként jeleníti meg, mint pl. négyzet, pöttyös vonalak, ...stb. Pedig a freemail-emet már igencsak szeretném elfelejteni, és áttérni a gmail-re, de sok ismerősnek a céges Outlook-ra írok innen, és nem tudják elolvasni...

Belépéskor lehetne olyan, hogy felhasználói név megjegyzése, nem csak a jelszó megjegyzése, mert előző nekem elég hosszú...

Ha egy beérkező levelet továbbítok, és belépéskor a beérkező leveleket látom, akkor ne a továbbított levél első mondatait szeretném látni a felsorolásban(azt az elküldöttekben szeretném), hanem azt, ami konkrétan beérkezett.

JÓ lenne valamilyen mappákba tenni téma szerint a beérkezett leveleket. Nekem pl. nagyon sok PowerPoint jön be, gyűjtögetem is őket, de elég hosszadalmas folyamat kikeresni, ha pár hét múlva meg akarom nézni, vagy tovább akarom küldeni.

Asszem ennyi... Remélem, érthető voltam..
Ne változtassanak semmin. Ez így pont jó. Sőt, a grafikus Reply gombot is visszacsinálhatnák a régire.

mzs: az valszeg az Outlook hibája lesz, mert a Gmail teljesen szabványos levelet küld. Bár tudom, hogy ez nem boldogít.
> zhaoman
> re:Gyulus
> A csatolt fájlok listázásához írd be a kereső mezőbe:
> has:attachment

Közben nekem is eszembe jutott, sőt, lehet fűszerezni úgy is, hogy például has:attachment doc

> Outlook Express nem értelmezi, a betűk felét valami
> idióta szimbólumként jeleníti meg,

Én a Beállítások között kísérleteznék az UTF8-cal.

Lehessen bizonyos leveleket is törölni, ne csak komplett beszélgetéseket.
> Nekem pl. nagyon sok PowerPoint jön be, gyűjtögetem is
> őket, de elég hosszadalmas folyamat kikeresni

Miért nem csinálsz egy filtert és egy cimkét az attachment-eknek? Akkor automatikusan egy cimke alatt lenne összes file-od. Ettől függetlenül persze lehetnek más cimkék alatt is egyidejűleg.
Ennyivel több a cimkézős eszme a mappánál.
Esetleg levelek rendezése ne csak dátum szerint mehessen, hanem mondjuk csatolmány mérete szerint...
Olvasasi visszaigazolaaaaaaaaaas! :) Mas nem kell.
mappát hiányolóknak:
erre valók a címkék! ráragasztod a címkét a levélre és utána archiválod és huss, máris csoportosítva van.
> Lehessen bizonyos leveleket is törölni, ne csak komplett beszélgetéseket.

Lehet... egy kinyitott levél jobb felső sarkában lévő menü segítségével.
Re: redbiro 2007.09.24. 14:32:50

Lehet, a jobb felső sarok kis menüjében ott van a Delete this message

Nekem amúgy kb csak az hiányzik igazán, amit valaki már írt, a több levláda közötti váltás, de az sztem nem lenne oprendszer-kompatibilis (értsd: az nem a gmail, hanem az oprendszer fogyatékossága, szvsz)

Csatolmény mérete szerinti keresés volna még jó, mert bár kibasz. nagy a tárhely, azért minek legyen valahol elfeledve 10 megás fájl, ha elfelejtem kitörölni...
Van olyan, ami másban gyönyörűen működik a Gmail-ben meg nincs (vagy csak nem találtam meg az elmúlt másfél év alatt, mióta használom).
Nevezetesen, ha elküldök egy levelet, jó lenne tudni, elolvasták-e. Minden bizonnyal fentebb is hiányolták már az olvasási visszaigazolás-félét.
Gexxx amit irt, vagy fajlmeretre kereses. Veszesen fogy a hely, jo lenne megkeresni a tobb megas idiota leveleket es kitorolni...
Upho, egyébként azzal lehet mahinálni, hogy beírod a keresőbe, hogy has:attachment mp3 vagy egyéb gyanús kiterjesztés, ha már nagyon fogy a hely.

Egyébként, jut eszembe, kissé eltérünk a tárgytól (interfész :) )
interfészileg:
tényleg elképzelhető, hogy olyasmivé akarják alakítani, mint a docs főoldala, de az valami teljesen más, mint a gmail eredeti koncepciója. aki teljesen outlook-szerű fiókot szeretne, annak ott a yahoo például.

ami viszont hiányzik a gmélből, az a lapfülek használata. mert most csak azt lehet csinálni, hogy a levelet új ablakban nyitja meg, ami nem olyan jó, mintha új lapfülön nyitná meg.
nekem tökmindegy milyen, én Thunderbird-öt használok
adam434_ 2007.09.24. 15:27:50

azért kösz, hogy benéztél :)
szerintem jó a mostani is, de pár apróság elkelne:
- kézbesítésről, olvasásról lehessen visszaigazolást kérni minden levél megírásakor (kis pipa a levél ablaka alatt), + esetleg beállítások között beállítani, ha mindig akarok visszaigazolást kérni, küldeni.
- nem tudom, melyikük hibája, de magyar ékezetes betűket Gmailből Yahoomailbe nem érdemes küldeni, és ezen még a kódtábla-váltás sem mindig segít.
- haladjunk a korral, tudjon fogadni és küldeni elektronikus aláírással ellátott leveleket.
- a levelek közti keresés magyar nyelvű levelek esetén használhatatlan. Érthetetlen, hogy miért pont a google rendszerében nem lehet csonkolt keresést végezni.
- nem ártana, ha lehetne többszintű rendszerbe csoportosítani a címkéket (oké, ezt firefox pluginnal meg lehet oldani, de azért ez mégsem ugyanaz)
- én átálltam angol nyelvű interfészre, mert a magyarból egyszerűen hiányoznak bizonyos menüpontok. ez azért elég gáz
- levelek rendezése feladó, tárgy, küldés időpontja stb szempontjából, ahogy azt minden gagyi rendszer tudja.
szerintem elég jó úgy ahogy van, de mégsem szerettem meg annyira hogy a gmail felületen használjam

szóval én az outlook expresszen keresztül töltöm a gmail-t is, pedig semmi kifogásom nincs egyszerűen annyira megszoktam már a OE-t hogy maradok annál
1. lehessen csak a csatolt file-t törölni egy üzenetből (levél szövege maradjon)
2. mutassa csatolt file feltöltéskor a feltöltés %-os állapotát (yahoo tudja állítólag)
3. csatolt file-ok mérete szerinti keresés, sorbarendezés (ezt például a levelek címénél egy jobbról induló színes sáv jelezhetné, minél hosszabb, annál nagyobb a csatolmány)
4. címke dobálás mint a GDocs-ban

* nem UI, de legyen korlátlan. Ebben az esetben a 3. pont nem lenne fontos.
1. A Better GMail legnépszerűbb szolgáltatásai. (Színes címkék, mentett keresések pl.)
2. Endru és bla nem sokkal az én hozzászólásom felett jókat írt. Főleg a magyarítással kapcsolatosak.
3. Az inboxnál feladóként használt rövid név összekapcsolása a Contact list-tel, hogy beállíthassam, hogy ki milyen becenévvel látszódjon az Inboxomban. Mert most találgathatom, hogy az "én, Antal (10)" levélcsokor Antal Béla vagy Kovács Antal, vagy ki (főleg, ha az utolsó Subject csak annyi, hogy "rendben").
4. A címkék közül ki lehessen jelölni a legnépszerűbbeket, amik gyorsan elérhetők, a többi meg plusz 1 gombnyomással/kattintással lenne. Mert jelenleg 10-nél több címkét nem éri meg létrehozni, mert nehéz kezelni és átlátni őket (legalábbis a jelenlegi interfészen).
5. A levéllista feletti gombokon és a legördülő menün is lehetne még gondolkozni. Az Inboxnál nincs a legördülőben Archive, a Címkék megnyitásakor viszont Archive gomb nincs. Értem, hogy a leggyakrabban használt gombot akarják a bal felső sarokba tenni, de ha az Inbox is egy címke, akkor logikai bukfenc is az, ami kényelmetlen.

Ami nem hiányzik:
-1. Osztott nézet. Aki online Outlook Expresst akar, annak ott a yahoo.
-2. Mappák. Címke+Archiválás=Mappa; akkor meg minek?
Legyen a magyar gmail ugyanolyan okos, mint az amerikai.
Legyenek lefordítva a súgók (hogy lehessen azt mondani: RTFM)
Ne legyen benne az invite ablak.
1. Bal felső sarokba azokat listázza ki, amelyeket használok, és azok legyenek legördülő menüben, amelyeket nem, vagy hadd döntsem el én, mit hova akarok.

2. Read / Unread ne legördülőben legyen, hanem csillaghoz hasonlóan egy klikkel oldják meg.

3. (lányos kérés) Lehessen színezni a Gmail Skins nevű FF ext-hez hasonlóan.

Szóval általánosságban lehessen jobban személyre szabni opciókkal, ide-oda pakolgatásokkal, színezgetésekkel.
Ezt opcionálissá tenni (de nagyon!):
Gmail groups all replies with their original message, creating a conversation.
mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6559&topic=1552
Csatlakozom azokhoz akik a normális, megszokott emil kellékeket igénylik: könyvtár/alkönyvtár (nem címke helyett, hanem mellett), listázás gombnyomásra feladó/címzett/tárgy/időpont/méret szerint, visszaigazolás, stb.
Annak a lehetősége, hogy ne csak a böngészőbe beépülő eszközzel lehessen módosítani a gmailt.
Your message has been sent. UNDO!!!!!! Szerintem baromi hasznos lenne a véletlenül elküldött levelek visszacsinálásához.

Nekem a felület funkcionalitása szinte tökéletes, max. egy kis ráncfelvarrás jöhetne, meg amit a BetterGmail tud.

Na és persze legyen villámgyors.

De a legeslegjobban egy offline kliensnek örülnék, ahol aztán full sebességgel mehetne a levelek kezelése.
majd elfelejtettem, egy dolog, ami még nagyon kéne:
amikor levelet írok, legyen egy gomb, ami előhozza a kapcsolataimat, és ott pipálgathassam ki, akinek kóüldeni akarom.

jó, hogy ha elkezdek gépelni, felajánl neveket, de így akaratlanul is kihagyhatok valakit.
Oké, nagyvonalakban körvonalazódik, hogy mit kíván a magyar nemzet. Lehet elküldeni a Googlenak :)
6. Levélírás közben rögtön címkézni.
7. Kicsit messzebbre szaladva: a levelek listázásá nál egy "összeset kibont" gomb, ami a beszélgetéseknél az összes levelet mutatná pl. fa-szerűen (név, tárgy), hogy ne csak annyit lássak, hogy én, Józsi (8), hanem a levelemre választ író másik 6 nevet is.
+ ami még eszembe jutott, valaki már pedzegette, nagyon kéne (a mostani megoldást nem is értem ki találta ki, annakidején először azt hittem valami bug, és majd kijavítják...:-)
Levélíráskor a címzettek beszúrásakor oké hogy már az első betű után felajánlja a szóba jöhető embereket, de kéne ebbe valami rendszer, pl csak a vezetéknév alapján vagy csak a keresztnév alapján vagy tökmindegy, de csak a címtárban lévő név első része alapján adja az ajánlatokat. Mert most idegesítő, hogy mondjuk egy Szabó Józsefet az S betűre is kilistázza és a J-re is + talán még az emailcíme kezdőbetűje alapján is. Aztán meg szegény júzer csekkolhatja a szűk címzés ablakban (apropó, ez is lehetne dinamikusan táguló, ha ez megoldható), hogy vajon ezt a havert berakta-e már valamelyik másik betű alapján.
+ persze az is hasznos lenne, amit gravy_t írt hárommal feljebb a külön felugró címtárról
a jobb klikkes levélbetekintés új, vagy csak én nem vettem még észre sose?
igen,
* címkézés levélírás közben (morpet)
* UNDO SEND - lehessen beállítani, hány másodpercig lehet (asszem)
* időzített levélküldés (mint pl. sms küldő szolgáltatásoknál) így jól használható lenne emlékeztetők, üdvözlések, késleltetett válaszok küldésére (sőt lehetne olyan funkció, hogy ha a címzett azóta írt, akkor addig tartsa vissza)
Sokat használom a gmailt, hibái ellenére még mindig sokkal jobb, mint bármelyik kliens.
Napi 12 órát van nyitva a FF első fülén.
Elsősorban a kereshetősége és gyorsasága miatt. Külön szeretem, hogy kereshető vele a gtalk napló. Céges csetelést ezért csak gtalkkal intézek.
Gmail-nek köszönhetően hely- és gépfüggetlen lettem.


-1. Kép beillesztés levélbe!

0. Több aláírás, ami válsztható lenne, és a beszúrás helye is.

1. Nekem a több fájl egyidejű csatolásába sokszor belehalt. Ezen javíthatnának. Úgy kerülöm ki, hogy először elmentem a levelet, és ha sikerült, akkor küldöm, mert már a szerveren van midnen.

2. Ha egy levélre törlés gombot nyomok válasz után, akkor a kimenőben ott van amit én írtam, vagyis nem a beszélgetést töröltem, hanem a kapott részt csak. Jó lenne, ha az egész kuka lenne. Így előbb az utolsót külön törlöm, aztán a korábbit. Több körös beszélgetést is egyenként kell.

3. Sok címkét használok, és szabályokat is csináltam rájuk. Céges levelezésre is ezt használom. Van olyan levéltípus, amire 3 cimkét is rakok. Jó lenne, ha címkéket egy kattintással rá tudnám ragasztani; nem kéne kikeresni legördülőből, hanem egy linksor lenne belőlük.

4. Mappa csak akkor kell, ha csak logikai kategorizálást jelent, és egy levél lehet több mappában is. Direkt ezért jó a címkézés.

5. Dátum intervallumra tényleg jó lenne keresni. Zavaró az, hogy egy dátum megadható meg az epszilon sugarú köre.

6. Fontosság megjelölése/megjelenítése és visszajelzés kérése/kezelése.

7. Nagyon jó lenne, ha lehetne gombokat tenni a felületre, amikhez lehetne előre megírt szűrőket rendelni. Tudom, van ilyen FF plugin, de gyík.
5.) kereső mezőbe: "after:2007/08/01 before:2007/09/01"

Mappa kell a halálnak, ott vannak helyette a címkék. Skinektől meg Isten ments...

endru: Az elektronikus aláírás, és a titkosítás jó lenne, csak a bibi az, hogy ahhoz, hogy ezek működjenek, fel kellene tölteni a privát kulcsodat a gmail szerverre, onnantól kezdve viszont értelmét vesztette az egész.