Kontaktvihar a Gmailben

Tisztázzuk mindjárt az elején: szerintem a Google egyik legnagyszerűbb újítása (khm, a közösségi hálók korában), hogy azokat az emailcímeket automatikusan kontaktként kezeli, melyekre rendszeresen írok és kapok is válaszlevelet. Szerintem ez nem megnehezíti, de épp hogy megkönnyíti az online kommunikációt. A fene se akarja minden egyes emberről, akivel csak kapcsolatba kerül eldönteni, hogy ő most legyen-e kontakt vagy sem.

A kontakt az, akivel levelezni, csetelni szoktam. Slussz-passz. Szerintem ez teljesen jó, egyszerű, értelmes definíció. A másik, ami a Gmail eddigi félautomata kontaktkezelése mellett szól, hogy a Gmailben egyáltalán nincs szükség arra, hogy kontaktlistából válogassuk ki a címzetteket. A prediktív szövegbevitelnek hála, a világ legegyszerűbb dolga a Gmailben olyan embernek levelet írni, akivel már váltottam korábban levelet, vagy cseteltem. Vagyis: kontaktom.

Ehhez képest persze érdekes, hogy a Gmail most kicsit visszakozik. És a Contacts menüpont alatt ezentúl ott figyeg az opt-out auto-contact kikapcsolás funkció. Tök fölöslegesen. Sokkal egyszerűbb lenne, ha egyes, a Gmail által kontaktként értelmezett emailcímet egyenként ki lehetne venni a kontaktlistából.

Azzal, hogy a Google egynél több helyen használja a kontaktlistát (a levelezés mellett a csetkliensben és a Google Readerben is), a felhasználó számára követhetetlenné válik ez a ki-bekapcsolás dolog. A lényeg a lényeg. Szerintem minden jó volt úgy ahogy volt. Nem a Gmailnek kellene visszakoznia, hanem a többi webmailszolgáltatónak kellene végre felismernie, hogy a kontakt nem az, amit a felhasználó annak jelöl, hanem a kontakt a kapcsolat egy típusa.

Ha rendszeresen beszélek valakivel, arról hiába állítom, hogy nem állok vele kapcsolatban. Attól még kapcsolatban állok vele. És valószínű, hogy a jövőben is kapcsolatba kerülhetek vele. Ezért értelmes a levelezőnek észben tartani emailcímét.

Címkék: google gmail
2008.07.17. 09:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez az! Szerintem is jobb volt az eredeti módszer! Vissza a korábbi kontaktkezeléshez, most rögtön!
nem kell visszasirni semmit. az uj modszer opt-out. vagyis csak azoknak el, akik kifejezetten beleklikkelnek abba a csekbokszba.
Nem értem a problémát. A régi módon is használható a dolog, meg az új módon is. Mi ezzel a baj?

A prediktív szövegbevitelt az egybites userek valószínűleg nem használják, mert arra vannak beállva, hogy rákattintsanak a kontaktokra, és ott a listában válasszák ki, hogy kinek akarnak írni. Nekik nyilván zavaró, ha nagyon sok ember van a listában.

Alóluk nem lehet csak úgy kihúzni a kontaktlistát, hogy ezentúl használjátok a prediktív szövegbevitelt, úgyhogy az ő életüket megkönnyíti ez a fejlesztés.

Aki még kockább, az úgyis tudja, hogy a prediktív a jobb, szóval neki meg mindegy.
Ez egy olyan feature, amit a júzerek - köztük velem - régóta követelnek a googletól. Én pl úgy szeretném használni a google kontaktjaim, mint az állandó címlistám, és abban bizony nincsen helye olyan embereknek, akikkel 2 emailt váltottam, mert pl egy apróhirdetésemre válaszoltak, még valamikor 2005-ben. Vagy miért lenne nekem kontakton a nemtudom melyik hírlevél? Apple Mailban is van predektív címkiegészítés, de az külön adatbázisból veszi a címeket, mégpedig az összes olyat, akinek már írtam. Az Address Bookom mégis külön adatbázis, persze a predektív rész onnan is táplálkozik. Szerintem kb ugyanígy kéne működnie gmailben is.
ezzel csak az a baj, hogy olyan emberek is szerepelnek a google talk kontaktjaim között, akiknek még életemben nem írtam e-mailt. akkor ez most hogy is van? üdvözlöm ezt az újítást...
phanatic: sztem is, én is így használom a mail kliensem. Idegesítő ha a kontaktlista tele van szeméttel.
Nem igazán értem azokat, akik arról panaszkodnak, hogy 'tele vana kontaktlista szeméttel'. Én még gyakorlatilag a kontaktlistámat nem láttam egyben, nem is tudom, mennyi név van benne. Amikor írni akarok pl Gábornak, elkezden beírni hogy gabo... és itt már max 5 név jelenik meg, amiből könnyedén ki tudom választani a címzettet. Nekem fura, édesanyám is ezzel küzd, ha törik, ha szakad, közvetlenül a listáról akarja kiválasztani a címzetteket, és órákat tököl azon, hogy melyik legyen rajta, és nem... tök fölöslegesen. De nem vagyunk egyformák: ha valakinek a régi fajta kontaktkezelés kell, hát legyen: a gugli megcsinálta nekik, és most mindenki boldog.
Mellesleg a Gmail már Operáta is Optimalizálva lett. :P
Lázsd: magyaropera.blog.hu/2008/07/16/most_mar_a_gmail_is_opera_barat

A Picasa úgyszintén. :D
Ahogy nézem szépen lassan, de minden menni fog a Googlenál Opera alatt is. :P
Szakyster: a levelező részével semmi bajom, de ne vegyen már fel mindenkit a google talkba is, akitől valaha kaptam levelet.
eztán is ugyanúgy működik, mint eddig, csak külön sorolja fel azokat, akiknek ritkán írtál. a pipával csak annyit érsz el, hogy nem leszne külön felsorolva. a prediktív izé meg ugyanúgy működik az összes létező kontaktra.
gravy_t-nél a pont, fölösleges írás, hibás logikával, mert a kontaktlista feletti kontroll jogos igény.

Egyébként is óvatosan kéne bánni a google-befrissülésekkel, mert azért a google ezekre befigyel, meg közönségakarat szerint méri be, és abból lesznek az ilyen befülledt okoskodások.
magyar free webmailben is van ilyen, csak ott nem kikapcsolható
Mintha nem lenne az igazi, nekem legalábbis másodszor pakolja vissza a Suggested Contacts listába azokat, akiket egyszer már átraktam a My Contacts-ba.