Elsőzés a kommentekben

Első, #1, +1... Bár sokan a Homárhoz vagy a Subbához kötik az elsőzés megjelenését, az első kommentért folyó verseny valójában a tengerentúlról ered. És valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, a blogolással egyidős. (Kicsit más téma, de ide kívánkozik az IndexFórumon elterjedt nullázás intézménye, mely idősebb talán a legősibb román szokásnal is.)

Sajnos az egész elsőzésről eddig nulla kevés átfogó írás született. Pedig bizonyára volt ennek valahol és valamikor kezdete meg oka is, amiért kialakult. (Szociológus-hallgatók, figyelem. Kiváló kutatási téma.)

Az UrbanDictionary is csak annyit ír, hogy az elsőzés "céltalan és szánalmas önelégült örömködés". A GraphJam még ennél is rosszabb véleménnyel van az elsőzőkről. Az én értelmezésemben az elsőzés inkább egyfajta egyszerű játék a kommentelők között. (Mondom ezt azzal együtt, hogy a Webisztánról rendszerint kigyomlálom az elsőzéseket.) 

A blog szerzője rendszerint kétféleképpen reagál az elsőzés felbukkanására: vagy nagyon idegesíti, mert irreleváns és értelmetlen kommentnek tartja, hogy beírogatják az olvasók, hogy "első". Vagy pedig egyfajta elismerésként fogja fel. Mert az elsőzés mégiscsak annak a jele, hogy egyes olvasók igenis rendszeresen követik a blogját. És büszkék is arra, hogy ők kattintottak elsőként a legfrissebb postra.

Szóval itt a lehetőség. Ki (nem) tudja megállni, hogy ne elsőzzön erre a postra? Mi a különbség az elsőzők és az early adopterek között? Minden elsőzés flémmel végződik? És egyáltalán: miben különbözik a kommentelés a fórumozástól? A post topikindító a kommentelők számára, vagy csak ürügy, hogy egymással csetelhessenek? Jobban szeretitek azokat a threadeket, melyekből a blog szerzője kigyomlálja az elsőzőket és flémereket, vagy minden mehet? 

Címkék: kommentek kommuniti kommentelés elsőzés
2008.12.12. 09:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"elsőzők és az early adopterek"
föld és ég. az elsőzők sokkal jobban unatkoznak.

és lehet, hogy a "tengerentúlról ered", viszont a tengerentúl nélkül is kialakult volna, ha már egyszer a fórumozást, kommentelést átvettük. a nullázás érdekesebb téma...
én annyira megutáltam azt ami itthon megy a blogok kommentjeibe, hogy általában a poszt aljara erve csukom is be az egészet, az ostobaságtenger ami ezekután el tudja lepni a kommenteket hihetetlenül kiabrandito.

jaés ideidézném a bede mártonék utazos blogjából egyszerintem teljesen idevágó szakaszt:
Miért nem lehet kommentelni a bejegyzéseket?
Azért nem lehet, mert még nem láttunk színvonalas, magyar nyelvű blogot az internet történetében, amit akár egy fikarcnyival is még színvonalasabbá tettek volna a reá írt kommentek.

(kk.blog.hu/2008/04/07/aki_kerdez_a_draga_olvaso_akik_valaszolnak_orsolya_es_marton_1_resz)
az elsőzés szerintem játék, és a játék az, ami meghatározza az életünk, nem a komolykodás.
bede marcinak meg nincs igaza, valszeg nem olvasta a webisztánt
;)
Amikor 1997-ben még Fórum sem létezett, az internettón, az Index elődjén, csak egy A hét kérdése című blog (by Mihancsik Zsófia), pólót lehetett nyerni első hozzászólással. Nekem kettő van.

De lehet hogy már 1996-ban így volt.
Szerintem meg csak sima cicológia. Az emberek(nagy részé)ben van egy kényszeredett vágy arra, hogy elsők legyenek a sok közül. Ha már az életben nem adatik meg nekik, hogy bármiben vagy legalább valamiben elsők, jók, többek legyenek, akkor itt, ilyen kisstílű módon legalább megtehetik. Hogy ez aztán kinél milyen örömöt, extázist vált ki, azt nem tudhatom.
Olyasmi ez, mint mikor a boltban a pénztárhoz közelitve megelőz rohamléptekben, esetleg elém löki a bevásároló kocsit, vagy odaküldi az asszonyt/embert/gyereket, hogy állj má be a sorba, én még veszek egy vajkrémet - igy aztán kb 2 perc előnyre tesz szert, hisz nem kell kivárnia, hogy kifizessem a 3 kiflimet előtte.

Speciel engem nem zavar az elsőzés túlságosan, automatikusan filterezi a szemem, és ugrok az értelmes, hanszos hozzászólásokra. De kb mindig ott motoszkál a fejemben, hogy vajon mi viheti az illetőt arra, hogy soxor a cikk elolvasása előtt már azonnal beirja, hogy "első"?
Hamár lehetek kicsit szubjektiv, akkor engem sokkal jobban zavarnak azok az abberált egyének, ill. hozzászólásaik, akik minden íráshoz, minden nap, netán többször is, mindig ugyanazt az értelmetlen 1 mondatos - szerintük jópofa - szlogent hányják be. (kezdődött a punpázással, most meg a románok a lovakkal, stb).
Ezért találták ki a kommentek értékelését... az elsőzésra mindenki nyomhatna egy minuszt :)
Egyébként pedig: graphjam.files.wordpress.com/2008/10/first1.gif
Engem baromira nem zavar. Egyszerű kis játék, nulla negatív hatással, mert semeddig nem tart átlépni az első, egyszavas kommentet. Nem is értem miért akarják sokan eltűntetni, kigyomlálni.

Sokkal jobban zavarnak a hosszas viták, amik igen gyakran offtopikok, ezeket nehéz átlépni, szűrni. Ha egy bejegyzésnél 100-nál több komment van, el sem kezdem olvasni, annyi időm nincs.
Nálunk az autózz!blogon már ennek is "kultúrája" van, az elmebeteg fanatikusok összeírtak egy 100-as listát, amiben a 40. az első, a 43. meg hogy elsőzni ősi román szokás. Úgyhogy nálunk nem az elsőzés a gyakoribb, mint inkább a 40-ezés és rá a 43-azás. :)
Én a moderációra szavazok, nem vagyok kíváncsi a retardokra, ahova az elsőzök is tartoznak.
én még emlékszem arra a blogposztra, ami arról számolt be, hogy van egy gyerek, akinek az a célja, hogy minél több helyen ő legyen az "első" hozzászóló... na most ez vagy a homáron, vagy a subbán jelent meg, azóta van elsőzés... ez tuti!
Azért milyen tanulságos látni, hogy 12 évvel ezelőtt kb 2-3 nagyságrenddel nívósabbak voltak az online társalgások. Azóta elárasztotta a netet is a sok idióta gyökér.
1996-ban még messze nem voltak blogok. Még fórumok sem igazán. Ezt a funkciót akkor még nyilvános levelezőlisták töltötték be.

Elsőzés viszont létezett, amint fenti link mutatja.
máshol is van ilyen:

"Pertamax was very very familiar word for Indonesian blogosphere since bloggers using this word when compete to make the first comment at a great post or article in some blog (usually at celebs blog with so many comments). Come from word "pertama" (indonesian language mean "the first") embed with "x" in the end."
szerintem csak a 42-edik komment ér :)
Kevés ennyire szánalmas dolog van szerintem, mint az elsőzgetés. Én az ilyesmit törlöm a faszba minden szívfájdalom nélkül...
A komment lehetőségébe szinte bele van kódolva az elsőzés, tehát ezt nem kellett sehol "kitalálni". Ahol elterjedt a blogkultúra ott feltehetően elkezdődött az elsőzés is.

A biológia tudománya ezt analógiának nevezi, amely esetben "a hasonlóságot kizárólag a környezeti feltételek azonossága eredményezi".

Márpedig a net, és azon belül a blog mindenhol egyforma feltételeket biztosít. Hm... érdekes lenne mélyebben kutatni ezeket a törvényszerűségeket. Vagy már meg is tették?
Ennél a bejegyzésnél még a 31. hely is sokat ér! :D
"És valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, a blogolással egy idős ez a jelenség. " - súlyos tévedés!

Az Index és annak korai elődjén, az Internetto fórumain (utóbbi mexűnt még akkor, amikor a magyar emberek többsége internetet sem látott életében) jóval azelőtt dívott az elsőzés elődje, a nullázás, amikor a blog szó még nem is létezett. A nullázás kifejezés a fórummotor speciális működéséből adódott, nevezetesen h a topikindító hsz utáni első hsz sorszáma 0 volt. Ráadásul abban az időben még a többség igyekezett szellemesen nullázni, nem csak odaböffenteni, h "nulla bazze" ... úh Amerika kinyalhassa, ebben speciel erősen lemaradtak!

Egy 1999.03.08.-án nullázott topik:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9000912&la=237158
azt azért imádtam, amikor a kedvenc kocsmám vécéjének frissen festen falán a sarokban ott figyelt tollal az ELSŐ.
Bizony, ahogy Guga és Pucros írta: már '96-ban elsőztünk "A hét kérdése" rovatban, ott egy iNTeRNeTTo-póló volt a jutalom, és az nem valami gagyi kínai volt, mert még ma is megvan nekem is, hordható állapotban.
Sztem az elsőzés ott kezdődik, amikor a néhány éves gyerekek versenyeznek, hogy ki ér előbb a szobába, ki éri el előbb a bokrot, ki ér előbb a terembe.. ki fogja meg hamarabb a macskát

Na és aztán vannak, akik ebből nem nőttek még ki! :P Ja és unatkoznak, ahogy fent olvastam.
Békésebb lenne az élet, ha a zemberek nem felejtettek volna el játszani. Az elsőzés játék, mosolyogni kell rajta. Elsőzni jó:) Felesleges vitázni ezen, szócséplés, időpazarlás.

Más. A Chrome 1.0.-ról írj pls, annyira szeretném megvitatni a kifogásaimat.
az indexen le is basszák azt aki magának nulláz.
0rbán
Az egész elsőzés egy elég nagy mellényúláson alapul: hogy tudniillik a régi(vágású) blog/fórummotorok felülre teszik az első hozzászólást, és mindenki más ez alá kerül, azaz ha valaki egy másodperc alatt beír valami hülyeséget, akkor mindenki ezt fogja olvasni a topik egész élete során. A legfontosabb pozícióba irreleváns tartalom kerül.

A korszerűbb komment/fórummotorok fejlesztésénél rájöttek erre a baromságra, és pl.
-A legújabb poszt kerül legfelülre
-Lehet a hozzászólásokat felemelni/temetni
-A threadek mindig a legújabb hozzászólás alapján vannak elhelyezve

Így aztán minden komment az őt megillető helyre kerül, mert az első posztot senki sem fogja felemelni, hogy nézzétek, Pistike milyen ügyes, ő szólt hozzá először.

A kérdés lefutott, igaz, nem (elmaradott) hazánkban.
off: lesz post a chrome-rol, csak elobb kiprobaljuk h igaz-e, amit a sajtokozlemenyben allitanak :)
"""Bár sokan a Homár vagy a Subba elindulásához kötik az elsőzés megjelenését,"""

nev szerint? fogadok, nem tudsz mondani egyet sem. mert egy sincs.
Igaza van azoknak, akik a fórumokra vezetik vissza a szokást - hol voltak még akkor a blogok, amikor már a magyar is nullázott?
És mi a realitása annak, hogy az elsőzők 83,6 %-a kispöcsű?
A többi meg hölgy.
.
Köszi Hírbehozó. Letöltöttem most újból de menten töröltem is, mert nem csinálták meg amit annyira utálok. Majd a posztnál elmondom.
fyi: bekerult a postba a nullazas is.
Az indexen és elődjén pont azért van nullás, hogy az első komment már valóban érdemi legyen. Legalábbis én így tudom.
én örömmel vetem magam rá egy üres posztra, és direkt értelmeset írok, hogy ne legyen hely az elsőzőnek. ennyi.
IS, ez a te játékod:) Az övé meg az elsőzés. Mi a különbség?:)
rori: mondjuk az, hogy ha valaki vette az időt, energiát, fáradtságot, hogy egy cikket megírjon - olyat amilyet, de nyilván nem csak azért irt, mert volt 20 szabad perce - akkor nem azt várja, hogy az első 5-10 hozzászólás abszolute off, primitiv "első", "második", "dobogós-é?" jellegű hüjülés legyen. Ez szerintem némileg sértő is a cikk írójára nézve.

Amúgy meg mik ezek a Google Reader megosztások itt alul? Lemaradtam valamiröl?
Szerintem az elsozesnel csak az elsozok szidasa szanalmasabb:)
szerintem szánalmas kigyomlálni az elsőzősöket. Önérzetes cenzúrának tartom. Sokkal jobban zavar, amikor bloggolók öncéluan 'bazmegoznak, lófaszoznak'. De hát eddig terjed a "toleránsok" toleranciája. Mindig és mindenkor kibukik ez, amikor valami nem a saját szájuk íze szerint alakul.
Egyebkent +1 nem azt jeloli hogy "egyetertek"?
teljesen mindegy, hogy elsőznek, vagy nem. vagy nem?
viszonthogy nálam sose elsőznek .]
Ennek aztán nagyon sok értelme van! Akinek ilyen sok szabadideje van...
@mement de, azt jelenti. de ha elsozes utan kommenteled a +1-et, akkor azt jelenti h te is elsozol. vagymi.
Szerintem mindent moderálni kell ami nem tartozik oda. Gyűlölködni, flamelni, azt lehessen, de csak ha odaillik a témába.
Az elsőzőket meg a szabályszegőket (a blog szabályai alapján) akkor is irtani kell, ha az "Első" szó után ír még 6 bekezdésnyi értelmes, jól megfogalmazott értékes gondolatsort.
Akiben nincs annyi játékosság , hogy életében egyszer ne elsőzzön, annak szánalmas élete van.

Aki viszont elsőzött már, abban kéne lennie annyi becsületnek, hogy más örömét is elviseli.
A törlés kevés, végleges bannolást javaslok elsőzésért, vagy legalább egy kommentpontozó rendszert.
A kommentek sorrendjét nem jó megfordítani, mert felülről lefelé kényelmes olvasni, időrendi sorrendben.
Elsőzés már a szanalmas.hu-n is volt, amikor bevezették a kommentezést. A subba akkoriban még csak hírlevél volt.
@Pierre73
Nem cenzúra, moderáció. Nekem tök mindegy, hogy értelmes-e amit ír, ha nem a témához tartozik, akkor törlöm és kész. Ha valami mondanivalója van, majd ír e-mailt, vagy megkeresi a megfelelő fórumot. A Subba kommentelői konkrétan chatnek használják a kommentboxot, szerintem meg az a szánalmas, de ugye kinek a papné...

Szvsz. az elsőzés a kutyák póznavizelési ingerének digitális megfelelője, szerencsére a netező többség már túljutott ezen a szinten. Az elsőzők foglalják a helyet, a bitet, a sávszélt. Tényleg, ki kéne számolni, hogy hány terrát foglalnak el a világ adatbázisaiban az elsőzők :)
Szánalmas és bosszantó szokás. Legalább vinnének bele valami kreativitást, humort, bármit..
áááááááááááááááááááááá, nem hiszem el, hogy mezt még senki nem linkelte be: www.youtube.com/watch?v=ciG-Xs7mBwU&feature=related
nekem sem tetszik az elsőzés, de akkor is cenzúra.
még a legöregebbek is emlékezhetnek arra mikor a tanárnéni/bácsi az mondja az órán - aki elsőnek kész a feladattal az piros pontot kap

(szerintem még a dédnagyapám is utálhatta az elsőzést) :-)
Csak lehetőséget akartam adni a többieknek, hogy kommentelhessenek :)
idióta ióta 2008.12.12. 11:50:16
Nagyon mutogatja azt a sörcimkét, vírusmarketing :-)
a megoldás nagyon egyszerű
1. csökkenő sorrendbe rakni a kommenteket
2. a felhasználók értékelhessék a többi felhasználó hozzászólását + - (youtube, engadget, sorolhatnám még...) ezzel nem csak az elsőzőket, de sok más szemétnek minősülő kommentet szűrni lehetne
3. kombinálni a 2.-es pontot azzal, hogy alapból csak néhány 3-5-10 komment szerepeljen amelyeket a legjobbra szavaztak a felhasználók ( erre példa: www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/n/a/2008/12/10/entertainment/e094125S76.DTL&tsp=1 )
ha már volt postjavaslat feljebb...
a NETVIBES-be raktak pár fícsört, de a fancy rss-re úgy tűnik, nem nagyon vannak felkészülve az itthoni oldalak
Az elsőzők szánalmas kis pöcsök. Akkor is, ha lányok.
Aki szerint ez jó játék azt egyrészt sajnálom kicsit hogy ennél nem talál jobbat, másrészt bunkó dolognak tartom hogy a saját szórakozását akarja ráerőltetni másokra. Ha nekem az ökölvívás a hobbim nyilván nem fogom pofánvágni a szembejövőket az utcán, de még azzal a haverommal sem fogok egy könyvtárban megküzdeni aki ezt szereti.
Ha valakinél ez betegség, megígérem ha lesz saját oldalam amit fent tudok tartani, csinálok nekik egy lapot ahol percenként új üres postok fognak felbukkani és ott kiélhetik magukat.
Mondjuk ez egy öntelt, elitista csúsztatás:

"még nem láttunk színvonalas, magyar nyelvű blogot az internet történetében, amit akár egy fikarcnyival is még színvonalasabbá tettek volna a reá írt kommentek"

a.k.a. hazugság

de jól hangzik
Én sem tudom,mi értelme van,nem olimpia,vagy világbajnokság ez:)
Százat elvinni MENNYIVEL jobb már, mintholmi elsőzés.
@Pierre73
A cenzúra az, amikor egyes véleményeknek, gondolatoknak nem engedsz teret. Az elsőzők nem jutnak el addig hogy gondolkodjanak (hiszen akkor lecsúsznának a dicsőséges első helyről), ezért nem is lehet őket cenzúrázni. Csak törölni a 'csába.
"még nem láttunk színvonalas, magyar nyelvű blogot az internet történetében, amit akár egy fikarcnyival is még színvonalasabbá tettek volna a reá írt kommentek"

úgy hívják, hogy szanalmas.hu, jó reggelt!

egyébként a szánin valahogy sikerült eliminálniuk az elsőzőket. pedig egy időben ott is elburjánzottak.
ELSŐZÉÉÉÉS? piha...

Utolsózni a kunszt.
Ha még emlékszik valaki a gyerekkorára, akkor annak fölrémlik a stipistopi, első, enyém-enyém, stb.
Szóval eredetet errefele kellene keresni.

Aki útálja; komolyabbnak képzeli a világot, aki míveli; szeret játszani, aki eltűri; valahol a kettő közti liberális. :)

Tényleg hogy álltok a smile-hoz? Azt, mintha mindeki szeretné.......
Subbahoz, homarhoz? mar Netto kavehazban is szokas volt.
Engem sosem zavart.
Nem tudom honnan, mikor indult, de még blogokról szó sem volt, a Homár még tervekben sem létezett, mikor az Index, vagy még korábban az Internetto fórumain már komoly presztizs harcokat vívtak az egyesezők...
Nem első, de nem is az utolsó :)
Ősi román szokás szerint sosem lehetek első...
Dexter68 2008.12.12. 12:26:32
Köszi, ez kedves volt. :)
..ez elsősorban a nagy forgalmú blogok "problémája"..de: kigyomlálni :)
Szerintem a jó megoldás, ha át lehet írni a kommentező kommentjét, első -> átírni "hülye vagyok"-ra, első postoknal még felháborodás lesz hogy nem is ezt irtam aa a aztán megszokják hogy ez itt nem igy megy :)
Pucros >>> InterNetto forum 1996 ev kozepe ota van, Nyiro Andras moderalta. Provokator szerepben magam is tundokoltem, volt egy onelegult pitianer media "celebriti" akit helyre tettem, minek eredmenyekent orokre eltunt az orok virtualis mezokrol... 96-tavasza ota van otthon korlatlan netem. Akkor ez telefonnal egyutt sokba kerult (12.5e DataNet, ~20e Matav ejjeli szamla) Ennyi penzert nem azon jart az emberek feje, hogy ertelmetlen kommenteket szurjanak be. Nem is voltak hulyegyerekek a neten, a jo kis sulinet program elotti idok amikor a koka jani meg egy kis szipogos faszkalap volt aki orvoskent nem tudta kit kell megkorrumpalni az OM-nel, hogy az elendermel tulajdonos lehessen es kesobb milliardos :DDDD No iwiw-es hulyek es atlagemberek gyulekezete, ahj, de szep idok voltak, 3 ember az elso chat szobakban.. (96 ban mar volt Chat, BBS, videotelefon, forum, minden, csak ismerni kellett oket...) Na, mindegy.,
Szerintem van valami adrenalinnövelő az elsőzésben... hogy mire elküldöd, tényleg első vagy-e még
hééé! És a fotosop! felkiáltás az nektek nokedli?
Azonnal legyen poszt a "PhotoShop!", "harmadik", és "az utánam következő kommentelő meleg" beírásokból is!
:)
tutira fotosop
Chaoyang:
Tévedsz, 1996-ban még nem volt Fórum, csak A hét kérdése (meg talán Az olvasó ír). Ezek kb. a mai értelemben vett blogok voltak, habár akkor még nem létezett ez a kifejezés.
A Fórum (akkori nevén: Törzsasztal) kb. 1998 elején indult, talán még ma is meg lehet nézni az első hozzászólásokat az indexen (csak baromi lassan kotorja ki a kereső az archívumból).
Így van, inkább pszichológiailag releváns, mint szociológiailag vagy történetileg. Az is igaz, hogy marketingszempontból és szemantikailag is a legértékesebb pozícióban van, és ezen a fordított sorrend se változtatna sokat. Én a fordított sorrendű kommentoldalakon ösztönösen ugrom az aljára, hiszen a beszélgetés kezdete több releváns információt hordoz.

A homáron egy időben nagyon zavaró volt ez az egész, mert ott nemcsak egy ilyen hozzászólást kellett átugrani, hanem jónéhány oldalnyi puncizás-fospunpázás ment, tönkre is vágta a blogot.

És szerintem minden szempontból nagyon jót tenne a rating rendszer a kommentekben és a posztokban is.
... nekem semmi bajom az elsozessel (soha nem tettem), es neha meg hangulatos is tud lenni sztem.

De ha man ilyen tema, akkor felteszem vegre a kerdest.
Millioszor lattam mar es meg ma is menevettet a kovetkezok odaillo modositott hasznalata, de nem vagom, honnan szarmaznak.
- Osi roman szokas
- batc papucs
- sikeres ember nem lehet
foleg az elso 2 erdekelne. Probaltam mar utanakeresni az elso elofordulasra, de nem leltem :-)
Óvodában aki elsőnek kanalazta ki a tányérjából az abrakot, az túlkiabálva a tányérbacsapódó kanalának hangját, azt kiabálta, hogy "én vagyok az angyal"

Ergo: első=angyal.

És kész.
Töszlökség ez az elsősés...

Soha nem értettem, és soha nem is fogom, hogy mi a jó abban, ha tele spamoljuk a fórumot / blogot / bármit ezzel...
én utálom olvasni az elsőzőket, tök infantilis dolognak tartom
Baccpapucs, meg románszokás az homár, mint ahogy a sikeres ember is.

Amúgy elsőzés ügyben sztem sokan azért hozzák fel homársubbát, mert mikor ezzel először találkoztak, akkor pont ez a két lap volt a legmeghatározóbb a zindexes blogszcénában.

Amúgy pedig a blog szerintem egy rohadtul elaprózott fórum. Vagy legalábbis ha már okvetlenül összehasonlítgatjuk őket..
kedvenc nullázós beszólásom:
Annak idején a Pannon viruskampánya ment a BEE, (tudjátok, Bi bi bííííí). Még nem lehetett tudni mi az, és elkezdtem keresgélni a neten. Találtam egy index fórumot, hogy "mi az a BEE". Összesen egy, azaz "nulla" válsz érkezett:
A Bee az Bret Easton Ellis, ő irta a "Nullánál is kevesebb c. könyvet". :)
PUCROS >>> Igaz, nem "forumnak" hivtak, hanem Olvaso ir-nak, de attol meg forum volt, egymas beirasaira reagaltunk... A chat 1997-ben jott, "presszo" neven ha jol emlekszem.
Én optikailag filterezem a kommenteket, különösebben nem zavar az elsőzés, de ha valakit zavar, akkor szóljatok, és összedobok egy scriptet, ami automatikusan leelsőzi a postot, ha változást észlel az RSS-en, ergo nem lesz értelme a humán próbálkozásoknak :-).

A blog.hu fejlesztők meg menjenek a bánatba, hogy alapvető dolgokat nem bírnak leprogramozni (mint pl. a fordított listázás, értékelési rendszer, mint fentebb volt róla szó). Az csak duma, hogy nincs rá kapacitásuk. Lenne olyan "fejlesztés", amit 5 perc alatt meg lehetne írni.

Mennyi problémátok van:) Komolyan nem volt mit hírbehozni? Na de ilyen is kell néha :)
na ezt az elsőzést igazán utálom
első :D

Bocs, de ezt nem hagyhattam ki. ;)
Amúgy én úgy vagyok vele, hogy amig az elsőn kívül ír valami értelmeset is az illető nem zavar, vagy ha egy nagyobb oldalon itt-ott belebotlok mondjuk kimodnottan "na itt megint flamelés lesz" típuső hír alat, ott felőlem oké. Utóbbi kategória számomra az, amikor pl. a dsl.sk oldalon megjelenik egy hír Firefox/Linix/iPhone témák valamelyike, ott tényleg nem piskóta elsőnek olvasni/reagálni. :)
megoldottam a dolgot ugy, hogy nincs lehetöség a blogomon a "kommentelésre". akinek nem tetszik az hagyja. akinek leküzdhetetlen ingere van a müveimet dicsérni és ujjongani az irjon egy mailt, de ahhoz sem ragaszkodom.
az elsőző egy indirekt leveling bot: minél kevesebb hozzászólás van utána, annál dominánsabb (->zavaróbb)