I can has podcatz

Két évvel ezelőtt próbáltam eltemetni a podcastingot. Majd tavaly még egyszer (bár már sokkal sajnálkozóbban). A CommonCraft "In Plain English" videósorozatának egyik friss darabja épp a podcastingot próbálja meg népszerűsíteni:


A podcasting elsősorban továbbra is azok számára érdekes, akik iPodot vagy más, olyan hordozható kütyüt használnak, mely nem rendelkezik netkapcsolattal. Szóval az offline webböngészőhöz hasonló dolog a podcast is. Letöltöm, hogy később megnézzem/meghallgassam.

Akinek belefér ez a fajta médiafogyasztás az életébe, az rendszerint azon sopánkodik, hogy miért nincs még több, még jobb ingyenes podcast a weben. A többiek pedig éppen úgy értetlenkednek az egészen, mint a Twittert még nem használók a Twitteren.

Pedig.

Pedig a podcast a webkultúra válasza az élő rádióadásokra. Nem mindig vagyok rádió előtt, nem mindig tudom meghallgatni éppen akkor a műsort. A podcast meg lehetővé teszi számomra, hogy akkor és ott, és olyan eszközön hallgassam az adott műsort, amikor, ahol és azon, amin csak akarom.

A podcast - miként mondjuk a feedolvasás is - tipikusan geek dolog. Hiába jönnek a felmérések arról, hogy mennyi podcaster és feedolvasó netező van, tudjuk pontosan, hogy nagyrészük geek. És amíg ez így marad, addig nem beszélhetünk a podcast sikerességéről.

Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb podcastok szinte kivétel nélkül mind geekeknek szólnak, geekekről, geekektől. Az első podcast hírességek is ebből a szcénából kerülnek ki. És ha ez nem változik a jövőben, akkor nem ártana valahogy újragondolni ezt az egész on-demand médiafogyasztást... in plain English.
Címkék: podcast videó podcasting
2008.04.28. 11:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilyesmi próbálkozás a mevio (ex podshow), ami elvileg valami premium online content dolog akar lenni, és a statok elég meggyőzően hangzanak:

"Bloom said Omniture data shows the site attracted 8 million unique visitors in March, up from 200,000 a year ago. It now counts nearly 100 million video views per month."

indulás óta nézegettem klippeket, oké hogy nagyrésze geek téma, de ez már talán szélesebb körben is eladható lesz.

mevio.com/
Azért annyit megjegyeznénk, hogy például a az egyik legsikeresebb podcastot Ricky Gervais, egy brit komikus jegyzi, eddig kb. 8 millió letöltéssel, ami szerinte túlmutat a geekek valóban szűk táborán.
Jó, ha letoltom hogy késobb offlinen megnízzem a bongészoben, azt úgyhívják, hogy: Gyorsítótár (amit Offline módban is lehet használni).
A podcast ugyanolyan, mint az RSS, fel kell fedezni. A nyelv itt különösen akadály lehet, mert hány magyar podcast is van?

Aki viszont tud angolul, az szerintem úszhat a podcast tengerben.

Amit én a Linuxos programoknál észrevettem, hogy az alap zenelejátszók mindenhol támogatják a podcast letöltést (és ma már nem csak geek-ek Linuxoznak!).
- Azok a podcast-ok amiket én ismerek letölthetők sima mp3-akként és nem kell hozzá sem iPod, sem mac, sem egyéb geek-kompatibils hardver.

- Egy modern ember szeme így is túl van terhelve. Tiszta felüdülés egy óra erejéig valamiféle képernyő vagy nyomtatott anyag bámulása nélkül létezni manapság. A podcast-ot el lehet vinni futni, edzeni, utazni.

- Olyan mennyiségű informális anyagot ami egy podcast-ban fél óra alatt elhangozhat egyrészt képtelenség lenne elolvasni másrész ki lenne az a barom aki bepötyögi.

Szóval szerintem a podcast nem geek-ség (persze azzá lehet tenni), hanem egy nagyon is praktikus dolog.
Az egyik alapvető dolog, amivel a podcastet "el lehetne adni", az szerintem az, hogy először is a nevét megváltoztassák.
A Bartók Rádiónak van két nagyon érdekes sorozata. Nekem nincs rádióm, és nem is vagyok mindig gépközelben, amikor adják őket. Rájöttem, hogy az adások még egy hétig fent vannak mp3-ban a neten, csak kicsit trükkös kinyerni a linket (innen kell: real1.radio.hu/bartok/). Azt csináltam, hogy beállítottam az iCalt, hogy mindig a műsor elhangzása után töltse le nekem őket. Tipikusan az a dolog, amire podcastot lehetne csinálni. (Tegnap óta sajnos nem működik az archívum.)
Vagyis podcastnek nevezhető tágabb értelemben minden rendszeresen feltöltött "műsor" hangfájlja (pl mp3)? Evenorbi feltette a kérdést, hogy "A nyelv itt különösen akadály lehet, mert hány magyar podcast is van?" Érdekes lenne tudni legalább nagyságrendileg.
B.Z. az előbbi hozzászólásában helyesen említette a Magyar Rádiót, mely jó példa volt a letölthető műsorokra. Két évre visszamenőleg lehetett letölteni bármely órát a három főadó műsoráról. Aztán csak 6 hónapra, 2 hétre, majd egy hétre visszamenőleg tudtuk visszahallgatni (már nem is letölteni - trükkök nélkül). (Közben persze a Petőfi megszűnt, helyette kaptunk egy fél gigás mp3 lejátszót, de ez más téma.) Most meg már állítólag nem is működik. Itt a legnagyobb magyar nyelvű hangtár (lehetne ez a magyar szó rá, a MR-nál így hívták, csak tulajdonnévként) fokozatos elsorvasztásának lehettünk tanúi.

Azzal a véleménnyel vitatkoznék, hogy csak geekek adnak műsort geekeknek geek témában. Magyar nyelven a helyi rádiók műsorával szoktam találkozni. (Például Budapest XI. kerületében - és persze neten - elérhető Fúzió Rádió teljes műsora visszahallgatható egy hétig).

Vagy épp a csak interneten sugárzó rádiókéval. (Erre jó példa a Szent Korona Rádió, ahol időbeli megkötés nélkül letölthetők az elhangzott műsorok a "Podcast" fülre kattintva).

Rádióadás nélküli, direkt hetente ezért készülő adás pl.: bombagyar.hu/index.php?section=radio

Ezek egyike sem kifejezetten geek témájú volt geekeknek. Persze olyan is van, de nem CSAK.

A "hallgatottsági adatokra" azért kíváncsi lennék a magyar nyelvűeken belül.
"Vagyis podcastnek nevezhető tágabb értelemben minden rendszeresen feltöltött "műsor" hangfájlja (pl mp3)? "

nem, a podcast az, hogy automatikusan letöltődik, mert feed, és mondjuk ipodnál auto szinkronizálódik. Rádugod az mp3cuccot a gépre, és már rajta is van, nem is kattintottál pluszban semmit.
Nézz körül az iTunes Store-ban, milyen podcastok vannak a világ boldogabbik felén. Szerintem az ITS éppen úgy nem a geekeknek szól, ahogy iPodot se csak geekek vesznek.
Magyar nyelvű podcastokat kerestem, de nem igazán találtam. Bár van egy podcast.hu nevű oldal, azt azért nem állítanám hogy hú de sokminden található ott.
Az lenne - nekem - a legjobb, ha az általam hallgatott rádiók a nem zenei műsoraikat podcast formájában elérhetővé tennék, akár a bennük lévő reklámokkal együtt. Sajnos vannak olyan műsorok, melyek érdekelnének de a sugárzásuk egybe esik más, fontosabb elfoglaltságaimmal.
Mondjuk az mr2-nek pont van podcastja:
www.mr2-petofi.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1503
Szerintem ez az egy hetes, órákra bontott archívum se volt rossz, annyit kellett volna csinálni, hogy minden órához adni egy feed-et, és öröm-boldogság.
human_insect, kösz a választ

Az "MR2" podcastjéhez meg csak annyit: hiába van, ha már műsorok nincsenek, mint még egy éve is a Petőfin. Ennek így nem sok értelme van, mert ha érdekelnek a zeneszámok, akkor inkább albumonként töltöm le valahonnan reklám, fecsegés és ismétlés nélkül.
Ennek van értelem hosszútávon?
Nekem úgy tűnik, hogy egyre gyorsabban haladunk afelé, hogy általános internetelérésünk legyen a Földön a nap 24 órájában. Így online hallgathatunk mindent.

Kérdés, hogy van-e akkora kezdeti igény, amit érdemes kielégíteni, amíg ezt a szintet elérjük?
Illed: ahogy irtak az elso szamu ertelme az, hogy elore rogzitve van a musor, nem akkor es nem olyan tempoban kell hallgatnod, ahogy az eloallitok szeretnek. Megallit, visszateker, masnap folytat, stb. A mobil eszkozoknel pedig meg eleg sokaig problema lesz az energiaellatas. Ha nem muszaj nem akarsz majd folyamatosan adatot forgalmazni.
EdBoyWW: mi a baj a névvel? szerintem teljesen oké. amerikában nincs is olyan kifejezés, hogy mp3 player vagy ilyesmi, csak ipod, oszt annyi. az emberek több mint 90%ának ipodja van. szóval a világ almásabb felén szerintem ennek van létjogosultsága.
A kossuth rádió néhány riportját szívesen meghallgatnám Podcastben, ha nem ez az idióta műsortáruk lenne, meg nem kéne 3(!) hetet várni, ha el akarsz kérni eghy anyagot.
Egy friss magyar nyelvű, beszélős podcast:
www.vipcast.hu