4,6 milliárd forint közbeszerzés nélkül

Az uniós források magyarországi sikerességét fenyegető legnagyobb veszély a korrupció - mondta Bajnai Gordon 2007-ben.

Mivel mással járhatna elöl ebben az uniós pénzek szétosztásával foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), mint egy évek óta zajló elrettentő példával, egy rendkívül gyanús közbeszerzéssel?

A 200 milliós webszájt botránya óta mindenki tudja, hogy az informatikai szolgáltatások árai lehetnek bármennyire elszálltak, a biztonságra és kapacitásra való hivatkozással minden kritika elkenhető.

Az NFÜ évek óta fejleszteti az EU-s pályázatokat menedzselő Egységes Monitoring Információs Rendszerét egy Welt 2000 Kft. nevű céggel, mely az első közbeszerzésen elnyert 262 millió forintos fejlesztése óta az egyetlen meghívottja a rendszer újabb és újabb továbbfejlesztésére kiírt tendereknek. A számos furcsa momentummal járó projektben azóta 4,6 milliárdot fizettek ki a cégnek.

A valóság lepipálja az összeesküvés-elméletes krimiket. A szálak egyrészt Dobrev Kláráig, másrészt a Welt 2000 Kft. korábbi (de állítólag azóta is a cég érdekeit védő) tulajdonos-ügyvezetőjéig, az MSZP-s Komáromi Andrásig vezetnek.

Minden szoftverfejlesztő cég álma (de piaci körülmények közt ritkaság), hogy egy egyedi rendszer fejlesztésére olyan szerződést kössön, amely nem ad továbbfejlesztési jogot a vásárlónak, sőt kizárja, hogy más cég fejleszthesse tovább az adott rendszert.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen kivételes cég remek referenciákkal, óriási tapasztalattal bír. Nos, erről keveset tudhat meg, mert a Welt 2000 Kft.-nek 2008-ban még weboldala sincs. Azaz mégis van, de ahogy egy normál cégnél a weboldal a nyílt tájékoztatás eszköze, nyilvánvaló, hogy egy ilyen vállalkozás esetében a webcímen csak egy azonosítót és jelszót kérő panel ugrik fel. Vajon mit akarnak üzenni? "Csak azok tudhatnak meg bármit a cégünkről, akik számítanak"?

A Welt 2000 a reálgazdasági válságra való felkészülés jegyében idén októberben újabb 1,1 milliárd forintra szerződött az NFÜ-vel. Az újabb megbízás eljárásának visszásságaival kapcsolatban az NFÜ azt válaszolta: "Ők kivételes helyzetben voltak...". Hát igen.

Az NFÜ egyik feladata, hogy segítsen a recesszióba süllyedt hazai piac vállalkozásainak a fejlődésben. A Welt 2000 Kft.-vel kapcsolatban ezt komolyan veszik. Bármi áron.

Címkék: politika korrupció közbeszerzés
2008.12.03. 09:55. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felháborító. Sajnos sok pályázatot direkt úgy írnak ki, hogy a feltételek miatt csak az előre kiválasztott cég nyerheti meg.
No comment... :)

Just as Usual... nothing new under the sun
Hasonlatos a cég az IDOM 2000 Zrt-hez, aki 2001 óta a házi beszállító (kormányok jöhetnek, mehetnek, ők stabilan évi 3.5 milliárod kaszálnak).
HVG nov. 29-száma, az új IDOM főnök reagálása: "A meglevő rendszer fejlesztését a legszakszerűbben és legolcsóbban annak eredeti fejlesztője tudja elvégezni, nagyságrenddel drágább lenne, ha a fejlesztés lehetőségét is megvenné a megrendelő."

Meg kell kérdezni az önkormányzati dolgozókat, milyen szupi is a rendszer.
hát a gordonka meg a klárika nincs kapcsolatban egymással? ferencen keresztül? gordonka ha tud ilyenekről miért nem tesz valamit?
- Komáromi András
- Szabó Lajos
- Komáromi András
és Dr. Jakab János

Tolvajok. Lopnak. Kiskorukban a közérben loptak rágót, most már nagyban teszik ugyanezt. A te pénzedet lopják.

Vajon a szomszédaik, a barátaik, gyermekeik osztálytársai és tanáraik tudják ezt?

Ha nem, tudassuk velük.

bocsanat elirtam, az utobbi 4 evben volt 3,5 milliard
Fejétől bűzlik a hal.
Nem ezen csodálkozom, hanem azon, hogy nincs egy jó érzésű ember aki egyszer jól pofánvágja azokat akiket kell...
Majd mindjárt bejön valaki, beböfögi, hogy kajaibrahim meg josziptot, és szőlőbányák, és már le is van tudva, hiszen egálba vannak egyből a két oldalon. Az nem zavar senkit, hogy ezeknek egy-egy suskusába belefér csóri fidex összes ismertté vált gyanús ügylete háromszor.
Nagyon jól hangzik ez a nemtom hányezer milliárd, amit az EU-tól kapunk.

Csakhogy ilyenkor senki nem teszi hozzá, hogy mi mennyit fizettünk és fizetünk be összesen!

És az EU miatt kiesett adóbevételekről (pl. vám, úthasználati díj stb), továbbá az EU miatti egyéb költségekről sincs szó.
Törjük a fejünket, hogyan éehetne az ilyesmit megakadályozni. Valamilyen hatékony és független monitoring szervezet kellene, ami vizsgálná a közbeszerzéseket, jogosítványa lenne hozzáférni a szerződésekhez és hatásköre a korrupció megakadályozására. A probléma persze az, hogy az igazságszolgáltatás Mo-n kontraproduktív és elkötelezett, vagyis annak keretén belül - bíróság előtt - nehéz lenne támadni a nyilvánvaló lopást. Ott van pl. az ÁSZ, akármit mondanak, pusztába kiáltott szó. Tanácstalan vagyok, help!
"Hasonlatos a cég az IDOM 2000 Zrt-hez, aki 2001 óta a házi beszállító (kormányok jöhetnek, mehetnek, ők stabilan évi 3.5 milliárod kaszálnak)."

A Welt2000 is ilyen kormányokon átívelő sikertörténetnek tűnik, már a Széchenyi-terv informatikai hátterét is ők csinálták.
Szerinte miért van az, hogy ezidáig egyetlen korrupciós ugyben sem sikerült bebizonyítani, azt, hogy a politika érintett?
Azért mer ebben az ügyekben mindig példás többpárti konszenzus van.
A média előtt köpködik egymást, aztán a sajtótájékoztató után meg szépen leülnek és elkérik egymás bankszámla számát.

Én azért bízom abban, hogy előbb utóbb csak elveszti a türelmét pár ezer ember és feldíszítik a lámpavasakat.

Addig is jegyezzük csak meg a nevüket.
Azon tunodom, miert van az, hogy sorra mennek el a legjobb tudosaink, sportoloink, muveszeink - de olyanrol nem, alig hallani, hogy "X politikus gyomorgorcs miatt visszavonult", vagy netan "X politikus hosszu evek oszinte es onzetlen munkssaga utan elhunyt."

A hatalomehseg megvaltoztatja a geneket es orok eletet biztosit?

Demagog rohadek-e vagyok?
"Bár informatikai cégrõl van szó, a Welt 2000 Kft. honlapja napok óta nem érhetõ el, az ügyvezetõ szerint ugyanis biztonságtechnikai okokból fel kellett függeszteni a mûködését. Az 1995 decemberében alakult vállalkozás több állami megbízáshoz is jutott az utóbbi nyolc évben. 2000-ben nyert az ÁPV Rt. által hirdetett informatikai pályázaton, majd 2003-ban és 2004-ben elnyert három megbízást a Magyar Fejlesztési Bank pályázatain is. 2001-ben és 2003-ban sikeresen szerepelt a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. két tenderén is. Ezeknek a megbízásoknak az értéke azonban elmarad attól, amennyit a 2003 nyara óta az NFÜ-vel és jogelõdjeivel kötött szerzõdések képviselnek. Az ügynökség egyik válaszából kiderül, hogy a cég külföldön is megjelent, az EMIR iránt "ugyanis már új tagországokban is élénk érdeklõdés mutatkozik"."

www.origo.hu/itthon/20080305-a-nemzeti-fejlesztesi-ugynokseg-es-a-welt-2000-kft-kozotti.html

El kéne kérni az NFÜ-től a rendszer specifikációját. A nagy összegű közpénzekre tekintettel talán közérdekű adat...
fater te mégis hol dolgozol, hogy ennyire tudod, mennyire nem jó a rendszer?
nem a cég tudásával van itt a baj, hanem a pénzekkel, amit van pofájuk elkérni.
@Tgr: Annak idején a Happy End Kft. is büszkén sorolta a referenciáit. Ahogy a Welt 2000 esetében, ott is csak állami referenciák merültek fel.

A piacon valóban jelenlevő ismert cégek közt egy sincs, akinek csak állami megrendelései lennének.

Ez mutatja, hogy a piacon eladhatatlan a termékük/szolgáltatásuk.
Kellene még egy rendszerváltás
A rendszerváltás nem old meg semmit, hiszen olyan a politikai elit, mint a nép: Mo-n a nép is ilyen... Lehet, a hozzászólók épp nem, mint ahogy gerinces politikus is akad, de a közállapotok mégis szomorúak. Az, ahogy bepofátlankodnak elém a sorba vezetés közben, ugyanonnan ered, mint a korrupció: egyes emberek - finoman szólva - egyenlőbbnek érzik magukat másoknál, így őket előjogok illetik meg. A mai politikai elit - mindkét oldalon - zsebpénznek tekinti a költségvetést és csak akkor támogat bármilyen épkézláb javaslatot, ha az a saját részére előnyökkel jár.

Kérdés, hol kell az átmenetet megkezdeni. Az egyetlen épkézláb dolog, amit az emberfia tehet, ha önmagában kezdi meg a vizsgálatot, hiszen saját energiaszintünk kihat a környezetünkre is. Minden esetre egy rendszerváltás csak akkor lehetne sikeres, ha kellő számú hiteles ember kemény munkával fel tudná számolni a berögzött kommunista hagyatékot, az intézményesített lopást.
Nem szabad elfelejteni, hogy tömegbázisa és támogatója is van ennek a rendszernek: mindazok, akik szvazatukkal és adóbefizetéseikkel támogatják ezt a velejéig züllött rendszert.

EU-ban élünk, EU-ban adózunk. Azt hiszem, hogy sok vállaalkozónál korrektebben és pontosabban fizetem be az adómat és járulékaimat – igaz, nem ebben az országban. Szerintem jó, ha a dolgoknak következményeik vannak. Ezért nem szabad itt egy fillért sem fizetni – aki teheti tegye meg, hogy nem itt fizet adót. a valaki nem, akkor is ösztönözze munkaadóját.

Ha be kell dőlnie az országnak, akkor dőljön. Talán egy új ország-rendszer-miegymás nagyobb eséllyel indul újra. De ez nem, itt még évtizedekig rohadhat minden.

Részemről elmentem, már jó ideje nem itt adózok, s lassan az országot is itthagyom. Hallgatok egy okos politikai vezetőre, aki azt mondta, hogy "el lehet menni...".
Anélkül, hogy a Welt2000-et és a vázolt helyzetet védeném: mi is egyedi szoftvereket fejlesztünk és a mi licenszfeltételeink sem teszik lehetővé mások számára a módosítást vagy továbbfejlesztést. Ha forráskódost is eladunk az pedig tényleg egy nagyságrenddel drágább.
Persze, sajnos nem milliárdokról van szó. :(
beszolok: azert a filmstab akik viktor beszedeit rogzitettek a 100 millas studio es felszerelesek apank nagy beszedeit megorokitettek, vagy a happy end es a tobbi akikrol bnem is tudsz nem kell felteni egyik oldalt se amikor a magyuk zseberol van szo
@Hans Lopkovitz
Ugye, neked nincs nyugdíjas apád meg anyád, akikre fordítanának az adódból, mondjuk nyugdíjra, meg egészségügyi ellátásra? Nekem is tele van a hócipőm ezzel, de az nem megoldás, ha kiköltözünk nyugatra.
Vajon ez az önkoris rendszer ugyanolyan patent mint a kormányszarvivőponthu?

Mert ugye emlékszünk az átadásra, az informatikához valamicskét konyítók sírtak amikor meglátták, a többiek meg csak tanácstalanul nézték, hogy akkor ez most mégis miafasz.

Egyébként meg milyen referencia egy informatikai kft-nek, hogy a weboldal működését biztonsági okok miatt fel kellett függeszteni? Védjétek meg bazmeg, azért vagytok...
addig nem nyugszanak, amig tényleg akasztás lesz.
mondjad, ne tartsd vissza: www.mutyi.info
Részemről a lámpavasas megoldást támogatnám.
"A meglevő rendszer fejlesztését a legszakszerűbben és legolcsóbban annak eredeti fejlesztője tudja elvégezni, nagyságrenddel drágább lenne, ha a fejlesztés lehetőségét is megvenné a megrendelő."

Tehát ha külső cég tenne erre ajánlatot, akkor 35 Mrd Ft lenne a rendszer ára. Merthogy a nagyságred a 10-es számrendszerben ugye 10-zel való szorzást jelent. Úgy vagyok én ezzel, mint a székely bácsi, aki a Csillagok háborúját megnézve a mozi előtt így morfondírozott: "Hát... Ezt nem hiszem."
Felesleges felháborodni. Ez a működés a jelenlegi politikai rendszer legbelső sajátja. Nem szüntethető meg, nem reformálható.
szerinted ha mindenhol máshol ez megy, miért pont az informatika lenne kivétel ? :)
Igen, amíg nem lesz anarchia, és nem beleznek ki a jónépek pár db szemét politikust addig ezek azt csinálnak amit akarnak...pénzük van rá bőven...
Természetesen, megoldható, hogy egy informatikai rendszer annyira jól specifikált, moduláris és nyitott legyen, hogy a továbbfejlesztéseknél is esélye legyen külső fejlesztőknek projektet nyerni. Ehhez csak annyi kellene, hogy a rendszertervezést és a kivitelezést ne engedjék egy kézbe. A kezdeti többletköltség sokszorosan megtérül a teljes életciklust tekintve.
Peacock!
Hiába beleznének ki párat vagy akár az összeset, a hiba oka a rendszer maga.
nezzetek meg, megprobaltam egy-ket gondolatot osszegyujteni, hogy hogy lehetne az ilyeneket eleve nem lehetove tenni:

kormanybeszerzo.hu/2008/11/30/kozpenzen-finanszirozott-egyedi-szoftver-fejlesztesek-hatasai-v02/
nemazé, de ilyen témájú cikk mit keres itt?
Akkor lesz itt rend, ha az összes pesti lámpaoszlopon akasztott korrupt genyák testét lengeti a szél. A szemetek pofátlanul lopnak, jó lenne párat vmi baleset érne, pl. tarkónlőné magát... :)
Nemazé de ennél jobb helyen már csak index főcikként lehetne.

Egyébként mi ezeknek a cégeknek a belső felépítése? Mekkora a tényleges IT irányú apparátusuk és a munka mennyi részét adják tovább alvállalkozóknak?
Mit csodálkoztok, ez az eredeti tőkefelhalmozás ideje.
"Minden szoftverfejlesztő cég álma (de piaci körülmények közt ritkaság),"

De, még piaci szinten se kapsz a Microsoft egyetlen termékére sem továbbfejlesztési jogot. Ez annyira triviális, és 20 éve ez az EULA folyik a csapból, hogy ezt csak szándékos hangulatkeltésből írhattad ide.

És bizony, az IBM, a KFKI, akik meg 1998-2002 között kapták számolatlanul a megrendeléseket, és a Siemens, aki meg a fővárosban nem bír veszteni, egyszóval mindenki ezt csinálja. Még az informatika is be van osztva FIDESZes és MSZPs és SZDSZes cégekre.

De mondok valamit, és gondolkodjatok el rajta: fejlesztetsz egy rendszert, két évig az X cég, ezen belül Gipsz Jakab programozó csinálja, fejében az egész, az ügyfélkapcsolat remek, mindenki mindenkinek tudja a tel. számát, Gipsz Jakab ugrik a felhasználói problémákra, és kisujjból javít, ad hozzá új featuröket. A közbeszerzés miatt új tender, másik vállalkozó, Gipsz Jakab eltűnik, jön helyette Gipsz Béla, aki nem látta a rendszert, nem tudja, mi hol van benne, a felhasználók szívnak, a rendszer szétesik.

Legyen mondjuk, hogy az Indexben évente új rendszergazdai tendert írtok ki, hadd jöjjön megint valaki, aki nem ismeri a szerkesztőséget, meg a rendszert se (referenciája van persze, meg ért is általában hozzá, csak pont az indexet nem látta még). milyen poszt lenne ebből? Dobrev Klárás?

arról nyugodtam lehet írni, hogy mi a faszoat fejlesztenek benne 10600 napot, miután már belefejlesztettek 25000-et. erről lehet és kell is beszélni. a közbeszerzés viszont ebben a témában is úgy szar, ahogy van. ha előveszed a józan paraszti eszed, Te sem adod át a Firefox fejlesztését másnak azzal a felkiáltással, hogy de nyílt közbeszerzést! csak ez a józan paraszti ész valahol elmaradt ebből a posztból.
Nehéz ma jóhiszeműnek lenni.
Bajnai Gordon a lehető legjobb benyomást tette rám eddig, csendes szava, okos érvelése, sikeres szakmai múltja okán. Remélem, nem igaz rá a mondás, hogy egyik sem különb a Deákné vásznánál.
Ha meg mégis, hát csak belesimul ő is a borzalmas átlagba. Kár érte.
hasonlóan undorító ügy, igaz az IBM-mel, és nem valami noname céggel. ezt is érdemes elolvasni:

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szamitogepek_ibm_palyazat_tamogatas_milliardos_haszon

"Gipsz Jakab programozó csinálja, fejében az egész"

Na ez a marhaság. Dokumentáció kell a rendszertervtől kezdve a fejlesztett kódokon át a telepítési és üzemeltetési leírásokig, a szabályzatokig, "depláne" :) - ha kell - még a törvényességi háttérnek való megfelelés vizsgálatáig is.

Ha csak azt mondom, ISO, akkor is eleget mondtam, de lehetne még mást is mondani.
@is: Nem értelmeztél pár dolgot:

Azt írtam, "egyedi fejlesztésű rendszerben", mivel nyilvánvaló, hogy dobozos szoftverekhez nem adnak fejlesztői jogot.

Azt írtam, hogy "ritkaság", tehát néha előfordul.

Harmadrészt azt írtam "piaci körülmények között" azaz amikor nem a mutyizás alapján dől el a tender.

Ha a rendszer nyitott és jól dokumentált, akkor megfelelő betanulással bármely fejlesztőcég át tudja venni. Épp ez lenne a lényeg, hogy aki jobb árat, feltételeket kínál, az csinálhassa tovább.
@Nappali őrség: egyszer dolgoztam egy cegnek, es ISO 9001 ugy nezett ki, hogy kijott egy faszi leult velem, mint vezetofejlesztovel es megbeszeltuk, hogy megy nalunk a fejlesztes, ha en akkor azt mondom, hogy nincs teszteles meg tervezes meg semmi, csak kodolunk akkor azt irja bele ISO-ba, majd kijon egy ev mulva megcsinalja a visszacsatolast es csokolom.

Akkor ereztem, hogy eleg nevetseges dolog ez az ISO, mert en szabom meg, hogy mit vallalok.
@ Vén Márton

És az indexes rendszergazdai (fejlesztési, motor, stb) feladatokat is bárkire rábíznád, ha jobb árat kínál?

Csak úgy érdeklődöm kívülállóként...
Mert nem igazán sikerült megvédened magad "is" ellenében a pár odavetett "ritkaság"-gal.

@hird:
Az indexes rendszergazdai feladatokhoz nekem semmi közöm. Felteszem, ahogy fluktuáció létezik minden cégnél, ez a munkakör is cserélődik időnként.

Ahogy írtam, megfelelő dokumentációval rendelkező rendszert át lehet adni másnak. A dokumentációnak éppen ez a lényege, elvileg nem viccből írják a többszáz oldalas doksikat.
Ha új céggel szerződne az NFÜ, akkor jobb lenne újratervezni, átgondolni az egész rendszert, a filozófiáját, mert a jelenleginek több hátránya van, mint előnye.
Kedves Vén Márton!

Általában NEM adnak el fejlesztési jogot egyedi fejlesztésű rendszerekhez sem, mert ha a vállalatnál programozó Béla beleturkál, akkor a következő, a fejlesztő által kibocsájtott patch simán okozhat olyan hibát, amit kijavítani nem kis erőfeszítés. Ez egyébként akkora üzemeltetési kockázat, hogy józan ésszel egyetlen IT igazgató sem vállalja.

Aki a specifikációról írkál, hogy ez mekkora csodafegyver a fejlesztő cserében, az soha életében, még messziről, naplementébe nézve sem látott nagy rendszert, és annak dokumentációját. A mi cégünknél mire egy jó képességű fejlesztőből konzulens lesz, az 2-4 ÉV. Nem hónap, ÉV. Annak a srácnak van igaza, aki a rendszergizda cserével példálózott.

Én sokkal inkább problémásnak tartom, hogy mi a halál fasza kerül 2,1 milliárd forintba. Talán a hardver is benne van? Ma egy komplett banki rendszer felparaméterezve nem üti az 1 yardot. A másik yard a HW, de azért leszállítják a Halálcsillagot Dart Vaderrel.
@RAMBO: Ez tévedés. Ha fejlesztői jogot adnak el, az nem arra való hogy a Béla programozó beleturkáljon, hanem arra, hogy ne kösse magát a cég a szállítóhoz.

Ha bárki másnak bele kell turkálnia, az azt jelenti, hogy a fejlesztővel megszakították a kapcsolatot, és már több patch-et nem adnak ki, max. az új fejlesztőcég.

Én láttam már több magáncég és állami vállalat rendszerének specifikációját, és vettem is át meglévő rendszer továbbfejlesztését (mondjuk ismertük már a cég rendszerének a felépítését régebbről). Ismétlem: Csak megfelelően dokumentált rendszerek esetén valósítható ez meg.
Na, sok okostoni. Otletek, web2, technologia meg startup mi? Itt a pelda, most vegre megtanulhatnatok, hogy hogy kell igazi bizniszt csinalni.

Amugy jo otlet ez a korrupedia, kar, hogy mindjart a fooldalon kizarjak a potencialis szocikkek felet (es egyben alaassak a sajat hitelesseguket).
Én is minden fórumon leírtam már amit "Tungus" is ecsetelt! A kutya kutyát ellik! Kanizsától Budapestig minden oszlopra egy kommunistát fattyastul. Vagyonelkobzás még a családtagoktól is! Gazdasági büncselekményeknél a büntetéstételeket 10 évtől kezdeném, szintén teljes vagyonelkobzással egybekötve! A családtagokat nem csak azért súlytanám vagyonelkobzással, mert úgyis oda van kimentve a lé, hanem azért is, mert így az elkövetőnek visszatartó erő az, ha bukik, akkor a családja is elúszott!!!
RAMBO: Marpedig ekkora rendszernel megengedhetetlen, hogy a vevonek ne legyen hozzaferese a forraskodhoz, tovabba, hogy a rendszernek ne legyenek jol specifikalt interface-ei (SOAP, CORBA, you name it). Persze lehet, hogy nem nagy rendszerek ezek, csak az arbol kovetkeztetek. Attol, hogy a piacon van meg nehany nem tokeletesen profi es tisztesseges szereplo, attol az allam, mint szonyat gazdag megrendelo olyan kikoteseket tehetne am a tendereknel, amilyeneket csak akar. Mindennek van ara, ha ez egyebkent nem lenne szokas, akkor is bele lehetne kalkulalni.

Az a rendszer, amihez mas fejleszto nem tud hozzanyulni, az egy katasztrofa es megbizhatatlan. A rendszergazda csere valoban jo pelda: ha nem tudod lecserelni a rendszergazdad, mert minden osszeomlana akkor bajban vagy. (A ceged 'truck number'-e 1, vagyis csak azert nem doltel ossze, mert ma reggel sem utotte el a rendszergazdat a hetes busz.)

Minden szoftver projekt eleteben teljesen normalis, hogy cserelodnek a fejlesztok. Emiatt kell rendes dokumentacio (nem tuldokumentaltsag!), automata, ellenorizheto build kornyezet, automatizalt tesztek es persze jol megtervezett es jo minosegu forraskod.

Abban ugyan lehet igaza - altalanos esetben - a cikkben idezett gazembernek, hogy ha mas fejlesztene tovabb a rendszer (_altalanos_ esetben) akkor az feltehetoleg dragabb lenne, de ugye ez csak addig igaz, amig van verseny. Ha azonban az elejen kizarjuk a versenyt azzal, hogy mas nem is nyulhat hozza tobbet, akkor hulye lenne az eredeti fejleszto versenykepes arat ajanlani. Kivel versenyezne? Magyarul a mas altali tovabbfejlesztes jogarol - ami szerintem alapbol jar, hiszen ha megveszek valamit, akkor az az enyem - nem azert nem szabad lemondani, mert az a cel, hogy mas fejlessze tovabb a rendszert, hanem azert, hogy az eredeti fejleszto ne kurvulhasson el. Nyilvan az a kivanatos, hpgy o fejlesszen tovabbra is, de aki hozzabilincseli magat, az total hulye. Vagy nagyon okos (korrupt).
Persze hogy egy átvehető rendszer forráskóddal, specifikációval, dokumentációval, unit tesztekkel, átadott szerzői jogokkal többszörösébe kerül (a nagyságrenddel többe azért túlzásnak tűnik), de ez max. a Garázs Kft.-nél lehet szempont. Egy állami szoftver, aminek az állam nem fér hozzá a forráskódjához, hát az olyan nemzetbiztonsági kockázat, hogy belegondolni is rossz. És mi van, ha a fejlesztő cég irodájában kitör a bubópestis? Két évig nincs Magyarországon EU-támogatás, mert előről kell kezdeni a fejlesztést?
Vén Márton:
"Ez mutatja, hogy a piacon eladhatatlan a termékük/szolgáltatásuk."

Ez mondjuk önmagában nem sokat jelent egy olyan cégnél, amelyik EU-támogatások elosztását koordináló szoftvereket gyárt. Milyen piacra adná el? Max. más országoknak, arra meg azt állítják, hogy vannak érdeklődők. (Persze állítani én is tudok ilyet...)
Tgr, más a hozzáférés, és más az átírás.
Ez a rendszer töménytelen hibával rendelkezik. Ennyi pénzért sokkal jobbat is lehetett volna fejleszteni.
Egy ilyen szintű pályázatkezelési rendszer megvalósításáért bármelyik nagy is törte volna magát, ráadásul egész eu-ban már biztosan létezik ehhez hasonló megoldás, csak adaptálni kellett volna a magyar viszonyokhoz.. Pl: korrupciós modul telepitése.
Mi lehet az oka, hogy ez a cég nyert maximum csak sejtéseink lehetnek, nem látjuk kinek és mennyit fizetett "tanácsadásért".
Elméletben, ha piacról beszélnénk atletanal a pont. Nagysegrendekkel többe kerül az átírható szoftver rövid távon. Hosszútávon ez kifizetődne. De mi történne, ha mondjuk megvették volna a fejlesztői jogokat? Minden négy évben nagy valószínűséggel jönne valaki, aki megint valami "korrupciógyanus" (korrupt) hivatalnok megvesztegetésével a sógor cégét beveszi a bizniszbe, és ugyanolyan drágán fejlesztene, ráadásul a másik cég fejlsztői más mődszereket használnának ami még nehezebb kezelhetőséget biztosítana. Nincs tökéletes módszer. A stabil kiszámítható jövedelem elméletileg alacsonyabb árat kellene, hogy eredményezzen, de ehhez az kellene, hogy a pályáztatónak legalább lövése legyen az árviszonyokról, piacról, tisztességről stb. Akkor lett volna értelme ezeket a jogokat megvenni, ha a piac szabályai érvényesek lennének a közbeszerzésekre. Igy viszont valszeg olcsóbban jövünk ki hosszútávon is a verseny nélkül. Szomorú de igaz.
Programozástechnológia kurzus első órai anyaga: Amennyiben van egy fejlesztőd, amelyik pótolhatatlan, azt azonnal ki kell rúgni!

(Magyarázat: Egyszer majd biztos pótolni kell, inkább most szívj, még később még rosszabb helyzetben)
BaluBéla
Az idom külsős programozója vagyok, én csináltam 100 milláért a weblapjukat ;) www.idom2000.hu/
Preferált termékek, eszközök menüpont
Hardverek:
PC-k
IBM, HP számítógépek
Jukeboxok (Plasmon, HP, IBM )
Routerek, switchek (CISCO)
Scannerek (IBML, KODAK)
Nyomtatók (HP)
Vonalkódolvasó és -író berendezések

no comment
OFF:
Na ettöl majdnem beszartam!
Csak a saját hülyeségedet mutattad be faszikám ezzel :
"Dominis
@Nappali őrség: egyszer dolgoztam egy cegnek, es ISO 9001 ugy nezett ki, hogy kijott egy faszi leult velem, mint vezetofejlesztovel es megbeszeltuk, hogy megy nalunk a fejlesztes, ha en akkor azt mondom, hogy nincs teszteles meg tervezes meg semmi, csak kodolunk akkor azt irja bele ISO-ba, majd kijon egy ev mulva megcsinalja a visszacsatolast es csokolom.

Akkor ereztem, hogy eleg nevetseges dolog ez az ISO, mert en szabom meg, hogy mit vallalok."

Az ISO lényege pont az, hogy az adott cég választja meg, hogy mit és hogyan szeretne csinálni. A lényeg, hogy a folyamat jól nyomonkövethetö legyen. S, ami a legfontosabb, hogy tartsd is be az általad vállaltakat!

ON:
Nemtom mit kell itt csodálkozni. Amig nem lesz elkergetve az egész banda, jobbról balról mindenki aki jelenleg bent van a Palamentben, addig változás nem lesz. Lehet itt sorolni millió érvet, de amig a birkák a szavazásokkor ugyanarra a volt TSZ-elnökre szavaznak addig mit vártok? Mielött vki nekikezdene, szülövárosomban ez van, ráadásul Fideszes ^^ .Amig sokan a Fityiszre szavaznak, mert nem szavaznak "kommunistákra" és az ellenkezö oldalon azért az MSZP-re, hogy nehogy megkoronázzák Viktort a tél folyamán, addig nem lesz változás. Akárhogy szidjátok a kormányt (jogosan), én nem igazán látok alternativát jelenleg. Fidesz? Fetrengek a röhögéstöl töle. Uj pártok, uj arcok kellenek, de nema régi pártkatonákból. Na, elég az álmodozásból...Ébresztö....Jóccakát
Vén Márton: teljesen igazad van a dokumentációs stb. írásban, elméletileg legalábbis biztosan. gyakorlatban Rambo sokkal közelebb áll az igazsághoz, de legyen, elfogadom az érveket, verseny tisztaság, meg nemzetbiztonság, meg akármi.

azaz elfogadNÁM, ha nem azt olvasnám hetente, hogy nem a legolcsóbb nyertest hozták ki egy tenderen, biztos lopják az adófizetők pénzét. mert a dokumentált, jogátadott szoftver ugye sokkal drágább, és az első beszerzésen el kellene magyarázni a tisztelt korrupciós népharagnak (lásd Posta kerékpár tender), hogy miért is ilyen drága, mikor az X. Bt. ötödanyiért tett ajánlatot. ja, hogy azért majd hugy-szar dokumentációt kapunk? nem baj, nehogy a kedves bölcsész újságíró a szájára vegyen bennünket. a postatendert az összes, közbeszerzést sose látott újságíró egyfolytában felhozza, hogy micsoda pénzpazarlás volt, most meg itt követeled a dokumentált, drága beszerzést. ülj le egy csöndes sarokba, és ezt a kettőt egyeztesd magadban (ha a postás baszakodásban nem voltál benne személyesen, akkor csak úgy általában az újságírók oldaláról).
"Ehhez csak annyi kellene, hogy a rendszertervezést és a kivitelezést ne engedjék egy kézbe."

A jó öreg Waterflaw izé Waterfall model? Tesztelni meg csak akkor ha már Codecomplete volt?
www.waterfall2006.com/ az érdeklődőknek.


Egyébként általában 2 féle megközelités létezik:
- Amikor terméket veszel. Itt is ez történt - ekkor nagyon ritka hogy más által továbbfejleszthető rendszert tudsz kapni az arra való jogokkal, de előnye hogy nem kell saját IT apparátus.
- Amikor munkát veszel. Igazából bérmunka a kódot dokumentációt megkapod de cserébe gyakorlatilag saját architektekkel, PM ekkel kell rendelkeznie a kiirónak. (Vagy bérelnie őket is független forrásból)

Általában az első olcsóbb ha olyan termékről van szó ami másnak is kell, a második amikor másnak nem kell.

És a továbbfejlesztés megoldására van egy sokkal jobb módszer a fejlesztés átadásánál:

Az első döntéskor nem spórolni kell (Eltitkolni magunk elől a tényleges költségeket) hanem leszerződni a 10 éves supportra is.

Átadási módszertani overhead is eltűnik és a vevő sem lesz túlszámlázva.
Ez a Welt 2000 Kft gyenge eresztés, nézzetek utánna a Griffsoft Rt.-nek.

Az hagyján, hogy ő is jó sok pénz kap, az általuk elismerten windowsosított clipperes progiért (msportal.hu/blogs/zbatorfi/archive/2007/10/18/griffsoft-252-gyviteli-rendszer-225-ttervez-233-s.aspx a videóban mesélnek erről). De sok közintézménynek, országos szervnek hostolják a rendszert, kvázi bármikor átnézhetik, hogy az adott szervezet kinek, mennyit, és miért fizet... Érdemes végignézni, hogy az államigazgatásba mennyire bevették magukat, igaz ők már "Rt", nem holmi kis "Kft"
is: Nem nagyon van olyan tender, ahol egyedul az ar szamitana. Kurrupcio nelkul sem. Ezt meg a haragos nep is tudja. Raadasul szoba sem johetne az X Bt otodannyiert dokumentacio es atadott forraskodok nelkul, mert alapkovetelmenynek kene lennie. Tehat nem is lenne olyan palyazo, aki ezt nem vallalja. Es akkor meg az ostoba nep sem tudna min felhaborodni. Max az igazi korrpucion :)
MrR: azért kell hogy Rt legyen, mert ott nem nyilvános a tagok névsora, tehát ha benne van az X politikus, akkor sem derül ki

ilyen botrányos ebben az országban minden, egymás zsebét tömik és utána egymás faxát fogják

lásd 7. kerület is
"A családtagokat nem csak azért súlytanám vagyonelkobzással.."

Aki pedig a sújt igét ly-nal írja, azt is mehet a lámpavasra tőlem.
@atleta: dokumentációból van ám igazi is, mert húgy-szar is. bármikor két óra alatt generálok neked dokumentációt forráskódból, tele van velük a WEB, ingyenes progik. meg minden feltételre van rendes megoldás, meg kókler. és már 20%-ot is Index címlapon hoznak, mint a pénzek pocsékolását.

és a népharag olyanokat szokott számonkérni, hogy tanácsadók miért kapnak milliókat csak a kiírás elkészítésére, amikor egy pontos definíciója egy jó dokumentációnak az nem 2 perc, és nem két mondat. márpedig az AAM BKV-s botránya pont arról szól, hogy minek tanácsadózni, mindenki, egy buszvezető is tud közbeszerzést kiírni. na olyan is a kiírás, aztán olyan lesz a szállítás is.

és a népharag része is, hogy az összességében legjobb ajánlatot RÖGTÖN korrupciónak nevezik, és ha ott nem a legolcsóbb nyer, akkor megint megy a számonkérés. tele vannak az ilyen esetekkel az újságok: "miért nem a legolcsóbb nyert? pazarolják az adófizetők pénzét?". én tudom, hogy a közigazgatás 90%-ban ki van adva, hogy csak legolcsóbb áras közbeszerzést szabad kiírni, hogy az iilyen hülye újságírók által generált botrányt elkerüljék.
is: Ertem amit irsz, de ezek nem ellenervek, ez csak elegedetlenkedes. Az is mindegy, hogy legolcsobb aras, vagy sem, ha ki van kotve a dokumentacio, akkor ki van kotve, mint irtam, es nem lehet megkerulni, mint ahogy te korabban irtad. A minoseg az egy masik, de total fuggetlen kerdes. Ha minosegrol van szo, akkor nyilvan nem csak a doksi, de a szoftver mnosege is szobakerul, az meg kritikusabb (es nem mellesleg lenyegesen dragabb is). Szoval amig valaki nem koti ki a megfelelo szintu dokumentaciok atadasat, illetve van pofaja belevenni ilyen versenykizaro (es arfelhajto) kiteteleket, mint hogy mas nem fejlesztheti tovabb a rendszert, addig o - a palyaz kiroja - a hunyo.

Utana, ha ezek megvannak, es ennek ellenere nem mukodik a dolog, akkor lehet mutogatni azokra a dolgokra, amiket itt felsoroltal. Persze el lehet mondani helybol, hogy mit miert nem lehet, es miert ugy pont jo miden ahogy van, annak ellenere, hogy egy rakas szakember (jelen esetben szoftveres) es persze a szakmai konszenzus tok maskepp gondolja, csak hat ez nem professzionalis hozzaallas. Ezzel csak toljuk magunk elott a szart.

Ez egy komoly szakma, meg akkor is, ha itt a webisztanon mindig lang lelku huszonevesek ket het alatt osszedobott projektjeit szeretjuk olvasgatni. Egy palyazat eleve nem irhato ki olyan szakemberek kozremukodese nelkul, akik mar mind vezetokent mind fejlesztokent resztvettek ilyen projektekben. Es aztan a megrendelo oldalan vegig ott kene lennie ezeknek a szakembereknek, es ellenorizni a munkat, a specifikaciot, az eredmenyt, a modszereket.
Az NFÜ-nek volt továbbfejlesztési joga a szoftverre, de lemondott róla. Az ész megáll.

www.origo.hu/itthon/20080602-a-welt-2000-kft-es-a-nemzeti-fejlesztesi-ugynokseg-kapcsolata.html

Ez egyébként a klasszikus közbeszerzéses trükk: írjunk ki teljesíthetetlen feltételt (jelen esetben a túl rövid határidőt), így csak az előre lezsírozott cég fog pályázni, mert ő az egyetlen, aki biztos lehet benne, hogy nem fogják vele betartatni.
Hmmm milyen okos geekkozosseg...

Akkor tessenek azt a nyilt forraskodu rendszert amit barki babralhat odaadni a titkosszolgalatoknak meg a repulesiranyitoknak es a tobbi hasonloan jelentektelen megrendeloknek.

Ezek a miliardos szoftverek olyan fejlesztoknel keszulnek akiket evente ellenoriz a titkosszolgalat hogy ne lehessen oket megzsarolni semmivel. Zart rendszerek es ha akar a kodrendszeruk ismertte valna, az igen komoly nemzetbiztonsagi problemat okozna. Sok hulyegyerek akar csak szorakozasbol feltorne a villamosmuvek rendszeret aztan ok lepodnek meg a legjobban, ha hirtelen nincs aram.

Tessek csak elhinni, vannak az eletben dolgok amelyek kozpenzbol vannak fizetve es jobb ha soha nem is hallunk a letezesukrol.

Aki azt hiszi hogy ezek a milliardok nagyobb reszt access szintu rendszerek kifejlesztesere vagy akar csak SAP-ra megy, az keressen fel egy fizetos csajt mert a pizzafutaron kivul a valo elettel meg nem talalkozott...
Mao elvtars nem nagyon ert a temahoz. Nem nyilt forraskodrol van szo, hanem arrol, hogy a vevo megkapja a forrasokat. Ot senki nem kotelezne arra, hogy ezt kiadja - sot a licensz nyilvan tiltana is.

Raadasul senki nem beszelt a villamos muvekrol, ezek egyszeru adattologato szoftverek. Na meg aztan a security through obscurity nem is igazan mukodik, de ez egy mas kerdes.