Hírolvasó funkció a Google Earthben

A geolokáció 2007 és 2008 egyik bűvszava. Elsősorban azért, mert végre sikerült találni egy olyan metaadatot, mellyel rengeteg információ vizuálisan is könnyebben, kreatívabban is megjeleníthető.

A Google Earth és a New York Times most gondolt egyet, és azokat a híreket, melyeknél egyáltalán érdekes a "hol?", geotagekkel látták el. Ugye valami olyasmit kell elképzelni, mint amilyen a twitterezőknek a Twittervision. A layer a Google Earth legfrissebb verziójában a "Geographic Web" mappában található.

A "geolokált" hírszolgáltatás ötlete amúgy valószínűleg arra fog sarkallni startupokat, és egyszer talán nagyobb online médiacégeket is, hogy híreiket térképen is elhelyezzék. Elsősorban nyilván a nemzetközi híreknél érdekes egy-egy ilyen térképes mashup, ugyanakkor azt sem tartanám kizártnak, hogy egyszer a Google Earth több hírügynökség és szerkesztőség anyagait fogja megmutatni egyetlen térképen.

Egyelőre 15 percenként frissítik be a timesos híradatbázist. De nyilván megoldható lenne a folyamatos, up-to-date geohírszolgáltatás is. A Google nagy eredménye ezen a téren nyilván az lenne, ha a Google News híreit képesek lennének geolokálni, és egyszer megjelenhetne a hírek mellett a kis földgömb ikon, valamint a "geo view version".
Címkék: google google earth térképalkalmazások geotagging
2008.04.08. 10:29. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A geolokált híreknek egy nagy előnyük van még, hogy szűrni lehet őket, pl. a saját fizikai környezetre. Hogy a "záporok, zivatarok várhatóak" helyett akkor kapjunk figyelmeztetést, amikor egy zivatarcella épp felénk tart. Hogy az ország másik felén lezárt utakról szóló hírek ne jussanak el hozzánk, ami a közelben van, az viszont igen. A szűkebb környékről szóló hírszolgáltatások felfutását sokan várják, talán majd most.
Vagy akkor lenne csak az igazi, ha pl egy blogpostnak (esetleg a kommentjének) valamilyen geolokált cimkét tudnék adni.

Majd később ha valaki rákeres a helyre a google-ben vagy a google mapben, látná, hogy hopp! itt azért vannak még jóságok a helyszínnel kapcsolatban.
Egyébként valami hasonló kezdeményzés itthon is van: geospace.hu/terkep/
Ahogy mozgatod a térképet a hírek fülön látható a nagy portálok hírei.
A Wii-ben van hasonló hírolvasó, ott elég jól néz ki a 3D-s földgömbös illusztráció a hírek mellett.
A Google-nek már eddig is voltak pl. olyan tőzsdei hírszolgáltatásai, ami egy idővonalon a tőzsdei árfolyamgörbére rárakta a híreket. Egy nagyon előnyös dolog volt már az is, és az egyes baleseti hírek megjelenítése, akár majd a későbbi Google térképpel működő GPS navigációs rendszerek is tudnak belőle "tanulni", hogy mikor merre tervezzék meg az utvonalat. Minél több információ lesz egy helyen, és minél jobban tudják azok értelmezését automatizálni, annál hatékonyabb arra épülő szolgáltatásokat fog tudni biztosítani a cég.
Szerintem ez is egy jó kezdeményezés.
Néztem, a Yahoo Pipesben ez az egész dolog már meg van csinálva, csak Yahoo-szokás szerint csak az USA-ban müxik. Ott ki lehet a hírekből szedni a helyet, értelmezi, hogy valami valamitől mennyire van stb.

Magyar helyeket nem nagyon kezel, nekem a NOL fídjében egy itemre adott helyet, egy makó környéki sztorira, ahol legalább három településnév volt, Egyiptomot.
Érdekes, ez a geospace.hu egész releváns tartalmakat ad ki, nem lenne baj, ha ezt egy RSS-be be lehetne tennni.
Hír, esemény, statisztikai adatok összekapcsolása térképpel műfajban: chicago.everyblock.com/