2008-ban meg fogunk tanulni még hülyébben beszélni: hu-lu, maka-maka

Nem kell aggódnunk amiatt, hogy a következő hónapokban minden nagy és fontos webre fejlesztő cég ráül szépen a babérjaira, és csak nézi, amint potyognak be a hirdetési bevételekből a dollárcentek, aranytallérok.

Bár nem is olyan régen még azt írtam, hogy a Hulunak, vagyis az NBC és a News Corp közös videószájtjának a YouTube árnyékában nem lesz sok esélye a felemelkedésre, most, így a privát bétatesztelés idején úgy tűnik, a két médiavállalat igenis komolyan gondolja a dolgot, nem csak blöfföltek.

Persze közösség a Hulu körül nem igazán fog megjelenni. Jól érzi a két alapító cég, hogy itt már az is nagy eredmény lenne, ha a teljes epizódrészeket sikerülne úgy kitenni erre az oldalra, hogy ne jelenjen meg a Diggen öt perc múlva egy olyan hekk, minek segítségével bárki, bármikor lementheti a gépére a Lost vagy a Heroes aktuális epizódját, teljes egészében.

Nem pontosan érthető a koncepció, hiszen bármilyen megjelenítést is alkalmaz ez a szájt (valószínűleg persze maradnak a flashplayernél), a videók lekaphatók lesznek. Talán arra számítanak, hogy ezzel a lépéssel kifogják a szelet a torrent tracker szájtok vitorlájából (hail, hail, Piratebay).

Szóval azt tartom, hogy a YouTube elsősége továbbra sincs veszélyben, max még egy kicsit többet fogunk videókat streamelni a weben, mint eddig. Én amúgy már azt is mérföldkőnek érezném, ha a vezető amerikai sorozatok epizódjait mondjuk egy hónapos késéssel, de lehetne videopodcastokban szedni.

A másik hülye szó, amit egyre inkább ízlelgetnünk kell, a címben is említett Maka-Maka. Nem, még mindig nem hawaii köszöntésekről van szó. Hanem a Google hónapok óta hintelt új projektjéről, mely egy, a szolgáltatásai közt horizontálisan épülő közösségi hálóról szól(na).

Egyelőre sokmindent nem tudni a projektről, még akkor sem, ha kézenfekvőnek tűnik, hogy a tárolt júzeradatok egy részét a júzerek megoszthassák egymással. Vagyis egy social software dolgozná össze a gmailes, orkutos, jaikus, igoogle-os, gcalendaros, gtalkos és másegyéb aktivitásainkat. A social graph ráhúzása a Google-szolgáltatásokra nem csak nagy, de egyben kézenfekvő ötletnek is tűnik.

Csakhogy van itt két bibi. Az egyik, hogy a Google a privacy-val kapcsolatos ügyekben eddig is néha túl merésznek bizonyult, és nem biztos, hogy szerencsés lenne, ha tovább borzolnák a személyes adataikra kényes netezők idegeit. A másik pedig, hogy a Google-szolgáltatások közé kifeszített api csak elsőre tűnik egyszerű feladatnak. Többségében jól működő, sajátos megoldásokat implementáló szolgáltatásokról beszélünk, és még ha az SSO (Google Accounts) készen is áll arra, hogy a szolgáltatásközi autentikációt kezelje, az egyes szolgáltatásokban végbemenő felhasználói aktivitások megoszthatósága, hordozhatósága ennél sokkal kényesebb és nehezebb feladat.

Amiben azonban biztosak lehetünk, az az, hogy a Google nem fogja feladni ezirányú törekvéseit. És - ha Orkutnak fogják hívni, ha nem - előbb vagy utóbb bemerészkedik majd a Facebook-féle minialkalmazásokkal és kapcsolati hálókkal terhelt júzeróceánba.
Címkék: google youtube videómegosztók social network filozomatika facebook hulu
2007.10.29. 14:52. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudod, te milyen nehéz ma olyan dotcom domaint találni, ami még nincs lefoglalva?!
És lőn maka-maka.
"Én amúgy már azt is mérföldkőnek érezném, ha a vezető amerikai sorozatok epizódjait mondjuk egy hónapos késéssel, de lehetne videopodcastokban szedni."

Párat most is lehet az iTunes-on, nem?
"és még ha az SSO (Google Accounts) készen is áll arra"
Ha YouTube-on be akarok jelentkezni a Gmail-es jelszavammal, akkor egy külön linkre is kell kattintanom a jelszó megadása után. Tehát még az eredeti feladatát sem látja el rendesen.
Úgy tűnik, hogy a fejlődés a szókincskészlet esetében nem feltétlenül egyenes vonalú.

Képzeljük el, ahogy néhány szociálishálós-videonéző ugrál egy gyors internetkapcsolat körül.

Hangtanilag már kezd hasonlítani újra a prehisztorikus időkre :)
Amúgy a Google név honnan jött? Csak mer az se sokat jelent, vagy tévednék?
The name 'Google' is a play on the word 'googol,' coined by Milton Sirotta, nephew of American mathematician Edward Kasner. A 'googol' refers to the number represented by a 1 followed by 100 zeros. It's a very large number. In fact, there isn't a googol of anything in the universe -- not stars, not dust particles, not atoms. Google's use of the term reflects our mission to organize the world's immense (seemingly infinite) amount of information and make it universally accessible and useful.
+ azért is mivel egyedi, kitalált szó ezért egyrészt könnyebben levédhető/nem perelhetők érte mások által (anno a Sony is azért találta ki a sajátját a sonus- és a Sonny-ból), másrészt nem jelent semmi vicceset egzotikus országok nyelvein (lásd a Nokia legújabb "Ovi" szolgáltatását).
Tenyleg k nehez kiejtheto .com domaint talalni. Probalkoztam vele, tudom :). Eleg szar ez a domain foglalos rendszer. Amugy itthon is foglalgatnak rendesen - erdemes megnezni, hogy naponta hany domaint jegyeznek be. Az alapjan vilagelsok lennenk a webes szolgaltatasok teren :).

> Nem pontosan érthető a koncepció, hiszen bármilyen
> megjelenítést is alkalmaz ez a szájt (valószínűleg
> persze maradnak a flashplayernél), a videók
> lekaphatók lesznek.

Aki nem szamtech szakember, az egyszeruen nem akarja elhinni, hogy olyan, hogy mukodo DRM nincs. Hiaba vannak cegecskek, akik szuper megoldasokat arulnak, hiaba probalkozik vele a MS is, matematikai/kriptografiai nonszensz az egesz.
Azért a Makamakával is beletaláltak:

High Makamaka: When someone greets you with an “aloha,” not repeating it back could earn you the label high makamaka – a local Pidgin word meaning “snobby or condescending.” While the exact origin is unknown, scholars believe the local term is a derivative of “high mucky muck,” an English term, adapted from the language of the Chinook Native Americans, meaning pompous person. Local experts say when “high mucky muck” reached Hawaii, locals possibly adapted it by integrating the Hawaiian word “maka,” meaning “eye,” and created a metaphor for eyes looking down.

-M. K. Ing
Ami a Hulu-val a legnagyobb baj, hogy a hírek szerint az NBC csak a legújabb tartalmakat fogja kiajánlani róla.

Nyilván a DVD eladásokat féltik, és nem látják, hogy ha minden létező tartalmukat kiraknák reklámos verzioban, akkor sokszoros pénzt tudnának kaszálni rajta, ahogy azt a long tail óta tudjuk.

De talán majd idővel ők is rájönnek erre, meg arra is, hogy nem kell a kalózoktól félni, mert ha elég olcsón adják a dolgaikat, akkor inkább odamegy majd az emberek többsége, mint hogy torrentel, meg DC-vel szórakozzon.
"Nyilván a DVD eladásokat féltik, "

dehogy féltik. eddig is mindent meg lehetett nézni visszamenőleg astreamben és aki dvd-t vesz, nem azért veszi, mert nem találja a neten. (nyilván ilyen ember nincs is)

a dvdeladások (sorozatok) az egekben vannak. ha valamit nem kell félteni, akkor az a dvd.

amerikában eddig is szinte minden ingyen nézhető volt a neten