Itt a Flickr Video (avagy mit tartalmaz egy 2008-as fotómegosztó szájt?)

Múltkor már felvetettem, hogy vajon jó ötlet-e a Flickr (vagyhát a Yahoo) részéről, hogy ebbe a népszerű és sikeres fotómegosztó szolgáltatásba beenged egyéb tartalomfajtákat is. A mai nappal ugye már hivatalosan is létezik a Flickr Video, úgyhogy itt az idő, hogy ismét feltegyük a kérdést: mi is történik itt?

Igazából nem is a digitális fényképezőgépekről, hanem a zsebkütyükről kell itt szólni. Mert például a Flickrbe eddig több mint 1,7 millió képet (csak tegnap több mint 13 ezret) töltöttek fel iPhone-nal, szóval a digitális fotózás sem pont olyan már, mint anno.

Bár a Flickr imidzse kétségtelenül a fotómegosztás lesz a jövőben is, értelmes ellépni abba az irányba, hogy a felhasználók ne csak képeiket, hanem az eszközön található összes fájlt fel tudják tölteni, ha már egyszer vannak olyan aktívak és ráböknek az "upload" gombra. És ha már egyszer történelmileg úgy alakult, hogy a fényképezőgépek és a fotós mobilok videót is tudnak rögzíteni, naná, hogy értelmes dolog valahogy ezeket a videókat is kezelni.


A Flickr amúgy - ahogy azt várni is lehetett - elsősorban és kizárólag a szép (és saját készítésű) tartalmakat támogatja, akkor is ha az adott tartalom épp nem kép, hanem mozgókép. Nem hiába hozták azt a szabályt, hogy csak a pro tagok tudnak videót feltölteni. Egyrészt szeretnék nagyon ellenőrizni a minőséget, másrészt nem szeretnék, ha ellepné a Flickrt a videótartalom. Szóval inkább színesítő funkció ez. Amúgy meg tlaán kicsit felnyomja majd az évi 25 dolláros pro account bizniszt. (Üzleti modell, haha.)

A fotók, screenshotok és videók után már csak a hangfájlok megosztása marad hátra. Igaz, puszta hang rögzítéséhez nem használják annyira sokan fényképezőgépüket vagy iPhone-jukat. Ha így alakul, nyilván a Flickr az audiofájlokat is beengedi majd. És akkor jajj az épp újjáéledő Odeónak.
Címkék: yahoo flickr videómegosztók képmegosztók
2008.04.09. 16:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A Flickr amúgy - ahogy azt várni is lehetett - elsősorban és kizárólag a szép (és saját készítésű) tartalmakat támogatja, akkor is ha az adott tartalom épp nem kép, hanem mozgókép."

Bocs, de ez a gyakorlatban mit jelent?
Az én képeim nem minden esetben szép képek -és nem feltétlenül saját készítésűek -mégis ott vannak a Flickren.
A blip.tv az igazi hardcore videómegosztó, mindent tud szinte!
spacepunk, arra kell gondolnod, ami miatt személy szerint magam is megszerettem a flickr-t (és vásároltam pro accountot), vagyis hogy ha elidőzöl az oldalon, látni fogod, valahol azért van egy bizonyos esztétikai mérce, amihez a többség igyekszik húzni.

én ezért nem tekintem puszta képmegosztónak a flickr-t, sőt, már egyre kevésbé annak gondolom, én jóval inkább egy ilyen deviantart-os "megmutatom, mit tudok" attitűdöt vélek benne felfedezni.
egyébként a komjuniti elég egyöntetűen kiáll a videók ellen, sorra születnek a vizuális tiltakozások:
www.flickr.com/photos/albyspace/2401095891/