Hol lehet focizni péntek délután a XIII.-ban?

Már többször írtam, de most leírom megint: a legjobb közösségi fejlesztések nyilván olyan ötleten alapulnak, mely valós igényt elégít ki. Nem azzal kell foglalkozni, hogy ez az igény mennyire általános, hanem azzal, hogy egyáltalán létezzen.

Valós igény például, hogy ha focizni vagy teniszezni szeretnék, de ismerősi körömben nincs erre fogadókészség, akkor a neten találjam meg azokat a sorstársaimat, akik szívesen vennének egy csapattársat. A hobbisportolás közösségi élmény, és így nincs más hátra, mint fejleszteni egy olyan webes szolgáltatást, mely éppen ezt az igényt elégítheti ki.

A Sportbarát.hu egyik fejlesztőjével cseteltem a nemrégiben indult szolgáltatásukról...

HH: Mi volt az alapötlet? Mi hívta életre a Sportbarát.hu szájtot?
csibug: a baráti körben sokan focizunk.
nagyon nehéz volt megszervezni, hogy elegen legyünk egy - egy alkalmomra. mert mindenki lemondta, elfejtette, stb stb.
tehát az élet kihívása
nagyon kellemetlen volt amikor 1 ember hiányzott és a többiek miatta nem tudtak rendesen játszani
aztán elkezdtünk ezen gondolkodni
HH: Ha jól értem, azokra számítotok, akik rendszeresen sportolnak együtt, de valamiért nehézkesen szervezik meg a találkozókat...
csibug: egyrészt azoknak jó akik már együtt vannak mint társaság, mert könnyíthet az életükön
aztán van ott még egy sportbarát kereső funkció is
amivel azokat célozzuk meg akik sportolnának, de nincs kivel
egy új sportágat szeretnének kipróbálni például, vagy szeretnének kézilabdázni, de nincs az ismerőseik között senki akikre számíthatnak.
szóval megpróbáltuk úgy kitalálni, hogy minél több ember hasznát lássa
gyakorlatilag a hol - mikor - kivel - mit kérdés minden pontjával igyekszünk foglalkozni.
HH: Gondolom egy következő lépcsőben az is érdekes lenne, ha ezek a társaságok mondjuk bajnokságokat tudnának szervezni...
csibug: igen amit írtál az nagyon fontos dolog
csak előfeltétele, hogy már elegen használják
később tervezzük azt is, hogy a bajnokság szervezőknek informatikai támogatást adjunk a bajnokságok menedzseléséhez.

HH
: Mikor is indult a szájt?
csibug: 2007-10-10. csendes indulás volt ;-)
így visszagondolva sokkal nagyobb munka volt mint az elején hittük
HH: Mi volt a nehézkes?
csibug: rengeteg időt töltöttünk a specifikációval
mikor már azt hittük megvan a megfelelő logika, mindig jött egy eset ami felborította.
HH: Közben már fejlesztettétek? Vagy ez még az elméleti időszak volt?
csibug: próbáltuk minél egyszerűbben tartani a funkciókat, de a háttérben bonyolult folyamatok, kivétel kezelések vannak.
menet közben is többször kellett változtatni
pedig nem terveztük.
de a cél egy jól használható alkalmazás. simán újraírtunk részeket akár 2x is.
HH: Ha a felhasználó szemével nézem a szolgáltatást, egy kicsit talán túl sok mindent is szeretnétek egyszerre. Lehet, hogy egy egyszerűbb interfész szerencsésebb lett volna, ami jobban vezeti a júzert...
csibug: igen, ezt mi is érezzük, folyamatosan keressük a lehetőségeket az egyszerűsítésre. nehéz feladat, de izgalmas kihívás
HH: A felhasználók hirdetéseket is elhelyezhetnek az oldalon... Erről jut eszembe, milyen bevételekkel számoltok..
Sent at 2:57 PM on Monday
csibug: a legfontosabb cél, hogy azt elérjük, hogy sokan és örömmel használják az oldalt. ha ez megvan különböző hirdetési modellekben gondolkodunk. sztem elég jó célcsoportok képezhetőek az oldal használóiból, a jól irányított hirdetések pedig talán nem zavarják annyira a usereket.
HH: Ha visszaveszem a felhasználói szemüvegemet, akkor olyan elvárásaim lennének a szájttal szemben, hogy ha például focizni szeretnék, akkor tudjak beszélgetni, ismerkedni azokkal az emberekkel, akik fociznak valahol, és csatlakozni szeretnék hozzájuk. Szóval nekem egy kicsit adatbázis-jellegű a szolgáltatás, és nem annyira közösségi. Rosszul látom?
csibug: annyiban tér el a megszokott közösségi szolgáltatásoktól, hogy nem teljesen nyitott közösségeket támogat.
focizni szeretnék
feladok egy hirdetést
hogy csapatot keresek bp-en
a csapatok ez alapján megtalálhatnak
gyakorlatilag a csapat egy zárt közösség
de a tagok nem feltétlenül már eleve ismerik egymást


Eddig a beszélgetés. Nos, nekem nagyon szimpatikus az alapötlet, és ahhoz képest, hogy egy hobbiprojektről van szó, a szájt is jól van összedobva. Kicsit hiányolom a közösségépítő funkciókat. Mert például sokkal valószínűbb, hogy ismerőseim ismerőseivel szívesebben mennék teniszezni, hogyha tudnám, hogy melyikük teniszezik rendszeresen. És az is biztos, hogy szívesebben szerveznék ad hoc teniszmeccseket is, ha tudnám, hogy kik azok a netezők, akik potenciálisan szóba jöhetnek. Mivel a hobbisportolás egyik legfontosabb paramétere a "mikor" és "hol", én otthonosabban érezném magam a Sportbarát.hu-ban, ha egy térképen is látnám, hogy a lakóhelyem környékén hol és mikor szerveződik focicsapat, és beférek-e még, ha akarok menni...

Dizájnban a kicsit vagányabb, de minimalistább oldalstruktúra és színvilág passzolna nekem a "sport" hívószóhoz. (Ld. még SportsMates)
Címkék: sport magyar kommuniti startup
2007.12.03. 15:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyetlen apró hiba van, amire nagyon kevesen gondolnak: miért nem fér bele pl. az egész Kárpát-medence pl. a sportbari-kereséshez? Illene már összmagyarban is gondolkodni (én is használnám, Erdélyből), ha másért nem, legalább üzleti stb célokból... lásd iwiw. :)
Az esemény megtekintéséhez regisztrálni kell. Ez instant halál.

Tipp:
UI1
Nyitolapon a sajat programok doboz lehetne hangsulyossabb mint az inforadio behuzott hirei. Deruljon ki melyik sajat cucc es melyik nem.