Dollármilliárdos összefogás a Wifi 2.0-ért

A Google, a Comcast, az Intel, a Time Warner Cable és két másik cég együttesen 3,2 milliárd dollárt fektetett a "Wifi 2.0" projektbe (melynek összértékét 12 milliárdra becsülik), melynek gerincét a WiMAX technológia és a 2,5 GHz-es szélessáv adja.

A szövetség célja, hogy jobb és gyorsabb vezeték nélküli netelérést tudjanak nyújtani, mint a jelenlegi amerikai szolgáltatók. Ráadásul egész városokra, övezetekre kiterjesztve. A Google félmilliárd dollárral szállt be a bizniszbe.

Miért csatlakozott a Google a WiMAX-népszerűsítő kezdeményezéshez? Elsősorban azért, hogy minél több mobil- és laptopfelhasználóhoz vigye el webkeresőjét és webes alkalmazásait. Na meg azért, hogy olyan nyílt protokollokat támogathassan, melyek előrébb lendítik az Android-képes mobileszközök terjedését.

A Google végső célja, hogy a vezeték nélküli internet minden élethelyzetben reális alternatívája legyen a vezetékesnek. Vagyis az "always online" életérzés lepje el a világot, és így minden webes szolgáltatását 24/7 használhassák a netezők.

Az új vezeték nélküli szélessávú hálózat kiépítése igencsak költséges. Az sem biztos, hogy a projektbe pumplot dollármilliárdok elgendőek lesznek az üdvösséghez. A másik veszély pedig az lehet, hogy amúgy totálisan különböző üzleti érdekekkel rendelkező cégek fogtak most össze egy ügy érdekében. És egyáltalán nem biztos, hogy 2010-ig fent tud maradni ez a laza szövetség. (A cél, hogy 2010-re az USA-ban 140 millióan wimaxolhassanak. De a végső cél persze az, hogy minden amerikai netező egyszer wimaxon kapcsolódjon a világhálóra.)

Mindenesetre ha a Google, Sprint, a Comcast, az Intel Capital és a Warner jól csinálja, hamarosan komoly versenyhelyzetbe kerülhetnek az utóbbi években inkább saját sebeiket nyalogató netszolgáltatók. (Egyben a net semlegességének ügye is újra napirendre kerülhet.)

Ne feledjük, a vezeték nélküli szélessávú netelérés az egész webes és mobilipar fejlődését alapvetően meg fogja határozni a következő években. Internetadó helyett tehát sokkal fontosabb lenne az olcsó, gyors vezeték nélküli neten munkálkodnia nem csak az érdekelt és érintett vállalatoknak, de a politikának és a jelenlegi netszolgáltatóknak is.
Címkék: üzlet wifi net neutrality
2008.05.07. 17:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez az én nézőpontom, te itt a felénk lévo internetek osszehasonlításában, azért a kábeles a nyerő.

Itt a faluban 3 féle netfajta érheto el:

ADSL - 1536/256 KB/sec;
Műhód'as [gy.k.: műholdas];
Mikrohullámú [nyugi, nem sütő];

Az ADSL lazán veri az osszes tobbi szolgáltatót sebességben és elérhetoségben.

Míg a tobbi szolgáltatónál a net az ADSL-hez képest csak kúszik, addig az elérhetosége sem 97%-os mind az én ADSL-mé, mert:
Ha beborul, akkor szakadnak;
Ha esik / havazik stb. akkor nem is megy.

Úgyhogy én azért jelenleg [felénk!] a kábelos netet javaslom...
"Ha beborul, akkor szakadnak;
Ha esik / havazik stb. akkor nem is megy."

Ez szolgáltatófüggő. Nekem is wifis netem van és szakadó esőben is teljesen jó. (15-30 ms ping)
2010???

Az egy kicsit közel van ahhoz képest, hogy én tavaly még a Scientific Americanban olvasgattam róla. (Meg, hogy minden ellenérdekelt keresztbe akar tenni neki, van egy pár, kezdve a mobil- és tv- szolgáltatóktól bárki másig)
Amikor tanultam, azt mondták ha baj van a hálózattal először azt ellenőrizzem, hogy a kábelek rendben vannak-e. Itt ez a WIFIs baromság és egyből bukott minden tanulmányom...

**Na jó ez csak vicc volt.

Azért kíváncsi vagyok mi lesz a vége ennek! Ki tudja még a végén lehet belőle egy média-maffia háború is...:D:D
nem nagyon értem ez a városokra kiterjedő wifit (és így a wimaxot). Ez azt jelenti, hogy egy darab adótorony van ami sugározza a netet, vagy több adótorony (okay, hotspot), de - mint a GSM esetében - lazán lehet ugrálni köztük, úgy h nem szakad meg a kapcsolat?
A Wimax Dél Koreában Szöulban már üzemel igen nagy hatásokkal és lefedettséggel. KB mint nálunk a HSDPA Elég jól működik. A Samsungnak és talán az LG-nek is vannak már igen komoly wimax kütyüi.