Webtrendek 2009

Múlt héren már megemlékeztünk arról, hogy a Google-nak köszönhetően valószínűleg új lendületet kaphat a web 3.0-ban, vagyis a szemantikus webben való gondolkodás. Elég csak a Wolfram Alpha projektre gondolni...

Egy másik trend, ami bár nem idén kezdődött, de idén is folytatódik, hogy a szolgáltatók egyre több adatot tolnak ki és fogadnak be api-kon keresztül. Ezen nyitott adatáramlás szabványosodása is megkezdődhet a közeljövőben.

Egyre hangsúlyosabbá válik a valós idejű adatok, kiértékelések megjelenítése. Jó példa a Facebook Chatbe integrált real time értesítés. De valószínűleg egyre több hasonló, valós idejű tartalommal fogunk találkozni a weben a következő években.

Valamint a mobilplatform (nemsokára jön a Palm Pre, az új iPhone és a HTC/Android vonalon is folytatódik a nyomulás) is egyre hangsúlyosabbá válik. A mobil kifejezés értelme is megváltozik: többé nem a kisképernyős buta számítógépet értjük alatta, hanem egy teljes értékű számítógép erejével rendelkező, a mobilitásból fakadó extrainformációkat kiértékelni képes készülékről, mely az ad hoc információszerzés és -megosztás legfontosabb platformjává válik.

2010-re tehát a progresszív webes cégek ezeken a nyomvonalakon léphetnek előre, és kezdhetnek el újfajta szolgáltatásokban gondolkodni.

A ReadWriteWeb egy preziben foglalta össze a maga vízióját...

 

Címkék: filozomatika web3.0 szemantikus web
2009.05.20. 17:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hasznos dolog ez a WolframAlpha. Épp ma próbálgattam kicsit.
Szerintem is hasznos, de meg kell majd tanulnunk másképp kérdezni és másmilyen válaszokat várni.
Plusz meg kell tanulnunk azt is, hogy a wolfram féle keresés nem leváltja, hanem kiegészíti a google tipusú keresést...
A wolframról a népszabi is cikkezet tegnap.
Integrálásban, deriválásban profi http://www65.wolframalpha.com/input/?i=integrate+%28sinx%2Fx%29
De különben...hát..
A múltkori után én is megnéztem, de nem estem hanyatt tőle...
Persze biztosan fejlődni fog, de szerintem is inkább kiegészíti, mintsem leváltja a megszokott keresőket -amiktől már tudok úgy kérdezni, h a várt eredményt kapom.
Tehát akkor most kiderült, hogy volt van/volt web 2.0!
értem, hogy egy újságírónak (és ez szl a ReadWriteWeb-nek is) muszáj néha a jövővel foglalkoznia, de ez azért elég gyenge így, hogy biztos lesz egyszer majd Web3.0 és hát az linkes lesz, meg real-time, meg s z e m a n t i k u s.

a TopicNavigatinMaps több, mint 10 éve megvan. az XLink is. az RDF is bőven elmúlt 5. van RSS. és akkor a HTML <a> taget már ide sem írom majdnem 20 évvel ezelőttről. és akkor jönni azzal, hogy linkes lesz...

real-time: tehát amit én valahol belenyomok a rendszerbe, az valakinek real-time érdekes, hasznos, fogyasztandó lesz. igen? feltaláljuk a TV-t meg a rádiót? de podcast is mióta van már. az, hogy gépek egymás között infot cserélnek, azt meg internetnek hívják 40 éve (1969 - ARPAnet).

szemantikus: a mesterséges inteligencia másik neve. de akkor talán meg kellene nézni, hogy AI-ban mire jutottak, hol állnak. olyan messze vagyunk valódi intelligencától, mint Makó Jeruzsálemtől. majd egyszer, a távoli jövőben, ha hunyorítva, távolról nézzük, akkor majd látunk valami szemantikusság-félét, de lehet, hogy inkább a szent Grál lesz az, mert kb. egyformán néznek ki.