A Last.fm hivatalosan is multi lett

A Last.fm alapítói ma a gépházblogban jelentették be, hogy elhagyják a céget. Azt ugyanakkor nem írják le, hogy mi áll döntésük hátterében, úgyhogy nekünk sem jut más, mint a találgatás.

Éppen két éve vásárolta fel a londoni startupot a CBS, és nem kizárt, hogy a felvásárláskor azt is vállalta a multi, hogy két évig alkalmazásban tartja az alapítókat. Úgy tűnik tehát, hogy a - feltételezett - szerződési kitétel lejártával a Last.fm alapítói jobbnak látták, ha lelépnek. Tegyük hozzá azt is, hogy ha valaki egy nagyon sikeres startup alapítója, az rendszerint nagyon nehezen válik meg szeretett cégétől.

Úgyhogy az egész mögött nyilván az lehet, ami ilyenkor szokott lenni. A dinamikusan változó, lazább munkakörnyezetben üzemelő startup a nagyvállalati viszonyok között elkezdett idomulni az új feltételrendszerhez. Az alapítóknak pedig ez már nem volt buli. Érthető.

Ennél már sokkal fontosabb, hogy vajon milyen jövő vár a Last.fm-re. Volt ez a RIAA-ügy (átadta-e a CBS a felhasználók adatait a RIAA-nak vagy sem), utóbb pedig a nem túl barátságos lépés a nem angolszász felhasználók felé.

Ha ezen az úton halad a Last.fm, lassan megint ideje lesz egy pofátlanul optimista fejlesztői csapatnak összeállni, és valami sokkal jobbat és szerethetőbbet csinálni a Last.fm-nél.

Persze lehet, hogy nem ennyire komor a jövő, és a Last.fm képes lesz a CBS vezetése alatt is megmaradni az egyik legjobb webes közösségi szolgáltatásnak. Tegyék meg tétjeiket...

Címkék: last.fm
2009.06.10. 18:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"ideje lesz egy pofátlanul optimista fejlesztői csapatnak összeállni, és valami sokkal jobbat és szerethetőbbet csinálni a Last.fm-nél."

egyet mondanék: spotify
én már ettől a roppant felháborítónak beállított lépésüktől sem ugrottam ki az ablakon. leszarom, mennyiért adják a rádiót, nem arra használom, hanem arra, amire ki lett találva: hogy visszanézzem, milyen zenéket hallgattam, az ismerőseim milyen zenéket hallgattak, továbbá informálódjak előadókról, azok kapcsolódási pontjairól, zenei eseményekről.

ezt az igényemet a mai napig tökéletesen kiszolgálja a last.fm, tehát köszönöm, elvagyok vele :)
Kár lenne a last.fm-ért.
úgy olvastam a címet, hogy "A Last.fm hivatalosan is a múlté lett"

azt hittem bedobták a törcsit mint a pownce (:
nagyon,nagyon,nagyon nem meglepő, pláne a kb. egy hónappal ezeltőtti események (muzzak.blog.hu/2009/05/08/racionalizalas_a_last_fm_mel) után..

én is sajnálnám, már olyan régóta scrobblingolok rá, a szívemhez nőtt...
@phreeq: Hát én meg x hónap regisztrált (mandriva/amarok) merevlemez válogatós hallgatás után tök jól elvoltam az általuk összeállított zenével és a programajánlatokkal a lejátszóban. Aztán a hivatkozott csúnyaságuk után dobtam őket a francba.
Ismerőseim közül 1 ember van aki hasonlóképp vélekedik, mint te. A többség a weboldalt csak regeléskor látta, ahogy én is. A többi mind az asztali alkalmazások/lejátszó útján történt.
Egyébként szerintem ez a jövő útja. Az integrált alkalmazások. A wikipedia/google keresgélés asztalon, a hírek rss olvasóban, integrálva a böngésző funkciót, zenehallgatás színtugy (amarok 2.1 www.youtube.com/view_play_list?p=250996420F750246 )
Szóval a böngésző lassan meghal.
@atko: hm... szért ez erős feltételezés volt, én speciel szeretem a netet a böngészőablakban tartani, és nem azért mert maradi lennék.
Altalaban felvasarlaskor a multik nem vallaljak, h alkalmazzak az alapitokat, hanem megkovetelik, h maradjanak ott, es toljak a szekeret amig megtortenik az atallas.
@Maro: az alapítók alkalmazását vállalják, az alkalmazottoktól megkövetelik..
nick rivers: Mirol beszelsz? Ha en egy X cegnel dolgozok mint alkalmazott, es egy Y ceg megveszi X-et, akkor milyen alapon kovetelnek tolem akarmit is? Az alapitoktol lehet kovetelni, azaltal, h csak akkor veszik meg a ceget, ha .
HETI OFF: Mennyivel használhatóbb az új AdWords kezelőfelület. Végre eltűnnek a törölt kampányok is ha törlöm. :D
@JonC: A net amúgy is a gépemen van akkor meg mit is akarnék egy böngészőben tartani. Kicsit nem idevág, de a asztali kütyük, a levelezés, a hírolvasó mind netet használ, a torrent, csevegő és egyéb online alkalmazásokról nem is beszélve. Linuxosként a csomagkezelő nélkül már halott lennék, az meg ugye a tárólokból szedi a progikat. Gyakorlatilag ez a blog is arról szól, hogy online élsz.
@Maro, @nick rivers: nem tudom, hogy náluk épp milyen felállás van, de pl. amerikai startupoknál az a bevett szokás, hogy x pontot ér a cég, ebből a te tulajdonosi hányadod szerint kapsz y pontot, azonban nem egyből, hanem 4 év alatt válik szépen lassan a ténylegesen a te tulajdonoddá. Az idő onnantól ketyeg, ahogy belépétél a cégbe, de ha exit előtt mész el, akkor kuka. Ez védi a céget attól, hogy egy sikeres exit esetén az értékes emberek nem lépjenek csak úgy le.
@Maro: Bevett szokás jobb emberekkel olyan munkaszerződést aláírni, ami hozzáköti őket a céghez, és ezek a szerződések felvásárlás után is élők maradnak.
Amikor a "követelnek" kifejezést kóstolgatjuk, jusson eszünkbe, hogy senki nem ellensége a pénznek, kiszállni mindig lehet, de annak ára van.
@atko: hmm... jogos :) viszont amik nálam futnak még a Firefoxon kívül, és netes erőforrásokat használnak (torrent, lastfm plugin) azok szépen csendben teszik a dolgukat, persze az msn az kivétel, de szívem szerint azt is hanyagolnám.