A Twitter hullámain: elindult a Mommo

A Blogter legújabb közösségi szájtja, a Mommo főként azoknak szól, akik videókat szeretnének és képeket szeretnének ajánlani online, ismerőseiknek. A közösségek létrehozását és a mikroblogolást is támogató szájt egyik kitalálójával, Doranskyval cseteltem...

HH
: Hogyan fogalmaznád meg egy mondatban, hogy miről szól a Mommo?
Sent at 10:18 AM on Thursday
doransky: Hát, hogy kinek mit fog jelenteni, annak a megválaszolására nem vállalkoznék, de amikor csináltuk, a következő lebegett a szemünk előtt:
A jelenleg elérhető legegyszerűbben használható közösségi teret létrehozni, ami lehetőséget ad a csoportképzésre és arra, hogy a felhasználók saját kis hálózatokat hozzanak létre ahonnan érdekes tartalmakat és információkat tudnak szerezni.
kicsit mikroblog, kicsit hálózat építés, kicsit megosztás
Sent at 10:26 AM on Thursday
HH: Érzek persze egy kis Twitter-életérzést, meg a közösségi értékelőszájtok logikája is benne van. Ez a mágikus mix?
Sent at 10:28 AM on Thursday
doransky: Reméljük, hamarosan kiderül. Alapvetően az elveket próbáltuk ellesni az ismert és jól használható oldalakról. A twitter a legegyszerűbb megoldás a publikálásra, de nehezen indítható be a webes hálózat dinamikája miatt - próbáltunk tanulni a hazai kudarcokból -, ezért ráfeszítettünk egy olyan réteget ami segíti a piacosítást. Erre pedig az általad említett közösségi értékelő szájtok - amire szintén van rengeteg nemzetközi jó példa - kifejezetten alkalmasak.
Sent at 10:35 AM on Thursday
HH: Nyilván a szájt sikerességének kulcsa, hogy létrejönnek-e közösségek, vagy csupán néhány lelkes felhasználó játéka lesz-e a Mommo. Ezt mintha ti is éreztétek volna. Látom, például be lehet rántani az iwiwes kontaktlistát. Tényleg, mit szól ehhez a T-csoport?
Sent at 10:39 AM on Thursday
doransky: Hát igen, a hálózat végülis arról szól, hogy eléred azokat, akiket egyébként ismersz. Amikor az importálási lehetőséget megcsináltuk egyedül azt néztük, hogy miként tudja a felhasználó aktivizálni a saját kapcsolatrendszerét, ismerőseit egyszerűen. Egy ilyen oldalba ez rendkívüli módon illeszkedik. Az iWiW csak ez egyik hely, jelenleg a Gmail import is megoldott, de tervezünk további lehetőségeket. Persze ismerjük az T-csoport ezzel kapcsolatos álláspontját, majd az idő, illetve a reakciók megmutatják, hogy benne maradhat-e, vagy sem. Egy tökéletes világban egyébként ezt a kérdést fel se tennénk. :)
HH: Azért van egy olyan érzésem, hogy ez még lesz téma.Ha jól tudom, a képek és videók megosztásán/beágyazhatóságán túl a zenék megosztását is támogatni fogja a szájt. Ez talán még neccesebb téma, nem?
Sent at 10:46 AM on Thursday
doransky: Amikor arról beszélünk, hogy a felhasználók mit szeretnek csinálni és hogyan, az a legritkább esetben egyezik az éppen regnáló üzleti érdekekkel és jogi környezettel. Mi elsősorban a felhasználókra koncentrálunk, nekik csinálunk eszközöket, de mindent megteszünk, hogy a "necces" kérdések is háríthatóak legyenek.
Tudjuk jól milyen szolgáltatások jönnek ki abból, ha az ember nem így gondolkodik.
HH: Ez azt is jelenti, hogy ha nem robban be a Mommo, hajlandóak lesztek akár radikálisan is változtatni rajta, figyelembe véve a felhasználók igényeit?
Sent at 10:53 AM on Thursday
doransky: Ez természetes. A felhasználók igényeit persze nem szabad túlértékelni, ritkán tudják, hogy valóban mire is van szükségük. Általában csak akkor jönnek rá, ha már megmutattad nekik az opciókat. De folyamatosan mérünk, figyelünk és módosítunk a felületeken, ha pedig az egész koncepción változtatni kell - reméljük nem -, akkor azt is meglépjük.
Sent at 10:57 AM on Thursday
HH: A Mommo megjelenése egyben azt is jelenti, hogy a Blogter növekedésében már kevésbé hisztek?
Sent at 11:00 AM on Thursday
doransky: A Blogter más piacon van, ahol sok a szereplő és nagy a verseny. Futja a saját ívét, meglátjuk, hogy mi jön ki belőle. Jelenleg szélesítjük a portfoliót, de ez nem jelenti, hogy nem hinnénk már benne.


Eddig a beszélgetés. A Mommónak biztosan van létjogosultsága a magyar weben. A hazai közösségépítő szájtok még a 2005-ös felfogást tükrözik, és kevéssé figyelnek arra, hogy merre tart ez a piac. A Mommo kicsi, alulról építkezik, de ha nem hagyják magára a szájtot a fejlesztők, és odafigyelnek a felhasználók igényeire, még lehet is belőle valami.
Címkék: blogter magyar social network startup mommo
2007.12.06. 11:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izé , én ezt most nem értem. A mommo.hu nem egy új oldal. Augusztusban indult. Ráadásul akkor jóval népszerűbb volt, mint mostanság. Plusz ha jól látom levették róla az erotikus részt. Legalábbis belinkelve nincs, mert maga az oldal ugyanúgy létezik (kismillió nyúlt copyrightos képpel ;-) ).

Szóval most nem értem sem a mommo-t sem ezt a bejelentés cikket.