A Google terepasztalra tűzi a netezőket

Először jött a Google Maps mobil verziójában az újítás: a "0" gomb megnyomásával belőhetjük, hogy nagyjából hol is vagyunk a térképen. A Google a cellainformációk alapján kiháromszögeli a koordinátákat.

Majd jött a Google Latitude, mely lehetővé tette, hogy aktuális helyzetünket ismerőseinkkel is megosszuk.

Most pedig a Gmailbe került bele egy új funkció, melynek segítségével a levél "aláírás" sorában jeleníthetjük meg az adott várost, ahol tartózkodunk. Az információ az IP-címünkből jön.

A Google tehát mostanra két fontos geoadattal rendelkezik a lelkes júzerekről. Az egyik az IP-alapú helymeghatározás (nem pontos, viszont automatikusan lekérhető adat). Valamint a felhasználók által engedélyezett mobilos helymeghatározás. (Ez már sokkal pontosabb, viszont a felhasználó engedélyéhez kötött.)

Mindezekből a példákból arra következtetünk, hogy a Google háza táján idén erőteljes szerephez jutnak a geolokációval kapcsolatos fejlesztések.

A Latitude kapcsán persze nem lehet nem felvetni a személyes adatok érzékenységének témakörét. Bár a Google - szokásával ellentétben - külön privacy beállításokat rendelt a Latitude-höz, de valószínűleg már ez sem elegendő.

Egy átlag, Google-accounttal rendelkező netező ugyanis egyre kevésbé tudja, hogy melyik szolgáltatásban milyen adatai is publikusak, rejtettek, ismerősi körre szűkítettek.

Ideje lenne tehát egy nagy központi dashboard lefejlesztésének, mely nem csak megmutatja, de könnyen szerkeszthetővé is teszi a Google Account-on belüli jogosultsági, adathozzáférési és nyilvánossági szinteket.

Különösen fontos lesz mindez, ha például a Twittert mobilon használjuk, és lehetőségünk lesz az adott bejegyzéshez automatikusan társítani aktuális helyzetünket. Vagy ha a Latitude adatai alapján egy YouTube-ra feltöltött videóhoz, egy Blogger.com-ra írt posthoz, egy Picasára feltöltött képhez automatikusan hozzárendelhetjük majd a helyet (vagy akár egy adott időintervallumon belüli helyzetváltoztatásainkat), ahonnan épp feltöltöttük a tartalmat.

Címkék: google gmail privacy google maps geotagging geolokáció
2009.02.11. 10:57. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a mobilos GMaps GPS nélkül is elég meglepően jól "háromszögel"... bár szerintem technikailag ez nem háromszögelés...

Nagyvároson belül bámulatos pontosságú.
Értelme nem sok van, de legalább el lehet azt is adni, hogy merre szoktak mászkálni az emberek.
Milyen király is lesz, amikor megy át valaki a Megyeri hídon és azt mutatja majd, hogy a Dunában van :)
A google lesz a skynet, akárki meglássa.
EZ hatalmas biznisz lesz, ha megjelenik a "location" alapú keresés végre. Nem csak országszinten, de mondjuk városon belül is.
Hö-öhöm. Ezekhez a júzernek előbb engedélyeznie kell a szolgáltatásokat, tehát ez:

"Egy átlag, Google-accounttal rendelkező netező ugyanis egyre kevésbé tudja, hogy melyik szolgáltatásban milyen adatai is publikusak, rejtettek, ismerősi körre szűkítettek."

nem igaz.
Jokis feature, be is kapcsoltam.

De mikor lesz mar vegre bent read&delivery receipt?
nemigaz mar hogy ezt a feature-t nem lehet beepiteni :( vagy csak nekem hianyzik evek ota ez? (anno meg a magyar csodanal, a freemailnel is volt, majd aztan par eve ataltam gmail-re megszoktam h nincs. a ceges levelezesnel viszont nagyon megszoktam ujra)
Gondolom arra vonatkozik az állítás, hogy van akkora láma, hogy egyáltalán bekapcsolja.
Amúgy nem értem mi olyan nagy találmány benne. Sima flottakövetés. Csak nem járműveket követnek nyomon, hanem a nyájat.
Location alapú POI keresés már régóta létezik, mint ahogy hirdetés is, csak ennek most nagyobb visszhangja meg reklámja lesz, mert Google.
hát ez ugye már ki van találva, de nagyon nem találkozni vele...

dev.w3.org/geo/api/spec-source.html

nem múkodik....

szépen jsben le lehetne kérni hogy ki hol van pontosan. iwiwnél mekkora hype lenne... node ehhez vagy állítgatod a helyzetedet, ha laptopolsz, vagy pl gsp van a pcn, és akkor jo. vagy marad az ip-s. :)
@Konflikt: a read receipt nem megbízható, nem működne 100%-osan, ezért nincs. Amikortól az email szervert ugrik, a küldő szerver nem tudja nyomon követni, és vagy kap visszajelzést, vagy nem, és az vagy hiteles, vagy nem.

Céges levelezésnél minden egy szerveren megy (cégen belül), ezért működik a dolog.
@-d(-_-)b-: Szerintem arra gondolt, hogy a céges fiókjában van ilyen funkció. Ez egyébként nem mail szerver, hanem mail kliens dolga. Tehát ha imap-on használja valaki a gmailt, és a kliense tud tértivevényt, akkor azt bejelölheti a levélen és működik is, ha a címzett úgy dönt, hogy visszaigazola... Én például tiltom, hogy a levelezőprogramom válaszoljon tértivevény igénylésre.
Teljesen egyetértek. Nagyon jók ezek a fejlesztések, de egyre kevésbé követhető, hogy mit láthat más és mit nem.
iphonera varom, ott legalabb tenyleg van ertelme, eddig a looptot hasznaltam, de van 3 ismerosom aki szinten hasznalja, ha majd facebookra megjelenik az nagy attores lesz..iwiwre enm hiszem h valaha is megjelenik, de mint tudjuk aki iwiwet hasznal az mazo vagy beteg...
@zila: igaz, ha imapozva gémélezel, lehet kérni visszaigazolást. a géméles fórumon olvastam egyszer, hogy azért nincs ilyen funkciójuk, mert eleve nem megbízható. pl. a webes felület teljesen kiiktatja a visszaigazolást (ha weben nézed a gémélt, hiába kért igazolást az, aki neked küldött).
nem értek valamit :) segítsetek

kipróbáltam a telefonomon (pesten), és tényleg elég pontosan megmondta a gmm, hogy hol vagyok... persze ez netkapcsolat nélkül nem működik. ebből nyilvánvalóan az következik, h a program hozzáfér a telefonom által látott tornyok adataihoz, és lekéri, hogy a legerősebb jelet adó állomás hol van...

namármost, ez ugyebár azt jelenti, hogy a google egy olyan adatbázissal rendelkezik (vagy legalábbis hozzáfér), ami tartalmazza az állomások koordinátáit... Ha ez így van, akkor két eset lehetséges: 1. ez a lista nyilvánosan hozzáférhető 2. soksok szolgáltatóval állapodott meg egyedileg

én mindkettőt furcsálnám... például 2008 elején ki kellett mennem egy pannonos állomásbővítésre. aznap ez már a harmadik volt, besötétedett, és sehogy sem találtam a tornyot (mint később kiderült, egy marhatelepen volt, de a sötétben nem láttam). Mindegy, a lényeg, h akkor mint belsős munkatárs hívtam fel a pannont, hogy adjanak gps koordinátákat, de azt mondták, h nem adnak ki ilyen infót, sajnálják de találjam meg ahogy tudom...

tudom, h a google jobban tud hatni a pannonra, mint én, de milyen érdeke lehet egy szolgáltatónak abban, h kiadjon egy ilyen adatbázist?

szerintetek?