A "Web 2.0" az egymilliomodik angol kifejezés

A CNN-en olvasom, hogy a - jobbára ismeretlen - Global Language Monitor szerint a "Web 2.0" az egymilliomodik angol kifejezés. Bár a szervezet azt állítja, hogy naponta monitorozza a webet új angol kifejezések után kutatva, ezzel együtt elég furcsa, hogy egy olyan kifejezésre sikerült rátalálniuk 2009 nyarán, ami már 2005-ben, sőt, azt megelőzően is létezett.

Magának a kifejezésnek szvsz addig volt értelme jelzőként, amíg 2005-2006 környékén még jól elkülöníthető volt a weben a régi és az új generáció, pontosabban: a régi típusú üzleti modellekben, szolgáltatásokban és az újakban való gondolkodás. Mára azonban éppen annyira értelmetlen jelzőként használni ezt a kifejezést, mint mondjuk Nagy-Britannia kapcsán azt hangsúlyozni, hogy az egy alkotmányos monarchia. Ja, az, oké. Mindenki tudja. Movin' on.

Címkék: bulvár definíció web 2.0
2009.06.10. 15:49. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első meg fotósopp meg mittomén. :) Mire kiderítik hányadik is valójában addigra itt a 3.0. :)
Egyáltalán mi a szent szar (holy shit, hogy stílszerű legyek ;) ) az a web 2.0?
Sokfelé úgy használják, mintha ez valami újfajta leírónyelv, HTML utód lenne, pedig nem az. De hogy valójában mi, azt tudja valaki? Vagy ez kb. annyi, mint a 42! vagy a NI! ? :)
a web 2.0 az olyan mint a web 1.0 meg mint a web 3.0 :)
@hírbehozó: asszem, félreértettél... :)
(gyk: a web2.0-t emlegetők közül vajon hányan tudják, hogy miről beszélnek?)
@hírbehozó: Tehát azt jelenti a web2.0, hogy javascript nélkül nem kapsz tartalmat? (nézd meg az oldalt noscript-tel :D)
@bécsi pszicho:
én nem tudom.
mondjuk emlegetni sem szoktam.
de most megnéztem wikipédiát.
eddig valami dizájndologra gondoltam, mint a glossy buttonok.:D
nem 2009 nyarán találták a kifejezést, csak most sikerült összeszámolni, hogy előtte pont 999.999 szó volt. :)
A web1-nek csak akkor lett értelme amikor megszületett a web 2 mint fogalom.
Nagyjából annyit jelent, hogy a web1 pusztán tartalmat szolgáltatott, el lehetett olvasni, meg lementeni az oldalt, meg kinyomtatni, aztán ennyi.

A web 2 viszont már sokkal több aktivitást igényel az internetezőktől, és sokkal több, ezt segítő/generáló szolgáltatás is létrejött (lásd közösségi oldalak, blogok, stb). Nyilván ez technikai fejlődést is hozott magával.

Most visszanézve a web1 olyan szempontból jó volt, hogy sokkal kisebb volt az emberek közlési kényszere. Most, hogy bárki bármit bárkinek publikálhat, hirtelen mindenkinek kurváramegfontolt és megkerülhetetlenül sarkalatos véleménye lett (olyan dolgokról is amihez lövése sincs).

basic web-history-curse for dummies ending:)
A webkettő fogalmát sokan sokféleképpen definiálták. Ami hozzám a legközelebb áll az a saját teóriám :) :

Web1.0 - A weboldaltulajdonos generálja a tartalmat az oldalra, látogató csak szemlélőként vesz részt az oldal életében. Csak pusztán információt gyűjthet.

Web2.0 - Az adott oldalra regisztrációval (vagy reg. nélkül) tartalmat tölthetnek fel/oszthatnak meg a látogatót adott esetben tagok. Itt a tartalmat a weboldaltulajdonos és a látogatók közösen generálják. Itt már belép a közösség szó a játékba. A tartalom generálás lehet szöveges, kép, hang, mozgókép, stb... De lehet egy oldalon egy komment rész is már elegendő erő, hogy közösséget hozzon létre.

Web3.0 - Arról még fingom sincs. Majd holnapra kitalálom. :D
Nyelvészként csak annyit tudok mondani, hogy aki olyat mond, hogy ez vagy az hanyadik kifejezés egy nyelvben az nagyon távol áll a szakszerű nyelvészettől. A kifejezések és a szavak nem megszámolhatók a hagyományos értelemben. Ha számolgatsz, akkor mindenkinek más szám jön ki, attól függ, hogy hol számol. Másrészt mindenkinek egyedi a szókincse. Szóval értelme és jelentősége 0.
@Rung András: Ez mind szép András de nevén kell nevezni a gyereket. :)
Kritizáljuk a Global Language Monitort, hogy elkéstek a lajstromozással, azonban szerintem nem bénák ők: ezzel a jól megválasztott kifejezéssel és időzítéssel igencsak nagy ingyenes hírverést szereztek maguknak.