Az Opera rátámad a Microsoftra, de minek?

A MagyarOperaBlog lefordította az Opera technikai vezetőjének nyílt levelét, melyben a következő kemény mondatokat olvashatjuk:
Az Opera benyújtott egy hivatalos panaszt az Európai Bizottsághoz, hogy rákényszerítse a Microsoftot a nyílt webes szabványok támogatására a böngészőjében, az Internet Explorerben. Azt hisszük, hogy a Microsoft sokat ártott a webes szabványoknak azáltal, hogy nem támogatta őket;
Érthető, persze, az Opera felháborodása, ugyanakkor az is biztos, hogy elkéstek ezzel a keménykedéssel. Tíz évvel ezelőtt kellett volna nyomulni. Mostanra az IE behozhatatlan piaci előnyre tett szert az Operával szemben. És ez nem csak a Microsoft piaci előnyének tudható be, hanem annak is, hogy az Opera soha nem volt képes olyan szintű közösséget maga mögé állítani, mint a Mozilla. Igaz, utóbbiba nyomják is a pénzt rendesen olyan cégek, mint a Google.

Az IE piaci részesedése októberben 57% volt, a Firefoxé meg 36 százalék. Az Operának pedig be kell érnie a piac 1.6% feletti hatalommal. Ezen már semmilyen nyílt levél nem fog változtatni. Tetszettek volna nem szopatni anno a geekeket az ad-supported böngészővel.

Az Opera valószínűleg örökre elvesztette a böngészők piacán kezdeti előnyét. Hiszen azért egy kiváló böngészőt tettek le az asztalra, már a kezdetekkor is, az IE ellenében. Maradt az Opera Mini. Az viszont dübörög. A Microsoft legnagyobb bánatára.

A mostani ügyben, vagyis az IE szabványosításáért folytatott küzdelemben az Opera csak a nagyokkal összefogva tudna valamit elérni. Egyedül biztosan nem.
Címkék: böngészők
2007.12.14. 14:26. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ja, ezaz, támogassuk mi is a MS-ot, meg a *ar böngészőit, csináljon mindenki 2 db CSS fájlt, egyet a rendes böngészőknek, egyet meg a IE-nek. Juhiii Dolgozzunk legalább kétszer, vagy ha lesz IE8, akkor majd lesz 3 css fájl is, sőt fizessünk is nekük milliárdokat, hogy minden állami gépre felkerüljön :)
Nehogy aztán szegény állami alkalmazottaknak pingvineket keljen használniuk, még végül nemtudnának az Apeh-al dolgozni, mert neki is csak a Win=PC, a linuxos meg nehogy megussza, vegyen xp-t ha nemakar adót csalni. Igen, én is szeretem a MS-ot :), szeressük együtt, vagyünk Vistát, hátha lassabb lesz a gépünk :)
dehogy. az ms-t ra kell venni arra h az ie-t razza gatyaba. de ezt nem az opera vezetosege fogja elerni, szvsz.
én abban reménykedek, hogy az opera mögé beáll a firefox, a safari meg a konqueror is, elvégre nekik is érdekük lenne, hogy az ie szabványosabb legyen. És együtt már talán van esetleg egy kis hangyányi esélyük :)
multkor olvastama egy tanulmany, hogy az amrikai webes fejlesztok 99%-a gyuloli az IE-t. rengeteg plussz munnkat okoz, amit senki sem fizet ki.
itt az opera eselye, hogy a kezdemenyezes moge allnak a "webprogramozok" sok lud disznot gyoz alapon elerhetnek valamit. viszont ez az m$-nak bekerulne jonehany milliard$ bevetelkiesesbe.
Az Opera ezzel nem teret akar hódítani, hanem csak azt elérni, hogy a usernek ne az alapján kelljen böngészőt választani, hogy a kedvenc oldalai melyikkel mennek, hanem mennek mindegyikkel ugyanúgy. És a webfejlesztőknek sem kellene annyit melózniuk, ha egységes szabvány lenne.

Kár, hogy ahhoz nincs joga az EU-nak, hogy elrendelje kötelező érvényűnek webes szabványokat és amely böngészők nem támogatják, addig hivatalosan nem kerülhetnek forgalomba, illetve az invalid oldalakat nem indexelné be egy kereső sem.
Ilyen radikális összefogásokra lenne szükség, hogy gatyába rázzák nem csak az IE-t, hanem az egész internetet.
Hírbehozó: Elég nagy tévedés van a cikkben:
www.webdevout.net/tidings/2007/05/18/stop-referring-to-the-w3schools-browser-usage-stats/

It seems like more and more people lately have been linking to the W3Schools browser statistics page mistakenly thinking that those statistics are supposed to represent the Web as a whole.

Stop it.

The W3Schools browser statistics page only gathers data from the W3Schools server logs, which means it only counts W3Schools users. Most people who go to W3Schools are web developers (usually of the amateur-to-moderate range). Web developers are well-known to have dramatically lower Internet Explorer usage than average people.
ki tudja, ki kinek mire ad pénzt? lehet, hogy az Opera sem önszántából megy fejjel a falnak. kapott egy kis pénzt erre, meg a fejlesztésre, aztán a többiek megnézik, ha az Opera feje törik be, úgy is jó, ha kosként rést nyitnak a MS-en, az is jó. akkor aztán beállnak a résbe, és elkezdik tágítani.
Lehetett volna egy kicsit szebben is fordítani ezt a levelet, "Az Opera benyújtott egy hivatalos panaszt"-ra kinyílik a mobiltelefon a zsebemben.

Én egyébként többször nekifutottam az operának, csak valahogy a Firefox extensionjai, amikre ezt mondták a zoperálók, hogy ott a widgetek (brrr grrr, borzasztóak) a megfelelői, rettenetesen hiányoztak. Egy Wikipédia-szerkesztés Operával lehetetlen egyszerűen.
Ezt a közössegesdit az opera csak mostanaban kezde jatszani [myopera meg widgetek - bar utobbival szvsz nagyon melle nyultak]

En azert meg bizom bennuk, mert sebessegben böven veri a nagytestvereket, es a memoriat sem zabalja. Az egyetlen gond a szavanyokkal van. [sok oldal szetesik operaval] Ha ezt is megoldanak valahogy, akkor mar csak az extensionok szolnak a FF mellett, arra viszont a 10es opera adhat valaszt.

Mindegy.
Sztem a memóriaigény utoljára kb. 10 éve volt releváns bármilyen program megítélésénél. Nekem spec az utolsó erőforrásszűkösségem 98 magasságában lett megoldva, mert a 96-os gépemen (Pentium-75+40 mega) az AutoCAD mellett szaggatott az MP3 legjátszás.Utoljára 2002-ben vettem gépet, azóta egyszerűen nem volt értelme, tök mindegy, mi van a házon belül, néha kell egy pár deka kis winchestert venni, oszt jónapot.

Az Operának kb. az utolsó esélye lenne, ha valahogy implementálni tudná a FF extension-API-ját, ha lehet ilyet egyáltalán csinálni. Akkor újra beállhatna a versenybe.
"Sztem a memóriaigény utoljára kb. 10 éve volt releváns bármilyen program megítélésénél."
LOL
jó neked
1. Az Opera két dologról ismerszik meg: a sziklaszilárd, s emiatt ultraoptimális natív implementációjáról (szilárdság alatt nem a fagyásmentességet értem, ellenkezőleg, az alacsonyszintű megvalósítás kisebb stabilitással jár), emiatt viszont a böngésző bővíthetősége eleve problémás. Ezzel szemben a FF 10 extension után már mozdíthatatlan puttony. (Gyakorlatilag egy Firebug host... na meg Gmail, mert ráoptimalizálják.)

Másrészt pedig arról ismerszik meg, hogy belőnek egy bizonyos felhasználói réteget, és iszonyatosan okos fejlesztéseket találnak ki nekik.

Nem akarok megint a lejárt lemezekkel jönni, mint a fülek stb., de most a 9.5-ös is tele van eddig nem látott újdonságokkal. Ott van ugye a szuperelegáns szkrollozás, az indexelt history, a jelszómentős promptablak közbeni oldalletöltés.

-----------------------------

2. Még nem lehet tudni, hogy fog elsülni ez az akció, talán sehogy. Azt sem igazán tudni, mi a konkrét motiváció.

----------------------------

3. "Sztem a memóriaigény utoljára kb. 10 éve volt releváns bármilyen program megítélésénél."

A memóriaigény most is releváns, és mindig az is lesz.
"Sztem a memóriaigény utoljára kb. 10 éve volt releváns bármilyen program megítélésénél."

akkor a 2002-es gépedbe még rögtön vettél 3 giga ramot :) mondjuk az az én 2003mas gépem is megmentette az elmúlástól, amikor adtam neki ramot meg másik vinyóra került a pagefile mint a win. fel is támadt főnixként
Én a naív tudatlanságomban 2-3 AutoCAD-et és OOo-t futtatok a 20-25 extensionos FF mellett (amin egy fül Netvibes, egy fül Last.FM, plusz az olvasott oldalak, és ez megy rossz esetben 10-12 órán át), soha nem szaggatott. 2002-es gép, az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszer a 256-os mellé bement egy 521-es anno.
Még mindig tévedés van a cikkben, a világszintű böngészőhasználat vs. egy oldal logfájlai nem ugyanazok.

marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=0

IE: 77%
FF: 16%
Opera: 0,65%
Pontosan, ezt én se étem soha, mit akar mindenki, aki a fos firefoxnak szurkol, a w3 semmitmondó statisztikáival.
Én pont azért mondtam, hogy milyen szépen látszik a Firefox előretörése a fos IE-vel szemben :P
sztahanov: akár ti is kidobhatnátok pl a hazai adatokat, vagy az index. Csak a százalékot, hogy az indexet mivel látogatják milyen arányban, meg összesítve a bloghus blogokat mivel :)
KGyST 2007.12.14. 19:50:37

Google Desktop, avast, WAMP szerver, Skype, néhány .net-es utility, macroexpress és 10 egyéb más társa, oldalteszthez nem árt, ha az állandóan 20-30 füles operából pillanatok alatt meg tudok nyitni 3 gombnyomással egy szafarit, egy ff-et, egy ie6-ot és egy vmware-es xp-t az ie7 miatt, vagy egy gentoo-t normális szerverkörnyezethez,
ezek között ráadásul még váltogatni is szeretnék. És igen, OOo, adott esetben messenger, fejlesztőeszközök, svn, alternatív videólejátszók...

Nem mondom, h nem lehet 1 gigával, de azért hogy ne lenne releváns ezt inkább a 4x-ére növelni, talán mégsem állja meg a helyét...
Még annyit az operáról, hogy a kompatibilitás miatt valóban kell valamennyi voluntarista attitűd a használatához, és a devtoolbarjuk mindenképp, amivel gombnyomásra meg lehet nézni az oldalt más böngészőben.

Okosan bele is rakták ezt a funkciót már a 9.5-be.
Håkon Wium Lie bácsinak innen kívánom, hogy minden kívánsága ilyen gyorsan teljesüljön!

blogs.msdn.com/ie/archive/2007/12/19/internet-explorer-8-and-acid2-a-milestone.aspx