Bréking: 1-1 év börtönt kaptak a Pirate Bay alapítói

A svéd bíróság bűnösnek találta a torrent tracker szájt négy alapítóját. A vád ellenük "jogvédett tartalmak elérhetővé tételében való segédkezés" volt. A négy svéd alapító egy-egy év börtönbüntetést kapott.

Bár a perlő zenekiadók (Sony, MGM, Warner, Universal, stb) 10 millió dolláros kártérítést követeltek, a bíróság a "károkozást" 3,6 millió dollárnak megfelelő svéd koronára tette. Vagyis az egy év börtön mellé fejenként közel egymillió dollárt kellene leperkálniuk a Pirate Bay alapítóinak. 

A bíró amúgy kimondta, hogy a BitTorrent használata a Piratye Bayen jogellenes. Ami

A vádlottak várhatóan fellebeznek az ítélet ellen, úgyhogy az úgy a legfelsőbb bíróság elé kerül, és így a végső verdiktre lehet, hogy még éveket kell várni.

És akkor most mi lesz a Pirate Bayjel és a felhasználókkal? A TPB-sek szerint egyelőre semmi. Elsőfokú az ítélet. No para. Minden marad a régiben. Aztán majd meglátjuk.

Ma lesz egy sajtótájékoztató, ahol nyilván mindent részletesen elmondanak az érintettek. A fejleményekről beszámolunk.

Részletek hamarosan.

Címkék: torrent kommuniti copyright pirate bay
2009.04.17. 11:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weh.
Siralmas, hogy itt tartunk.
Aztakurva...ez jogerős?
Gondolom ezzel senki sem nyert. 1 év nem nagy bünti a világ torrent kiszolgálásához.
Elsőfokú ítélet, fellebbeznek.
és elvileg a 3.6 milliót is ki kell fizetniük...
Pofátlanság büntetni őket. Nekünk tettek jót, nem?:DDD

Én amúgy a fűtermesztőket se csukatnám le, nem ártanak azok senkinek...
remek... hát, ilyen alapon szinte minden eszközt be lehetne tiltani, kezdve a fegyvergyárak és az autógyárak bezárásával...
raadasul a targyalason demoztak, hogyan lehet akar a google segitsegevel torrentet talalni. akkor oket is be kene perelni, ugye?
Ennyi erovel a Googlet is nyugodtan perbe lehetne fogni, mert ugyan ugy alkalmas a "jogvédett tartalmak elérhetővé tételében való segédkezés" buntenyre.
Nem tudom elolvasta-e valaki a vádat, mert ha belegondoltok, akkor a mondat abszolút igaz rájuk (más kérdés, hogy a jog nem az igazságról szól).
Vagy talán nem segédkeztek Igazán NAGY tömegnek jogvédett tartalmak elérhetővé tételében?
13.00-tól élőben stream a tpb-en!
az emberiség megérett a pusztulásra
De enyhítő körülmény lehet, ha befizethetik az Artisjus számlájára a 3600 Ft extra adót :D
"jogvédett tartalmak elérhetővé tételében való segédkezés"
- Reszkessetek könyvtárosok, videotékások, képtárosok és rádiók, televíziók!
@Gaius Baltar: a google nem hostol trackereket.
dvd író gyártók, dvd lemez gyártók, hdd gyártók, lcd tv gyártók, amik alkalmasak jogvédett filmek illegális nézésére. Mind pusztuljatok!
illetve a Ferrari gyár is, ami elsősorban sebességhatár túllépésére használt gépkocsikat értékseít, amik alkalmasak a jogszerűtlen közlekedésre. Az ikea pedig késeket árul, amik gyilkosságra alkalmas eszközök.
Egy paprika nagykereskedést is be lehet zárni! Ugyanis ha megeszel egyszerre 500 tona paprikát, tuti meghalsz! :)
A lényeg ott van, hogy fellebbezés után a verdiktre éveket kell még várni.

Ki tudja mi lesz itt pár év múlva? Hogyan fog akkor kinézni a tartalomszolgáltatás?

Lehet, hogy akkorra már annyit változnak a viszonyok, hogy nem fogják erőltetni ezt a pert a szolgáltatók.
ettől függetlenük a tpb és a hasonló trackerek működése elitélendő, viszont az már nem, hogy a saját taknyában fuldokló kiadói és terjesztői hálózat rá kellene miattuk ébredjen, hogy mi kellene legyen az út.
Nállunk most eggy kicsivel fejjeb ment a feles ára, mer mosmár matrica van a felesüvegre ragasztva, mer ettöl boldogok leszünk. Monta a kocsmáros, hogy kis lépés ez nekünk, de nagy a felesízü ital jóminőségére nézve.
Szerintem erre a plotra a "hogyan süllyed vissza a warez az undergroundba?" címke illeszthető rá leginkább.
Akármennyire nem pártolom a betonba kötött zenekiadókat valamint az Artisjus-t és társait, ebben az esetben jogosnak érzem a büntetést. A rendszert jogvédett tartalmak jogtalan terjesztése céljából üzemeltették. Gondolom ha a reklamálók jogdíjakból élnének nem lennének ilyen elnézők. Többet érdemelnének ...na nem a fenti zenekiadók.
Hát nekem egy kedves, régi, kis mondóka jut eszembe az egészről:
Azt mondják a hatalmasok, hogy akinek hat alma sok, az már elég hatalmas ok, hogy ne legyen hatalma sok...

Az üzletet még, szerintem, soha nem vitte előre a pereskedés, csakis az innovációk befogadása és "legalizálása" jelenthet megfelelő utat!
ennyit a liberalis svedekrol. ilyen alapon szüntessük meg az egesz netet
Kíváncsi leszek mely svéd hivatalok és perelő kiadók oldalait fogják a napokban feltörni.
Zárják be az összes torrent trackert, vonják ki a forgalomból az összes DVD-írót, memóriakártyaolvasót, MP3 lejátszót, rádiót, tévét, én AKKOR SEM VESZEK EZEKTŐL A GECIKTŐL SEMMIT, és pont. Mert ha már 15 forint jogdíjat fizetek akkor pontosan 30 forinttal többel támogattam a jogvédőket, mint amennyit az egész nyomorult fasszopó életük ér.
En szivesen bedobok akar tizezer+ forintot is a buntetesukbe. Hadd ne ok szivjanak egyedul helyettunk.
Es inkabb erre mint a BMG es a tobbi 'sztar'gyar tulfizetett szarkeveroire kozvetve a zenevasarlasal.
Legfeljebb nem veszek jogvedett tartalmat par evig (es memoriakartyat sem Magyarorszagon). Pakk.

... mellesleg ra kellett jonnom, belolem mar hosszu ideje nem huztak ki penzt az emlitett felperes banda. Es nem azert mert nem vettem zenet. Mert ami tetszett, abbol vasaroltam is. Csak valahogy nem az o altaluk futtatottak erdekelnek, jobb minoseguek vannak kisebb kiadoknal. Toluk direktbe vettem.
Pakk.
Hajrá TPB!

Hol lehet támogatni őket?
Azért, 1 év egy svéd börtönben nem egy nagy büntetés. Kicsit kisportolják magukat, napi három étkezés, elhelyezés kényelmes, kétszemélyes szobákban és ha csak három hetente mehetnek haza, hát akkor mi van?!
hát szegény kiskomák jól megkapták. a piacról most már tudjuk, hogy nemcsak mindent megold, hanem még szent is. mától fogva pedig múzik is, mint a tehén. Értitek?.
Egyébként gatyesz az egész. ha film/zene/mittoménmi gyártó lennék, örülnék.
Az összes jogvédő geci elmejet a jó k.anyjába...

Amíg nem lehet megfizetni a zenéket/filmeket ill. jogdíjat számolnak az ÜRES adathordozókra (ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy engen/téged/stb. már eleve TOLVAJNAK titulálnak előre), addig ne is várjanak mást ezek a tetvek!
Inkább keríteni kellene pár szippantóst, akiknek véletlenül az Artisjus háza előtt romlik el a gépe és véletlenül kiömlik minden, több emelet magasan.
@Kamela: ingyenes tartalmat ugyanúgy lehet rajta keresztül átvinni, innentől kezdve a feltöltő felelőssége, hogy a tartalma jogsértő-e vagy nem.

ferocious: maximálisan egyetértek. mi az, hogy pendrive-ra jogsértési sarcot vetnek ki? milyen jogon??
Kiadók = hülyegyerek géprombolók.

www.slashfilm.com/2009/01/23/free-monty-python-videos-on-youtube-lead-to-23000-dvd-sale-increase/

Vagyis a kiadók kiadhatnák ingyen, középszar minőségben streamelve az anyagokat. Aki csak kiváncsi rá, meghallgatja/megnézi és nem veszi meg, mert szar.
Akinek tetszik, megveszi, mert idegesítő hogy szar minőségű.

Amatőr banda garázszenél, felteszi megosztóra, elad sok (vagy legalábbis elég) koncertjegyet.

Amatőrfilmes elkészíti a filmjét, aztán feldobja streamig médiában a havi előfizetős sitejára, melléteszi a merchadise cuccokat, gugli/amazon hirdetéseket, 720p-ben letölthető fizetős verziót.
Lesz belőle zsozsó, a következő filmje mehet nagyobb költségvetéssel.

További ötletek:
www.wired.com/techbiz/it/magazine/16-03/ff_free
Namost a jogdíj annak jár, aki képes olyan produktumot előállítani, ami másoknak tetszik annyira, hogy fizessen érte.

Az, hogy egy filmgyártó, vagy hanglemezkiadó a sz*rosvödör tartalmát cd-re, vagy dvd-re írja, és árulja 6000Ft-ért, arra ne legyen büszke.

Amit kedvelek, abból eredeti lemezeim vannak, amit nem kedvelek (vagy sokallom az érte kért árat) azt törlöm, vagy artisjus mentes lemezre írom. SZigorúan!

Nem vagyok hajlandó elfogadni a hazai joggyakorlatot, hogy ilyen balettklubok is pénzt szedjenek tőlem, és még a képembe is mondják, hogy "az is lopás"!

Nem! A lopás, az minden egyes forint, melyet a matricájukkal szednek.

Mindenkinek csak javasolni tudom elsősorban szlovákia boltjait. Olcsó, mert nem tartunk el vele semmirekellő ingyenélőket, ami magyarországon úgylátszik kötelező...
@dave: A szemüvegem is alkalmas jogvédett tartalmak nézésére, akkor most a keretek és lencsék is pusztuljanak? :)
@maxt: A Verseny utcai, rákospalotai és hasonló jellegű piacokon is lehet kapni olcsó, matrica nélküli márkás lemezeket (pl TDK-t én 45 Ft/darab áron szoktam kapni ha 200-at veszek palotán)
Nekem is egyből a támogatásuk jutott az eszembe :) Életemben talán először :)
Olvastam a TPB-n a hozzászólásokat. Úgy tűnik most nem csak egy ország elé tettek vörös posztót ezek az öngyilkosjelöltek :) Ha megszűnik a TPB szerintem hatalmas warezpotenciál fog aktivizálódni, hogy az űrt betöltsék újabb technológiákkal.

És nem azért mert bűnösök vagy nem, hanem azért mert a kiadói maffia hátszelével mondvacsinált vádakkal ítélkeznek ! Nincs következetesség ebben az ítéletben. Mint a kommunizmusban ! Kirakatper?

Ha elérnénk végre azt, hogy a kedvenc sorozataimat legálisan nézhessem a sugárzás idejében és ne kelljen 3-4-5 évet várni, amíg valami legális tv csatornán 6 reklámmal megszakítva cenzúrázva, hülye fordítással, karikákkal a sarokban megnézhessem, akkor talán nem is lenne szükség a Pirate Bayre sem...
@maxt: Dehogy nem lopás! Te ellopod tőlem azt az élményt, hogy elmehessek nyaralni egy évben 12-szer. A sok nyomorult pirate bay felhasználó miatt 2008-ban mindösszesen 8 alkalommal voltam, és Dubai-ban is csak sima 5 csillagos fosra futotta, pedig azt a 6 csillagost nagyon kinéztem magamnak! Mocskos tolvajok!
@avus: Ha átutalod nekem egy matrica árát (4200 Ft + ÁFA szemüvegkeretenként) akkor szemet hunyok felette :)
Lényegében teljesen mindegy, hogy mi történik a piratebay-esekkel, a p2p fájlcserét már nem tudják visszaszorítani.
Ez csak az első szakasz volt (az első nagyobb állomással), és még messze van a vége..
Bepucsított a svéd igazságszolgáltatás?
A következő a francia lesz, aztán a magyaroknak se sok ídőt jósolok.

A magam részéről szívesen vennék az általam kedvelt zenekaroktól zenét direktben (értsd letöltés direktben tőlük pénz ellenében).

Viszont az összes nagypofájú szarházit aki az üres adathordozókra is ráteteti a sápot, meg b@szogatja a népet, na azokat el kéne küldeni a sunyiba. Hozzáadott értékük semmi, de a pofájuk az bezzeg annál nagyobb.
Azert eleg tokosek, hogy nyomjak tovabb. Bar ha vegul masodkfokon is elitelik oket akkor az ismertseg lesz az egyetlen remenyuk (pl. a buntetes kifizetesere).

A technikai fejlodesnekmindenesetre jot fog tenni, megint feljonnek majd a valodi (teljesen decentralizalt) p2p megoldasok. :)

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Jo hasonlat, tenyleg kb. annyi ertelme es haszna van a kapalozasuknak, mint a Ludditaknak volt.
egyaltalan nem meglepo, de mindenkeppen tanulsagos figyelni, hogy a regi (internet elotti) uzleti modellre berendezkedett szorakoztatoipar mennyire nem kepes alkalmazkodni az uj helyzethez, es uj uzleti modellekkel eloallni.

illetve hat nem is arrol van szo, h nem kepes, mert atlagos iq-val is max ot perc gondolkodas kellene vkinek, aki amugy is ezzel foglalkozik, h uj modellekkel alljon elo, amik nem teszik szuksegesse a fogyasztok es az azokat kiszolgalo internetes tartalomszolgaltatok uldozeset. arrol van szo, h meg nem eleg nagy a nyomas, h valtsanak, egyelore meg inkabb megeri nekik a birosagokon kardozni.

a nyomas azonban egyre no. minden egyes fajlmegosztok elleni "gyozelemmel" csak azt ertek el, h ujabb es ujabb technologiak jottek, amik ellen a korabbiakkal szembeni jogi ervek mar hatastalanok voltak.

beszantottak a napstert (meg nehany kesobbi, hasonlo elven mukodo klonjat), ami egy kozponti szerveren keresztul tovabbitotta a megosztott tartalmakat? jott a bittorrent, ami mar nem igenyel kozponti szervert. bezaratnak nehany nagyobb torrent tracker oldalt? akkor majd jon egy ujabb technika, ami monnyuk a levelezo listak elven alapul, a torrent linkek a felhasznalok gepein lesznek szetszorva, es PGP-vel titkositva cserelgetik oket, a szerver(ek) pedig torli(k) a forrasok ip cimeit. es igy tovabb.

elobb-utobb muszaj lesz valtaniuk.
Az Artisjus-féle matricázósdit nemcsak a felhasználók nem szeretik, de a kiadók sem. Azért nem árt végiggondolni, miért. Az illegális másolások jó részét ugyanis ez legalizálja. Persze igazságtalan a rendszer, hiszen a matricázott tárgyak jó részét soha nem használják jogvédett tartalmak másolására, de Magyarország ezzel élen jár abban, hogy a magánszemélyekre gyakorlatilag nem szállhatnak rá a kiadók. Annyi másolatot és annak adsz a lemezeidből, amennyit akarsz, amíg nem haszonszerzés céljából teszed. Miközben a kiadók mindennemű másolást tiltani akarnának.
Az élet nem áll meg. 2004-ben bedőlt a suprnova (en.wikipedia.org/wiki/Suprnova.org), a keletkezett űrből nőtt ki a Pirate Bay. Ha a bünti mellett a szervereket is kihúzzák - gondolom előbb utóbb megteszik - azzal csak teret adnak a következő oldalnak.
Először is: ha valaki zenét, filmet, szoftvert, akármit gyárt, akkor joga van azért pénzt kérni. Neked meg jogod van nem megvenni, de nincs jogod ellopni.

Másodszor: lehet szépítgetni, de a TPB mégiscsak attól működik, hogy emberek jogvédett tartalmat töltöttek le a segítségével.

Harmadszor: kíváncsi lennék, hányan használnák a TPB-t, ha nyilvántartanák a nevét és címét, meg az általa letöltött cuccokat.


Azon viszont lehet vitázni, hogy tényleg azokat büntetik-e, akiket kell.
@fraki: filetype:.torrent és máris kész a "jogvédett tartalmak elérhetővé tételében való segédkezés".
Én továbbra is azt hiányolom a nagy stúdiók részéről, hogy egy ilyen globalizált világban miért nem lehet egy mozifilmet pl. azonos napon premierre tűzni a világ minden táján? Csak örülnie kellene a stúdióknak, ha a nézők várnak pl. egy filmre. De ha az adott országban csak 2 hónap múlva mutatják be, ne csodálkozzon senki, hogy az emberek hamarabb is látni szeretnék... készüljenek fel a multik arra, hogy az egész világon egyszerre elérhetőek legyenek az újdonságok - akkor valószínűleg kevesebb embernek lenne szüksége a fájlcserélőkre...
A fájlcserélés egyszerűen túl jó ahhoz, hogy meg lehessen szüntetni. Aki ezt nem érti, annak valószínűleg durván sérti az érdekeit, de ők vannak kisebbségben. előbb-utóbb nekik is be kell látniuk, hogy a jelenlegi üzleti modell fenntarthatatlan. Addig meg mehet a huzakodás, engem szórakoztat, sok munkahelyet teremt, jó ez igy. A stúdiók, kiadók nélkül a szórakoztatás még nem teljesen megoldott, ez a hibrid rendszer valószínűleg a legjobb, ami lehetséges, de sajna nem fog sokáig tartani, szerintem akárhány ítélet van a "kalózok" ellen, végül győzni fognak.
szelmalomharc.
Inkabb a fizetos ftp szerverek tulajait sittelnem le ha mar mindenkeppen valakit le akarnak ultetni.

free piratebay
@wice: ha megnézed a rádió fejlődését, akkor is ez volt, csak ott am vs. fm témakörbe USA-ba.
@zfor: Akik zene- illetve filmgyártásból élnek, azoknak meg joguk van olyan munkát végezni, aminek az előállított termékét nem lehet lemásolni, például mehetnek kőművesnek, mert házat egyelőre nem lehet torrentről letölteni. Sajnos :)
Most majd a jogvédők fogják kizsebelni a júzereket. Eddig letöltötted ingyen, most meg fizethetsz. És háromszorosára emelik az árat.

Jogvédő: "Ne tömjétek a kalózok zsebeit, inkább a miénket"
Nem kell itt beszarni, mire ebből lesz valami, akár sitt, akár TPB teljes leállítása lesz 4 másik...

Ebbe (gondolom) lé van, már csak a reklámok miatt is, így esélyes, hogy lesz utód, csak az nem svéd lesz. :)
Anno az isiben mindig cserélgettük a kazettákat meg cd-ket, volt hogy le se másoltuk, csak simán átadtuk egymásnak meghalgatni egy hétre az új Offspringet meg a Limp Bizkitet... még annóbb Apámék külön klubokat szerveztek a rádióból felvett magnószallagok cserélgetésére...
Kérdem én EZ miben külöbözik a torrentől? Ezt miért nem büntették börtönnel?
@webmunkas: téged msot sem büntetnek a torrentezésért!

viszont ha óriási tételben másolt volta faterod rádióból felvett zenéket, majd azokból még pénzt is keresett volna, akkor tuti az orrára koppintanak.
Képzeljük el:
Autókat árulsz. Bejön a vevő meg egy varázsló. A vevő rábök egy neki tetsző autóra, mire a varázsló hókuszpókuszol, és megjelenik a semmiből egy tökéletes mása az autónak. A vevő beleül, és elviszi azt. Az autód meg marad a helyén. És a varázsló másnap is bejön, meg mindig, amikor csak vevő érkezik. És mindig lemásolja a nekik tetsző autót.
Erőltetett példa?
@Nűnű: kicsit eroltetett, de nem baj, mara jo lesz.

nezd ebbol a szemszogbol: kepzeld el, h egy olyan vilagban elsz, ahol leteznek varazslok, akik kepesek tokeletes masolatot kesziteni barmilyen _autorol_, meghozza teljesen ingyen. eszedbe jutna egy ilyen vilagban, h penzt kerj az autokert? ha esetleg nehezedre esne elkepzelni egy ilyen vilagot, akkor probaljuk igy: a mi vilagunkban mekkora uzleti lehetoseget latsz abban, h jeget adj el az eszkimoknak?

persze most arra gondolsz, h egy olyan vilagban, ahol a varazslok autokat tudnak klonozni, egy ido utan senki se allitana elo uj autokat, mert nem erne meg. de ez nincs feltetlenul igy. egy ilyen varazslatos vilagban is ki lehet alakitani olyan uzleti modellt, ami mellett megeri autokat kesziteni. pl megnezed, van-e olyan termek, amit nem tudnak a varazslok klonozni. tegyuk fel, h pl elelmiszereket nem tudnak. ha penzt akarsz keresni autok tervezesevel es eloallitasaval, akkor megkeresed pl a coca colat, es megegyezel veluk, h megfelelo osszegert cserebe belegravirozod az auto karosszeriajaba a coca cola feliratot. aztan ezt az autot mar annyit klonozzak a varazslok, amennyiszer akarjak, ezzel csak sokszorositjak a coca cola reklamot. persze a coca cola csak akkor fog veled uzletet kotni, ha ugy latja, h az emberek valszleg a tealtalad tervezett es epitett autot nagy szamban akarjak majd klonoztatni, mert annyira fasza, gyors, kenyelmes, biztonsagos v jol nez ki. ha bena autokat tervezel, akkor ebbol se lesz neked uzlet.

persze nem azt mondom, h a digitalisan sokszorosithato es terjesztheto informaciokbol pontosan ugyanigy lehetne penzt csinalni. mashogy _szerintem_ lehet, de mindig az infomacio jellegetol fugg, hogy hogyan. ha erdekel, reszletezhetem is.

a peldadban ott koveted el a hibat, h osszemosod az egyik valosagot a masikkal. feltetelezed, h ha egy olyan vilagban, ahol nincsenek varazslok, akik autokat klonoznak, magatol ertetodoen penzt lehet keresni autok eladasaval, akkor szuksegkeppen egy varazslos-klonozos vilagban is ugyanigy _kell_ mukodnie a dolgoknak, mert ez a dolgok rendje, es akar torvenyileg is jogos kikenyszeriteni, h pontosan igy mukodjenek. ez pedig kb (figyelem, _kb_, nem pontosan) olyan, mintha amellett ervelnel, h torvenyileg kene megtiltani az eszkimoknak, h az eszaki sarkkor jeget hasznaljak fagyasztasra, es helyette kotelezni kene oket, h fizessenek a jegert, amit te sok energiaval eloallitasz nekik.

jelenleg egy atmeneti korszakban elunk, ahol egyszerre vannak jelen a regi vilagra berendezkedett uzletemberek, meg az uj lehetosegek, amik a regi uzleti modelleket teljesen mukodeskeptelenne teszik. ugyanez a harc lezajlana akkor is, ha hirtelen felbukkannanak azok a bizonyos varazslok, mikozben ha mar kezdetektol fogva lettek volna ilyenek, akkor eleve ki sem epul az a rendszer, amiben nehanyan az autok egyes peldanyainak eladasabol probalnak meggazdagodni, hanem azonnal a hirdeteses modellel kezdenek, es mindenki szerint ez lenne a termeszetes.

szoval nem olyan egyszeru, magatol ertetodo, es fekete-feher ez az egesz tortenet.
Remelem oket is beperelik www.google.com/coop/cse?cx=003849996876419856805:erhhdbygrma . Kivancsi vagyok milyen cellat kapnanak a sracok. Na meg hogy ki? :)